Половината работещи българи не знаят чужд език, отчита Евростат

Половината работещи българи не знаят чужд език, отчита Евростат

© Надежда Чипева, КапиталПовече от половината работещи българи – 50.5%, не знаят нито един чужд език. Това показват данни от анализ на Евростат за използването на чужди езици сред хората в трудоспособна възраст в ЕС между 25 и 64 г. Българите в тази възрастова група, които ползват поне един чужд език, са около 33%, с два езика боравят около 14%, а с три езика - около 3%, сочат данните на европейската статистика.


Най-висок е делът на българите, които не ползват нито един чужд език, сред хората с основно или по-ниско образование - 83%. Около 60% от хората със средно образование не използват нито един чужд език. Тази езикова бариера е валидна и за безработните българи - 70% от тях не са учили и не ползват чужд език. Подобна е и ситуацията в българските села - 72% от трудоспособните българи там също не ползват нито един чужд език.


Най-висок е делът на българите с поне един чужд език сред висшистите - близо 1 млн., както и сред тези на възраст 35-54 години. Повече от милион и половина българи, които живеят в градовете, ползват също поне един чужд език, толкова са и заетите и работещи българи с чуждоезикови познания.
Освен България в ЕС има още три държави, в които основната част от населението в трудоспособна възраст не познава и не ползва чужди езици: Унгария - 42%, Румъния - 36%, и Великобритания - 35%. Най-широко разпространен и най-използван от европейците е английският език - близо 96% от говорещите чужди езици европейци го използват. На втора позиция е френският език - 26% от говорещите чужди езици в ЕС, на трето място - немският - 17%, на четвърта позиция е испанският - 13%.


Най-висок е делът на хората, които знаят поне един чужд език, в Швеция - 97%, в Латвия, Дания и Литва - 96%, в Люксембург - 95%, Финландия и Малта - по 92%. Най-високо ниво на многоезичие е регистрирано в Люксембург, където близо 50% от жителите в трудоспособна възраст говорят поне три чужди езика.

Ключови думи към статията:

Коментари (149)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4898 Весело

  За езиците си има преводачи. Важното е да са специалистии.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  "БОЛГАР , БОЛГАР"! Нали , КМЕТЕ ????

 3. 3 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  За езиците си има преводачи. Важното е да са специалистии.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  СпециЯлисти са по история на БКП.
  Какъв специалист можеш да бъдеш, без да четеш новостите???

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2842 Неутрално

  В чужда държава, ако не говориш свободно езика - ставаш само за гастербайтер.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3674 Любопитно

  Та той българина по принцип не е силен в ученето на езици!Новото поколение обаче предвидливо започва с англииския още в ранна възраст....Помня че сина ми го записах още 8 годишен в алианса.....И след 9 години защити всички нива

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 6. 6 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Те затова са останали тук, защото не биха имали шанс навън без чужд език.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  За езиците си има преводачи. Важното е да са специалистии.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Кметичке, когато ти стане ясно защо профилактика на АЕЦ не се прави през горещите летни месеци, сигурно тогава ще ти се изясни защо един специалист трябва да използУва напредналата западна наука.

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Любопитно

  За к'во са им на общаците чужди езици !

  [email protected]
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2962 Весело

  Подобна е и ситуацията в българските села - 72% от трудоспособните българи там също не ползват нито един чужд език."

  за селата е много спорно , масово ползват български, ромски, турски

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 964 Неутрално

  И какво от това. За какво им е на миньорите чужд език и т.н.

 11. 11 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Тази статистика е като онази за свинското със зелето. "Работещ българин" е и леля Цеца, която по цял ден пришива джоб към сако ... или запоява два кондензатора на платка ... Интересно, как се справя без чужд език ?!?!

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2292 Любопитно

  "Най-високо ниво на многоезичие е регистрирано в Люксембург, където близо 50% от жителите в трудоспособна възраст говорят поне три чужди езика."
  Аз пък мислех, че Белгия и Холандия ще водят в класацията.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3390 Неутрално

  До коментар [#9] от "дерибеев":

  И най напредналия"транслейшън" не може да се мери със знанието на чуждия език......

  Bukalemun
 14. 14 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Не лъжете ей. Поне 99% от бълагрите ползват и славният македоснски език Срамота така да подценявате великята маквдонска нация. ахахаха.

 15. 15 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Това не е ново. Мисля, че само в Унгария е по-зле, но на тях им е простено поради спецификите на езика. Обучението по чужд език в училищата е доста зле. Ако не пращаш децата си на частни езикови школи, едва ли ще научат нещо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 16. 16 Профил на Finland
  Finland
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Ако шведите са казали че знаят датски, а датчаните шведски, литовци и латвийци че знаят руски, чехи че знаят словашки, а словаците чешки, то тази класация не е много учудваща.

  До коментар [#5] от "Willy Messerschmitt":

  До коментар [#15] от "EU defender":

 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2385 Любопитно

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
  "За езиците си има преводачи. Важното е да са специалистии."

  Специалист по какво.
  Нали като специалист трябва да знаеш какво знаят другите специалисти по света.

  подпис
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5865 Неутрално

  А има едно изискване в ЕС всеки да може да говори (може и малко) 3 европейски езика :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Абе трагедия! Само 50% от работещите българи ползвали чужд език. По бай тошово време, когато в езиковите гимназии учеха предимно децата на АБПФК или ченгетата, колко процента от българите ползваха чужди езици? Многа се водеха, че говорят руски, но повечето от тях говореха български с руски окончания. За падежите да не говорим - никой не ги знаеше, аз също.

  "в Люксембург - 95%, Финландия и Малта - по 92%. ". В Люксембург официалните езици са немски, френски и люксембургски - диалект на немския. Кой им е чуждият език, който говорят? В Малта официални езици са малтийски и английски - какъв друг език говорят масово? Във Финландия също имат два официални езика - фински и шведски. Поназнайват и английски, но не всички.

 20. 20 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Аз не говоря английски, но го ползвам. Става дума за разчитане на чертежи и технически понятия. Имам речници и работя с тях. Руски съм учил 6 г. принудително в училище и общо взето нямам проблеми с него. Дядо, род.1888г., знаеше перфектно турски и цигански. Сега наистина както всеки шета по чужбина, за общуване е задължително да знаеш език.

 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2004 Неутрално

  Аз не говоря английски, но го ползвам. Става дума за разчитане на чертежи и технически понятия. Имам речници и работя с тях. Руски съм учил 6 г. принудително в училище и общо взето нямам проблеми с него. Дядо, род.1888г., знаеше перфектно турски и цигански. Сега наистина както всеки шета по чужбина, за общуване е задължително да знаеш език.
  —цитат от коментар 20 на man_un


  Познавам ИТта , които почти не говорят английски, но пък се оправят с документацията. Често срещано е - човекът няма произношение, тренинг, самочувствие да говори, но обстоятелствата са го принудили да разчита текст.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 22 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1187 Любопитно

  Какво значи използват чужд език? Мога да използвам например немски език с гугъл преводач и без да го знам. А мога да знам румънски например, но да не го използвам в работата си.

 23. 23 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  а в САЩ и Великобритания 100% не използват чужд език ама това никой не го възприема за трагедия :)

 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  То пък в Италия, Франция или Германия, се късат да говорят чужди езици... Особено из прованса. Из големите градове, може да удариш тук-там по-млади хора, които се оправят с английския. Ама, като се сетя във Франция, какви разправии съм имал по митници и хотели, където никой не вдява и една дума освен на френски и нищо не ги интересува и вълнува.
  Многоезични държави, като Швейцария и Люксембург са, друга тема. Иначе, за в бъдеще, трябва да се определи един официален работен език в Европа и да се почва обучение, още от детската градина. Малките езици са обречени, за съжаление... И ние сме в това число.

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 489 Любопитно

  Някой да се е пробвал с англе или франсе да общува на друг език?Леле-мале,смут и паника,високомерни погледи,повдигане на раменете.Впрочем,една позната мъдро казва - важното е да имаш пари в портмонето,защото те,парите,са универсалния език.

 26. 26 Профил на casinoto
  casinoto
  Рейтинг: 612 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  На работа с преводач ли ще ходиш? Или ако те спре някой на улицата? ;)

 27. 27 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Аз пък не вярвам, че 50% от работещите българи ползват чужд език...

 28. 28 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#21] от "schwimmwagen":

  От няколко години работя в сферата, но ИТ без доста добър английски досега не съм срещал.

 29. 29 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Кмета се разкри като български пенсионер, подобен коментар е просто ... далеч от реалността.

  50.5%, не използват нито един чужд език - фактите са от другите 50% голяма част "ползват" турски и руски и една част са казали че ползват чужд език от кумова срама.

  Умерен толераст
 30. 30 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 714 Любопитно

  Работещите добре, ами служащите как са? Кат знаем баш служащият на държавата какъв полиглот е, не ми се мисли!

 31. 31 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  са аз не мога да разбера това лошо ли е? Дневник това поредната манипулация ли е? Защо не написахте че почти половината от работещите българи ползват поне един чужд език? Това всъщност е доста висок процент, подозирам над средния за ЕС

 32. 32 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Нищо учудващо. Няма даскали по чужди езици, младежта, която поназнайва нещо и е минала през езикова мтематическа гимназия се изнася навън.

  Без езици не става в съвременното общество.

  Араламби в езиковите освен децата на партийни другаре и ченгета влизаха и други по-умни дечица не обощавай.

  В кръга на шегата шопски брои ли се за западен език ?

 33. 33 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#21] от "schwimmwagen":

  Като ИТ мога да кажа, че без английски не става. Само с разчитане без говорене и без писане на английски си за никъде. Нито можеш да говориш в уебинар с колеги от чужбина, нито да ползваш конферентни връзки със специалисти в различните области. А и за да си пълноценен участник в технически форум и да си зададеш специфичен въпрос пак се иска поне писмено да владееш някакво ниво на английски.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 34. 34 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Весело

  До коментар [#29] от "Наблюдател":

  50.5 % полават български като чужд език поради особеностите на етноса...

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1324 Неутрално

  и какъв е проблема, ако работата/ начина ти на живот ти не го изисква... колко американци говорят втори език хахахах, еле пък ако не броим испанския

 36. 36 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За какво да ползваме масово чужд език, за да може да се наемат за по-евтино чужденци, и българи на ниски позиции да общуват с тях на английски?

  Айде моля ви се. За под 1200 лв нето, чужд език не се ползва ;)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 37. 37 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#32] от "olimpipanov":

  “Араламби в езиковите освен децата на партийни другаре и ченгета влизаха и други по-умни дечица не обощавай.”

  Знам, че влизаха и други, написал съм “предимно деца на активни и ченгета”. Те влизаха с привилегиите на мама и тате, другите се бореха за останалите места и само с пълни шестици можеха да влязат.

 38. 38 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#36] от "Емил Емил":

  Нашта фирма търси хора с чужд език да им даде повече от 1200 нето ама няма... няма достатъчно на пазара на труда.. много обичам като ми обясняват че ако се вдигнат заплатите хора ще се намерят - няма да се намерят щото няма вече достатъчно кадърни и образовани хора в България по една или друга причина, това че ще го дръпна от конкурент с по-голяма заплата не означава че дригата фирма ще му намери заместник... ей търсят се на пазара хора с езици и обявите седят и то не защото народа седи и чака да се вдигнат заплатите..

  Умерен толераст
 39. 39 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#38] от "Наблюдател":

  В кой град е вашата фирма ?

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 40. 40 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#38] от "Наблюдател":

  Под чужд език имам предвид само един гол английски.

  За два чужди, или пък някакъв рядък, отиваме на 1500, 2000 или повече.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 41. 41 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#24] от "tww09306483":

  То целият ЕС е обречен камо ли малките езици, а работен език отдавна има в света - английският и да му харесва или не фактите са си факти.

 42. 42 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Араламби, в езиковете гимназии наистина имаше по 5-6 бройки за деца на този и онзи, но приемът беше с приемни изпити където 15-20 деца се състезавахме за 1 място. Друг е въпроса че езикови гимназии имаше само в най-големите градове. Сега нещата са съвсем различни и езиковото обучение трябва да се постави на много високо място, като се има предвид че българския се говори само от 6 милиона души.

 43. 43 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Един евроатлантически въпрос. Тези, работещите, които ползвали поне един език къде го ползват? Във Фейсбук?

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 44. 44 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#40] от "Емил Емил":

  В София - знам нормално е в София по-трудно се намират хора защото безработицата е ниска но съм изумен колко малко млади хора без специални умения (в смисъл не са ИТ или езикова гимнация) знаят английски на работно ниво...Няма образование, няма желание сам да инвестира. Предлагаме на служители ще им платим курс, те - ама в извънработно време ли, ама това ама онова. Искат да ги обучаваме допълнително, питам какво, те - ми не знам, предложи нещо... Най са ми любими млади момичета независимо какво работят искат да направят магистратура по психология, дизайн... Давам една задача, пращам примерен файл... след седмица - ми не съм се справил, на български файла/видеото се различава от английската версия, формулата не я разбирам и на български няма обяснение... Има печени хора самомотивирани но са 1 от 25 във фирмата и на пазара. Говоря средни позиции, не нискоквалифициран и не експерти бели якички. Базата: служител с английски и офис пакет от масовите училища и университети липсва.

  Умерен толераст
 45. 45 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 434 Весело

  не знаех че да работиш във България ти трябва задължително и чужд език

 46. 46 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#36] от "Емил Емил":Нашта фирма търси хора с чужд език да им даде повече от 1200 нето ама няма... няма достатъчно на пазара на труда.. много обичам като ми обясняват че ако се вдигнат заплатите хора ще се намерят - няма да се намерят щото няма вече достатъчно кадърни и образовани хора в България по една или друга причина, това че ще го дръпна от конкурент с по-голяма заплата не означава че дригата фирма ще му намери заместник... ей търсят се на пазара хора с езици и обявите седят и то не защото народа седи и чака да се вдигнат заплатите..
  —цитат от коментар 38 на Наблюдател


  Ако заплатите са достатъчно големи ще се наемат хора от чужбина.
  Европейският пазар = ЕС + Русия, Балрус Украйна, Турция, Западните Балкани и т.н. е почти 1 милярд човека.
  За вас все НЯМА КАДРИ :)))

 47. 47 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Англииски трябва да се учи от всички заедно с родният език.
  Иначе оставаш неграмотен.
  Не знам в България властите кога ще се усетят. То не е само в България трябва да е в целия ЕС.

 48. 48 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#46] от "eyd13372645":

  Заплатата не е единствения фактор да се преместиш в друга държава.

  Кои нас? Ти се пробвай ;) направи фирма пък ходи се занимавай да търсиш правилния човек в чужда държава, бори се с бюрокрация в институциите, надявай се човека да става или да не си намери другаде работа след като си го вкарал легално в страната....

  Умерен толераст
 49. 49 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#40] от "Емил Емил":В София - знам нормално е в София по-трудно се намират хора защото безработицата е ниска но съм изумен колко малко млади хора без специални умения (в смисъл не са ИТ или езикова гимнация) знаят английски на работно ниво...Няма образование, няма желание сам да инвестира. Предлагаме на служители ще им платим курс, те - ама в извънработно време ли, ама това ама онова. Искат да ги обучаваме допълнително, питам какво, те - ми не знам, предложи нещо... Най са ми любими млади момичета независимо какво работят искат да направят магистратура по психология, дизайн... Давам една задача, пращам примерен файл... след седмица - ми не съм се справил, на български файла/видеото се различава от английската версия, формулата не я разбирам и на български няма обяснение... Има печени хора самомотивирани но са 1 от 25 във фирмата и на пазара. Говоря средни позиции, не нискоквалифициран и не експерти бели якички. Базата: служител с английски и офис пакет от масовите училища и университети липсва.
  —цитат от коментар 44 на Наблюдател


  И за тези изисквания колко даваш? 1200 лева в София ли?
  Тя една касиерка в ЛИДЛ е на толкова и не в София а в провинцията, там езици не се изскат (и не се ходи на курсове след работно време).
  Аааа Мерси, това са 600 Евро.
  Дигни заплатата до 2000-2500 лева и ще почнеш да намираш, а на 3000 лева вече ще има по няколко кандидата.

 50. 50 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#49] от "eyd13372645":

  3000 лв за английски и офис пакет? :) ... ми може няма проблем, това обяснява защо средната заплата в страната е 1000 лв толкова знаят :)))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Умерен толераст
 51. 51 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#49] от "eyd13372645":3000 лв за английски и офис пакет? :) ... ми може няма проблем, това обяснява защо средната заплата в страната е 1000 лв толкова знаят :)))))))))))))))))))))))))))))))))))
  —цитат от коментар 50 на Наблюдател


  Тавариш ти се оплакваш че няма хора.
  Те не се оплакват че няма работа, работниците се уреждат кой в България кой в Чужбина.
  Не съм чул някой да се оплаква.
  Работодателите обаче ...така че ти гониш.
  Скоро ще се радват ако работника може да говори и български сносно, щото главно ще наемат роми и помаци.

 52. 52 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#12] от "DDR":

  Всъщност на първо място би трябвало да е Швейцария, но тя е звън ЕС. Там освен швейцарски, който е доста далеч от немския, задължително се учат немски, френски и английски.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 53. 53 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#44] от "Наблюдател":

  В софия трябва да е човек местен, със собствено жилище.

  Плащането на наем, изплащането на дългосрочен кредит за жилище обезсмисля коментираните суми.

  Все пак не ти вярвам. Почти всеки знае английски.
  Пълно е с обяви за секретарки и други ниски офис-административни позиции, със заплати таван 800.

  За тъпите кол центрове пък имат доста високи изисквания по езика, за да се пребориш само с английски, за суми от 1200 лв извън столицата.
  И то да се разправяш с разни пенсионери и тъпанари, цял ден нерви и простотии.

  В софия, за млад човек от провинцията може да са ок - ако има къде да живее за БЕЗ ПАРИ.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#47] от "eyd13372645":

  Заради брекзита ли?

  Щото внучката на Тръмп се е ориентирала по-правилно! Учи китайски.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Весело

  само в Унгария е по-зле, но на тях им е простено поради спецификите на езика. Обучението по чужд език в училищата е доста зле. Ако не пращаш децата си на частни езикови школи, едва ли ще научат нещо.
  —цитат от коментар 15 на EU defender


  А, ясно. Всяка новина да се свърже по някакъв начин с лошия Орбан : ) :) :)

  Тролетариата яко бичи новите опорки и плюе новия партиен враг!

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 56. 56 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Тази статистика е тъжна. В днешно време знаенето на английски вече изобщо не е преимущество, а необходимост.
  Поне още един чужд език трябва да се знае - немски, испански или френски.
  Ако човек е амбициозен и иска да планира напред, да учи и китайски.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 57. 57 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 301 Весело

  На предишната си работа постоянно ползвах чужд език... защото бях преводач :P

 58. 58 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  не знаех че да работиш във България ти трябва задължително и чужд език
  —цитат от коментар 45 на спас от кочериново(тръмпко капут:)


  Ами трябва винаги. Не разбиран нежеланието на някои хора постоянно да учат и да се усъвършенстват. Това е пряко свързано с качеството на живот.
  Ама явно като има ракия, 10 годишен опел пред блока и редовно пазарене "у мола", всичко е наред, преуспели сме.

  Трябва да се учи ПОСТОЯННО.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 59. 59 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 504 Неутрално

  То напоследък и парите даже вече не са основният критерии. Хората се изнасят заради разни неща като администрация, съдебна система и т.н.
  Един познат взимаше маса пари, ама какво от това, като не можеше да се оправи с откачените си съседи. Полицията вдига рамене, общината и тя и като накрая му набиха детето в детската градина и побойникът се оказа синче на някакъв големец и никой нищо не му направи ("Ами, господине, знаете ли кой е баща му?") и човекът си хвана жената и детето и се изнесе.
  Нещата са зле откъм хора и не виждам как биха се подобрили.

 60. 60 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4992 Неутрално

  не знаех че да работиш във България ти трябва задължително и чужд език
  —цитат от коментар 45 на спас от кочериново(тръмпко капут:)


  Ти като гледам и с българския имаш затруднения.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 61. 61 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#58] от "dgd":

  Хората трябва да знаят чужди езици, ЗА ТЯХ си.
  Но, ако наистина искаме качеството на живот да се повдигне, трябва да се отстояват някои позиции.
  Всички трудещи трябва да се синдикализират, и за ниски суми, особено свързани с подбив на пазара на труда, да НЕ ПОЛЗВАТ английски, дори да знаят.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 62. 62 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#42] от "labby":

  Според мен бяха повече от 5-6 на випуск, но няма да споря.
  Основният въпрос е, че ако около 50% от работещите българи ползват поне един чужд език, това е голям прогрес в сравнение с времената преди 1990. Иначе за ученето - който иска може да научи чужд език, и тук "държавата", т.е. правителството, няма нищо общо. Има езикови гимназии, паралелки с разширено изучаване на английски, френски и т.н., остава децата да учат. Насила не се учи, трябва ти да го искаш, с администриране не става.

 63. 63 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  Проблемът не е само в езика. Много хора цял живот нищо ново не научават и квалификацията си не са повишили , и компютърна грамотност нямат. Кютат си на едно място и накрая се оказват излишни.

 64. 64 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#46] от "eyd13372645":Заплатата не е единствения фактор да се преместиш в друга държава. Кои нас? Ти се пробвай ;) направи фирма пък ходи се занимавай да търсиш правилния човек в чужда държава, бори се с бюрокрация в институциите, надявай се човека да става или да не си намери другаде работа след като си го вкарал легално в страната....
  —цитат от коментар 48 на Наблюдател


  Не че нещо но сам си си отговорил на въпроса защо не можеш да си намериш човек с познанията които искаш за заплатата която даваш. Явно конкурентите ти дават повече. Проблема си е твой. И аз искам да си купя нов Мерцедес за 20 хил. ама за тези пари предлагат само Дачия.

 65. 65 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#63] от "Роси":

  По принцип българинът изобщо не смята, че се учи цял живот. Завършва там нещо и започва да кюта. Всяка нова промяна се посреща на нож. Има хора от 10 години не са научили нищо ново и се чудят що не ги повишават. Self-starters тук почти липсват.

 66. 66 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Да са верни на Партията стига. За другото си има специялисти, а за специалистите преводачи.

 67. 67 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#65] от "Killing Joke":

  В общия случай, отгоре се решава колко е бюджета за конкретна позиция.
  Така че, освен че НЯМА какво толкова да научиш на повечето местоработи в бг, няма и за какво.

  Селф стартерите са ПРЕДПРИЕМАЧИ, които работят за себе си.
  Ако се изисква това от теб на работното място, трябва да бъдеш ангажиран с постигнатите резултати.
  Обикновено се прави като твърда заплата + процент, или разни бонуси (смислени като сума) при изпълнение на таргет и т.н.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 68. 68 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  Трябвало да знаеш езици - глупости. Кой от най-успешните хора знае езици - Цецка ли, Цецо ли, Бойко ли - от тях трябва да вземаме пример.

 69. 69 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#67] от "Емил Емил":

  бонусите трябва да бъдат предварително регламентирани, за да може да си правиш сметка колко труд и усилия, в каква посока, какво ще ти донесат.

  Иначе, отиваме към самодейност на ентусиасти.
  Ентусиастите, който могат да се справят с конкретен тип работа, правят това за да натрупат опит.
  После вече, гол ентусиазъм не съществува. Всичко придобива финансови параметри.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 70. 70 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#67] от "Емил Емил":

  Под self-starter имам предвид човек, който сам се задейства и не чака винаги нареждане "отгоре". Такива тук са много, много малко.
  По тази причина и на повечето места няма развитие - защото и мениджъра гледа много да не клати лодката и ако някой върши нещо добре, му се казва да го върши до откат.
  Малко са местата, които реално влагат в развитието на хората.

 71. 71 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 528 Неутрално

  ПРИ МУТРА ПРЕЦЕДАТЕЛ ЕДНОЕЗИЧНИК , ЩО ЩЕТЕ

 72. 72 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#70] от "Killing Joke":

  Селф стартера прави нещата ЗА СЕБЕ СИ.
  Както по принцип работят всички предприемачи и инвеститори.

  Както по-долу писах, може да залъжеш човек с такъв майндсет/способности, само в началото. Докато му е интересно, за един гол ентусиазъм.

  После, неговия 'драйв' и проактивна позиция трябда да му носи съответните дивиденти, в ПАРИ.

  А ако е толкова добър и с толкова потенциал, най-добре за него би било да премине от другата страна и да не е вече служител ;), защото там му е мястото - от другата страна.

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 73. 73 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#65] от "Killing Joke":

  Недей да правиш генерални заключения! Да не си мислиш, че средна ръка германец дето работи във фабрика, цял живот се учи и ползва чужди езици...? Няма такова нещо.

  Бивш tww09306483.
 74. 74 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#38] от "Наблюдател":

  1200 нето в София с 1 език, бил той и английски, е по-скоро ниско заплащане. Особено ако става дума за колцентър (смени, работа по празниците и т.н.). С тази оферта дори и в провинцията ще намерите трудно хора...

 75. 75 Профил на MMK
  MMK
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Абсурд, не е вярно ! Всички в БГ знаят поне 2 езика, официалния и този на който се разбират:-)))

 76. 76 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 928 Неутрално

  До коментар [#38] от "Наблюдател":

  ...и това се дължи предимно на факта, че нивото на езика на тези голяма част от тези 49%, които уж го владеят, стига до там, да си нахранят кравите във Фейсбук-фермата или да си поръчат някаква джаджа от Амазон. А като имате предвид, че в момента е почти невъзможно, да се намерят млади учители по английски, можете да си представите, какво се очертава за в бъдеще.

 77. 77 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това изследване не брои циганският и турският за чужди езици, което никак не е честно :)

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 78. 78 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#73] от "tww09306483":

  Това е ясно, ама като се обърнеш наоколо, какъв е процентът на такива хора у нас и в Германия?
  Иначе чехите, примерно, грам не си дават зор, но те поне нямат болни амбиции и някак им вървят нещата :)

 79. 79 Профил на schleimer
  schleimer
  Рейтинг: 928 Неутрално

  Тази статистика е тъжна. В днешно време знаенето на английски вече изобщо не е преимущество, а необходимост.Поне още един чужд език трябва да се знае - немски, испански или френски.Ако човек е амбициозен и иска да планира напред, да учи и китайски.
  —цитат от коментар 56 на dgd


  Не разбирам, защо са ти сложили минуси... Абсолютна истина е, че за днешните деца английският трябва да е база, която да се надгражда с допълнителни умения (езикови, технически, икономически...). Иначе след 20 години няма да имат шанс нито в България, нито извън нея.

 80. 80 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  До коментар [#78] от "Killing Joke":

  Процентите предполагам са сходни, почти във всички държави в Европа. Както казваш, добре е да си знаем мястото и да нямаме болни амбиции. Ние отиваме и малко в другата крайност. Тоест, за много хора вече, професионалните им умения и общи компетентности започват и свършват с владеенето на средно ниво английски. Толкова... Даже и на български пишат с елементарни правописни грешки. За друго недей пита, че няма смисъл.

  Бивш tww09306483.
 81. 81 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 612 Неутрално

  То напоследък и парите даже вече не са основният критерии. Хората се изнасят заради разни неща като администрация, съдебна система и т.н.Един познат взимаше маса пари, ама какво от това, като не можеше да се оправи с откачените си съседи. Полицията вдига рамене, общината и тя и като накрая му набиха детето в детската градина и побойникът се оказа синче на някакъв големец и никой нищо не му направи ("Ами, господине, знаете ли кой е баща му?") и човекът си хвана жената и детето и се изнесе.Нещата са зле откъм хора и не виждам как биха се подобрили.
  —цитат от коментар 59 на Killing Joke


  Ами пак да изберем сикаджията и шайката му. Защото хем е десен, хем бие комунистите.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 82. 82 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Неутрално

  До коментар [#38] от "Наблюдател":

  Какъв е бизнеса на вашата фирма? Сериозно питам

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 83. 83 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 336 Неутрално


  Какъв ли чужд език знаят повечето работещи британци ? Ммм ?

 84. 84 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#80] от "tww09306483":

  Работил съм в друга държава, имам и доста големи впечатления от още две.
  Съгласен съм, навсякъде има по-амбициозни и по-лежерни хора, факт неоспорим.
  Но ми се струва, че у нас доста хора някак смятат, че са вечно недооценени, че вечно заслужават повече и т.н. и като резултат си вършат зле работата. И второ, подобни гледат да се издигнат главно не чрез умения, а чрез интриги, нахалство и разни други кофти способи, което неминуемо влияе на цялостният процес.
  Няма го това, което визираш - Карел си знае, че няма големи способности, в резултат няма и амбиции, няма и проблем с това, върши си работата съвестно и не се бърка в неща, които са за по-специалисти от него. След бачкане си пие бирата на Летна и си е окей.

 85. 85 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Ако искаме българският да излезе от графата безперспективни езици, първо трябва да построим малка, но много силна икономика, както и да я обвържем добре с по-големите в ЕС, което разбира се означава владеене на няколко езика. Дания и Холандия са такива примери - макар и малки и масово владеещи английски, езиците им не са безперспективни.

  Тъй като сме още много далеч от тази цел, най-доброто, което можем да направим е масово да се образоваме с английски на добро ниво и по-голям брой говорещи останалите основни езици в ЕС, за да може да се движим в една орбита с останалите.

  Междувременно, докато икономиката още не е балкански тигър, ни остава хубавата статистика, че над 90% от тези, които учат български като чужд език, го правят от любов!

 86. 86 Профил на Емил Емил
  Емил Емил
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#83] от "миро родозов":

  в сектора на услугите, в ИТ или във финансовия?
  А каква е структурата на британската икономика...
  - пара при пара отива :)

  LIBERTÉ, ÉGALITÉ, FRATERNITÉ; мисли глобално + решавай локално = прагматичен национализъм
 87. 87 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Пичове и мацки :))) Нека да не хейтим излишно. В сферата на услугите, където бачкаме кажи речи всички тук, английски си трябва, ако човек иска кинти и да работи на трудов договор.
  Ако го знае на Гугъл транслейт ниво, тогава е ограничен до вътрешния пазар, където парички няма. Просто маржа е много изпилен, конкуренцията е жестока и всеки прави дъмпинг.
  Немски, френски и италиански, горе-долу биват. Търсене има. Руски.... Почнаха да се търсят русисти, но там е много регионално ориентиран бизнеса и паричките са малко. Обаче, ако някое хлапе знае английски и руски, изобщо да не се замисля, Ами да изчезва за Чехия. :)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 88. 88 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 825 Неутрално

  До коментар [#79] от "schleimer":

  +++++++


  Само с английски не става. За мали държави като България и с език, на който говорят зорлем 6-7 млн. английският е жизнено важен, въпреки брекзита - просто се наложи като световен език.

  За да има млад човек сега или дете шанс за добра реализация в бъдеще му трябва поне още един западен език или най-добре два (френски, испански).

  Китайският е труден, но с жива граматика за мотивация става.

  И само като вметка, доборто владеене на езика в старна, в която пребиваваш отваря много врати, да не говорим как има места вкл. в Европа, в които местните не знаят чужди езици.

 89. 89 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Карай да върви - след още 50 години пак половината от работещите българи, пак по незнам-какво-си-социологическо изследване, няма да знаят и родния си език, ще карат само на членоразделни звуци.

 90. 90 Профил на hirakiri
  hirakiri
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#11] от "Булаир":

  Моментално Ви отговарям : леля Цеца цял живот ще извършва тази дейност с ниска до нулева добавена стойност. Леля Цеца ще получава 600 лв заплата и пенсия от 300 лв. Леля Цеца няма да има никакъв шанс в една модерна икономика нито за професионално нито финансово, щото чуждия език не е само да се образоваш ами и да ползваш услуги, които не се предлагат на български. Така че леля Цеца го д*ха отвсякъде с този манталитет.

  Ако имате допълнителни въпроси оставам на разположение.

  Peace Sells... But Who's Buying
 91. 91 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  и какъв е проблема, ако работата/ начина ти на живот ти не го изисква... колко американци говорят втори език хахахах, еле пък ако не броим испанския
  —цитат от коментар 35 на extraCACA  В статията май, че пишеше за българите в чужбина, рий'ш ли ...

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 92. 92 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1817 Неутрално

  Е как така? Колко години в училище се учат чужди езици? Пари и време на вятъра, а?

 93. 93 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  За какво да ползваме масово чужд език, за да може да се наемат за по-евтино чужденци, и българи на ниски позиции да общуват с тях на английски?Айде моля ви се. За под 1200 лв нето, чужд език не се ползва ;)
  —цитат от коментар 36 на Емил Емил  Абе, защо не четете статията и ти и онзи над теб ? Не разбрахте ли, че става въпрос за БЪЛГАРИТЕ В ЧУЖБИНА ???

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 94. 94 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 274 Неутрално

  По повод някои коментари, като тези от #90 (никът не е интересен!). В тоЙзи коментар се надушва нещо като слугинажен манталитет, на накои ... да речем ... от така наречения "редакторски екип" - всичките те са с две и повече висши образования и ... знаещи поне по два-три чужди езици ("флюент инглиш" е задължителен, разбира се!), а духането да го оставим за мацките, те са по тая част.

 95. 95 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2239 Неутрално

  До коментар [#76] от "schleimer":

  За учителите по английски има и друго усливие да знаят английски. Хем да знаят английски хем да са идиоти да работят за 600 лева. Често несъвместими качества

 96. 96 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 434 Весело

  О, няма проблем, стойте си необразовани. Това дава повече шанс на нас, които знаем 3 езика

 97. 97 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 468 Весело

  До коментар [#90] от "hirakiri":

  Хаха, прав си за Леля Цеца. Ето например ако Леля Цеца знаеше английски, можеше да гледа Russia Today и да се информира от първа ръка, а сега и се налага да чете калпави преразкази в "Свободно слово", "Бултаймс" и "Петел.бг".
  Но същият проблем го има и Буля Пена, която вместо да чете в оригинал и се налага да се информира от Дневник, Клуб Зет, Медиапул и Фактор.бг, че и с правописни грешки :)))

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 98. 98 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3384 Неутрално

  Ако в щатите ви попитат колко езика знаете, вие преброявате на ум колко са славянските народи и им казвате тази цифра.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 99. 99 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1789 Любопитно

  До коментар [#40] от "Емил Емил":

  Ако фирмата ви има филиал във Варна, веднага ви намирам човек за работа с 2 езика - английски и немски за заплата над 1200 лв.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 100. 100 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  не знаех че да работиш във България ти трябва задължително и чужд език
  —цитат от коментар 45 на спас от кочериново(тръмпко капут:)  Още един НЕ прочел статията, но се натиска да " коментира " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK