Застрахователите разчитат съдът да присъжда по-ниски обезщетения

Застрахователите разчитат съдът да присъжда по-ниски обезщетения

© Асоциация на застрахователитеЗастрахователите в България разчитат, че съдът "ще прояви здрав разум" и няма да присъжда свръхвисоки обезщетения при смърт при пътни инциденти. Това се разбира от думите на Нина Колчакова, главен секретар на Асоциацията на българските застрахователи, в интервю пред "Труд". Тя посочва данни, получени в асоциацията, според които обезщетенията в много европейски страни са доста по-ниски от присъжданите в България, а в други са въведени тавани на сумите по тях.


Тя коментира въпроса заради тълкувателното решение на Върховния касационен съд, с което тези обезщетения се разпростират върху много широк кръг хора. Изчисленията на асоциацията показват, че ако размерите бъдат като отсъжданите през 2017 г., при тази нова постановка недостигът на сумата по "Гражданска отговорност" е между 800 млн. и 1.3 млрд. лв.


Ако се запази тенденцията, задължителната застраховка би трябвало да поскъпне двойно, за да могат да се покриват такива щети, пояснява Колчакова. Средната й цена през изминалата година е 207 лв., а оттогава при различните компании повишението е между 5 и 60 лв. Колчакова коментира, че 400 лв. не е цена на застраховката, която всеки шофьор в България може да си позволи.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK