Заводските цени поскъпват повече за международния пазар

Заводските цени поскъпват повече за международния пазар

© ShutterstockОбщият индекс на цените на производител през август нараства с 3.8% в сравнение със същия месец на 2017 година. Поскъпването се наблюдава както на вътрешния пазар, така и за износ.


Увеличение на цените е регистрирано в преработващата промишленост - с 4.3%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.3%, а в добивната промишленост е отчетено намаление с 1.9%, показват данните на Националния статистически институт.


В преработващата промишленост по-съществен ръст на цените се наблюдава при: производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 5.4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5.3%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 4.4%. Намаление на цените е регистрирано при производството, некласифицирано другаде - с 1.1%.
В сравнение с юли цените спадат с 0.1%. По-ниски цени са регистрирани в добивната промишленост - с 2.6%, в преработващата промишленост - с 0.2%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено покачване на цените с 0.3%.


По-съществен спад на цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали - с 2.5%, а покачване е отчетено при: производството на превозни средства, без автомобили - с 1.1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.8%, и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 0.6%.

Цените за вътрешния пазар растат с 3.1%


Заводските цени растат през месеца с 3.1% спрямо година по-рано. Увеличението е най-видимо при преработващата промишленост и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - по 3.3%, а в добивната промишленост е отчетено намаление на цените с 0.8%.


По-високи цени в преработващата промишленост спрямо август 2017 г. са отчетени при: производството на химични продукти - с 4.7%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 4.6%, и производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4.1%.


Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти - с 0.5%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0.4%.


Спрямо юли цените се повишават с 0.1%. Нарастване е регистрирано в преработващата промишленост - с 0.4%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.1%, а намаление е отчетено в добивната промишленост - с 2.5%.


Поскъпването за износ е с 4.9%


Заводските цени нарастват повече за външния пазар - с 4.9% за година. В преработващата промишленост се покачват с 5.2%. По-високи цени са регистрирани при: производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - със 7.3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.6%, и обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 5.3%. Намаление на цените се наблюдава при производството на мебели - с 1.5%, и при производството, некласифицирано другаде - с 1.4%.


Спрямо юли обаче се отчита поевтиняване с 0.6%. В преработващата промишленост е отчетено намаление на цените с 0.7%. По-съществен спад е регистриран при производството на основни метали - с 3%, а покачване се наблюдава при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 1.8%, и при производството, некласифицирано другаде - с 0.8%.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  ХУбаво е и да намират пазар за по скъпата си продукция , защото тук пазар вече няма .

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4248 Неутрално

  ЕЦБ ще вдигне лихвата.
  Да се готвят всички кредитополучатели.

  Любовта ще спаси света!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK