"Уникредит Булбанк" продаде най-големия за пазара портфейл лоши кредити

"Уникредит Булбанк" продаде най-големия за пазара портфейл лоши кредити

© Надежда Чипева, КапиталКомпанията за изкупуване на задължения в България - Агенция за събиране на вземания ЕАД (АСВ), част от норвежката B2Holding ASA, сключи договор за придобиване на портфейл с необслужвани кредити с номинална стойност почти 250 млн. евро от най-голямата българска банка по активи - "Уникредит Булбанк". Очаква се сделката да приключи през oктомври, съобщава компанията.


Това е най-големият портфейл с просрочени кредити, изкупуван някога в банковия сектор в страната. Пакетът включва необезпечени и обезпечени заеми на физически лица, малки и средни предприятия и корпоративни клиенти.


Това е третата сделка в България между АСВ и "Уникредит Булбанк" за последните две години. През януари 2017 г. АСВ придоби портфейл с необслужвани задължения на корпоративни клиенти на банката с номинал 93 млн. евро. По-късно същата година агенцията купи от банката и портфейл на стойност 84 млн. евро. Всички сделки са част от плана на италианската банка за продажба на нецелеви активи.


Преди девет месеца най-голямата сделка за портфейл необслужвани кредити бе на ОББ за 460 млн. лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gazolinerabp
  gazolinerabp
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Изпреварили са С.Г.Груп.

 2. 2 Профил на pukii
  pukii
  Рейтинг: 237 Любопитно

  250 млн. евро. После весело ще докладват на БНБ, че портфейлът им е железен - просрочия почти няма. И така до следващата цесия ....

 3. 3 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 1061 Любопитно

  А затова инж.химикът и бил толкова ведър и словоохотлив сабахлям
  Да *ба тез инстуционализирани измамници

  Тиква под наем.
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  Дойде жътва за "законните" мутри и настъпи мор за добитъка.
  Чакайте неочакваното обаждане от приятел" !!!
  Гарантирано от законите на ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Да му мислят онези, които не са си погасявали кредитите и са си помислили, че ще се отърват без последствия.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#5] от "chinaski":

  Знаеш ли колко невинни хора ще изгорят? Не всичко е черно-бяло !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#5] от "chinaski":

  Имам един такъв познат... Заложи един апартамент, за колкото можа, изтегли заеми откъдето свари и замина. Над 10 години не е в България. Пита се: На такива, какво ще им вземат?

  Бивш tww09306483.
 8. 8 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Айде лешоядите почват да късат плът. Гнусно.

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Това всъщност е доста добра новина, не че очаквам матряла да го разберр....

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2363 Неутрално

  Това всъщност е доста добра новина, не че очаквам матряла да го разберр....
  —цитат от коментар 9 на Darth Plagueis  До коментар [#9] от "Darth Plagueis":

  Добре новина би била да се приеме Закон за фалита на частни лица,като този в Гърция. Но не очаквам да го разбереш...

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5736 Неутрално

  До коментар [#7] от "tww09306483":

  И за такива си имат методи, не ги мисли.

 12. 12 Профил на .NET
  .NET
  Рейтинг: 319 Неутрално

  Това означава, че се освобождава ресурс за отпускане на още кредити от страна на Уникредит. Когато ги раздадат и тях, ще са спокойни, че може новата финансова криза да дойде с пълна сила.

  Този филм го гледахме съвсем наскоро, беше 2008-ма...разликата е, че в момента в САЩ ФЕД вдига лихвата и доларът поскъпва, което ще доведе до малко по-различен сценарий от предишният път...във всеки случай имаме ново раздуване на кредитните портфейли на банковите играчи в Световен мащаб, Уникредит Булбанк са само една дребна брънка в тази система.

  Бъдещето е не просто пред богатите държави, а пред тези, които са най-напред с образованието. - в."Капитал", 22.12.2016г.
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Принципно няма особена логика да има такъв закон, защото той няма да промени ситуацията. Не, не очаквам да разбереш...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  До коментар [#12] от ".NET":

  В смисъл, банковите институции у нас нямат ресурс за кредити ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#10] от "deaf":

  Така е. До момента имаше няколко опита да се прокара такъв закон, но нищо не се случи по същество (ние сме единствената страна в ЕС без подобни разпоредби). Причината, мисля, е ясна на всички ни.

 16. 16 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":

  Вие, колега, като търговец сте силно заинтересован да имате повече и по-платежоспособни клиенти. Когато човек не може да си изчисти кредитното досие (а причините да се озове в такава ситуация са различни, тук дори не коментирам липсващото правосъдие за измамници, които подвеждат хора да теглят заеми на други хора, а после първите да опират пешкира) не може и съответно да започне на чисто живота си и да работи легално. Остава или да се озове в сивата икономика, или да е безработен, или да емигрира. Но щом така Ви харесва, нека така да бъде.

 17. 17 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#14] от "Darth Plagueis":Вие, колега, като търговец сте силно заинтересован да имате повече и по-платежоспособни клиенти. Когато човек не може да си изчисти кредитното досие (а причините да се озове в такава ситуация са различни, тук дори не коментирам липсващото правосъдие за измамници, които подвеждат хора да теглят заеми на други хора, а после първите да опират пешкира) не може и съответно да започне на чисто живота си и да работи легално. Остава или да се озове в сивата икономика, или да е безработен, или да емигрира. Но щом така Ви харесва, нека така да бъде.
  —цитат от коментар 16 на Читател


  Вие колега, говорите неистини.

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 18. 18 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 237 Весело

  Всичките цесии ли са GDPR compliant, tho :D ?

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1577 Неутрално

  До коментар [#17] от "danvan":

  Напротив. Говоря от личен опит. А в моята ситуация са десетки и стотици хиляди хора в страната. Но Вие си живейте в паралелната реалност. Явно тя напълно Ви устройва.

 20. 20 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ИНТЕРЕСНО, КАКВИ СРЕДСТВА ЩЕ ИЗПОЛЗУВА КУПУВАЧЪТ,ЗА ДА СЪБЕРЕ КРЕДИТИТЕ?
  ЧУК?КИРКА?ГАРОТА?

 21. 21 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Всички сделки са част от плана на италианската банка за продажба на нецелеви активи.
  _________
  Еха, тези пратеници на сицилианската доброжелателност, дойдоха у нас с няколко милиончета да изкупят няколко банки на безценица и вече направиха за 20-30млрд. активи , вече си породават чувалите които са съдрали на по-голяма стойност от инвестициите им !

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 22. 22 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Това са стандартни финансови сделки. Уредени са в МСС 37 и МСФО 7. С тяхна помощ банките изчистват необслужвани кредити, като срещу отписването от капитала получават финансови средства. С тези финансови средства те работят на финансовите пазари. Купувачите на този дълг поемат за своя сметка тяхното събиране. С тези финансови сделки се постига едно движение на фондовият пазар. Движението на този пазар е полезно за цялата икономика. Не разбирам за какво пак сте недоволни. Грозен начин на мислене :"Има ли някъде някаква сделка, мислят ни злото и ние ще сме прецакани" Престанете най-после

  Димитър Димов
 23. 23 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  ИНТЕРЕСНО, КАКВИ СРЕДСТВА ЩЕ ИЗПОЛЗУВА КУПУВАЧЪТ,ЗА ДА СЪБЕРЕ КРЕДИТИТЕ?ЧУК?КИРКА?ГАРОТА?
  —цитат от коментар 20 на aramissss

  Вероятно ще пращат колектори-съветници, след придобиването на залозите на ипотеките, пак ще ги съветват да си плащат!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 24. 24 Профил на Deinio
  Deinio
  Рейтинг: 480 Неутрално

  250 млн. Са добра пара за българския пазар. Кредитните анализатори на УниКредит се оказаха боза неква.

 25. 25 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 562 Любопитно

  Говориш неистини от личен опит?

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 26. 26 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Да му мислят онези, които не са си погасявали кредитите и са си помислили, че ще се отърват без последствия.
  —цитат от коментар 5 на chinaski


  На босия могат ли да му вземат цървулите? Повечето от тия кредитополучатели вече са си били камшика в чужбина, а балъците ще плащат техните борчове през по-високите лихви.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 27. 27 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  идеално, ще отворят малко работа на адвокатите, щото 3/4 от тея кредити сигурно са с изтекла давност, тея бирници разчитат на заплашителни писма, щото повечето от закъсалите не могат да си позволят адвокат и поради това че нямат правна култура, не са и длъжни, масова плащат дори задълженията си погасени по давност....

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 28. 28 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Това означава, че се освобождава ресурс за отпускане на още кредити от страна на Уникредит. Когато ги раздадат и тях, ще са спокойни, че може новата финансова криза да дойде с пълна сила.Този филм го гледахме съвсем наскоро, беше 2008-ма...разликата е, че в момента в САЩ ФЕД вдига лихвата и доларът поскъпва, което ще доведе до малко по-различен сценарий от предишният път...във всеки случай имаме ново раздуване на кредитните портфейли на банковите играчи в Световен мащаб, Уникредит Булбанк са само една дребна брънка в тази система.
  —цитат от коментар 12 на .NET


  ФЕД вдига лихвата, ЕЦБ не я пипа. Намираме се в Европа, т.е. важно е какво прави ЕЦБ. А тя печата пари и иска инфлация. Говори за 2%, ама реално иска 5%. Държавните дългове все пак трябва да се топят някак си.

 29. 29 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#10:"deaf"][/quote]

  само че фалитът на частното лице означава да плаща 6-7 години задълженията. Трябва да се има предвид, че в България има доста сива икономика, т.е. крият се доходи и реално доходите, които биха покрили задължението могат да бъдат пропуснати. И още нещо, данъчните задължения не се покриват от личния фалит. Т.е. държавата не пропуска :)

 30. 30 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Ако се замислим, лошите кредити някой е успял да ги получи и след това не може да ги връща. Част, при това повечето от пишещите, се изказват за тези получатели, като за едни нещастни хора и дайте да им простим, та те да започнат отначало.
  Ами ако това стане възможно и човек законно се отърве от висящия над главата му кредит, тогава ще излезе че другите, става дума за голямото болшинство хора и фирми, които честно си връщат кредитите са глупаци и са могли да минат и без този "разход".
  Истината е, че всеки отделен случай е специфичен, от очевидни мошеници до хора с лош шанс или просто глупаци ( такива има доста), които без да имат реална представа си мислят, че като дръпнат един кредит и завъртят един бизнес ( такива особено си падат по кръчмарския бизнес) за нула време ще цъфнат и ще вържат.
  И после олеле-мале - познавам конкретен случай като този, но честно казано, не мога много да съчуствам, глупостта също си има цена.

 31. 31 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 370 Неутрално

  До коментар [#5] от "chinaski":Знаеш ли колко невинни хора ще изгорят? Не всичко е черно-бяло !
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Колко?

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 32. 32 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Айде лешоядите почват да късат плът. Гнусно.
  —цитат от коментар 8 на Kotarak


  Кои са лешоядите и от кого късат плът?

  п.п. Има една приказка: Га гризахте куфтетата не ривахте! Сега защо ривети?

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 33. 33 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 810 Неутрално

  [quote#32:"Онуфри"][/quote]

  айде, айде, не ги жали, повечето от тея кредити са с изплатена главница, че и голяма част от лихвата също, банката докато не си върне главницата и не е прибрала част от лихвата не си продава задълженията към нея

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 34. 34 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1411 Неутрално

  Проблемът с кредите е, че българинът масово не умее да управлява парите. Без заемен капитал е почти невъзможно да се да се прави каквото и да било - покупка на жилище, ремонти или покупка на автомобил. Масовият българин се живее в комунизма. В него са пестил , а не е харчил масово( нямало е за какво). Затова е и финансово неграмотен. Буквално.
  Но и банките злоупотребяват с това. Високи лихви, такси( 5 лв. за едно теглене или превод). Определено в някои отношения прекаляват. Неоснователни увеличения на лихвения процент, неспазване на договорите, като се разчита на това, че те масово не се четат от клиентите и се подписват " на сляпо".

  Земният капитал е нужен, но в България е скъп и без почти никаква гъвкавост.

  И понеже някой спомена по-горе за липса на закон за личен фалит, само ще вметна, че давността на задълженията в България е 5 години. Ако някой не си потърси парите в този срок или не извърши действие за това, то задължението е погасена по давност. Четете бе хора. Има ЗЗД. След чл. 110 всичко е обяснено.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Сега на бърза ръка ще ги съберат. Те знаят как.

 36. 36 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 822 Неутрално

  ОЩЕ ЕДНИ МАРОДЕРИ И КОЖОДЕРИ ТУКА Е ДОКОГА БЕ

 37. 37 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#22] от "Димитър Димов":

  Така е по учебник. Обаче незачитането от някои подобни фирми (за една от Варна се сещам) на законите в страната, на GDPR и на още няколко тълкувателни решения на съда за какво ти говори?
  За да не съм голословен ще дам пример с онез от Варна:
  - Относно законите в страната и тълкувателните решения на съда: Позовавайки се на давност пред тях не следва отписване на задължението под никакъв предлог.
  - Не се внася и дело в съд (поне легален такъв, а не арбитражен - измислен) съответно няма как да се позовеш на давност през някой, който зачита законите
  - Не се зачита GDPR и зе използват набавени лични данни от едно място за едни цели за уреждане на други. Правят се и опити, чрез измама за събиране на допълнителни лични данни - например адрес по местоживеене. Казвам с измама, защото се позовават на следните неверни факти:
  1. Че е служител към съд, който те пита за адрес с цел да ти изпрати съдебното решение. (сякаш няма ГРАО)
  2. Че ти предстои дело в съд. Било видиш ли лична информация да ти се каже номера по делото, както и че нямало нужда да присъстваш. Можеш просто да си го изгубиш и после обжалваш.
  3. Няма внесено никакво дело, нито заседание на никакъв съд с което отново няма как да загубят делото, но ти си си губил времето да си правиш справка.

 38. 38 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#10:"deaf"]
  —цитат от коментар 29 на alabalko
  само че фалитът на частното лице означава да плаща 6-7 години задълженията. Трябва да се има предвид, че в България има доста сива икономика, т.е. крият се доходи и реално доходите, които биха покрили задължението могат да бъдат пропуснати. И още нещо, данъчните задължения не се покриват от личния фалит. Т.е. държавата не пропуска :)[/quote]

  Държавата не пропуска, ама допуска сива икономика.

 39. 39 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 518 Неутрално

  Ам кат няма фалит на ФЛ що да не придобият задълженията им и да ги тормозят доде са живи.

 40. 40 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ам кат няма фалит на ФЛ що да не придобият задълженията им и да ги тормозят доде са живи.
  —цитат от коментар 39 на zlo38528262


  ..и след това и след това! Знам за случай дето тормозят наследнити на починал човек за 30-50 лв. сметка към БТК.

 41. 41 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кои са невинните ора? Тези дето не риваа га ядоа кифтетата ли?

  Изгоряли са вече всички останали, защото в онзи банкстерски спред дето ти се привидя вчера влиза и разходът за обезценка на всички тези кредити.
  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 42. 42 Профил на Jikevjikev Jikev
  Jikevjikev Jikev
  Рейтинг: 294 Неутрално

  250 млн. кредити по номинал!
  За колко пари са го купили, това е интересната информация!
  Надали има и 10% от номинала...

 43. 43 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#22] от "Димитър Димов":

  Леле!

  1. Даваш кредит.
  2. Клиентът не го обслужва.
  3. Предприемаш мерки за събиране.
  4. Преценяваш колко ше можеш да събереш и обезценяваш прдз ОПР до размера на нетната настояща стойност на очаквания паричен поток.
  5.Изчерпал си възможните за една банка мерки.
  6. Осчетоводяваш разходи за обезценки, които нулират балансивата стойност на актива ти.

  Тоя номер с обезценка през капитала беше разрешен временно по време на кризата за да крият банките загубите си от балъците, които гледат само последния ред на ОПР то.

  Сега всички обезценки са през ОПР.

  И за другите експерти да кажа, че срещу този портфейл на Булбанк стои със сигурност балансива стойност не повече от 20 милиона евро, а това което че полупат сигурно ще е около 25 милиона.

  Така че нищо съществдно няма да изчистят, а ще отчетат една печалба от 5 милиона. Колко точно, ще видим през януари.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 44. 44 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Сако като прочетеш част от коментарите по-горе и ти става ясно нивото на финансовата култура в страната ... та не е добре работата!

 45. 45 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#12] от ".NET":

  Спрямо какво поскъпва доларът? Спрямо турската лира ли?

  За първат година от управлението Тръмп падна от 1.88 лева за долар до 1.63 и сега порасна чаааааак до 1.69.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 46. 46 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 525 Неутрално

  [quote#32:"Онуфри"]
  —цитат от коментар 33 на Stavrogin
  айде, айде, не ги жали, повечето от тея кредити са с изплатена главница, че и голяма част от лихвата също, банката докато не си върне главницата и не е прибрала част от лихвата не си продава задълженията към нея[/quote]

  как става да върнеш главницата, но да не си върнал лихвите. Защото всъщност на заемния капитал всеки месец плащаш лихва. Плащанията към банката представляват лихвата върху останалата част от заемния капитал и каквото остане отива за погасяване на главницата. Така лихвоплащанията намаляват всеки месец, а се увеличават плащанията по главницата....докато не остане главница върху, която да се плаща лихва.

 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#42] от "Jikevjikev Jikev":

  Първата такава продажба я направиха на времето Биохим. Беше за около 8% от номинала..

  Така че според мен си много близо, въпреки е на останалите комениращи очичките им се завъртяха, като на чичо Скруч! :)

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#46:"alabalko"][/quote]

  Става по тази логика:
  изплатена главница + изплатени лихви >= сума по главницата

 49. 49 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#46] от "alabalko":

  Също така Уникредит не се слави с изгодни кредитни продукти като цяло, така че ....
  Иначе е позорно, че е нормално за български банко да имат отношение между лихва депозит и лихва кредит 1:10, че и 1:15 1:20. Примерно под един процент по депозит и 10.1% за потребителски кредит.

 50. 50 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#40] от "Oleg Shishmanov":

  Законът е предвидил възможност за отказ от наследство. Ако си получил в наследство апартамент от починалия е редно да платиш сметката му към БТК. Имаш и вариаинт да се откажеш от апартамента.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 51. 51 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#40] от "Oleg Shishmanov":Законът е предвидил възможност за отказ от наследство. Ако си получил в наследство апартамент от починалия е редно да платиш сметката му към БТК. Имаш и вариаинт да се откажеш от апартамента.
  —цитат от коментар 50 на tribiri


  Да така е! Обаче психическият тормоз над наследниците е недопустим. Най-малкото по следните причини:
  - Други лица са, които са пълнолетни и не са били отговорни за натрупания дълг.
  - Едва ли са имали информация, че има такъв дълг от 30 лв, още по-малко да е бил уведомен законно за цесията.
  -Едва ли и те са в качеството си на наследници надлежно уведомени за цсирания дълг.

 52. 52 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#50] от "tribiri":

  Т.е. искам да кажа, че не може да гледаме закона както ни е изгодно.
  След като го гледаш относно получаване/отказ от наследство трябва да го гледаш и от гледна точка на позоваване за изтекла давност, както и уведомяване за цесиране.

 53. 53 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#46] от "alabalko":

  Така е само при анюитетните кредити. Имаш и кредити с равни погасителни вноски по главница. Имаш булет кредити, където главницата се плаща наведнъж в края на периода (използва се когато идеята е да произведеш нещо, което да продадеш накрая и да покриеш кредита). Имаш и кредити с ацепативна лихва, която ти я удържат направо от сумата, която ти отпускат. Има проектни финансирания, където ти финансират и лихвата по основня кредит с друг кредит...

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 54. 54 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#53] от "tribiri":

  В България почти всички кредити са с равни вноски. Хем е по-просто за длъжника, хем плащаш повече лихви на банаката щото с по-ниска скорост си погасяваш главницата (първите години полащаш много лихва и млако главница).

 55. 55 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#50] от "tribiri":

  Както се казваше в баснята:

  Яла законът е закон!
  Той правда всекиму раздава
  И никому греха не опрощава.
  :)
  Можеш да си сигурен, че никоя банка, особено пък такава с италианска мама, няма да наруши закона.
  А какво ще правят събирачите - те си знаят.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 56. 56 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Няма по-калпави банкери от италианците. Италианската банкова система е пълна скръб.
  Италианската майка-банка в Милано беше спасена след като правителството на Берлускони наля няколко милиарда в нея. По отношение на външният си дълг, Италия е една много голяма Гърция.

 57. 57 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#54] от "Oleg Shishmanov":
  такива са само кредитите на физически лица, т.е. около 1/4 от обема.
  Фирмените са динамични дири и заради сезонността йапример за строителство и селско стопанство.
  А лихвата е повече само от гледна тока ба клиента. Ако ти събере 100 лева повече главница по-рано, банката прсто ги дава на друг и взема от него лихва.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 58. 58 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Външният дълг на Италия се равнява на 132 процента от Брутния вътрешен продукт.
  Практически италианците са неспасяеми.

 59. 59 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 2075 Неутрално

  Вероятно не можете да си представите в каква голяма част става дума за некадърност и сбъркана система. Обяснявам на 10 човека как да направят процедури, да оценят кредитите и да ги разпределят по категории, какви са различните начини да се предоговори ... от 10 двама разбраха за какво става дума и дадоха адекватни примери. А една направо ме отчая. Казали на голяма клиентка (взела и върнала голям заем, има депозити при тях, мъжът и също има големи заеми и депозити към/в банката) преди 3 месеца, че кредитът й е изчистен. След това открили, че има грешка и й казват "дай още 1500 лв" Клиентката се ядосва и казва "няма да ги дам, не съм за 1500 лв, но ВИЕ казахте, че всичко е изчистено, имам писмо от вас." Дамата (кредитен инспектор на третия по големина банков клон) дори и след 45 минути обяснения и примери не успя да разбера, че ако си вземат от клиентката 1500 лв ще имат пропуснати ползи за поне 5000 лв. В интерес на истината половината й колеги разбраха за какво става дума и накрая гледаха в земята, докато тя ми обясняваше "ама тия 1500 лв са дълг, тя трябва да ги върне."

  Никола Йорданов
 60. 60 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 894 Неутрално

  След като Чавдар Кънчев напусна банката преди 20 години, заедно с него си заминаха и всички читави специалисти.

 61. 61 Профил на Vendome
  Vendome
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#27] от "Stavrogin":

  Прочетохте ли, че основната част са корпоративни и обезпечени кредити? Тук ключът е активът, който служи за обезпечение.

 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#58] от "palav_nik":

  На Франция е 228%. На ЮК е 255%. На Швейцария е 248. На Холандия е 524... По един показател изводи не се правят.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#60] от "palav_nik":

  Глупости! Истинскте специалисти обучени от австрийците дойдоха, когато Булбанк глътна Биохим.

  Ти чувал ли си някоя банка да глътне по-малка и да остави финансов директор, главен счетоводител, ИТ шеф, шеф на контролинг и т.н. заедно с екипите им от погълнатата банка?

  Това са хората определящи политиката и контролиращи бизнеса. Не си спомням само с трежърито им какво стана, но и звеното определящо лихвената им политика остана това на Биохим.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 64. 64 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#59] от "Никола Йорданов":

  Което ме кара да попитам "А какви стана с Мартин Петров дето също го бяха "объркали"?

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 65. 65 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 61 Неутрално

  За да се провадат такива големи потрфейли, очевидно някой не си е вършил работата като хората през годините.

 66. 66 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#22] от "Димитър Димов":

  Недоволни са, защото 80% от форума са идиоти.

 67. 67 Профил на Krasimir Tsanev
  Krasimir Tsanev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Предупреждение! Някой масово краде пари от сметки в Уникредит

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK