ЕБВР подкрепя малкия и средния бизнес с безплатни консултантски услуги

Мирослав Стоянов, мениджър на програмата "Подкрепа за малкия бизнес" в ЕБВР

© ЕБВР

Мирослав Стоянов, мениджър на програмата "Подкрепа за малкия бизнес" в ЕБВРБългарски малки и средни компании могат да получат безвъзмездно консултации за това как да намерят партньор, как да изработят маркетингова стратегия, как да изградят IT инфраструктура, как да направят енергиен или финансов одит как да изберат решения за енергийна ефективност. Това е възможно чрез програмата "Подкрепа за малкия бизнес" на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).


За година от началото на работата си в България Европейският консултантски център по инвестиционните въпроси вече 19 проекта са получили консултации, а други 14 се подготвят за одобрение, съобщи ръководителят на програмата в ЕБВР Мирослав Стоянов.


Програмата подкрепя на малките и средните предприятия, които желаят да получат консултантска помощ за устойчив растеж. Стойността на безвъзмездната помощ, договорена по програмата за първите 19 проекта, е 177 806 евро, а общата стойност на проектите за компаниите е 260 442 евро.

От всички одобрени и финансирани проекти 13 са от София, а 6 от страната. Стоянов подчерта, че занапред проектите от всички региони ще бъдат по-широко представени.

В рамките на програмата целта е поне 70 български фирми да получат достъп до съвременни, местни и международни консултантски услуги в широк кръг от области като стратегия, търговия и насърчаване
на износа, финансовото управление, ефективност на ресурсите и маркетинга.

По програмата могат да кандидатстват български фирми с оборот под 50 млн. евро, стойност на активите до 43 млн. евро и с по-малко от 250 служители. Първата стъпка е да бъдат оценени нуждите на компанията и възможностите й за растеж. След това екипът на програмата помага на предприемачите при намиране на специализиран консултант или международен експерт, който може да предложи необходимата експертиза. Програмата също така предлага възможност за обучения на бизнеса и консултантите, които да ги екипират с необходимите умения за да достигнат нови върхове.

Средното време за одобрение на проекта е един месец след първата среща, а безвъзмездната помощ се отпуска в рамките на месец след приключването му.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK