Гаранционният фонд плаща милиони за щети, причинени от чужди шофьори на коли с български номера

Гаранционният фонд плаща милиони за щети, причинени от чужди шофьори на коли с български номера

© Надежда Чипева, КапиталБългарските застрахователи и Гаранционният фонд плащат милиони левове всяка година заради практиката чужденци да карат коли с български номера. От Фонда настояват за спешни промени, съобщава Би Ти Ви.


Основно румънци шофират български коли. Така например през 2016 година Гаранционният фонд е платил над 17 млн. лв. за катастрофи извън България. Една трета от тях са причинени от румънци с български коли.


Румънците предпочитат да карат коли с български табели, защото им е много по-евтино. Освен по-изгодно, с български табели шофьорите в чужбина са почти ненаказуеми, освен при катастрофа, когато щетите поема българският застраховател или по-често Гаранционният фонд.
А за някои българи търговията с номерата е бизнес. Причакват румънците в КАТ и срещу дребни суми продават името си, което се записва при регистрацията. Има българи с по 500 коли на тяхно име, разказва в репортаж телевизията.


От Гаранционния фонд настояват за спешни промени и контрол, за да спре източването на милиони левове.
"Да се контролира регистрацията и собственикът, по-тясна връзка с данъчната служба, за да се знае, че е тук този човек, живее на този адрес", изрежда Борислав Михайлов, директор на фонда.


Освен румънци, италианци също се възползват от услугата. За 10 години за катастрофи там Гаранционният фонд е изплатил над 20 млн. лв. Една трета от тях са участието на коли с български номера, шофирани от чужденци.


В същото време няма точни данни за това колко са българските коли, шофирани от чужденци. За тях се разбира едва при произшествие на пътя, когато застрахователите или Гаранционният фонд трябва да платят.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK