Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Фонд "Земеделие" напомня на стопаните да си платят данъците и осигуровките

Фонд "Земеделие" напомня на стопаните да си платят данъците и осигуровките

© Цветелина Белутова, КапиталВъв връзка със зачестили въпроси от страна на земеделските стопани по отношение на данъчните и осигурителните им ангажименти към бюджета ДФ "Земеделие" им напомня задълженията. Преди седмица фондът съобщи, че 50 хил. регистрирани земеделски производители са получили субсидии в общ размер 120 млн. лв. през 2017 г., но не са подали данъчни декларации и не са платили данъци и осигуровки върху тях.


Сега фондът напомня, че според споразумението за взаимодействие с Националната агенция за приходите той предоставя данни на приходната агенция за изплатените суми на всички кандидати по отделните схеми и мерки за всяка календарна година.


За улеснение на земеделските производители при подаването на коригиращите данъчни декларации до 1 октомври 2018 г., в случай че са получили субсидии единствено по схемите и мерките на директните плащания, могат да направят справка за изплатената им финансова помощ в "Системата за индивидуална справка по директни плащания", която се намира на интернет страницата на ДФ "Земеделие".
Стопаните, получили държавни помощи, финансиране по пазарните мерки и Програмата за развитие на селските райони, следва да направят извлечение от банковите си сметки, като сравнят преведените суми в тях с декларираните доходи и субсидии пред НАП за периода от 01.01.2017 до 31.12.2017 г.


Всички изисквания на НАП за данъчното облагане и осигурителните задължения на земеделските стопани са публикувани на интернет страницата на приходната агенция, в секция "Брошури", "Облагане на земеделските стопани за 2018".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK