Българският бизнес се стреми към цифровизацията, но не очаква по-високи печалби от това

Мениджърите не очакват свиване на персонала в резултат от цифровизацията.

© Велко Ангелов

Мениджърите не очакват свиване на персонала в резултат от цифровизацията.Българският бизнес полага усилия да се цифровизира, за да оптимизира ресурсите си, но е скептичен за икономическите и особено екологичните ползи от този процес, затова и стратегиите на мнозинството мениджъри са краткосрочни.


Данните са от проучване на "Сименс България" и Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК). В анкетата се включиха мениджъри от 76 български и чуждестранни компании, които работят в страната, от над 30 индустрии.


Повечето от тях се намират все още в начална или междинна фаза от внедряването на дигитални технологии, едва една четвърт (25%) са посочили, че са в напреднал етап.
Основна част от компаниите (40%) планират да инвестират между 2 и 3 процента от оборота си в дигитални технологии, а под 5 на сто са тези, които смятат да вложат над 10 процента.


Краткосрочни стратегии за цифровизация на компаниите са разработили 78.5% от мениджърите, а 17% - средносрочни. Около 12% заявяват, че имат директор по дигитализацията или съответен отдел, който се занимава с това.


Дигитализацията се възприемана главно като


начин за оптимизиране използването на ресурси


(59%), за автоматизиране на производството (59%), за подобряване на взаимодействието с клиенти (53%) и доставчици (47%), както и за интеграция на процесите (55%).


Повече от половината от анкетираните смятат, че разработването и внедряването на "интелигентни" среди като умни градове и умни фабрики са най-важните тенденции на дигиталната трансформация. Около 51% изтъкват значението на свързаността и на "интернета на нещата". За 46% разработването и използването на мобилни приложения, които интегрират бизнеса и производствените процеси или оптимизират услугите, също са много важни.


Ползите, според очакванията на 89% от участвалите в анкетата, ще са със значителен или огромен ефект при оптимизацията на ресурсите, по-доброто планиране и увеличаването на конкурентоспособността (89%). За 88% от мениджърите ще се подобри събирането и анализът на данни, за 86% ще има подобрение при обслужването, а за 79% - на качеството.


Българският бизнес обаче


няма високи очаквания за нарастване на печалбите


и за намаляване на екологичния отпечатък. Близо 40% смятат, че дигиталната трансформация ще има никакъв, пренебрежим или малък ефект върху печалбите на компаниите им, а половината от запитаните не очакват особен положителен ефект върху екологията.


Квалификацията на служителите (50%) и размерът на инвестициите (46.1%) са основна пречка пред българския бизнес при по-нататъшното внедряване на дигитални технологии и процеси, показва проучването. Компаниите осъзнават и необходимостта от по-голяма прогнозируемост и яснота за ефектите и процесите на дигитализация.
Недостатъчната зрялост на технологиите е посочена като пречка от 31.6%, а неясните икономически ползи – от 23.7%.


Особени сътресения и


загуба на работни места


в резултат от цифровата трансформация на бизнесите не се очакват, показват още резултатите. Близо две трети от анкетираните не очакват промени в броя на служителите, а делът на участниците, които очакват съкращения и наемане на нови служители, е равен.


Компаниите в България ще търсят най-усилено специалисти в технологични сфери като Индустрия 4.0/автоматизация на производството (43.4%), разработване на мобилни приложения (32.9%) и анализ на големи обеми данни (32.9%). Фокусът се поставя и върху експерти в разработването и прилагането на нови бизнес стратегии, най-вече развитието на цифрови бизнес модели (40.8%), и дигиталния маркетинг (46.1%).


Проучването е проведено в периода от края на май до края на юни 2018 г. Над 60% от запитаните са представители на висшия мениджмънт. 12% се определят като среден мениджмънт, а 14 на сто - като оперативен мениджмънт. По-голямата част от компаниите, участвали в анкетата, са средни и малки предприятия (11- 500 служители), а около 12% попадат в категорията големи компании с над 500 служители.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Неутрално

  За българския бизнес всичко това е мимикрия и мода. Той знае, че основната печалба идва от бюджета и се разпределя от Борисов, Пеевски, а играчите се изключват от Цацаров...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  Казва се оптимизация на управлението, на връзките с клиенти, на работната сила, на продажбите. Има доста съществуващи програми които може да се използват, или да се наеме чивек да оптимизира процесите. Малко вложение с огромна възвръщаемост. Но днешните български бзнесмени, вчерашни сервитьори, мутри и комсомолци няма да дадат пари. Когато децата им и внуците поемат бизнеса, може би.

 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Проучването е сред международни компании. Дай друга версия.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Питали 80 човека - това е непредставително, несериозно и нелепо... дневник и журналиатика...

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Весело

  До коментар [#4] от "Darth Plagueis":

  Цитат " В анкетата се включиха мениджъри от 76 български и чуждестранни компании, които работят в страната, от над 30 индустрии"
  Въпрос с повишена трудност "колко от тях са чуждестранни компании" ? 100%? не вярвам, а вие защо така смятате?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#3] от "Таралеж":

  Децата им ще загубят всичко щото са от крив род с много лоша карма.

  А самото заглавие е абсурдно, ако това е дошло от бизнИсмените ни, то са питали само тия менталнообременените с държавните поръчки.

  Бог да пази България от малоумници и алчни и нежно да ги напътства към терминалите за отпътуващи!

 8. 8 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3455 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":

  Ъхъ,Сименс чака на Борисов...Не се уморявате,като кучетата на Павлов сте,ако знаете кой е изобщо.??

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3879 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Цифровизацията е само част от автоматизацията.
  А автоматизацията е само е средство.

  Целта Не оправдава средствата.

  Целта е Satisfied Customer.
  Ако ТОЙ не оправдае средства ви...
  има алтернативи, но слаба ракия:

  Арменският папа, Омбудсманът при ООН и др.

  Така че, ТОЙ.
  ТОЙ каквото каже.

  "Българският бизнес се стреми към цифровизацията,
  но не очаква по-високи печалби от това"

 12. 12 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Българският бизнес се стреми към цифровизацията, но не очаква по-високи печалби от това

  Само че който вярва на този стремеж , трябва да е непоправим наивник . Бога на не само на българския бизнес , а на световния , е ПАРАТА , изразена в печалба , и то по възможност - огромна . Всички прояви на алтруизъм , на благотворителност , на загриженост за житието и битието народно , са прояви с далечна и сккрита дълбоко в съзнанието му мисъл за предстоящи печалби . От както свят светува е така . Така и ще бъде , докато бизнес- класата има самочувствието че са солта на земята . А солта трябва да са данъчните и ЗАКОНА .

 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3713 Весело

  До коментар [#8] от "yanne":

  До коментар [#1] от "penetrating":Ъхъ,Сименс чака на Борисов...Не се уморявате,като кучетата на Павлов сте,ако знаете кой е изобщо.??
  —цитат от коментар 8 на yanne


  Приятелю "yanne", как пък точно "Сименс" намерихте да споменете?

 14. 14 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  Основна част от компаниите (40%) планират да инвестират между 2 и 3 процента от оборота си в дигитални технологии, а под 5 на сто са тези, които смятат да вложат над 10 процента

  Това напълно ясно показва защо производителността в България отстъпва на тази в Запада , но пък печалбите на бизнеса са по- големи от тези на западните компании и фирми . Отколе е казано - Хвърли зад тебе , за да се намери пред тебе . нашенци не искат да хвърлят в технологиите , доволни са от това , което намират пред себе си . За сметка на тези , които обвиняват в ниска производителност . И които , кой знае защо блеят и се възхищават на Биг брадър и Фермата . Сигурно защото се опияняват от патриотизма на опосумите .

 15. 15 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#8] от "yanne":Ъхъ,Сименс чака на Борисов...Не се уморявате,като кучетата на Павлов сте,ако знаете кой е изобщо.?

  На Павлов е кучеТО , а кучетаТА са на Простия .

 16. 16 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#7] от "|Y|":Бог да пази България от малоумници и алчни и нежно да ги напътства към терминалите за отпътуващи!

  Не набърквай Бог в земните дела . Малоумниците и алчните Той ги напътства към Деветия кръг Но по магистралата към там еСатаната , закрилника на алчните малоумници , им е нагъчкал достатъчно капанчета , за да не се допускат тапи при такъв наплив за СПА казаните . А в капанчетата текат сделки за отмяна на някоя и друга топла процедура .

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  Българските компании са български компании, а чуждестранните компании с български топ-мениджъри са като български компании. Та изглежда, че анкетата е била сред български.
  Докато не се оправи публичния сектор и държавното управление, производителнистта няма да се качи. Сиреч сме народ със замиращи жизнени функции.

  Кажи ми, жалко ти творенье, как се покачи тъй високо? - С пълзенье! - извика рогатата гадинка.
 19. 19 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 893 Неутрално

  няма беге бизнес вече , само мутри останаа , гадни нахални и най вече свръхкрадливи,

 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3830 Неутрално

  До коментар [#1] от "penetrating":Проучването е сред международни компании. Дай друга версия.
  —цитат от коментар 4 на Darth Plagueis


  Аз се интересувам как се отразява цифровизацията на производството на чушките и доматиту.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8727 Весело

  До коментар [#20] от "Храбър":

  На етикета :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK