"Напоителни системи" ще тегли кредит, за да си плати данъците

Румен Порожанов

© Николай Дойчинов

Румен ПорожановДържавното дружество "Напоителни системи" ще изтегли банков кредит, за да плати задълженията си към Националната агенция за приходите, съобщи по време на парламентарния контрол земеделският министър Румен Порожанов.


"Напоителни системи" има дълг към данъчните между 8 и 9 млн. лв., върху който тече висока лихва от над 10 на сто, каза министърът. Заради този дълг дружеството не може да кандидатства за финансиране и по европроекти. Затова е взето решение той да се погаси с банков заем, чиято лихва ще е значително по-ниска - около 3.5%.


Компанията дължи пари и на електроразпределителните дружества, но е сключила с тях споразумения за разсрочване и погасяване, се разбра от отговора на министъра.


Имало и други странни, по думите на Порожанов, задължения към фирми за 10 млн. лв., за които е сезирана прокуратурата.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 210 Неутрално

  "Напоителни системи" ще изтегли банков кредит, за да плати задълженията си към Националната агенция за приходите – oт Статията.
  ============================================
  Само глупак може да тегли заем за текущи разходи.
  …Или министър който „играе“ за ползата на частна банка.

 2. 2 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 863 Любопитно

  Миниатюра на БДЖ е това нещо "Напоителни системи" Чалга певицата още ли е началничка ?

 3. 3 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Сега когато безработицата е рекордно ниска, е златен шанс да се приватизират Напоителни системи, 75% от Пощите и БДЖ. Дори и да има някой съкратен, хората ще си намерят друга работа и със същото количество население ще произвеждаме повече БВП, а не да внаясме зорлем хора от странни места.

 4. 4 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Разстроено

  Явно съм прекалено тъп. Или не разбирам булгаристанските данъчни врътки за държавни предприятия.

  Данък е длъжен този чиито НЕТО приходи са повече от НЕТО разходи. Включая платени заплати+социални удръжки+инвестиции+амортизации (там е по сложно но има ясни правила).

  Държавно предприятие би трябвало да връща на държавата спИчеленето! 100% от него!!! А ако свърши годината на загуба или се дотира от държавата (ако е МНООГО важно), или получава съкратен бюджет.

  Не ми е ясно какво става с парите след плащането на данъка (НА ДЪРЖАВАТА). Да кажем спИчелени нето 15 млн, плаща се 1.5 млн. данък, останалите 13.5 млн. са на разположение на СОБСТВЕНИКА (ДЪРЖАВАТА), нали?

  Къде греша?

  ....OF
 5. 5 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 217 Неутрално

  От какво се издържа това дружество?

  Януари 2018 .... Софийска градска прокуратура внесе обвинения спрямо шест длъжностни лица от ръководството на "Напоителни системи" ЕАД - изпълнителни директори и членове на Съвета на директорите. значителни щети за дружеството в размер на 1 201 588,53 лв., .... присвоил чужди пари - сумата от 69 601,29 лева....присвоил чужди пари на дружеството - 13 361.03 лев ....присвоил чужди вещи.....значителни вреди в общ размер на 2 986 355, 52 лв....значителни вреди в общ размер на 596 784, 56 лв....

  да му еба мамата о0

  Умерен толераст
 6. 6 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 794 Неутрално

  Голямо крадене падна в напоителните.
  Те доведоха до днешните абсурди, съобщавани със загрижена физиономия от някои министър.

  Но да бъдем оптимисти.
  Най-големият престъпник, Иванчева, е в ареста, делото върви и корупцията ще я изтребем до крак начело с Бацето, Гуменката, Ментата, Савата /да му е честит ТЕЦа/ и др. доблестни държавници..

 7. 7 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#3] от "Finland":

  Само дето само луд би взел пощите, а към БДЖ интерес има само към товарните превози (и там не е сигурно вече).

  Пътническите превози на БДЖ и Пощите са си социални услуги, няма как да бъдат на печалба при ниската платежоспособност на населението.

 8. 8 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 210 Неутрално

  Да ви напомня, че политологът Георги Харизанов беше председател на Съвета на директорите на „Напоителни системи”.
  Той е осъден за изнудване по чл. 213 а, ал. 1. на лишаване от свобода две години условно, с три години изпитателен срок и глоба от 1000 лева.

 9. 9 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  Е т'ва не е ли ликвидирано вече? "Геният" със съмнително вишу Гошко 'аризанов нали нареза и разпродаде къде к'ви тръби имаше. Че и не слиза от ТВ-тата, даже май некъв директор е из тях... Да живеят и.родите...

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1158 Неутрално

  Сега когато безработицата е рекордно ниска, е златен шанс да се приватизират Напоителни системи, 75% от Пощите и БДЖ.
  —цитат от коментар 3 на Finland

  Що не вземем да вкараме в затвора няколко директора за безстопанственост и да назначим нови, вместо да подаряваме изкуствено фалиран печеливш бизнес на чужденци?

 11. 11 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  Така става, като назначаваш мъжката калинка Харизанов на такъв пост. А понастоящем шефче на института за десни политики и идеолог на Мисълъ/ Консерваторъ или както се казва там на Баце сбирщината.
  Разкошни резултати, Харизанка.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 12. 12 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Ле-ле мале - "Имало и други странни, по думите на Порожанов, задължения към фирми за 10 млн. лв., за които е сезирана прокуратурата."

 13. 13 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si"

  Затова ли ЕКОНТ който се занимава със същата дейност е на печалба и даже изкупува конкурентите си.

  Всичко е въпрос на управление. прото в Български пощи много се краде и има много излишни хора

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Туй "Напоителни системи" с кво се занимава. Явно с нищо, щом е фалирало. То вече няма напояване, принципът е "Ори, мели яж!". Зеленчуци ще купуваме докато пращат евра, след това сме на червено. Миналото беше прекрасно, бъдещето е неясно.

 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Когато наречеш пощенска услуга социална, а тя същевременно е по-скъпа от куриерската... значи си просто идиот

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 649 Неутрално

  До коментар [#7] от "niakoi_si":

  Еконт и Спиди как избиха рибата?

 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  А защо няма пари за данъци тази държавна фирма?

 18. 18 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#4] от "Roni":
  това че имаш печалба не значи че имаш пари, паричните потоци са нещо различно от счетоводни и данъчни печалби А данъка го дължиш, текат т.н законови лихви ако не го платиш , а те са доста високи на фона на лихви по кредит който може да получиш. дано да ти е станало по ясно

  Тиква под наем.
 19. 19 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  До коментар [#1] от "kpu14575282":
  принципно сте прав, но всичко е въпрос на калкулация ако наказателната ти лихва е 10 ка а кредита го вземеш на 2% колкото вървят в момента са големи клиенти, а и очакваш постъпления в кратоксрочен план, никак не е глупава идея

  Тиква под наем.
 20. 20 Профил на Roni
  Roni
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#18] от "TzZar":

  До коментар [#4] от "Roni":това че имаш печалба не значи че имаш пари, паричните потоци са нещо различно от счетоводни и данъчни печалби А данъка го дължиш, текат т.н законови лихви ако не го платиш , а те са доста високи на фона на лихви по кредит който може да получиш. дано да ти е станало по ясно
  —цитат от коментар 18 на TzZar


  Преди мнооого години въртях един бизнес (НЕ в България) към седмица две, та си спомням (смътно) как бяха нещата с паричните потоци в дните преди крайната дата за плащане на ДДС. С годишния ДОД беше доста по лесно, щото плащах месечни отчисления на база оборот+бая яки удръжки от клиенти на които УМИШЛЕНО не им давах документа за т.н. "удръжки". Та често местния НАП ми дължаха пари (С НЕОБЛАГАЕМА като доход не лоша лихва)-кяр на буци, както се казва:).

  Но тук става въпрос за ДЪРЖАВНО предприятие. Което по принцип трябва ВСИЧКО спечелено да даде на собственика-ДЪРЖАВАТА! Та какъв е смисъла ако поради инвестиции/други причини в края на годината има счетоводна печалба но няма налични пари, държавата да налага НА СЕБЕ СИ наказателна лихва за закъсняло плащане? Или да плаща лихва на банката за да получи своята печалба на определена дата, а не месец два след това, като в държавното предприятие влезнат тези пари?

  Надявам се че съм се изразил ясно. Сега е твой ред да ми обясниш кое е правилното:

  1. Едната ръка на държавата (печелившо държавно предприятие) да плаща 7-8% лихва на банка, за да плати на другата ръка (НАП) ДОД върху счетоводната печалба до определената дата. Щото на тази дата няма налични в касата/банката. Няма нужда да ти припомням че платените лихви са разход които намаляват печалбата, нали?

  2. Държавата изчаква докато печелившото държавно предприятие получи дължимите му пари, и не плаща на ЧАСТНА банка тези пари да дойдат 2-3 месеца по рано. Все пак годишната инфлация е кратно по ниска от банковите лихви, нали? А и неполучаването на мизерните данъци от това държавно предприятие няма да срути функционирането на държавата финансово, нали?

  ....OF
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK