Съдът в Кипър даде ход на делото за фалита на "Олимпик"

Съдът в Кипър даде ход на делото за фалита на "Олимпик"

© Велко АнгеловСъдът в Кипър е дал ход на делото за обявяване в ликвидация на застрахователната компания "Олимпик". За 17 октомври е определено да продължи гледането на иска. Целта на новата дата е да се осигури по-добра информираност на всички заинтересовани и потърпевши от фалита на застрахователната компания, съобщава БНР.


Съдията по делото е разпоредил до началото на октомври в Официалния вестник на Кипър и в един кипърски всекидневник да бъде публикуван искът за ликвидация на "Олимпик", който бе внесен от Службата за контрол на застрахователните компании към Министерството на финансите на Кипър на 10 август, за да могат повече хора да се запознаят с него. Ако след това възникнат възражения, те могат да бъдат предявени на заседанието на 17 октомври.


На заседанието днес бе представена и номинацията за постоянен ликвидатор на компанията. Предложението на най-големия кредитор – кипърския Гаранционен фонд, е за Павлос Накузи, сегашен временен ликвидатор. Срещу кандидатурата му не е имало възражения, тя се приема от Застрахователния надзор и се очаква той официално да бъде назначен от съда на следващото заседание.
Едва след като решението на съда за обявяване на "Олимпик" в ликвидация бъде обнародвано в Официалния вестник на Кипър, започват да текат сроковете за подаване на исковете от кредиторите, съобщава радиото.


В съдебната зала днес са присъствали представители и адвокати на Застрахователния надзор и Гаранционния фонд на Кипър, на компанията, временният ликвидатор, представители на българското посолство.


Казусът "Олимпик" е сложен, процедурата по ликвидация на компанията се очертава да бъде дълга и нелека, коментирали експерти по несъстоятелност. Проблемите идват от изключително големия брой кредитори в двете страни, трудностите с установяване на активите на дружеството и изчисляването на сумите, които компанията дължи на потърпевшите си клиенти.


В края на август се разбра, че експерти от България са в Никозия за уточняване на детайлите по процеса на ликвидация. Неотдавна Комисията за финансов надзор обяви, че едва след като кипърският съд се произнесе по ликвидацията на застрахователя, може да има яснота за това какви процедури трябва да следват кредиторите на компанията, каквито се явяват застраховалите се в нея българи.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на head_hunter
    head_hunter
    Рейтинг: 529 Неутрално

    Дано те вършат повече работа от нас и има осъдени..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK