Държавата ще възражда производството на семена в Северозападна България

Държавата ще възражда производството на семена в Северозападна България

© Георги КожухаровПроцедурата за приватизацията на дружеството "Сортови семена – Елит" ЕАД, София ще бъде прекратена, а държавата ще опита да го развие като структура, която да разшири присъствието си на пазара на семена на зърнени култури и зеленчуци, ще увеличи заетостта в Северозападна България и ще съживи пазара на земя в района на Кнежа, където е основната му база. Това се казва в документите към законопроекта за вписване на изцяло държавната компания в забранителния списък за приватизация.


Дружеството е в процедура за приватизация още от 2000 г., като между 2003 и 2006 г. като обособени части са продадени повечето му клонове в страната. Интерес към централата в София няма, а дружеството е затруднено да тегли банкови заеми за разширяване на дейността, за да не отблъсне потенциален кандидат - купувач.


Едновременно с това продуктовата листа на дружеството от години включва основно семепроизводство на български сортове и хибриди селскостопански култури, които са със стратегическо значение за всяка икономика, а и формират основен дял от българския аграрен износ. Наличието на работеща държавна компания за семепроизводство ще е фактор, гарантиращ по-голяма устойчивост и стабилност на земеделското производство в страната и ще запази способността за намеса в производството и пазара на семена при необходимост, например за регулация на цените, се казва в мотивите към законопроекта. Така държавата ще може да провежда собствена политика в семепроизводството, особено при форсмажорни обстоятелства.
Предвижда се съвместно с Института по зеленчукови култури – "Марица", Пловдив "Сортови севена - Елит" да наложи семена на български зеленчуци на местния и международния пазар.


Специално при семената на картофите в момента пазарът е доминиран от холандска, немска и френска селекция, а делът на българските сортове е под 10 на сто. Засиленият внос допринася за увеличаване на инфекциозния фонд и появата на нови болести и неприятели, а производството на картофи в България е поставено в зависимост от вносителите на посадъчен материал, изтъкват авторите на законопроекта. Връщането на дружеството към тази дейност би намалило развитието на негативните тенденции при производството на тази култура, наблюдавани през последното десетилетие, се посочва в мотивите.


С разрастването на дейността на дружеството ще се извършат инвестиции в човешкия капацитет и ще се изгради екип, който да развие и да приложи най-новите тенденции в развитието на маркетинга с цел връщане на водещата роля на "Сортови семена - Елит" ЕАД - гр. София.


За разширяване на предлаганите услуги ще бъде сертифицирана лаборатория за анализ на семена и стокова продукция от полски култури. Ще бъдат лицензирани складове за съхранение на зърно. Ще бъде развита агроаптечна мрежа за продажба на семена, торове и препарати в страната. Ще бъде купена или наета под аренда земя в близост до производствения клон в Кнежа, е планът за развитие на държавното дружество.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Рядко се случва да чета напоследък, за харченето на държавни средства, по начин да е полезен за обществото. Но все пак има от време на време такива проблясъци.

  мурзилка
 2. 2 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 476 Весело

  Ей, няма да я затворят и тази политическа хранилка.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Е кой либертоум е решил да разпродаде дружеството на парче? При ликвидацията на Костов е можело да се купи само овнешки бут с ампутация, без да се коли цяла овца!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2153 Неутрално

  цоц цоц. Много глупости пише, ама много, което значи само едно цоц цоц

 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Не е лошо да наблегнат на сортовите слънчогледови семена - в този край обичат да люпят семки

 6. 6 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Производството на сортови семена не е лесна работа. За да се получат такива без генетични замърсявания на километри на около не трябва да има друг сорт култури от същия вид. От друга страна това ще създаде работни места и поминък за местните жители.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Ще възражда, ама...друг път.

 8. 8 Профил на Леля Гичка
  Леля Гичка
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Държавата лесно може да възстанови дейността на това дружество. Опасявам се само, че ще го постегнат и закрепят за три-четири години с държавни пари за някой специален, нарочен приватизатор, на когото не му се харчат пари да го прави сам.

  Не е нужно да си луд, за да живееш тук, но помага.
 9. 9 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Идеята вероятно е добра, друг е въпросът защо са го разтурили.

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2868 Неутрално

  Държава? Да оправи нещо? Майтап ли си правите?

 11. 11 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2924 Гневно

  Като чуя, че държавата ще развива някакво дружество с нашите - на данъкоплатците пари, ми става лошо. Държавата ни не се справя с основните си функции - да правораздава, да осигури достъп до образование, до здравеопазване, да е справедлив регулатор, тръгнала бизнес да прави. Нали прави бизнес 45 години, видяхме каква я свърши.
  Само някой да каже, че ГЕРБ е дясна партия или че изповядва ценностите на ЕНП.

 12. 12 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Успех щото иначе идват китайците и неясни ГМО-решения.

 13. 13 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Цяла година обикалям такива държавни дружества и положението е мада фака. Държавата няма нито капацитет, нито ресурс да се занимава с тая дейност...както и със всяка друга дейност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK