Държавата ще възражда производството на семена в Северозападна България

Държавата ще възражда производството на семена в Северозападна България

© Георги КожухаровПроцедурата за приватизацията на дружеството "Сортови семена – Елит" ЕАД, София ще бъде прекратена, а държавата ще опита да го развие като структура, която да разшири присъствието си на пазара на семена на зърнени култури и зеленчуци, ще увеличи заетостта в Северозападна България и ще съживи пазара на земя в района на Кнежа, където е основната му база. Това се казва в документите към законопроекта за вписване на изцяло държавната компания в забранителния списък за приватизация.


Дружеството е в процедура за приватизация още от 2000 г., като между 2003 и 2006 г. като обособени части са продадени повечето му клонове в страната. Интерес към централата в София няма, а дружеството е затруднено да тегли банкови заеми за разширяване на дейността, за да не отблъсне потенциален кандидат - купувач.


Едновременно с това продуктовата листа на дружеството от години включва основно семепроизводство на български сортове и хибриди селскостопански култури, които са със стратегическо значение за всяка икономика, а и формират основен дял от българския аграрен износ. Наличието на работеща държавна компания за семепроизводство ще е фактор, гарантиращ по-голяма устойчивост и стабилност на земеделското производство в страната и ще запази способността за намеса в производството и пазара на семена при необходимост, например за регулация на цените, се казва в мотивите към законопроекта. Така държавата ще може да провежда собствена политика в семепроизводството, особено при форсмажорни обстоятелства.
Предвижда се съвместно с Института по зеленчукови култури – "Марица", Пловдив "Сортови севена - Елит" да наложи семена на български зеленчуци на местния и международния пазар.


Специално при семената на картофите в момента пазарът е доминиран от холандска, немска и френска селекция, а делът на българските сортове е под 10 на сто. Засиленият внос допринася за увеличаване на инфекциозния фонд и появата на нови болести и неприятели, а производството на картофи в България е поставено в зависимост от вносителите на посадъчен материал, изтъкват авторите на законопроекта. Връщането на дружеството към тази дейност би намалило развитието на негативните тенденции при производството на тази култура, наблюдавани през последното десетилетие, се посочва в мотивите.


С разрастването на дейността на дружеството ще се извършат инвестиции в човешкия капацитет и ще се изгради екип, който да развие и да приложи най-новите тенденции в развитието на маркетинга с цел връщане на водещата роля на "Сортови семена - Елит" ЕАД - гр. София.


За разширяване на предлаганите услуги ще бъде сертифицирана лаборатория за анализ на семена и стокова продукция от полски култури. Ще бъдат лицензирани складове за съхранение на зърно. Ще бъде развита агроаптечна мрежа за продажба на семена, торове и препарати в страната. Ще бъде купена или наета под аренда земя в близост до производствения клон в Кнежа, е планът за развитие на държавното дружество.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK