ЧЕЗ иска да приключи сделката с "Инерком"

ЧЕЗ иска да приключи сделката с "Инерком"

© Георги КожухаровИзбори 2022

Чешката компания ЧЕЗ (CEZ) е решена да доведе до край сделката, при която "Инерком" на Гинка Върбакова ще придобие българския бизнес на компанията. Това казва говорителят на ЧЕЗ Алице Хоракова пред сайта 3e-News.


През юли Комисията за защита на конкуренцията не разреши на "Инерком" да сключи сделката. Компанията обжалва пред съда, но делото е насрочено едва за догодина. Ето защо наскоро Гинка Върбакова излезе от няколко от фирмите си, за да няма основания за отказ и отново подаде заявление в антимонополната комисия.


Говорителят на ЧЕЗ обяснява, че има валиден договор за покупка. "Многократно получихме уверения, че "Инерком" иска да запази настоящия мениджърски състав на компаниите, за да гарантира приемственост в предоставянето на услуги", казва Хоракова.
В ЧЕЗ се обсъжда и възможността да се подаде жалба пред Европейската комисия срещу решението на КЗК. "Считаме, че е много смущаващ фактът, че след подписване на договора за продажба на акции с "Инерком", набързо бе приета промяна в Закона за енергетиката в опит да се окаже влияние върху изпълнението на вече сключена сделка", обяснява говорителят.


Юристите на компанията анализират дали тези действия на българската държава не нарушават принципите за защита на инвестициите.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK