Агенцията по храните съветва стопаните как да действат заради чумата по свинете

Агенцията по храните съветва стопаните как да действат заради чумата по свинете

© Надежда Чипева, Капитал



Българска агенция за безопасност на храните (БАБХ) е разработила кратки съвети за земеделските стопани, свързани с чумата по свинете. Случай на африканска чума бе установен през миналата седмица в провадийското село Тутраканци.


Съветите, които биха спомогнали за ограничаване и неразпространение на заразата, са изпратени до всички областни и общински администрации, които възможно най-бързо трябва да ги разпространят сред жителите на селата и градовете чрез достъпни до тях места, съобщава агенцията.


Африканската чума по свинете е силно заразно заболяване, което засяга свинете от различни възрасти без значение от пола. От него не могат да бъдат засегнати хора, но икономическите последици за отрасъла свиневъдство и месопреработка могат да бъдат значителни.




За да се предотврати разпространението на вируса от засегнатите райони, е необходимо собствениците на животни да спазват следните правила:


1. Домашните свине не трябва да се хранят с отпадъци, включително кухненски, съдържащи остатъци от свинско месо или месни продукти от свинско месо.


2. Термичната преработка на месото унищожава вируса. Прясното месо, добито за лична консумация, трябва да се преработи термично заедно с костите до пълно му приготвяне (варене, пържене, печене, консервиране в буркани и т.н.).


3. От прясното месо, добито за лична консумация, не трябва да се произвеждат сурово-сушени месни продукти (луканки, суджуци, наденици, маринована сланина и др.).


4. Вътрешните органи се обработват термично до пълното им приготвяне (варене, пържене, печене) или се заравят на дълбочина, която не позволява изравянето им от животни.


5. Сланината трябва да премине термична обработка (варене или стопяване на мазнините до получаване на пръжки и свинска мас).


6. Замразеното свинско месо е потенциален източник на разпространение на вируса, поради което не трябва да напуска дома на собственика. Месото може да се консумира в домашни условия след термична преработка (готвени ястия, печено или варено и др.). Приготвените ястия не трябва да напускат дома. Опаковките (найлонови пликове, кутии и др.), в които е било съхранявано замразеното месо, също са потенциален източник на инфекция, ако бъдат изхвърляни като битов отпадък.


7. В случаи на дране на закланите свине добитите кожи на животните също са източник на зараза и трябва да се заровят на дълбочина, която не позволява изравянето им от други животни, или се предават за унищожаване.


8. Кръвта, стомашно-чревното съдържание и другите отпадъци, негодни за консумация (нокти, четина, зурли и др.), на мястото, където са заклани животните, се заравят на дълбочина, която не позволява отравянето им от други животни, или се предават за унищожаване.


Ако преди клане на свине за лична консумация стопаните забележат симптоми като загуба на апетит, ускорено и затруднено дишане, секреция от носа и очите, некоординирани движения, кървава диария, видими подкожни кръвоизливи по крайниците и ушите или по време на клане установят кръвоизливи по целия труп, насъбрана кървава течност в корема и гръдния кош, почернял и разширен далак, малки червени петна от кръвоизливи по бъбреците, незабавно трябва да уведомят ветеринарен лекар и да не обработват месото. Всички хора, които участват при клането, трябва да предприемат всички хигиенни мерки да не разнесат вируса до домовете си.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на 1001
    1001
    Рейтинг: 2312 Любопитно

    Аз вече имам няколко познати, които ще правят коледа тази събота и неделя
    Пък ловните стопанства са започнали тотален отстрел на дивите и ги продават по 2-3 лв кг

  2. 2 Профил на roosty
    roosty
    Рейтинг: 302 Неутрално

    Дали някой ще послуша...

  3. 3 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 9330 Любопитно

    Процедурата е дълга и дали ще я спазват стопаните на животните, кой знае?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK