Приходите от продажби на "Булгартабак" са намалели почти наполовина

Приходите от продажби на "Булгартабак" са намалели почти наполовина

© Анелия НиколоваПродажбите на "Булгартабак холдинг" през първата половина на 2018 г. са намалели почти наполовина. Загубите пък се увеличават и вече са в общ размер от 10.5 млн. лв. Това съобщава "Капитал", като се позовава на консолидирания междинен отчет, който е публикуван на сайта на Българска фондова борса.


Спадът идва след скок на резултатите предходната година, когато холдингът и негови дъщерни компании придобиха други свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски предприятия като "Техномаркет" и Лодис инвест", които му осигуриха близо 40% от приходите.


За първите шест месеца на 2018 г. нетните приходи от продажби на "Булгартабак" намаляват с 46% до 164.7 млн. лв. спрямо 303.1 млн. лв. за същия период на миналата година. В същото време разходите също спадат - с една трета до 168.8 млн. лв., включително тези за материали и възнаграждения.


През миналата година "Булгартабак" продаде основните си търговски марки за цигари на British American Tobacco (BAT) и сега международният концерн държи правата върху тях за България, Русия и Адриатическия регион. Самият холдинг обяви, че се ориентира към експортни пазари, основният от които е Близкият изток. Износът остава приоритет и през тази година, става ясно от междинния отчет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK