Държавата и бизнесът са все по-близо до осветляване на собствениците на офшорни фирми

Държавата и бизнесът са все по-близо до осветляване на собствениците на офшорни фирми

© Надежда Чипева, КапиталРегистрираните в офшорни зони фирми и дружества ще трябва да декларират в България кои са действителните им собственици - физически лица, както и да посочват лица и данните за контакт на пребиваващите в страната представители. Фирмите ще трябва да посочват и юридическите лица и организации, които ги управляват пряко или непряко.


Това се разбира от предложение за промяна на Наредбата за водене, съхраняване и достъп до Търговския регистър на юридическите лица със стопанска и нестопанска цел, качен на сайта на Министерството на правосъдието.


Промяната в наредбата е финален етап на процеса, започнат с промяна на редица закони, които целят ограничаването на данъчни измами и прането на пари. Така постепенно парламентът промени Закона за данъка върху добавената стойност, Закона за пазарите на финансови инструменти, Закона за кодекса на труда, а през март тази година влезе в сила нов Закон за мерките срещу изпирането на пари.
Той вмени на бизнес посредниците, финансовите институции и предоставящите юридически услуги отговорност да проверяват клиентите си, да съхраняват документите, да оценяват възможност в изпълнени чрез тях сделки да се перат пари и да разриват съмнителни операции. С промяната в наредбата се определя и техническия ред за представянето на нужната информация пред Агенцията по вписванията, като се одобрява и формата на конкретните заявления за тази цел.


Дружествата ще трябва да подават тази информация пред Агенцията по вписванията. Те ще трябва да изпращат заявление за действителния собственик, ако той вече не е вписан в Търговския регистър. Информацията, която ще се изисква, е гражданство, граждански номер или дата на раждане и адрес.


Тя ще бъде видима и достъпна само за "Финансово разузнаване" на ДАНС, Българската народна банка, Комисията за финансов надзор, звената за финансово разузнаване на други държави и юрисдикции, застрахователи със седалище в България, които са получили лиценз, лизинговите дружества, инвестиционните посредници, нотариусите и редица други посредници в бизнес, но само ако са техни клиенти.


Причината е, че според Закона за мерките срещу изпирането на пари те са длъжни извършват проверки на дружествата и участниците в сделки, като част от мерките срещу прането на пари.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на today
  today
  Рейтинг: 908 Неутрално

  И като декларират като действителен собственик някой безработен кипърец какво ще се случи? Едно голямо нищо!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 2. 2 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  "Регистрираните в офшорни зони фирми и дружества ще трябва да декларират в България кои са действителните им собственици - физически лица, както и да посочват лица и данните за контакт на пребиваващите в страната представители. "

  Ами сега! Мамма миа!
  Представям си, какво карнавално шествие на звездите на сивия "бизнес" предстои!
  Особено ме впечатлява публиката на това шествие- служби по сигурността, регулаторни, надзорни, контролни и разузнавателни органи...

 3. 3 Профил на fuzzy
  fuzzy
  Рейтинг: 206 Неутрално

  Те и досега декларираха или предоставяха документи, но само пред съответните задължени лица по ЗМИП и ППЗМИП при встъпване в отношения. Някои офшорки, собственици на регистрирани в България дружества, разкриват тази информация и тя е публична в Търговски регистър от няколко години, по-точно от приемането на онази безумна простотия, наречена "Закон за офшорките".

  Директива 2015/849 изрично задължава всяка страна-членка да създаде т.нар. регистър на действителните собственици. Това всъщност е идеята на статията. Само където този регистър се отнася за всички юридически лица, а не само до офшорки. Да не говорим, че едно дружество, регистрирано в Германия или Румъния попада под широката дефиниция на офшорно дружество, просто защото не е регистрирано в България.

  Дневник, когато пишете по някаква специфична тема, вземете проверете какво точно пишете, че понякога наистина се излагате!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Много ми прилича този закон на закона за разсекретяване агентите и сътрудниците на ДС.Едно голямо нищо,щом такива лица могат да работят дори в управлението на държавата.Знаем ги кои са и какво от това!?

 5. 5 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Гневно

  Е, това е поредната примамка за гласуване пак за същите -"Ето, виждате ли колко сме готини, ала бала портокала!" Жалкото е, че работи!

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Изобщо не вярвам, че държавата иска да осветли офшорките, защото знаем или поне се досещаме, какъв заек ще излезе от трънката. Тя , държавата, сивия сектор не може да осветли, камо ли офшорките.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Така както е написано от една страна звучи много нормално, даже в някаква степен изненадващо. Интересен е безличния тон на статията от която не се разбира кой е инициатор и вносител, въобще по силата на какви изисквания или обстоятелства това ( може би) ще се случи.
  И остават все пак конкретните текстове, с които ще се въведе (надявам се) това, защото обичайно дявола е в подробностите. Ако Данчо Ментата и Прасчо ще са авторите, а Цацата изпълнител и блюстител за постигане на тази прозрачност...някак си съм скептично настроен за крайния резутат.

 8. 8 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1878 Весело

  С един удар ГЕРБ заработи още два мандата. Имат някакъв скрит мозъчко, не мога да изчисля, кой е. Но не е сред дежурните заподозрени!

 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Това е като граница на ред :)
  Все по-близо, но никога не се достига :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK