Заплащането на чиновниците – за престой или за резултати

Заплащането на чиновниците – за престой или за резултати

© Георги КожухаровАнализът е от седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Както стана ясно през последните дни, при обсъждането на бюджета за 2019 г. се планира ново увеличение на възнагражденията на служители в бюджетната сфера.


Министърът на финансите г-н Владислав Горанов анонсира, че ако макроикономическата прогноза за 2019 г. позволява, ще има възможност от 1 януари 2019 г. да бъдат увеличени доходите в бюджетната сфера с 10%. Още в началото на годината се коментираше увеличение за част от персонала, примерно за служителите в местата за лишаване от свобода, на полицаите и др. Заплатите на учителите също ще продължат да растат в съответствие с решението на правителството от миналата година до 2021 г. те да удвоят размера си в сравнение с 2017 г. Извън изброените сектори, липсва яснота кои заплати, с колко точно и по какъв начин ще бъдат увеличени през следващата година.
Възнагражденията на служителите в бюджетния сектор винаги са били обект на сериозен дебат поради много причини. Първо, възнагражденията на заетите в бюджетната сфера представляват значителен дял от държавния бюджет – близо 23% от общите публични разходи по КФП за 2017 г. са за персонал. Също така броят на служителите в бюджетните сектори спрямо населението в България е на над средното ниво сред страните от ЕС.


Най-същественият проблем, обаче, е фактът, че резултатите от труда на заетите в публичния сектор не са видими "с просто око" – дали поради това, че липсва система за оценка на реалните резултати от работата им или поради това, че качеството на публичните услуги в много ведомства е на ниско ниво, което създава усещане за несправедливост у данъкоплатеца.


Заплащането на чиновниците – за престой или за резултати

© ИПИ


Икономическата теория твърди, че всеобщо нарастване на заплатите в непроизводителни сектори не се препоръчва, тъй като има вероятност да се генерира инфлация. Добре е да се следи нарастването на доходите на работещите да не надхвърля ръста на производителността на труда в икономиката (или поне в публичния сектор). Също така следва да се има предвид, че разходите за персонал са много инертни и негъвкави в посока надолу, което означава, че трудно могат да бъдат намалени при криза.


Размерът на публичния сектор и броят на служителите в него е функция на избора за това какви и колко публични блага обществото желае да получава, както и колко ефикасен е самият сектор. Въпросът с оценката на резултатите от труда на държавните служители обаче е въпрос на управленско решение, което не само е трудно да се вземе, но още по-трудно да се изпълни на практика.


В много държави по света съществуват системи за оценка на резултатите от труда на държавната администрация. Те често се базират на поставяне на оценки от началници на подчинени, свързани с изпълнение на целите, които администраторът сам е поставил. Значителният субективизъм е неизбежен, тъй като почти не съществуват обективни индикатори, които да представят резултатите от труда на чиновниците. В България подобни системи за оценка в редица ведомства съществуват, но и те не се базират на обективни и измерими индикатори, които да са извън прекия контрол от страна на чиновниците.


Система за оценка на резултатите от труда на държавните служители с външни за нея индикатори може и трябва да бъде изградена, особено що се отнася до получаваните от чиновниците допълнителни възнаграждения. Възможен вариант за това е системата да се изгради на нива, като първото ниво да обвързва конкретното ведомство с индикатори за ефект (outcomes) и изпълнението им да му дава право да получава или не допълнителни възнаграждения. Ако индикаторът за ефект е постигнат, могат да се проследяват индикатори за резултат (outputs), чрез които да бъде възможно разпределение на средствата между тези, които са допринесли за постигане на резултатите и съответно – на ефекта.


Другият вариант е министър Горанов да изиска и следи за конкретни промени в управлението на публичния сектор срещу увеличение на възнагражденията - така добре познатия принцип "пари срещу реформа". В противен случай това ще е поредното увеличение, от което обществена полза няма да има.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3297 Любопитно

  За четвърт век България е паднала от 9 на 7 млн., компютри и интернет има в изобилие, даже би трябвало да има и някаква форма на капитализъм. Дали служителите в държавния сектор намаляха с 25 % примерно, колкото и населението - познайте сами.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Неутрално

  Чиновниците искат повече, без да позволяват да бъдат оценявани резултатите им. Заплатите им винаги са над заплатите на производителните сектори, като не допринасят с нищо за подобрението на икономическото положение, напротив - те са част от спирачките... (сравнете ръста със сходни на нашата страни - Румъния, Полша...)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ех тиквена логика ... Ако намалите броя и въведете електронно обслужване, кето хората. По света даже не помнят откога ползват ... Ма няма ИТ фирма която хем да е кадърна да го направи и да не краде хем да ви даде рушветче за поръчката ... И така ще го карате докато сте на власт, мизерници крадливи!

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 4. 4 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Думата "чиновник" е = на думата бюрократ. В голям %. А бюрократът, поради неразбиране, липса на въображение и др. елементарни дарби за проста работа може да те направи на маймуна. Пример. Прехвърляне на адресна регистрация от София в Русе. Чиновничката, кой знае защо, ти иска нотариален акт за жилището, където ще живееш. Ако е твоето, добре. Ако си под наем, мъкнеш хазаина с теб. А акта се иска, за да установиш номера на апартамента. Само че в там такъв номер няма, защото тия номера новодомците си ги измислят сами на времето, за да улеснят пощаджията, като номерираш кутията. Да, но чиновничката това не го знае и почва да ти мъчи живота. Докато се намери там из канцелариите някой по-знаещ и оправи нещата. Така е и в агенцията по вписванията, прехвърляне на собственост и пр. Там, където има чиновници. В нотариата също са такива, но като частници работят бързо.

 5. 5 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Баси и тъпата статия ли е бюлетин ли е...
  Навсякъде са омешани държавни служители, " чиновници" , заети в бюджетния сектор...
  Цитираните статистики са за съвсем друго. И сичко се основавало на неква имагинерна "икономическа теория". Не съм чувал да е измислена такава, секи "икономист" си има такава теорийка...
  Изобщо, тоя т.нар. "институт" е една долнопробна пропагадна клоака, пълна с неграмотници...

 6. 6 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Тежко савецко наследство...

  Къвто института за "пазарна" икономика, такава и номиката.
  Такава държавата, качеството на услугите й, и цена.

  Чиновническа - казармена.

  Чинове, чин... идва от подчинение.
  В килийните училища нямало чинове ;)
  Но в "модерните" има.

  Чин "длъжност" плаща за уседналост.
  И за подчинение.
  Как да Обслужва граждани в такова положение?

  Вижте снимката.
  Колко командорски препинателни знака "!" можете да откриете,
  предназначени за чакащи граждани - като елементи в опашка?

  По това ще познаете неизкоренена тоталитарна неграмотност...
  По удивителните препинателни заповедни знаци !!!... в държавата и общество.

 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  "Министърът на финансите г-н Владислав Горанов анонсира, че ако макроикономическата прогноза за 2019 г. позволява, ще има възможност от 1 януари 2019 г. да бъдат увеличени доходите в бюджетната сфера с 10%."
  Има желание вероятно ще има и възможност. Колко му е. 100 милиона на полицаите, 100 милиона за стадионче, ..., колкото трябва за олимпиадка, ..., колкото трябва за заплатки на държавните служители. Необходимите средства трябва да ги осигурят данъкоплатците, заети заети в реалното производство. Т.е. управляващите ще намерят начин да ги вземат от споменатите данъкоплатци. Проблемът е, че те стават все по-малко. Без значение дали едно дискутирано число е 800000, 1500000, 2500000,...То расте непрекъснато. Непрекъснато хора от различни възраствови групи решават, че е по-добре да плащат данъци и осигуровки в други страни. И го правят. И като че ли не са разочаровани.
  Това е проблем на държавата България. Не на управленскиот материал на държавата България.

 8. 8 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  ...Изобщо, тоя т.нар. "институт" е една долнопробна пропагадна клоака, пълна с неграмотници...
  —цитат от коментар 5 на pyn

  Този институт, както и огромен брой други институти и сходни организации са създадени от държавата и финансирани от държавата. По подходящи начини. Някъде посочен ли е икономическият ефект от дейнсотта на този институт и другите сходни организации?

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4405 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Апропо, в нормална икономическа "светая светих" банка
  клиентите тихо си чакат реда, без нужда от командорски лозунги.
  Ако изобщо е нужно да чакат.

  Особено важни клиенти биват обслужвани с експедитивност и бързина...
  преди да се усетят ;)
  Особено... от частни банки с название Частно банкиране

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#7] от "zhivko6461":

  Това е проблем на всеки български данъкоплатец. Освен че крадат, пилеят нашите пари

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Ех тиквена логика ... Ако намалите броя и въведете електронно обслужване ...
  —цитат от коментар 3 на danvan

  Според Вас каква част от тези, към които апелирате да въведат електронно обслужване знаят какво точно означава този термин? От висшите и средните етажи на властта. Ей така, в свободен разговор да го обяснят. Съвсем друга тема е желанието да го направят.

 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4895 Неутрално

  Милиарди похарчиха за "електронно правителство", а ефектът е нулев! Няма електронно обслужване! Има само отделни модули, несвързани един с друг.

 13. 13 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  До коментар [#12] от "vassilun":

  Така е. Стабилността Му не предполага функциониращи е-правителство, е-образование, е-здравеопазване, е-правосъдие. Нарочно ни държат в 20-ти век, докато някои страни вече отиват към 22-ри век.

 14. 14 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  В края на 20-те години на миналия век в Царство България е имало около 7000 служители в МВР и здравеопазването.
  Тези достойни хора са се справили с комунистите предизвикали Гражданската война и са направили България европейска държава.
  Сегашните наследници на комунистите с 600 000 държавна администрация ни водят към азиатските степи.
  Каква въпюща неграмотност и некадърност!

 15. 15 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5475 Неутрално

  Чиновник и резултат са несъвместими понятия.

 16. 16 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Чиновник и резултат? Луди ли сте или пак "миже да те лажем"

 17. 17 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  Точно така! Един инжинер в общината взима не помалко от 900 лв. заплата, счетоводителите взимат повече от 800 лв., какво искат тези хора, за такива пари могат да се наемат най-квалифицираните кадри и да бъдат силно мотивирани за работа!

 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  "Заплащането на чиновниците – за престой или за резултати"
  - За правене на кеф на началството.

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6088 Весело

  До коментар [#17] от "svoboden":

  В коя община? В столична ли? Съмнявам се...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7654 Неутрално

  Абе те са "наши" хора, ще гласуват за ГЕРБ, затова трябва първо да се нахранят. Избори се задават.

 22. 22 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 395 Весело

  Желателно-за резултати. Де факто-за престой!

  ....OF
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK