Над една четвърт от фирмите се страхуват от фалит заради просрочени вземания

Райна Миткова е изпълнителен директор на ЕОС България и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.

© Велко Ангелов

Райна Миткова е изпълнителен директор на ЕОС България и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.



През последните две години по 4% от фактурите, които българските фирми са издали, не са били осребрени, а всяка пета е платена със закъснение. Това сочат данните от изследване на навиците на плащане в Европа, изготвено от компанията за индивидуализирани финансови услуги EOS Груп.


България е на първо място в Европа по дял на фирмите, които се опасяват от фалит заради забавени плащания, сочи проучването. Всяка четвърта компания в страната очаква да спре да работи заради просрочия на контрагентите като делът им нараства с два процентни пункта за година.


Близо 60 на сто от компаниите отчитат, че забавените плащания намаляват печалбите им, 47% изпитват недостиг на ликвидност, а също толкова се налага да увеличат разходите си за лихви, съобщи Райна Миткова, изпълнителен директор на ЕОС България. По думите й, ако едно вземане не е събрано в рамките на девет месеца, е твърде вероятно това да не стане никога.




За да компенсират тези негативни ефекти, 27% от компаниите ограничават инвестициите, всяка четвърта съкращава служителите или не наема нови, а почти същия дял вдигат цените.


Средно българският бизнес получава парите си с 18 дни закъснение, а заедно с обичайното отложено плащане от средно 35 дни, забавата достига 53 дни, отбеляза Миткова.


Причина за забавянето при фирмите е фактът, че длъжникът от своя страна също не може да събере своите вземания. Лошите дългове на гражданите най-често възникват поради слаба финансова грамотност и неумение да управляваш личния си бюджет. Миткова припомни, че по данни от други изследване средният длъжник в България е млад мъж с доход от 1000 - 1500 лв., работещ перспективна работа, например в IT индустрията, който харчи неразумно за технологични устройства.


Близо половината (44%) от българските компании ползват услугите на колекторски фирми, за да съберат вземанията си. Данните за миналата година сочат, че благодарение на специализираните агенции за управление на дългове са събрани 11.1% от оборота на компаниите, което поставя България на първо място в Източна Европа, каза Миткова.


Изследването "Навици на плащане в Европа 2018" се провежда за 11 път съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS сред 3400 компании от търговията, индустрията и услугите в 17 европейски държави. Средно в Източна Европа се плащат в срок 78% от фактурите при 76% в България.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK