Сривът на чуждите инвестиции е пълен, отчете стопанската камара

Радосвет Радев (вляво) и Камен Колев представиха днес пред медиите анализ на Българската стопанска камара за нивото на инвестициите.

© БСК

Радосвет Радев (вляво) и Камен Колев представиха днес пред медиите анализ на Българската стопанска камара за нивото на инвестициите.През последните годни се наблюдава пълен срив на чуждите инвестиции в България, каза пред журналисти днес изпълнителният председател на Българската стопанска камара (БСК) Радосвет Радев, цитиран от БТА.


Делът на местните инвестиции в общия обем на инвестициите нараства драстично при успореден срив на чуждите вложения като общият обем на инвестициите в България в периода 2007 - 2017 г. остава сравнително постоянен - по около 18 млрд. лв. годишно.


Сривът на чуждите инвестиции е пълен, отчете стопанската камара

© БСК
През 2017 г. общите инвестиции са били 18.947 млрд. лв., като чуждите инвестиции са 1.858 млрд. лв., тоест една десета от общата сума. През 2007 г. съотношението е било обратното - 98.6% от общите инвестиции в страната на стойност 17.962 млрд лв. са били от чужбина.


Зам.-председателят на БСК Камен Колев посочи, че страната е декапитализирана, с очевидна нужда от инвестиции. "Стандартите показват, че преките чужди инвестиции в една държава трябва да бъдат 10 процента от брутния вътрешен продукт. Това означава, че за България те трябва да са 10 млрд. лева, а сега сме много под тази граница", каза Колев.


Той подчерта, че данните за 2018 г. потвърждават тенденцията на спад - през първото шестмесечие на 2017 г. по данни на БНБ чуждите инвестиции са били 500 млн. лв., а през същия период на тази - 250 млн. лв.


През 2017 г. парите, изпратени от българи, живеещи в чужбина, вече значително надхвърлят размера на преките чужди инвестиции, каза Колев. "БНБ отчита преводите над 2000 лева, като внесени по-малки суми и тези в брой никой не отчита. Тези пари най-вече отиват за потребление, само малка част са за инвестиции, но и така имат положителен ефект върху икономиката", каза Колев.


Сривът на чуждите инвестиции е пълен, отчете стопанската камара

© БСК


Чуждите инвестиции са най-вече (една пета) в преработващата промишленост. Недвижимите имоти, банковите услуги и и застраховките също са браншове с чужди инвестиции, посочи той. Спрямо страните от региона България е преди Румъния като процент чужди инвестиции в БВП, но разликата е била много по-голяма предишните години. Изоставаме обаче значително от Сърбия и Хърватия, добави Колев.


По думите му тежката администрация, корупцията и големият брой разрешителни и сертификати пречат на по-малките инвеститори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK