Синдиците на КТБ отчетоха какво са свършили по закона "Пеевски" за КТБ

Синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов

© Анелия Николова

Синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел ДоновСиндиците на на Корпоративна търговска банка (КТБ) отчетоха какво са свършили за шестте месеца, откакто законът позволи със задна дата да бъдат отменени цесии, прихващанията и промяната в собствеността на дружества.


Синдиците отчитат, че от 13 март до 13 септември са подали 226 искания за подновяване на обезпечения по прихващания за над 240 млн. лева. В Централния регистър на особените залози са подадени 182 заявления за подновяване. От тях вписаните подновявания са 94 броя. По подадените заявления за подновяване на особени залози са постановени 3 отказа за вписване, а по останалите все още се очаква произнасяне.


Предприети са действия по подновяване на 33 ипотеки на кредитополучатели на КТБ АД, от вписаните подновявания са 19 броя.
В случаите, в които съдиите по вписванията са постановили откази, са подадени частни жалби пред компетентния съд за отмяна на отказа и вписване на ипотеката. В част от случаите съдът е отменил отказите и е разпоредил извършване на вписването.


Подадени са 6 заявления за подновяване на морски ипотеки на обща стойност над 25 млн. лева.


От влизането в сила на измененията са заявени вписвания на 9 броя особени залози върху търговски предприятия на длъжници на КТБ. От тях вписаните подновявания са 6 бр., а по 3 бр. все още се очаква произнасяне. В същия 6-месечен период са внесени 2 искания за подновяване на залог върху акции, които са уважени и залозите са подновени.


Освен заявления за подновяване на заличени по време на квестурата обезпечения са подадени и множество искания за подновяване на изтекли обезпечения, се казва в съобщението. Синдиците уверяват, че извършеното от тях може да допринесе значително за увеличаването на наличните средства в масата на несъстоятелността на КТБ, което е в интерес на всички кредитори с приети вземания.


Те напомнят, че резултатите от извършеното подновяване на обезпеченията в полза на банката могат да се очакват вбъдеще, защото реализирането на всяко обезпечение изисква време и съдебни процедури.


Измененията в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН), обнародвани в Държавен вестник на 13 март, са инициатива на депутатите от ДПС Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, които го представиха като борба с вторичното разграбване на фалиралата банка. Законът преодоля президентско вето, а в момента се чака по текстовете да се произнесе Конституционният съд, сезиран от търговската колегия на Върховния касационен съд.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK