Сдружения сезират енергийния регулатор за завишени цени на електроенергията

Председателят на КЕВР Иван Иванов.

© Анелия Николова

Председателят на КЕВР Иван Иванов.Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) сезира председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за завишаване на цените на търгуема на "Българска независима енергийна борса" ЕАД електроенергия на пазарен сегмент "ден напред" с период на доставка 17 - 21 септември 2018 г., съобщиха от сдружението.


За същите нарушения до КЕВР е адресирано и писмо от Асоциация "Свободен енергиен пазар" (АСЕП), чиито членове са обезпокоени от отчетените резултати на пазара "ден напред" на "Българска независима енергийна борса" (БНЕБ) ЕАД. Те са довели до екстремно високи цени, близки до и надхвърлящи среднопретеглена цена от 200 лв./МВтч, се казва в текста.


"В същото време трябва да отчетем, че на останалите европейски борси не се наблюдава подобно рязко повишение на цените, като в посочените дни цената на базов товар на БНЕБ ЕАД надвишава тази на румънската и унгарската борса. По данни от ЕСО ЕАД се отчита нетен внос за посочения период, което ясно показва, че тази тенденция се наблюдава само на национално ниво и изцяло се дължи на вътрешни фактори. Длъжни сме да алармираме, че запазването на подобна тенденция на пазарите на едро за продължителен период от време би била пагубна за доставчиците и потребителите на електроенергия", пишат още от сдружението освен до председателя на КЕВР и до министъра на енергетиката, директора на Българската независима енергийна борса, парламентарната комися по енергетика, директорите на Българския енергиен холдинг и на Националната електрическа компания.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на jif44392826
    jif44392826
    Рейтинг: 544 Гневно

    И съвсем незабелязано се промъкна следното мнение между капките на информационния поток: Евентуално обединение на АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица-изток" ще има съществени ползи, смята депутатът Делян Добрев

    Ето това ако стане, такова крадене ще падне, че не е истина.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK