Бизнес климатът продължава да се влошава, фактор вече е и проблемът с кадрите

Бизнес климатът продължава да се влошава, фактор вече е и проблемът с кадрите

© Надежда Чипева, КапиталСлед рязкото влошаване през август и през септември бизнес климатът продължава да се влошава. Общият му показател спада с 1.5 пункта спрямо предходния месец, което се дължи на по-неблагоприятните оценки на мениджърите в строителството и сектора на услугите, сочат данните на Националния статистически институт.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" запазва нивото си от предходния месец. Промишлените предприемачи оценяват настоящата производствена активност като благоприятна. Според тях обаче осигуреността на производството с поръчки е намалена, което е съпроводено и с понижени очаквания за дейността на предприятията през следващите три месеца.


Основните фактори, затрудняващи бизнеса, продължават да бъдат свързани с несигурната икономическа среда и недостига на работна сила.
Преобладаващите очаквания на мениджърите са продажните цени да останат без промяна през следващите три месеца.


Строителство. Показателят се понижава с 5.8 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията от "по-добро" към запазване на "същото". Същевременно мненията им за строителната активност през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.


Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните проблеми за развитието на дейността.


По отношение на продажните цени в строителството мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Показателят остава приблизително на нивото си от август. Оценките на търговците на дребно за обема на продажбите през последните три месеца са благоприятни, като и в прогнозите им за следващите три месеца се отчита известно подобрение.

Основните пречки за развитието на бизнеса продължават да бъдат свързани с конкуренцията в бранша, несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене.


Търговците очакват цените да останат без промяна през следващите три месеца.


Услуги. През септември съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 1.7 пункта главно поради изместване на оценките на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията от "по-добро" към запазване на "същото".


Мненията им относно настоящото търсене на услуги са по-резервирани, като и очакванията за следващите три месеца се влошават.
Най-сериозните затруднения за дейността остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се отчита засилване на негативното въздействие на първия фактор.


По отношение на продажните цени в сектора на услугите мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3536 Неутрално

  Бизнесът да научи една елементарна мъдрост: Когато има проблем той се решава с пари. Ако не може с пари се решава с много пари. А само с пръдня както се опитват се получава единствено боза. И то не винаги :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 2. 2 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Според НСИ за година доходите на човек от домакинството са нараснали с 8,7%, разходите - с 11.4% - ако бизнесът очаква качествени кадри за без пари ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 3. 3 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2705 Неутрално

  А образованието не иска и не иска да се промени...

 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1645 Весело

  Господа назначени работодатели.
  Ще стане време ако щете гъзът да си изядете.
  На свестни работници от залъкът вече няма да ядете.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5576 Любопитно

  И к'во - да си внасяме мигрантски кадри, че ситуацията да цъфне и върже ли ?

  karabastun1@abv.bg
 6. 6 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Строителство - Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните проблеми за развитието на дейността.

  Търговия на дребно - Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните проблеми за развитието на дейността.

  Услуги - Най-сериозните затруднения за дейността остават конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда, като през последния месец се отчита засилване на негативното въздействие на първия фактор.

  Това за недостига на квалифицирани кадри го разбирав донякъде, ама че им пречела конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда ми звучи много смешно. Значи господата искат да няма конкуренция и държавата да им осигурява икономическа среда, в която да си работят и да не се тормозят кой ще им купува стоките и услугите. Така беше при социализма, явно измислените бизнесмени не могат да го прежалят.

 7. 7 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Кадри има, пари няма. Като шефчетата не може да си прави сметката и всичките си грешни сметки пише на гърба на кадрите, как да го чакат у да му робуват? Днешните шефчетата са като чайки - долитат, врещят неразбираемо, осират всичко и отлитат.

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  И к'во - да си внасяме мигрантски кадри, че ситуацията да цъфне и върже ли ?
  —цитат от коментар 5 на karabastun


  Зависи от нивото на кадрите.
  Ако са завършили средно образование, имат амбицията да работят, и горе-долу схващат езика - защо не.
  Основно визирам емиграция от страна на славянските народи.

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Ей така се е започнало преди няколко десетилетия в Германия, Франция, Великобритания, Швеция. За по-лесно вкарай евтина работна ръка от вън, бизнеса да е доволен.

  Герб трябва много спешно да подобрят образованието, но не да напишат нови учебници, за да лапне някой няколко милиона, а да извършват КОНТРОЛ, и учителите които не си вършат работата да бъдат уволнени. Те сега са на принципа, за толкова пари, толкова, изживяват се като жертви. Децата излизат неграмотни.
  Асансьорния ни техник е оставил съобщение в три реда с четири правописни грешки.
  Също така трябва да направят образованието безплатно. Учебниците на децата в 9-ти клас в езиково училище са над 400 лв.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  А, добрутро!
  Когато през 2007 учителите стачкувахме всички скочиха срещу повишаването на издръжката на училищата и акцента беше хвърлен върху заплатите.
  Още тогава се знаеше, че още в средносрочен план недостига на добре обучени ученици ще е решаващ за икономиката. Е, случва се.... Само че, сега няма как да се мине тънко. Ако сега се повиши бюджета за образование драстично - резултатите ще са видими след 5 до 8 години. И преди да се започне с плюенето - ама те учителите..... - знаете ли, че има професионални училища без нормална база; училища с голи стени и без нагледни материали; учители, които работят на 2 или 3 места за да оцеляват семействата им?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 11. 11 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Проблем с кадрите няма. Има проблем със заплащането.

 12. 12 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Наскоро ходих на интервю в една ИТ фирма. Доста странно беше, много общи въпроси, не се харесахме нещо с шефчетата и като цяло ми беше ясно, че там не ми се ходи.
  После питах директно HR-а им как смятат да си намерят хора с такива шефове и липса на всякакво, поне начално, обучение (поне колкото да се напаснеш към софтуера, който правят).
  Човекът чистосърдечно си призна, че вече около 10 месеца търсят човек за позицията.
  Е, за това време можеха да обучат 5 човека почти от нулата. Ама не - защо да се вътрим едни пари за обучение, като можем и да не се вътрим.
  Та, освен да се мине тънко откъм пари, пестим и от обучение, и от какво ли не.

 13. 13 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  "Те сега са на принципа, за толкова пари, толкова, изживяват се като жертви."
  Има и такива колеги, НО....
  Качеството струва пари!
  Колкото и да искат някои, като отидат в училище и преди това са били на друга работа - ами умората си казва думата....
  Нямало математици, информатици и физици... ами няма да има!
  По-изгодно е да продаваш домати на пазара, отколкото да обучаваш ученици, чиито родители са им обяснили, че даскалите са некадърни и мързеливи.

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 14. 14 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 594 Весело

  Преди 20 години заплащането в частните фирми беше по-добро и хората искаха да работят там и бяха мотивирани.
  Сега нещата са други: Масово селяндури наводниха София и всички искат да са на бюджетец, на никой не му се работи :-)
  Тези които произвеждат и допринасят за постъпленията са малцинство и са зле платени. Семейният бизнес, където го има се задъхва....Във същото време хрантутници пълно....
  Чакат ни сурови времена: От ЕС пари и помощ няма видим, защото и ние сме се Орбанизирали. От Русия пари ...забравете.

 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1519 Весело

  Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните проблеми за развитието на дейността.

  ----------
  Значи сме в завидно състояние като общество. Няма безработица, има конкуренция (пазар) и дори Боцко е на прав път със стабилността (нищо, че не му се получава)...
  Още не сме се оправили с мрънкането, ама и това ще стане при следващата рецесия... А, чакай! Тогава ще мрънкаме, че продажбите са паднали...

 16. 16 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 962 Весело

  Ама разбира се – надуйте още цените в строителството и намалете заплатите, па гледайте тогава как ще се оправи бизнес-климатът! Като ще се затичат едни купувачи на апартаменти, па като заприиждат едни ми ти строителни работници, дето ще работят само за чорбата днеска, па пей, сърце! А в сектора на услугите „Най-сериозните затруднения за дейността остават конкуренцията в бранша…“! Тц-тц-тц, ти да видиш! Ама как така ще има конкуренция на фирмите на домораслите пишман-предприемачи и назначени капиталисти? М? Ама това на нищо не прилича! Каква е тази пазарна икономика, че и конкуренция има? Безобразие! Я бързо да се вземат мерки и на правилните дрОгаре и дрОгарке да няма никаква конкуренция! И колко 50 години трябва да минат, преди на съответните „работодатели“ да им уврат главите, че само с квичене и тръшкане не става, а си трябва работа, маркетинг, плащане на всички по веригата и най-вече на работниците, които ти изкарват печалбата, а тогава, ако останат пари, може да си купиш нов джип или нов апартамент на кифлата, дето я търтиш! Ясно ли е? Ако не е ще стане, ама по болезнения начин – чрез фалит!

 17. 17 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  В държавата на Доган, Делян, Боко и Кака Кури е така...
  Ше им работиме за по 500 евро докато издържим (някъде до 65 годишна възраст) и после директно при оная с косата.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 18. 18 Профил на бАрни
  бАрни
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Основния проблем на икономиката е "закона за пределната полезност на дохода".Тези 1000 богаташа не могат да потребяват толкова колкото 7000000 население.

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  До коментар [#13] от "the_flea":

  "По-изгодно е да продаваш домати на пазара, отколкото да обучаваш ученици,..."

  Това е валидно за Пловдив, София, Варна и Бургас.
  Във всички останали населени места учителската заплата е много, много над средната
  Дупница, Кюстендил, Сандански, Петрич, Гоце Делчев, Разлог, Перник, това са много голям брой учители.

  В големите градове, учителите са събрани в 7-8 гимназии, в останалите ................ няма какаво да обяснявам, средната оценка от ДЗИ в 12 клас е 3,00.

  Любовта ще спаси света!!!
 20. 20 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 221 Гневно

  Сега тъкмо ще запълнят празнотата от липсващ персонал с наприкрити милицуйнерини от данц и таман ще втаса, та върже всичкото !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bgИзползваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на dpo@economedia.bg
 21. 21 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  Работна ръка може да се осигури, като съкратят половината от работещите в държавната администрация.

 22. 22 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Чудесни новини. Като експерт тържествено Ви заявявам - няма проблем с кадрите. Кадри има бол. Ако бизнеса му пречи конкуренцията и липсата на кадри - да идва друг, с по-кадърен мениджмънт.
  С трохи не се хранят дори кучета, ако плащате трохи и сухари - само помияри ще получите.

 23. 23 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Аха...! Това е мечтата, на всеки един нашенски бизнесмен-приватизатор. Всички, да му работят за толкова, колкото да не умрат от глад. Ако мине и, за по-малко...!

  Бивш tww09306483.
 24. 24 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  Вкарвай евтина работна ръка, ама откъде? Колкото и евтин да е този работник, трябва да се храни и да си поеме разходите за квартира и консумативи. Тоест, над 1000 лева. Освен това, трябва и да му остане нещо, че да прати в къщи... И какви ще са тези работнци, които да дойдат тук, за 700-800 лева бруто?
  Каквото и да си говорим, няма как да привлечем работна ръка със заплати по-малко от 1500-2000 лева. Ама то, за толкова и българите ще си стоят тук...

  Бивш tww09306483.
 25. 25 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2123 Весело

  До коментар [#23] от "tww09306483":

  Нека да обобщим мечтата на нашия червен чорбаджия, която е видяна още преди 100 години:

  "....С една дума, главата на Неновата жена и ден и нощ прела и тъкала само за три жизнени начала: да не излазя из къщата им онова, щото би могло да остане в нея; да се не дават двайсет и осем пари, когато могат да се дадат двайсет и седем; да се не доплаща или съвсем да се не плаща на ония, които не могат да ни накарат насила да им платиме… Ако Нено плащал някому дълга си, то неговата съпруга искрено съжалявала, че това се е случвало действително… В нейната глава доволно често се въртели такива мисли: „Добро би било да не плащаме на работниците. Всяка година би ни оставали по десет хиляди гроша… А нам всеки тряба да плаща… Aко аз да би намерила на пътя сто хиляди гроша, то би ги скрила и никому не би ги показвала. Нека седят закопани в градината. А ако намеря само сто гроша? — И тях ще да заровя в градината — в гърненце ще да ги туря и ще да ги закопая… Или не в гърненце, а в някой дрипел, защото гърнето чини шестдесет парици. А ако намеря пръстен? — Него ще да продам…“

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  Четейки коментарите на кадрите, те явно си мислят, че са от едната страна на барикадата, а бизнесът от другата. Бизнесът се гърчи, а кадрите седят на дивана ухилени, и чакат бизнеса да им предложи 5000 лв заплата, за бъркане в носа.
  Ми не, липсата на кадри означава единствено, че кадрите са некадърни. Т.е., разбирачите, дето коментират са въпросните некадърници.
  И за бизнеса никога заплащането не е било проблем, напротив.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3559 Неутрално

  "Недостигът на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша остават основните проблеми за развитието на дейността."

  Вчера пропътувах 300 км и не видях нито един строеж. Най-куриозното е, че хем няма строителство, хем има дефицит на работна ръка. И то от 100 хиляди души. Европейска България личи и от космоса.

 28. 28 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darth Plagueis":

  Те некадърниците да си бъркат в носа, 5 бона никой няма да им кихне. Ама няма липса на кадри, там е ключа.
  Ако усещаш такава, или имаш познати с такъв проблем - бих могъл да предоставя контакт на човек предоставящ HR услуги.Само срещу 10% от годишната заплата за конкретната позиция. Нужни са му само длъжностна характеристика + заплатата, за да ви намери точния човек.

 29. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darth Plagueis":

  Хах, ми "бизнесът" да си намери по - кадърни, кой - ги спира. На пазар от 500 милиона оперира, има държави с голяма безработица ( Гърция, Испания, Португалия, Италия итн.) - да потърси там. В цяла Европа ако не можеш да си намериш кадри, най - вероятно проблемът не е в кадрите ;)

 30. 30 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1617 Весело

  До коментар [#26] от "Darth Plagueis":

  Ми да си внесе кадърни кадри от Швеция или Италия примерно, след като заплащането и парите са най-малкия проблем. Въобще разбираш ли какво си написал?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 31. 31 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Четейки коментарите на кадрите, те явно си мислят, че са от едната страна на барикадата, а бизнесът от другата. Бизнесът се гърчи, а кадрите седят на дивана ухилени, и чакат бизнеса да им предложи 5000 лв заплата, за бъркане в носа.Ми не, липсата на кадри означава единствено, че кадрите са некадърни. Т.е., разбирачите, дето коментират са въпросните некадърници. И за бизнеса никога заплащането не е било проблем, напротив.
  —цитат от коментар 26 на Darth Plagueis


  Пич, като бивш собственик на малко предприятие с 30 работници и завършил икономика в УНСС, смея да твърдя, че проблемът с кадрите опира преди всичко до:

  - мизерното заплащане на труда
  - нежеланието на бизнеса да инвестира в квалификация на кадри

  Абсурдно е държавата да търси експерт в Министерството на икономиката с два езика и 5 години стаж по специалността и да предлагаш 740 лв заплата бруто.
  Или предприятие - авиоинженер, със стаж и перфектен френски за 1200 лв брутна заплата...
  Това са реални предложения за работа, просто абсурдно ниско заплащане.
  После реват, че нямало хора, особено висококвалифицирани кадри. Ами няма да има при тия смешни пари.

 32. 32 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Проблем с кадрите няма. Има проблем със заплащането.
  —цитат от коментар 11 на zxp53317185

  Абсолютно! С тези смешни заплати няма как да хванат студент дори с английски и немски да им продава сувенири на жаркото слънце по плажа за 500-600 лева. Същото и в офисите. Искат офис работници с един, че и с два езика за 1000 лв. А, те и чистачите не се хващат за толкова на запад от Калотина, така че да не очакват българските работодатели да задържат хора с подобни заплати.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 33. 33 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 2235 Неутрално

  До коментар [#22] от "realismisthename":
  До коментар [#31] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Така е. И моят опит сочи същото - немалка част от родните меринджеи искат да диплят пачките, но не и да дават мотивиращо и социално приемливо възнаграждение. Резултатът - трайна емиграция на все повече и все повече млади хора. Някои се връщат обратно, но болшинството остават навън. И при над 7,0 млрд. човека по света, България се оказва пустиня за кадри. Що ли?

 34. 34 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Преди 20 години заплащането в частните фирми беше по-добро и хората искаха да работят там и бяха мотивирани.
  —цитат от коментар 14 на elevation04


  Преди 20 години двигател на икономиката беше средната класа от дребния бизнес.
  Сега такава практически вече няма, всичко премина в ръцете на големи международни компании, олигархични кръгове и други свързани с политиците "бизнесмени".
  Дребният бизнес - R.I.P
  Средна класа сега се водят тия на заплата - добре платени специалисти и държавни служители от средния ешалон - общо 5-6% от населелението.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално
 36. 36 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3671 Неутрално

  До коментар [#26] от "Darth Plagueis":

  Пресилваш малко... Работодателите и работниците са, двете страни на една монета. Липсата на кадри не означава, че непременно са некадърни. Обикновено кадрите, които нашите работодатели не харесват и не искат да им плащат, без особени проблеми си намират работа из Европа... И никой не чака 5000 лева заплата, без да е наясно, че трябва да си ги изработи. Но, дори и да заработиш 5000 лева, работодателят да те будалка с 500 лева, не върви някак си...!
  Пък бизнесът, като не му е проблем заплащането, да си покани хора от Германия, Франция, Холандия или откъдето им хареса...! Избор има, не е, като да няма...! :)

  Бивш tww09306483.
 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3960 Неутрално

  Когато Бг работодателите се научт да плащат що-годе прилични заплати и да се държат нормално със своите подчинени ,то тогава могатда имат някакви претенции!!!!!!

 38. 38 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 1981 Весело

  Нали щяхте да си внасяте мигранти бе ахмаци такива? Що още ревете?

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  До коментар [#1] от "Fred: Бойко Борисов-Ледоразбивача пред БСП":

  До коментар [#2] от "bludniq_sin":

  А за разбойническата администрация имате ли някакво решение? Или за бизнес климата, който смаза малките, а вече и средните фирми?

 40. 40 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3693 Неутрално

  Когато Бг работодателите се научт да плащат що-годе прилични заплати и да се държат нормално със своите подчинени ,то тогава могат да имат някакви претенции!!!!!!
  —цитат от коментар 37 на bat_plamen


  В комисиите и агенциите има комисари (шефове) - червени и ДС принцове и принцеси с РЗ по над 13 000 лв, и с по няколко служебни коли от клас Порше Кайен (Карина Караиванова). И с по 2 седмици в месеца командировки в Брюксел. Заплатите не ги дава Боко, а данъкоплатците, често малки и средни фирми.
  Вчера показаха прокурорка от върховната Цацаровата прокуратура, която пристига на работа с огромен черен СЛУЖЕБЕН автомобил (Ауди или Мерцедес, не показаха марката). Май всеки при Цацата е с голям служебен автомобил?

  Всичко това е за сметка на данъците, които малките и средните фирми заделят за НАП.

  УВЕРЯВАМ ВИ , но няма дори и средно големи частни фирми, в които управителите, или мениджърите да получават над 2000 лв РЗ. Освен в големите ченгесарски фирми с обществени поръчки

 41. 41 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 722 Неутрално

  "...Според постановлението за изпълнението на ДБ за 2004 година държавните служби (министерства, комисии и др.под.) притежават общо 8700 моторни превозни средства, от които около 4700 са леки автомобили (виж таблицата по-горе). Трябва да се има предвид, че в това число не се включват автомобилите на МВР и НСО, които не са обявени, не се включват и автомобилите в общините и държавните предприятия. Забелязваме, че най-малко автомобили притежава Конституционният съд – само 2 автомобила. В Конституционният съд има 13 съдии и 32 души администрация, т.е. общо 45 души. Държавната комисия за енергийно регулиране и СЕМ имат по 3 автомобила, а Комисията за защита на конкуренцията – 5. Комисията за регулиране на съобщенията и НСИ имат по 35 леки автомобила, значително повече от другите комисии без да има основателна причина за това. Най-много МПС (2169) и най-много автомобили (1454) притежава Министерството на земеделието и горите. В това министерство работят и значителен брой хора – над 26 000 души, от които 2376 са централна администрация. Тук е уместно да посочим, че в земеделското министерство в Нова Зеландия работят само 70 човека, което недвусмислено показва, че в България това ведомство е прекалено раздуто като брой служители и брой автомобили. МФ има почти 500 автомобила, 460 са в Министерството на външните работи. Това е свързано и с прекаленого лемия брой служители в двете институции в сравнение с други страни, а по отношение на външно министерство бихме могли да отбележим прекалено многото посолства, които България поддържа в чужди страни. Министерството на здравеопазването има 820 линейки и освен това още 424 леки автомобила. Това, се дължи на забавената реформа в здравеопазването и на монопола на здравната каса, който позволява да се харчат излишни средства без това да намалява пазарния дял на институцията. МРЗБ, МОН, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на икономиката и Министерството на транспорта и съобщенията също имат значителен брой леки автомобили и други МПС без да е ясно какво точно в тяхната работа налага използването на толкова много собствени МПС. НС притежава почти 100 МПС, а МС – 148 (от които 11 линейки). Ясно е, че някои от превозните средства в държавните служби са необходими (например линейки, полицейски автомобили). Няма причина обаче освен тези автомобили държавните служби да притежават още хиляди автомобили, които струват десетки милиони левове и изискват постоянни разходи за консумативи, поддръжка и ремонт..."

  Това са цифри за 2004г. Предполага се, че през 2018г. са повече.
  https://ime.bg/bg/articles/kolko-awtomobili-imat-dyrvawnite-sluvbi/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK