Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Вместо да намалеят, субсидиите за стопаните ще нараснат след 2020 г.

Вместо да намалеят, субсидиите за стопаните ще нараснат след 2020 г.

© Министерство на земеделиетоБюджетът за директните плащания за България през следващия програмен период след 2020 г. няма да бъде намален с 0.7%, каквито бяха първоначалните разчети, а дори ще има увеличение с около 250 млн. евро. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов на дискусия за общата селскостопанска политика след 2020 г.


Той обясни, цитиран от пресцентъра си, че за 2020-2024 г. парите по първи стълб – директни плащания, за България се планира да бъдат 5.6 млрд. евро при около 5.35 млрд. евро през настоящия програмен период.


България ще се присъедини и към страните, които настояват да няма намаление като цяло на средствата за Общата селскостопанска политика и те да бъдат запазени, обясни още Порожанов. Това нямаше как да стане по-рано, защото страната ни не можеше да подкрепи подобна декларация преди края на председателството на Съвета на ЕС, добави той.
Предвиденото на този етап намаление на парите за развитие на селските райони ще може да бъде компенсирано с национални средства, смята министърът.


По многогодишната финансова рамка всяка страна от ЕС има различни претенции и ще бъде голям успех, ако преговорите приключат до април 2019 г., каза земеделският министър. На този етап повечето от държавите в ЕС изразяват позиция, че предложените от ЕК тавани на субсидиите трябва да са доброволни и всяка страна след анализ да взема решение за размера им. България настоява и в Общата селскостопанска политика да бъде поне запазен или увеличен процентът на т.нар. обвързана подкрепа и да продължи прилагането на преходната национална помощ.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Още една опорка рухнА.

 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1690 Любопитно

  Субсидиите трябваше да нараснат още през 2018г.след като в краят на 2017г. навършихме първото си десетилетие като ЕС член. За новоприсъединени, се полагаха едва 25% от размера на субсидиите, получавани от земеделските стопани в старите ЕС страни членки(примерно, ако за дадена дейност на земеделските стопани от старите страни членки се отпуска сума от 100(евро) за същата дейност на българските земеделски стопани, през първото десетилетие на членство в ЕС се полагаха цели...25(евро). След първото десетилетие, субсидиите АВТОМАТИЧНО, трябваше да се вдигнат до 50% от размера на субсидиите, получавани от земеделските стопани в старите ЕС страни членки. След навършването на второто десетилетие на ЕС членство, трябва субсидиите получавани от българските земеделски стопани да се изравнят напълно по размер, с тези получавани от земеделските стопани в старите ЕС страни членки. Т.Е. от 2028Г следва поредното и последно АВТОМАТИЧНО увеличение. В последващ период, допълнителни увеличения може да следват след общо решение за увеличаване на сумите отпускани за субсидиране на земеделско производство.
  Какво следва да се пита в случая, след като регламентите са изяснени. Защо в България повишението на размера на субсидиите получавани от земеделските стопани не се случи когато трябваше да се случи и с указаният процент, а бе отложено чак за 2020г. Да не би ЕС бюджета да не е изплащал(както следва АВТОМАТИЧНО) увеличените(по старшинство на членство) средства за което? Или ГЕРБ и коалиция са прибирали разликата нейде на "топло", за да прихванат едни лихви за периода(в случай евентуално, че направо не са откраднали самите увеличения, а само са ги сложили някъде на тлъста лихва) Въпроси, въпроси, а отговори?

  мурзилка
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5123 Неутрално

  Порожанов ги къпе земеделските производители за нарастването, все пак избори идват

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6853 Неутрално

  И тук, както и в други отрасли липсва контрол. Взима чичо евро пари за разработена овощна градина, работи я докато му дават субсидии и после я зарязва. И не само това, случаите са много.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK