Нова идея: Заведенията да плащат такса, ако вътре се пуши

Снимката е от протест против пълната забрана на тютюнопушене на обществени места от 2013 г.

© Георги Кожухаров

Снимката е от протест против пълната забрана на тютюнопушене на обществени места от 2013 г.Баровете, дискотеките, клубовете и ресторантите да могат сами да избират дали да разрешават пушенето на цигари, като разрешението да се обвързва с такса за тях. Това предлага Българската асоциация на заведенията в официално становище до Министерството на здравеопазването и Народното събрание.


Вчера парламентът отхвърли предложението на вицепремиера Валери Симеонов забраната за пушене на закрито да бъде отменена. Законопроектът беше внесен формално от народния представител от "Обединени патриоти" (НФСБ) Христиан Митев. Мотивът е, че настоящата забрана така или иначе не се спазва, а и води до финансови загуби на туристически обекти. Промените предвиждаха хотелите, заведенията, корабите, летищата и стадионите да имат разрешение за обособяване на зони за пушачи.


Сега асоциацията на заведенията предлага да се въведе годишна такса за онези заведения, които разрешат пушенето, а парите да влизат в специален държавен фонд. Всяко от заведенията, което е платило съответната сума, ще обозначава със стикер, че таксата е платена и клиентите имат възможност да пушат. Той ще се издава от държавата и ще бъде залепен на видимо място на витрините на заведението.
Според членовете на асоциацията така правилата за режима ще са прости и лесно изпълними, ще бъдат премахнати корупционните практики и административната принуда, като в същото време ще се осигури приход в държавния бюджет. Със събраните средства, които ще бъдат от порядъка на милиони, могат да се подпомагат социално значими или здравни дейности в страна, се казва в съобщението на асоциацията. За какво ще отиват парите ще решава правителството.


Предложенията на Българската асоциация на заведенията включва също да не бъдат въвеждани санкции, които предвиждат спирането и преустановяването на дейността на заведения, запечатване на търговски обекти, въвеждането на прекомерно завишени размери на глоби и имуществени санкции за нарушаване на забраната за тютюнопушене.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Няма да се пуши и стига с това - приход в държавния бюджет.Не такси да плащат за да се пуши ами високи парични глоби,че се пуши,а при рецидив - затваряне на заведението.

 2. 2 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Съгласен съм! Таксата да е 100 000 лева на седящо място!

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 3. 3 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2786 Неутрално

  Здрава изолация да не излиза дима навън и собственика както прецени. Който иска да ходи в лисичарник - да го прави; който иска ще ходи, където не се пуши.

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8651 Неутрално

  Няма да се спрат . Ще предлагат все по-абсурдни неща, само и само да се промъкне това , което искат.

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  Пореден опит да се пробие закона и да се отвори вратичка за никотиновата мафия!!!

 6. 6 Профил на gil
  gil
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Предложенията на Българската асоциация на заведенията включва също да не бъдат въвеждани санкции, които предвиждат спирането и преустановяването на дейността на заведения, запечатване на търговски обекти, въвеждането на прекомерно завишени размери на глоби и имуществени санкции за нарушаване на забраната за тютюнопушене.

  Значи, престъпниците да си направят официална организация, нещо като профсъюз (сегашната им организация е неофициална - нарича се Парламент) - и този профсъюз да излиза с предложения какви да не са наказанията за осъдени престъпници - да не се затварят в затвор, да не се глобяват, да не им се отнема имуществото, да не им се забранява да пътуват в чужбина ...

  "Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво"
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 8. 8 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2827 Весело

  Да се води клуб за пушачи ,ама като си калкулират таксата в/у себестойността и кафето напр. да излиза тройно през носа на пушача ще видим колко ще останат любителите на фаса !!!

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 648 Неутрално

  А са мръднали назад, а са изпуснали коня в ряката! А като умре коня, слама много.
  Целта им е да преодолеят забраната, след това ще се справят с изключенията. Тоя филм сме го гледали.

 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1784 Гневно

  Нова идея:
  ДА НЕ СЕ ПУШИ НА ПУБЛИЧНИ МЕСТА!
  А тези, които нарушават забраната да плащат глоби, не такси.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1409 Гневно

  Идиоти! Ето, заради такива "идеи" нищо не върви в тази страна и по същата причина хора мрат по пътищата - защото все някой иска да заобиколи правилата и закона и да свие някой лев в процеса!

 12. 12 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1378 Неутрално

  Като не успяха да минат гратис вече взеха да предлагат неща които тука във форума се предлагат от години.
  Например такса да е 100% към сметката ( естествено към всяка сметка, без значение пушиш или не пушиш и дали си поръчал минерална вода или червено вино) и тогава спокойно любителите да се наслаждават на цигарите си. Тия такси естествено да се събират във специален обществен фонд.

 13. 13 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Това (заведенията да плащат такса, ако вътре се пуши) не е нова идея. Тя е стара като света и се нарича опит за заобикаляне на закона. Пушенето е затворена страница. Някога се е пушело и в кина, театри, заведения, офиси, болници, детски градини и др. Вече не. Хайде на чист въздух и си продухайте главите от цигарения дим.

 14. 14 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3217 Неутрално

  Поредната идиотщина. Ами работещите в тези лисичарници как ще се опазват от поглъщането на цигарения дим?

 15. 15 Профил на conTXT
  conTXT
  Рейтинг: 782 Неутрално

  На собствениците на заведения не им е работа да мислят за националния интерес по въпроса с пушенето и какви реални вреди на икономиката и хората, носи този навик.

  Работа на държавата е и забраната е от може би 10-те смислени, големи неща, които политическата власт е постигнала за последните 10 години.

  generator
 16. 16 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1378 Весело

  Това което предложих в пост 12 има възможност за заобикаляне - цялото меню да е с намалени цени ( съответния процент) и пак пушачте да си платят цена както в заведенията за непушачи - затова ако се прави подобно нещо, да е както предлага колегата ( игнорирам заради темата трите букви и цифричките) в пост 2.

 17. 17 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  Айде стига глупости, сегашния режим е правилен.

  Знанието е сила, информацията - власт
 18. 18 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Мооже.

  Хилядарка на стол на ден.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 19. 19 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 487 Неутрално

  "Мотивът е, че настоящата забрана така или иначе не се спазва..."

  Вместо да се занимават с глупости могат да седнат да измислят как да регулират по-успешно и да направят така, че забраната да се спазва. Проблемът е точно в това - липсата на регулация, а не липсата на закон.

 20. 20 Профил на groznik90
  groznik90
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Ох, това пушене. Накрая да си пуснат всички да пушат навсякъде и да се приключи. То ми писна от тая тема, и без друго не се спазва на много места. Особено след 12 вечер трябвма да се пуши. То и сега се, но просто е незаконно, уж

 21. 21 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Отдавна не се бяхме занимавали с глупости. Казармата кога ще връщаме?

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 22. 22 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Не мога да разбера, защо да няма заведения за пушачи и такива за непушачи. Всеки ще е свободен да избира къде да ходи и ако заведенията в които се пуши се окажат непопулярни и без клиенти пазарът ще ги отхвърли и ще затворят. Разбира се трябва да имат и добре работеща истинска вентилационна система, защото в крайна сметка ми се струва цинично да произвеждаш и продаваш цигари, да плащаш субсидии за отглеждане на тютюн, а в същото време да се стремиш административно да забраняваш употребата на продукта. Някак непазарно ми се струва. За близо 2- та млрд. акциз които плащат пушачите смятам, че имат правото да пушат тук- там.
  П.С. След двадесет и седем годишен стаж в "занаята", от две години вече не пуша.

 23. 23 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Единственият разумен компромис е да има стаи за пушене, където да не се предлага храна и пиене. Така здравето на персонала и непушещите гости ще бъде запазено, а зависимите ще могат да дръпнат по една цигарга и на затворено място.

 24. 24 Профил на rvr12572942
  rvr12572942
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Да добавя, че и преди като пушач и сега винаги бих предпочел да седна в заведение, в което не се пуши.

 25. 25 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 840 Неутрално

  С какво право някой си нарежда на собственик на заведение какви правила да въвежда? Ако иска, ще позволява, ако иска, ще забранява пушене. Комуто харесва, отива там, комуто не - ходи другаде. И стига с тази лицемерна “загриженост за здравето”! Или забраняваш цигарите и ги криминализираш, или не се правиш на ампер, като помпаш пари с абсурдни акцизи и за добавка разиграваш това лицемерно театро, което си е чисто шиканиране!

  Мърфи е оптимист!
 26. 26 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Аз предлагам да спрем да плащаме данъци понеже масово хората укриват такива. Или айде да може само за някои да се направи да не плащат, ама да си сложат една лепенка на видно място да ги знаем. И ако може НАП да не праска такива глоби и да се декриминализира укриването на данъци ще е най-добре. Това от нашата асоциация на национално-отговорните бизнесмени го заявяваме най-сериозно.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 27. 27 Профил на terminal velocity
  terminal velocity
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е добър аргумент и дано да мине. Стига с тоя терор най шумните перковци да определят правилата за всички. Трябва да има избор.

  Путин - мы верим в тебя !
 28. 28 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 209 Неутрално

  Приходи в хазната? Тия приходи ще покрият ли разходите за лечението на жертвите на тютюнопушенето?

 29. 29 Профил на alicekapital
  alicekapital
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Е гати и безобразието.
  Който желае, да спази закона, а пък който друг иска, да пусне под масата пакетче.
  А клиентите преди да влезнат, откъде да знаят дали ще ги овонят или ще им се размине?

 30. 30 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 518 Неутрално

  С какво право някой си нарежда на собственик на заведение какви правила да въвежда? Ако иска, ще позволява, ако иска, ще забранява пушене. Комуто харесва, отива там, комуто не - ходи другаде.
  —цитат от коментар 25 на султана глаушева


  Персоналът и той ли може да отиде другаде? Всеки работодател е длъжен да предостави здравословна работна среда на служителите. Не може да тровиш някого само защото е принуден да работи! Какво става ако в едно село има една единствена кръчма? Къде ще ходят там непучачите? 31. 31 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Баровете, дискотеките, клубовете и ресторантите да могат сами да избират дали да разрешават пушенето на цигари, като разрешението да се обвързва с такса за тях. Това предлага Българската асоциация на заведенията в официално становище до Министерството на здравеопазването и Народното събрание.

  Явно членовете на Българската организация на заведенията (каквото и да е това) са пълни с идеи като лайно с витамини. Откъде се взеха тези?

 32. 32 Профил на pantarea
  pantarea
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "dorn":Идиотщини на всякъде! От върха та надолу, до където има андрешковци. Ако им мине този номер, се надяват, че няма плащат таксат, както сега не плащат глоби и данъци

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Разтресе се малко нещо политическата каца с фекалиите и пак извадиха темата за тутуна. Стига простотии, бе, азиатски другаре!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 35. 35 Профил на kilmer
  kilmer
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Само запечатване работи срещу наглеците собственици на заведения, барове и дискотеки. И такава поправка предстои да бъде гласувана! Айде марш на тази асоциация!!!

 36. 36 Профил на doctorwb
  doctorwb
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Всъщност има такава практика в някои европейски държави.

 37. 37 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#30] от "Ал Бънди":
  Ти сериозно ли си ми написал това сърцерадирателно четиво за грижа към персонала и нещастните селяни-непушачи, дето кретат с 200 лв./мес., но, видиш ли, основният им проблем е, че нямат кръчма за непушачи, където да отидат да си изпият ракийката без тюрюнев дим! Я разкажи тази басня на селните, те ще ти отговорят по-добре от мен! Всичко е за вакханлията с акцизите! Може ли една кутия цигари по себестойност да е жълти стотинки, а с акцизите да вдигаш цената й стократно? И това да оправдаваш с “грижа за здравето”? И да насъскваш хората един срещу друг? Е, не всички се хващат, но има и такива, както виждаш! За протокола:най-върлият противник на тези мерки, когото познавам, е мой добър приятел. И върл непушач. Точно поради горните съображения. Едното не пречи на другото!

  Мърфи е оптимист!
 38. 38 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 398 Весело

  Не знам защо се карате за глупости - от няколко години си пуша спокойно из кръчми и заведени, даже пепелник ми носят - както всичко останало тук и "забраната" излезе българска работа.
  Непушачите са най-прецакани - ако имаше обособени помещения щеше да има къде да отидат, сега нямат и могат да се оплачат единствено на арменския поп

 39. 39 Профил на Чърчил
  Чърчил
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Споко ! Така както министрите си подадоха оставките а парламента се готви да ги отхвърли то и тази нова инициатива на "българската асоциация на заведенията "накратко "малоумник" я чака същата съдба.

  ЗАВИСТТА ТРЯБВА ДА Я ЗАСЛУЖИШ.СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАШ БЕЗПЛАТНО
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3737 Неутрално

  Таксата ще е за сметка на непушачите.

 41. 41 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  Пореден опит да се пробие закона и да се отвори вратичка за никотиновата мафия!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin

  Искат да се отвори вратичка за цялата мафия...
  Пушещите са рай за бюджета - плащат акцизи, заради пушенето боледуват повече и съответно пари отиват в здравеопазването, и пак заради пушенето умират по-млади и спестяват от пенсии.
  Чудя се само как член първи на конституцията не е всички да са пушачи.
  Алкохолиците са същата работа.

 42. 42 Профил на dichfromthebeach
  dichfromthebeach
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Ебати простотията. И как точно ще ни топли това когато посетителите или работещите там се тровят и разболяват.

 43. 43 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 586 Неутрално

  По-скоро бих въвел вдигане на здравните осигуровки. Задължителни изследвания за никотин и катран в организма и пушачите да плащат чувствително по-високи здравни осигуровки.

 44. 44 Профил на tvr18355030
  tvr18355030
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Още по-нова идея: пушачите да си наврат любимите цигари в анусите.

 45. 45 Профил на dlh48570945
  dlh48570945
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#43] от "Batezuzi":

  Алооо 4 лева акциз и ДДС на кутия малко ли са ви бре? 2 милиарда акцизи и 1 милиард ДДС се събират годишно от цигари. Като ги искате толкова събирайте се и протестирайте тиквеника да ви ги дава за здраве, аз не искам - пуша от 20 години, но с личния лекар се виждам само за медицинско като подновявам книжката, айде със здраве!

 46. 46 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Още по-нова идея: пушачите да си наврат любимите цигари в анусите.
  —цитат от коментар 44 на tvr18355030


  Още по добра идея, Андрей Слабаков да навре големия си кристален пепелник
  във твоя ректум !!!

 47. 47 Профил на ТиквунскаСтабилност
  ТиквунскаСтабилност
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  НЕ

  русофилите са национални предатели, а МОЧА трябва да се събори
 48. 48 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пореден опит да се пробие закона и да се отвори вратичка за никотиновата мафия!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Хех, каква вратичка??? Че ГЕРБ/ДПС са на всяка спирка, ребрандирани като ЛАФКА. ...дори и не само никотинова, ами и хазартна.

  яж бахур
 49. 49 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  какви реални вреди на икономиката и хората, носи този навик
  —цитат от коментар 15 на conTXT


  Към ТРИ МИЛИАРДА годишно в джоба на Борисов? Грешка, в бюджета?

  яж бахур
 50. 50 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 156 Неутрално

  Категорично трябва да се забрани пушенето в заведенията, а такива новини влияят отпускащо на собствениците и на все повече места се допуска да се пуши.

 51. 51 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Приходи в хазната? Тия приходи ще покрият ли разходите за лечението на жертвите на тютюнопушенето?
  —цитат от коментар 28 на L Glassman


  Многократно. Нима само акциза цигари не е по-голям от целия бюджет на здравната каса?

  яж бахур
 52. 52 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  До коментар [#22] от "rvr12572942":''Някак непазарно ми се струва.''

  Да, пазарът е царЪт - зарибяваш глупаците да пушат и печелиш; разболяват се и се лекуват - печелят фармацевтичните и лекарските мафии и.т.н., а пазатът кипи!

 53. 53 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 687 Гневно

  С какво право някой си нарежда на собственик на заведение какви правила да въвежда? Ако иска, ще позволява, ако иска, ще забранява пушене. Комуто харесва, отива там, комуто не
  —цитат от коментар 25 на султана глаушева

  Ами то тогава и HACCAP да забраним и всеки да си готви както иска без да се съобразява с хигиенни правила и срокове на годност. Като се натровят няколко, то останалите ще спрат да посещават заведението и то ще затвори.

  @)----,--'--
 54. 54 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 687 Гневно

  По-скоро бих въвел вдигане на здравните осигуровки. Задължителни изследвания за никотин и катран в организма и пушачите да плащат чувствително по-високи здравни осигуровки.
  —цитат от коментар 43 на Batezuzi


  Нещо като бонус-малус при застраовките демек. Има логика – водиш нездравословен начин на живот, то имаш завишение на вноските.

  @)----,--'--
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK