Застрахователи очакват дупка до 1.3 млрд. лв., ако "Гражданска отговорност" не поскъпне

Застрахователи очакват дупка до 1.3 млрд. лв., ако "Гражданска отговорност" не поскъпне

© Велко АнгеловИзбори 2022

Между 800 млн. лв. и 1.3 млрд. лв. ще е "дупката" между приходите и разходите на застрахователите, ако цената на застраховката "Гражданска отговорност" остане непроменена, докато съдът разшири кръга на подлежащите на обезщетение най-близки роднини на жертвите на катастрофи. Това прогнозира пред Нова телевизия главният секретар на Асоциацията на българските застрахователи Нина Колчакова.


Преди два месеца Върховният касационен съд с тълкувателно решение разшири кръга от лицата, които могат да претендират за материално обезщетение вследствие смърт на пътя. "Досега се плащаше на най-близкия кръг роднини – съпруг, съпруга, деца, родители. Новото решение разшири кръга до – братя, сестри, роднини от втора степен, баби, внуци и всеки, който може да докаже трайна емоционална връзка със загиналото лице", поясни Колчакова. Тя припомни, че проблемът е описан в анализ на Комисията за финансов надзор, публикуван през юли.


По думите й възможните решения са две - цената на "Гражданска отговорност" да се вдигне или да се въведат лимити на присъжданите обезщетения.


Румънски граждани злоупотребяват


В Румъния се движат много коли с българска регистрация, собственост на румънски граждани. Те запазват българските табели заради по-евтината застраховка тук, както и заради по-ниските екотакси. Така при нарушения в страната си или другаде в Европа претенциите са към българския застраховател, разказа Колчакова. "Изключително много са щетите по "Гражданска отговорност" от случаи в Италия, извършени от румънци с коли с български регистрационни табели", каза Колчакова. По думите ѝ тези щети се покриват както от българския Гаранционен фонд, така и от българските застрахователи.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK