Гаранционният фонд плаща милиони за щети, причинени от чужди шофьори на коли с български номера

Гаранционният фонд плаща милиони за щети, причинени от чужди шофьори на коли с български номера

© Надежда Чипева, КапиталБългарските застрахователи и Гаранционният фонд плащат милиони левове всяка година заради практиката чужденци да карат коли с български номера. От Фонда настояват за спешни промени, съобщава Би Ти Ви.


Основно румънци шофират български коли. Така например през 2016 година Гаранционният фонд е платил над 17 млн. лв. за катастрофи извън България. Една трета от тях са причинени от румънци с български коли.


Румънците предпочитат да карат коли с български табели, защото им е много по-евтино. Освен по-изгодно, с български табели шофьорите в чужбина са почти ненаказуеми, освен при катастрофа, когато щетите поема българският застраховател или по-често Гаранционният фонд.
А за някои българи търговията с номерата е бизнес. Причакват румънците в КАТ и срещу дребни суми продават името си, което се записва при регистрацията. Има българи с по 500 коли на тяхно име, разказва в репортаж телевизията.


От Гаранционния фонд настояват за спешни промени и контрол, за да спре източването на милиони левове.
"Да се контролира регистрацията и собственикът, по-тясна връзка с данъчната служба, за да се знае, че е тук този човек, живее на този адрес", изрежда Борислав Михайлов, директор на фонда.


Освен румънци, италианци също се възползват от услугата. За 10 години за катастрофи там Гаранционният фонд е изплатил над 20 млн. лв. Една трета от тях са участието на коли с български номера, шофирани от чужденци.


В същото време няма точни данни за това колко са българските коли, шофирани от чужденци. За тях се разбира едва при произшествие на пътя, когато застрахователите или Гаранционният фонд трябва да платят.

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Е, кой го прави този бизнес ........някой от циганските квартали ли ? Това си е схема отработена в КАТ ...., да не падаме от ЛУНАТА!?

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  Като оправите закона и промените застраховката да се сключва на водача, а не на возилото, тогава ще се оправят нещата.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Какво значение има от къде са шофьорите, които карат коли на български собственици!?

 4. 4 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  "А за някои българи търговията с номерата е бизнес. Причакват румънците в КАТ и срещу дребни суми продават името си, което се записва при регистрацията. Има българи с по 500 коли на тяхно име, разказва в репортаж телевизията."

  А данъчните що не подгонят тези българи, дето имат по 500 коли на свое име?

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4107 Неутрално

  Упорити слухове вървят в застрахователните среди.... Очакват поне три фалита на дружества: едното е доста известно, другото почти неизвестно, а третото е "божа" работа...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":


  Като оправите закона и промените застраховката да се сключва на водача, а не на возилото, тогава ще се оправят нещата.
  —цитат от коментар 2 на Viva la Evolution


  Не, застраховката си върви с колата. И няма никакво значение кой я кара. А застрахователите ни явно са много боси . В полицата могат да запишат, че поемат отговорност само ако автомобила е каран о собственика. Ако ще поемат отговорност за всеки който кара автомобила - полицата е в пъти по-скъпа. Ама де толкова мозък.

 7. 7 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1217 Неутрално

  До коментар [#6] от "koko65bg":
  Застрахователите губят основно от едни може би 5% шофьори дето чупят средно по 1 коля на година-две. Ако застраховката стане персонална, ще може да се въведе диференцирана ставка, спрябмо риска. Лошите шофьори, ще може спокойно да имат застраховки с цена от порядъка на хиляди годишно, а добрите и най-добрите ще могат да се застраховат за минимална сума и застрахователите да са на плюс. Сега, всички дружно плащаме масрафа на джикитите. Дори да се въведе диференцирана ставка, когато застраховката е на колата, винаги можеш да я прехвърлиш на друг и той да ти я застрахова, до като, като е на шофьора, който не спазва правилата и причинява ПТП-та, ще си плаща!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#7] от "Viva la Evolution":

  Имам опит с полските застраховки. Там застраховката е на автомобила, обаче е записано името на собственика. Ако продадеш колата, можеш да уведомиш застрахователя, че колата е продадена ( дори е в твой интерес да го направиш). Връщат ти сумата която пропорционално остава до края на застрахователния период. Можеш да се договориш с купувача, че остава тази полиса до края на периода. Тогава само трябва да помниш, че един месец по-рано известяваш застрахователя, че колата е продадена за да те отпишат. Ако се застраховаш в едно и също дружество всяка година и нямаш ,,прояви" за които застахователя да е плащал - вноската ти е все по-малка. Ако обаче е трябвало да плаща за нещо - вноската расте, губиш всички отстъпки. Застрахователните дружества имат база данни и си обменят информация така, че тарикатлъци обикновенно не минават.

 9. 9 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Живи глупости, тази статия сякаш е писана преди 4 години. В Румъния почти не останаха коли с български номера, има още някой и друг таралясник на доизживяване. Правителството им се усети че губят и намали драстично таксата за първоначална регистрация с условие до 7 годишна кола.В резултат автопарка им чувствително се обнови.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 10. 10 Профил на uhx00354780
  uhx00354780
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наех кола в Полша. Ако е кара друго лице застраховката не важи при ПТП или трябва да се направи допълнителна застраховка!!!

 11. 11 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Тия нашите застрахователи, защо не реват като вземат за ГО по средно 300лв/година на повече от 3 милиона леки автомобила? Защо изплащат каквото те си решат при щети по ГО? Защо не ги интересува дали собственикът на застрахования автомобил има тежки нарушения и инциденти в последните години? А седнали да реват за някакви 17 милиона изплатени за катастрофи в Румъния!
  Имах пълна застраховка на колата си в страна от ЕС, Като реших да я пререгистрирам тук не ми я уважиха и трябваше да сключа друга - с български застраховател, независимо че другата е валидна до април догодина. И понеже съм щял да сменя номерата - ми я застраховаха за един месец на абсурдна цена - 54лв! И все не им стигат. Та и някакви румънци и италианци им виновни.

 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#6] от "koko65bg":

  И викаш, няма да мога да карам колата на жена ми? Умно, сам ли го измисли?


  А иначе, родните управляващи продължават да са губещи в изгодни ситуации. Щото са умни...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6411 Неутрално

  Работа за разследващи и прокуратура, може ли на един човек да се водят 50 или 100 и повече коли, в гаража само една или две и никой да не пита и разпитва...

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  Куче влачи, диря няма. То май на българските чиновници всичката им е такава.

 15. 15 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  режимът във Букурещ трябва да падне. санкции,ембарго и ежедневни бомбени рейдове,докато не върнат парите на нашите застрахователи.

 16. 16 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 491 Неутрално

  ...Има българи с по 500 коли на тяхно име, разказва в репортаж телевизията."А данъчните що не подгонят тези българи, дето имат по 500 коли на свое име?
  —цитат от коментар 4 на Viva la Evolution


  По същата причина поради която в гетата няма законна постройка и не се плащат данъци. Държавната администрация получава заплати. Ако може и някое рушветче. Да не е луда да работи !!

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 17. 17 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Plagueis":


  До коментар [#6] от "koko65bg":И викаш, няма да мога да карам колата на жена ми? Умно, сам ли го измисли?А иначе, родните управляващи продължават да са губещи в изгодни ситуации. Щото са умни...
  —цитат от коментар 12 на Darth Plagueis


  Четете с разбиране. И честно казано не си спомням да сме на ,,Ти".

 18. 18 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Тъпаци, карайте ни плащаме на автомобил, вместо на водач!!
  Бездарници!

 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#17] от "koko65bg":

  1. Обръщението на Вие е франкофонска заемка, която няма чак толкова дълга история в нашия език. Аз лично не я одобрявам, считам я за лицемерна и жалка. Съответно,имам правото да използвам родния си език лишен от някои чужди влияния, доколкото е възможно.
  2. Чета съвсем внимателно. Според това предложение, аз или ще плащам повече или няма да мога да карам колата на жена си, нито тя моите. Отгоре на това, предложението по никакъв начин не решава проблема, защото румънецът ще продължи да си плаща сегашните цени.

  Дано съм помогнал.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 697 Неутрално

  До коментар [#6] от "koko65bg":

  Е как да няма значение кой я кара, колата автономна ли е?
  Сама ли нарушава правилника за движение?

 21. 21 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#18] от "deymus":

  М? Ми ние плащаме на автомобил?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 22. 22 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  А колко плащат за щети причинени от хора с купени книжки?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  Пак глупости, пак чужденците ни са виновни за някои недоглеждания.
  Когато някой не спазил закона - виновен!
  когато го спазва - пак виновен, защото някой нещо пак недогледал. Никой не може да ни угоди

 24. 24 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Весело

  До коментар [#19] от "Darth Plagueis":

  До коментар [#17] от "koko65bg":1. Обръщението на Вие е франкофонска заемка, която няма чак толкова дълга история в нашия език. Аз лично не я одобрявам, считам я за лицемерна и жалка. Съответно,имам правото да използвам родния си език лишен от някои чужди влияния, доколкото е възможно.

  Препоръчвам ви, да прочетете отново Алеко Константинов.

  2. Чета съвсем внимателно. Според това предложение, аз или ще плащам повече или няма да мога да карам колата на жена си, нито тя моите. Отгоре на това, предложението по никакъв начин не решава проблема, защото румънецът ще продължи да си плаща сегашните цени

  Ами не четете съвсем внимателно. Можете да карате каквото си искате. Проблемът е кой ще плаща ако направите т.н. ПТП.

  .Дано съм помогнал.
  —цитат от коментар 19 на Darth Plagueis


  Помогнахте!

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7286 Неутрално

  В разградения двор всеки може да си развява байряка.

 26. 26 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3176 Неутрално

  Аз съм вече стар човек и навярно не ги разбирам някои работи, та моля някой по-сведущ да ми обясни: Какво го интересува един застраховател след като си плащам застрахователната премия българин ли съм, румънец ли, италианец ли или бимбинистанец? Защо някой се опитва да ми представи изплащането на щетите като благотворително мероприятие, а не като изпълнение на сключения застрахователен договор? Като се намали броят на колите, застраховани от български застрахователи преди да се намали размера на щетите изплащани от българските застрахователи няма ли да се намали сумата на събраните от същите тези застрахователи застрахователни премии?
  Благодаря предварително на всички, които си направят труда да ми отговорят.

 27. 27 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1067 Неутрално

  До коментар [#26] от "Един препатил":

  +++++++++++++++++

 28. 28 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Ако се плаща на водач,а не на автомобил,увисва цялата държавна паплач,въртяща служебни коли със служебни застраховки.Тях ли чакате да променят правилата? Няма как държавата да им плати личните застраховки,следователно няма да стане.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 29. 29 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2865 Неутрално

  Стига са ревали!!! Сякаш не знаят, кого и какво застраховат....?!?
  Какво не им е ясно на застрахователите, когато застраховат собственик на 300 коли...?!!

  Бивш tww09306483.
 30. 30 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Румънците им правят оборт, плащат си застрабовките. За какво реват застрахователите.

 31. 31 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 976 Гневно

  До коментар [#26] от "Един препатил":

  Всъщност казват,че колите с БГ-регистрация,управлявани в чужбина нямат ГО,щом щетите ги плаща Гаранционния фонд.Освен това ни казват,че същият този Гаранционен фонд няма да плати щети на редовни водачи с ГО от Олимпик.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 32. 32 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 576 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Plagueis":

  Вика ти, че не можеш да караш и двете коли едновременно. Ако имаш персонална застраховка може да караш всяко друго превозно средство, включително и това на жена ти, стига и тя да е застрахована. Хората отдавна са го измислили, само в БГ. си напъват още мозъците напразно. По големия проблем е, че застрахователите не плащат нищо за лечението на пострадали от катастрофи. За това обаче никой не говори, а това е ОСНОВНАТА ПРИчИНА гражданската отговорност да е задължителна. Сега плащаме за застраховки и плащаме и за леченито на милион инвалиди от войната по пътищата.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 33. 33 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#26] от "Един препатил":

  Елементарно! Търят начин с измислени доводи да оправдят повишението на застрахованите.

 34. 34 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#31] от "Майндърбайндър":

  Ако нямат ГО не могат да получат рег. #.

 35. 35 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#34] от "Ще върнем България в Европа":

  Нищо общо.Регистрационния № се получава еднократно,а застраховката е ежегодна.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#32] от "The sphere":

  Ами не, това е съвсем различно предложение, срещу което нямам против. Въпреки,че и в него има сериозна недомислица, защото няма логика ГО да е еднаква сума,независимо дали карам скутер или танк, багер или ферари. Не знам как е приложенп това в тия други страни, но силно се съмнявам колата да не е отчетена като фактор.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#37] от "султана глаушева":

  Не знам за кое питаш, но ако е за основната идея на статията, че българският клон на Олимпик не е внасял вноски в ГФ в Кипър, да, това със сигурност. Така и трябва да бъде.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  До коментар [#2] от "Viva la Evolution":
  —цитат от коментар 6 на koko65bg


  Не само това ако застраховката не отговаря на състоянието т.е. ако си излъгал става невалидна. В щатите се превръща в незастрахован/слабо застрахован моторист.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3612 Неутрално

  ....А данъчните що не подгонят тези българи, дето имат по 500 коли на свое име?
  —цитат от коментар 4 на Viva la Evolution


  Или строителните фирми, които имат по 100 апартамена, и не плащат общински данъци?
  И изобщо България на ГЕРБ е една чудна държава, пък после чужденците ни били виновни !?

 41. 41 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 777 Неутрално

  [quote#40:"historama"][/quote]

  Каква е логиката наистина строителите да не плащат данъци?

 42. 42 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2844 Неутрално

  Строителите не плащат данъци, ако сградата не е въведена в експлоатация, ако е въведена - плащат върху имотите, които са техни. По-скоро проблемът е с изоставените незавършени сгради - там държавата по закон не може да принуди собственика - обикновено фалирал строител, да плаща, а има хиляди такива в страната.

 43. 43 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  До коментар [#19] от "Darth Plagueis":

  като искаш да караш колата на жена ти ще се застраховаш и за нея- така е по белия свят.

  Политиката на Дневник за администриране на форума е най-грозното лице на цензурата. Към съфоромците с най много плюсове. Кефи ли ви , че лоената топка ви ги блъска?
 44. 44 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Нещо фалшиво има в това изявление на Гаранционния фонд. Ако имам редовна ГО и пътувам в страни от ЕС и няколко други европейски страни, застраховката ми покрива щетите при произшествия там ( ако имам сертификат Зелена карта). Застрахователят ми трябва да ги плати, а не ГФ.
  За чужденците с български номера - щом колата е с платена българска ГО - застрахователят трябва да плаща, ГО засега е на колата, не на водача.
  Възмущаващите се от хора с много коли - няма законови ограничения за брой на колите на едно лице. Съответно това лице трябва да си плаща данъка на колите, иначе има санкции.
  И накрая - ГО зависи от обема на двигателя, година на производство, възраст на застраховащия и дали е виновен за произшествия последните 3 години.
  На този сайт - http://www.ozk.bg/bg/article/136/калкулатор-гражданска-отговорност.html? си сметнах колко ГО ще платя тази година. При еднакви други данни, ако нямам произшествия последните 2години, цената е 294 лв, ако съм имал - 363 лв.
  Така че проверявайте преди да пишете.

 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#38] от "Darth Plagueis":
  Прочети изявлението на кфн (малко по-надолу в статията, в снимка). Там бг кфн заявява, че щетите ще плаща кипърския. А кипърският заявява, че плаща само на коли, регистрирани в кипър и че от олимпик отчисления не е получавал(линка в предния пост) .Кое е вярното? Или сега ще започне едно надхващане, защото нещата не са изяснени предварително? Прилича ми на тюрлю гювеч.

  http://epicenter.bg/article/Sred-klientite-na--Olimpik--e-i-shofyorkata--prichinila-katastrofata-s-avtobus-na--quot-Trakiya-quot--s-6-zhertvi/162076/2/0

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#26] от "Един препатил":

  В Западна Европа ГО под 1000 евро годишно няма.
  За младите и проблемни водачи е двойно, до като направят 5 години стаж без произшествия.
  Колите по пътищата им струват десетки хиляди евра, а по нашите рядко стигат 10 000 лв. Караме евтини таралясници с малки обезщетение при злополука. От там застраховката е евтина в БГ. На Запад с високия стандарт, поддържани пътища и хубави коли - щетите излизат скъпо и прескъпо!

 47. 47 Профил на ela39575964
  ela39575964
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В белите държави е измислено отдавна. Не е нужно да откриват топлата вода. Има клас на собственика на превозното средство и дали се управлява САМО ОТ НЕГО ИЛИ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ. Разлика в застрахователната премия има. Ако е посочен за водач само собственика и при евентуална проверка или птп управлява друг се третира като без застраховка. Просто и лесно. Но май не изнася на нашите застрахователи.

 48. 48 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 786 Весело

  Румънците им правят оборт, плащат си застрабовките. За какво реват застрахователите.
  —цитат от коментар 30 на Ще върнем България в Европа


  И аз точно това се зачудих?! Значи има едни автомобили, които са регистрирани в България и имат валидна гражданска отговорност (предполагам, защото 1) не можеш да регистрираш кола без гражданска 2) където и да се спрат в Европа може да искат да я покажеш), за всеки автомобил са внесени чинно 10лв в гаранционния фонд... ама не знаели колко са общо?! 17 млн лева били платили за 2016, но това са за всички автомобили, не само за регистрираните по тази схема... освен това не се разбира, защо дават цифрата за 2016?! за 2017 са платили само 8,5 млн по претенции от чужбина, като и през двете години фондът е нетно "на печалба". Това мрънкане е чиста глупост - някой е седнал, погледнал е отчета и е казал "ей представяш ли си тия пари да не трябваше да ги плащаме"

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 49. 49 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#45] от "султана глаушева":

  Вярното е, че Олимпик ме внася вноски в Кипър, а тук. Вярно е и, че Кипърския ГФ трябва да изплати щетите.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 50. 50 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  До коментар [#43] от "sarunka":

  Мхм, значи, ако карам личната си кола съм по-малко опасен, отколкото ако карам тази на жена ми.
  Гениално. Ако съм застраховател, с удоволствие ще искам такава промяна, а матряла очевидно е достатъчно прост, за да се прецака сам. Е така застраховката скача от 250 на 700 лв, без да предлага по-голямо покритие.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK