Министерството на финансите предлага да отпаднат хартиените бележки за доходите

Министерството на финансите предлага да отпаднат хартиените бележки за доходите

© Цветелина Белутова, КапиталМинистерството на финансите предлага от 2020 г. да отпаднат хартиените бележки, които работодателите издават за получени през годината извънтрудови доходи. Предвижда се информацията от тези бележки да се подава от фирмите към Националната агенция за приходите. Към настоящия момент Националната агенция за приходите (НАП) не разполага с информацията, съдържаща се в служебните бележки за доходите от трудови правоотношения.


Това е записано в проект за промени в Закона за облагане доходите на физическите лица на Министерството на финансите. Според утвърдената напоследък практика те са записани в преходните и заключителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане.


Предвижда се предоставените данни автоматично да се зареждат в образците на годишните данъчни декларации, което значително ще опрости процеса на попълването и подаването им по електронен път, мотивира предложението си ведомството. Освен това всеки, който има ПИК, ще може да прави справки в обявените за него данни от съответния платец на доход, което ще улесни попълването на декларацията и в случаите, когато не се подава по електронен път. Това се очаква да реши проблема на работодателите със съхраняването на разпечатаните служебни заради изискванията на новия регламент за защитата на личните данни.
За да се въведе тази промяна, се предлага по-ранен срок за подаване на информацията, като е предложен срок - 28 февруари на следващата година. Този срок е съобразен, от една страна, с крайния срок за извършване на
годишното преизчисляване от работодателя по основното трудово правоотношение, а от друга, с възможността данните да се обработят от НАП, за да е възможно зареждането им в годишната данъчна декларация. За целта се предлага удължаване на срока за ползване на отстъпката от 5 на сто – до 31 март.


Отпадат стотинките


С проекта се предлага още дължимите годишни данъци да се закръгляват така, че да са само в левове и без стотинки. При съществуващия механизъм закръгляването към всеки пълен лев се прави след приспаданията за авансово удържан и внесен през годината данък, което се обезсмисля в случаите, когато от така формираната сума се правят и други намаления (например ползване на 5% отстъпка или на данъчно облекчение за безкасови плащания), след които отново може да се стигне до довнасяне на стотинки.


Тази промяна се предвижда да се прилага и при деклариране на доходите за 2018 г.


Улеснение за младите семейства


Направено е предложение за намаляване на административната тежест и улесняване на хората при ползване на данъчните облекчения за млади семейства, за деца и за деца с увреждания, с което да отпадане задължението към годишната данъчна декларация да се прилага писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение.


За избягване на злоупотреби, свързани с облекчения режим на ползване на тези данъчни преференции, е предвидено възстановяване на частта от данъка и от двете страни, съответстваща на размера на ползваното облекчение. Целта е да се избегнат случаите на неспазване на закона, като се санкционират некоректните данъкоплатци.


Предлага се данъчното облекчение за деца с увреждания да може да се ползва и от двамата родители, когато доходите им не позволяват те да се приложат от единия. Целта е да се даде възможност и на семействата с по-
ниски доходи да прилагат пълния размер на облекчението. Тези промени се предвижда да се прилагат и при ползване на данъчни облекчения за 2018 г.


Наградите до 100 лв. не се облагат


Със законопроекта се предлага промяна в режима на облагане на придобитите облагаеми парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител. Предвижда се да се облагат с окончателен данък вместо с данък върху годишната данъчна основа, какъвто е режимът сега.


Смята се, че така се намалява административната тежест за хората, които няма да са задължени да декларират тези доходи в годишната си данъчна декларация, както и за даващите наградите, които няма да са задължени да издават служебни бележки.


Същевременно е предложено и повишаване на стойността на необлагаемите награди от 30 на 100 лв., което също ще облекчи и двете страни.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  Дневник, редактори нямате ли? В първия абзац в едното изречение става дума за бележки за извънтрудови доходи, в следващото - за доходи от трудови правоотношения. Последно, за кои бележки иде реч?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Ако можем да кажем, че има все пак нещо в България, което работи добре и се развива това е НАП. Но да не ги хвалим много, че срива на Търговския регистър ще ни се види като детска игра.

 4. 4 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  А данъчното облекчение за безкасови плащания няма ли да увеличим?

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK