През ноември европарламентът ще гласува по-ниски такси за банковите преводи

През ноември европарламентът ще гласува по-ниски такси за банковите преводи

© Надежда Чипева, КапиталПрез ноември Европейският парламент се очаква финално да гласува по доклада, с който се предвижда таксите за банков превод и в страните, които не ползват евро, да поевтинеят. Очаква се по-ниските такси да се прилагат от началото на 2019 г. Това се разбира от изказване на Ева Мейдел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, публикувано на сайта й. Тя е основен докладчик по темата.

"Таксите за парични преводи в евро от и към България ще намалеят драстично. В момента те са най-високите в целия ЕС, но с регламента, по който съм докладчик за Европейския парламент, ще ограничим банките да използват такси за преводи в евро, равни на тези за вътрешните преводи в левове например", обяснява тя. на 29 август тя представи доклада си в комисията по парични и икономически въпроси на европарламента.


С него се цели промяна в регламент на Европейския съюз за трансграничните плащания в евро.


"В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги – тези в еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън еврозоната, които плащат доста високи такси", напомня тя.
Цитира и изследване на одиторската компания "Делойт", според което банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро – между 30 и 60 лева за превод от 10 евро.


"С предложенията в моя доклад ще допринесем за еднакво третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което ще доведе до почти 1 милиард евро спестявания на европейците на година," допълва Ева Майдел.


Тя предлага и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина, както и потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране.


Според сегашната регулация по Единната зона за плащания в евро (SEPA), създадена със сега действащия регламент, се изисква цените на преводите в евро в рамките на страната да са равни на цените за междуграничен превод в единната валута. Банките в България спазват това ограничение, като таксите за евро трансферите започват от цени между 20 и 25 евро и могат да достигнат 300 евро за един превод, независимо дали парите се прехвърлят на друга българска банка или в друга банка в рамките на ЕС.


Тази практика на местните банки има едно изключение – ако валутният превод е вътрешнобанков, таксите са значително по-ниски – в рамките на 2-3 лева. За сравнение, повечето банки в рамките на еврозоната таксуват с 1 евро преводи в рамките на SEPA. Има редица финансови институции извън еврозоната, като банки в Дания и Полша например, при които банковите преводи в евро в рамките на SEPA са безплатни, припомня "Капитал".

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Браво, много хубава новина. Това само ще е в полза на бизнеса.

 2. 2 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 813 Неутрално

  "....Към тази практика на местните банки има едно изключение – ако валутният превод е вътрешнобанков, таксите са значително по-ниски – в рамките на 2-3 лева. …."- това НЕ Е ВЯРНО! ЗАВЪТРЕшНО БАНКОВ ВАЛУТЕН ПРЕВОД В "УНИКРЕДФИТ БУЛБАНК" ПРЕЗ МАЙ МИ ВЗЕХА БЛИЗО 12 ЛВ. КОгато ги питах защо има такса след като прехвърлям от една сметка на банката в друга о, отговорът беше :".... ееее нали и банката трябва да печели!"

 3. 3 Профил на balada
  balada
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Отдавна трябваше да го направят!!!

 4. 4 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  Българските банки са най-големите кожодери.
  Добра новина за нас и лоша за кожодерите.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 5. 5 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1476 Весело

  Най-бедната "държава",
  с най-високите такси!

 6. 6 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Докато БНБ не се намеси ефективно няма никакво значение какво ще се приеме на европейско равнище. Ако ЕС вземе решение за намаляване на таксата за междубанков превод в СЕПА, а българска банка въведе някаква допълнителна такса, за да си компенсира загубата ефектът ще е 0 (например за попълване на платежно нареждане, защо не? Или защото въобще си влязъл в клона и за добър ден може да те суровакат). Таксите в България са вече толкова много и толкова разнообразни, че е цяло чудо, ако човек въобще успее да се ориентира кога, за какво и колко му взимат. Въпреки, че имам електронно банкиране и правя голяма част от преводите онлайн, следя плащанията уж в реално време, пак ме изненадват регулярно с някоя допълнителна екстра (за моя сметка).

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 7. 7 Профил на kdesen
  kdesen
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Това намаление на таксите трябваше да стане факт още през октомври 2016, когато влезе в сила изискването всички преводи към ЕС да стават през СЕПА. Е нашите му намериха цаката тогава, ще му намерят цаката и този път.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3162 Неутрално

  Българските банки, дерат такси и комисиони, като за последно...! Под благият поглед на ГЕРБ и БНБ...! :)

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 798 Неутрално

  Не бързайте да се радвате. Левон и компания картелчици ще наоравят таксите за обслужване на сметка по 100 лв и пак ще вземат своето.

 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Ех че наивници! България продължава да е държавата на андрешковците. Ако банковият бизнес в България беше толкова печеливш и кожодерски, нямаше френски, немски и гръцки банки да напускат пазара. Кой коли кокошка която му снася златни яйца.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#8] от "tww09306483":

  Дерат такси и комисиони за да покриват загубите си причинени от корумпираната съдебна система, държавна и общинска власт.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 12. 12 Профил на Ген. Колев
  Ген. Колев
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Добре е ,че вече има добри алтернативи за плащания извън страната, за фирми и физически лица - PayPal, Paysera, Transferwise, LeuPay и пр. SEPA превод излиза няколко лева в най-общия случай, остава и удовлетворението, че не храните родните ДС мутро банкстери!

 13. 13 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Дали ще доживея деня,в който Европейският парламент ще престане да се занимава с глупости.

 14. 14 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 434 Неутрално

  кожодери ...
  и пак ще им намерят цаката с нова такса ...
  отворете си сметка в пейсера (Литва) и ползвайте сепа преводи

 15. 15 Профил на leo1971
  leo1971
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вячеслав Атанасов":

  не са глупости щом става дума за 1 млрд.

 16. 16 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Алелуя! Българските банки са крадци! Това лято, за теглене на 400 евро от банкомат ми взеха 15 евро такса, без никакво предупреждение. Това е незаконно!

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  Жалко, че не могат да се намесят и във вътрешните такси. Банките направо прекаляват в стремежа си да печелят повече.

 18. 18 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вячеслав Атанасов":

  Да, те не се занимават с преводите в рубли и затова не е от интерес за теб.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 19. 19 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 487 Весело

  Айде сега росботчетата на пълна мощност:

  "Лош ЕС! ЕС мисли само за корпорациите! Брюксел са зелки!"

  Добре че е ЕС да ги натисне, точно както натисна мобилните оператори за роуминга...

  ПП. Изпращал съм пари от Ирландия към България десетки пъти и знам какви кожодери са всичките- просто няма как да се оправдае 15 евро такса на (да речем 500Е). Досега бяха във виден картел и естествено БНБ и КФН "нищо не знаеха"

  Порусначен народ- слаба държава
 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Добре е да се приеме... Потвърждавам описаното в статията:
  България - > Еврозона (бавно и скъпо) 36 евро начални такси разходи и поне 3 дни трансфер
  Еврозона - > България (Бързо и евтино) 0 евро разходи (няма значение размера на сумата, включително и 300 хиляди евро) и 4-8 часа време за трансфер :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 925 Неутрално

  До коментар [#20] от "penetrating":

  Евтино е за изпращача от Еврозоната в България. Да не забравяме обаче, че има такса за получаване на превод от чужбина (която е около 10-20 евро и се плаща от получателя на превода). Все пак българските банки трябва да захлебят не само от тези, които изпращат, но и от тези, които получават...

 22. 22 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  Ако решението е дефинирано "... евровите равни на левовите ..." банките ще увеличат таксите при преводи в лева. Това са нашите банди - извенение - банки.

 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  До коментар [#21] от "Smile":

  Не е вярно. Условията се задават от банката на изпращача. Има една отлична хватка, която използвам. Правя превод в евро от чужнина по сметка в България. Сметката е в лева, преводът е в евро. Пристига за един ден и се превалутира по курс купува на банката което са от десетина стотинки до 2-5 лева в зависимост от сумата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вячеслав Атанасов":Да, те не се занимават с преводите в рубли и затова не е от интерес за теб.
  —цитат от коментар 18 на Емо


  Много го обичате този социализъм.Толкова го обичате,че,откакто го изритаха от Русия,и той се настани в Брюксел,лоша дума за брюкселските чиновници не давате да се каже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK