Над една четвърт от фирмите се страхуват от фалит заради просрочени вземания

Райна Миткова е изпълнителен директор на ЕОС България и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.

© Велко Ангелов

Райна Миткова е изпълнителен директор на ЕОС България и председател на Асоциацията на колекторските агенции в България.През последните две години по 4% от фактурите, които българските фирми са издали, не са били осребрени, а всяка пета е платена със закъснение. Това сочат данните от изследване на навиците на плащане в Европа, изготвено от компанията за индивидуализирани финансови услуги EOS Груп.


България е на първо място в Европа по дял на фирмите, които се опасяват от фалит заради забавени плащания, сочи проучването. Всяка четвърта компания в страната очаква да спре да работи заради просрочия на контрагентите като делът им нараства с два процентни пункта за година.


Близо 60 на сто от компаниите отчитат, че забавените плащания намаляват печалбите им, 47% изпитват недостиг на ликвидност, а също толкова се налага да увеличат разходите си за лихви, съобщи Райна Миткова, изпълнителен директор на ЕОС България. По думите й, ако едно вземане не е събрано в рамките на девет месеца, е твърде вероятно това да не стане никога.
За да компенсират тези негативни ефекти, 27% от компаниите ограничават инвестициите, всяка четвърта съкращава служителите или не наема нови, а почти същия дял вдигат цените.


Средно българският бизнес получава парите си с 18 дни закъснение, а заедно с обичайното отложено плащане от средно 35 дни, забавата достига 53 дни, отбеляза Миткова.


Причина за забавянето при фирмите е фактът, че длъжникът от своя страна също не може да събере своите вземания. Лошите дългове на гражданите най-често възникват поради слаба финансова грамотност и неумение да управляваш личния си бюджет. Миткова припомни, че по данни от други изследване средният длъжник в България е млад мъж с доход от 1000 - 1500 лв., работещ перспективна работа, например в IT индустрията, който харчи неразумно за технологични устройства.


Близо половината (44%) от българските компании ползват услугите на колекторски фирми, за да съберат вземанията си. Данните за миналата година сочат, че благодарение на специализираните агенции за управление на дългове са събрани 11.1% от оборота на компаниите, което поставя България на първо място в Източна Европа, каза Миткова.


Изследването "Навици на плащане в Европа 2018" се провежда за 11 път съвместно с независимия институт за пазарни проучвания Kantar TNS сред 3400 компании от търговията, индустрията и услугите в 17 европейски държави. Средно в Източна Европа се плащат в срок 78% от фактурите при 76% в България.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на maminsin
  maminsin
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Съмнявам се статистиката да е толкова оптимистична, колкото я пишат. Според мен в България се плащат в пълния размер максимиум 60% от фактурите, останалите се плащат частично или въобще не се плащат.
  А проблемът съвсем не е Български - това си е масова практика в цял свят вече, за съжаление и става все по-зле.
  Лошото при нас е изключително тромавата процедура по събиране, в една Холандия например, ако някой ти закъснее повече от месец, можеш веднага да му поискаш (и да получиш!!!) неплатежоспособност и това има много възпитателен ефект.

 2. 2 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2342 Неутрално

  Нескопосан опит за ПР на ЕОС с изследване с изсмукани от пръстите данни.

 3. 3 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ни дума за финансова неграмотност сред фирми длъжници...
  Ни дума за неверни "фактури".
  Ни вопъл за, т.е. срещу, корупция.

  Кой дундурка монополи заслужили фалит преди 10, 15 или 20 години?

  Според статията, "дълг" неплатен в рамките на 9 месеца,
  остава вечно неплатен.

  Приложено към фирма с трупащи се милиони неизплатени задължения към контрагенти,
  защо се позволява на фирмата да ганерира още... неверни документи?

  "Причина за забавянето при фирмите е фактът, че длъжникът от своя страна
  също не може да събере своите вземания.

  Лошите дългове на гражданите най-често възникват поради слаба финансова грамотност и неумение да управляваш личния си бюджет.

  Миткова припомни, че по данни от други изследване средният длъжник в България е
  млад мъж с доход от 1000 - 1500 лв., работещ перспективна работа, например в IT индустрията, който харчи неразумно за технологични устройства."

 4. 4 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  При вас, Маминото "maminsin",

  събирането е прекалено бързо в едни случаи и прекалено бавно в други.
  Зависи в полза на Кой/кои е усилието.

  Нямате закон за защита на физически лица от/чрез фалит.
  По какъвто закон, в частност, би имало Прозрачност относно Неплатежоспособност
  на едно или друго физическо лице. Предупредителна информация за потенциални
  кредитори относно лице длъжник и, същевременно, някаква защита за длъжинка.

  До коментар [#1] от "maminsin":

  Лошото при нас е изключително тромавата процедура по събиране,
  в една Холандия например, ако някой ти закъснее повече от месец, можеш веднага да му поискаш (и да получиш!!!) неплатежоспособност и това има много възпитателен ефект.

 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 474 Неутрално

  Така описаният "средният длъжник в България", който харчи определено неразумно обаче успява да си плати сметките.
  Фирмите не се страхуват от такива длъжници, защото те купуват на лизинг.
  Фирмите имат проблеми с големите вериги, които вземат на разсрочено плащане от 90 дни; мутренските фирми, които "ей сега шефът каза, че утре ще платим" - а в реалност фирмата след като се е "нагълтала" със задължения се оказва собственост на ром; Държавните фирми, които все чакат превод от бюджета, т.н.

 6. 6 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 402 Весело

  Не вЕрвам на очите си:

  "средният длъжник в България е млад мъж с доход от 1000 - 1500 лв., работещ перспективна работа, например в IT индустрията, който харчи неразумно за технологични устройства."

  Е ако тези млади мъже с доходи 1000-1500 лв. и работещи перспективна работа харчат неразумно, какво да се очаква от работещите безперспективна работа и с по ниски залати? Ааа, сетих се, те просто нямат пари за харчене!

  От друга страна всеки сульо и пульо има нов модел смартфон!

  ....OF
 7. 7 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  В България задълженията(в това число глоби и неустойки) се изчистват лесно. ГЕРБ просто ти гласуват изчистването направо в парламента. Лично за тебе си домус и за шиши. А когато става дума за чистене, ама не на калпак а направо с метлата...просто се бута търговският регистър и базите данни на другите ведомства, в които има запазени записи. Каквото е останало на хартия, винаги може да се шредира(надроби) и изгори в палето край Радомир, със съдействието на родната милиция. Ако и това не стоги, се спретва една хиперинфлъция и си плащаш задълженията на цялата фирма с личната заплата след няколко месеца(патент на костовистите)

  мурзилка
 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  ЕЙ, първото ти изречение обобщение съдържа (поне) 2 лъжи.

  До евентуално доказване, че средният е "длъжник" и че "харчи определено неразумно"
  върху тебе е тежестта на евентуалното доказателство.

  Второ, проблемът не е само в това дали някои има пари за да плати, или няма.

  Често, физическо или юридическо лице преценява, че "дългът" на фалшив "кредитор" е фалшив, безоснователен, набедителен и (правилно), избира да не плати.

  А определено има недобросъвестни монополи (невъзможно да не си чувал за тех),
  които бълват фалшиви "фактури" в тежест на реални лица, фиктивни "клиенти".
  Такава индустрия е морално укорима, законово престъпна, ам на, има я.

  Безскрупулна работа.
  Срашно безстрашна.

  До коментар [#5] от "ЙЕИ":

  Така описаният "средният длъжник в България",
  който харчи определено неразумно
  обаче успява да си плати сметките.

  Фирмите не се страхуват от такива длъжници, защото те купуват на лизинг.
  ...

 9. 9 Профил на 4i4oti
  4i4oti
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Отваряш ЕООД с 2 лв. капитал и никакви активи, завличаш куп кредитори и никой от тях не помисля да те съди защото след 2 години влачене по съда няма да му се платят дори съдебните разноски. Проспериращ бизнес у нас без никакви рискове. Каква пазарна икономика ще се развива при такива условия!?

 10. 10 Профил на Глория
  Глория
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В западните страни има фирми, които купуват неплатени фактури, което помага да се запази ликвидността и контролира рискът. Но ако някой клиент не направи плащане по фактура, шансът да си върне парите е малък.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK