През ноември европарламентът ще гласува по-ниски такси за банковите преводи

През ноември европарламентът ще гласува по-ниски такси за банковите преводи

© Надежда Чипева, КапиталПрез ноември Европейският парламент се очаква финално да гласува по доклада, с който се предвижда таксите за банков превод и в страните, които не ползват евро, да поевтинеят. Очаква се по-ниските такси да се прилагат от началото на 2019 г. Това се разбира от изказване на Ева Мейдел, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ, публикувано на сайта й. Тя е основен докладчик по темата.

"Таксите за парични преводи в евро от и към България ще намалеят драстично. В момента те са най-високите в целия ЕС, но с регламента, по който съм докладчик за Европейския парламент, ще ограничим банките да използват такси за преводи в евро, равни на тези за вътрешните преводи в левове например", обяснява тя. на 29 август тя представи доклада си в комисията по парични и икономически въпроси на европарламента.


С него се цели промяна в регламент на Европейския съюз за трансграничните плащания в евро.


"В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги – тези в еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън еврозоната, които плащат доста високи такси", напомня тя.
Цитира и изследване на одиторската компания "Делойт", според което банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро – между 30 и 60 лева за превод от 10 евро.


"С предложенията в моя доклад ще допринесем за еднакво третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което ще доведе до почти 1 милиард евро спестявания на европейците на година," допълва Ева Майдел.


Тя предлага и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина, както и потребителите да имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и да имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране.


Според сегашната регулация по Единната зона за плащания в евро (SEPA), създадена със сега действащия регламент, се изисква цените на преводите в евро в рамките на страната да са равни на цените за междуграничен превод в единната валута. Банките в България спазват това ограничение, като таксите за евро трансферите започват от цени между 20 и 25 евро и могат да достигнат 300 евро за един превод, независимо дали парите се прехвърлят на друга българска банка или в друга банка в рамките на ЕС.


Тази практика на местните банки има едно изключение – ако валутният превод е вътрешнобанков, таксите са значително по-ниски – в рамките на 2-3 лева. За сравнение, повечето банки в рамките на еврозоната таксуват с 1 евро преводи в рамките на SEPA. Има редица финансови институции извън еврозоната, като банки в Дания и Полша например, при които банковите преводи в евро в рамките на SEPA са безплатни, припомня "Капитал".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK