По-слабият износ забавя растежа, но безработицата е под нивото от 2008 г.

По-слабият износ забавя растежа, но безработицата е под нивото от 2008 г.

© Юлия ЛазароваРеалният растеж на БВП се очаква да достигне 3.6% през 2018 г., сочи есенната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, публикувана днес. През пролетта ведомството очакваше растеж от 3.9% за годината, но намаляването на износа е понижило темповете на растеж въпреки благоприятното развитие при потреблението и инвестициите, се казва в текста на документа.


За 2019 г. министерството очаква растежът да е 3.7% , корекция с 0.1 процентни пункта надолу спрямо очакванията през пролетта. Очакванията са ръстът да се подклажда отново от публичните инвестиции и публичното потребление. Износът ще се повиши до 2.8% след очертаващото се по-слабо представяне през 2018 г. породено главно от влошената икономическа активност в Турция.


За цялата 2018 г. растежът на заетостта се очаква да възлезе на 0.6%, благодарение на нарасналото търсене на труд в услугите и индустрията.
Нивото на безработица ще се понижи до 5.4% тази година и за първи път ще бъде по-ниско от историческия си минимум през 2008 г., отбелязва Министерството на финансите. Високото търсене на труд се очаква да продължи да е съпроводено с ограничено предлагане.


През 2018 г. инфлацията ще бъде по-висока от очакванията в пролетната макроикономическа прогноза заради международните цени на енергийните стоки и суровините. През целия прогнозен период международните цени на петрола се очаква да имат по-високи цени в сравнение с очакванията от предходната прогноза. Поскъпването на услугите се очаква да се ускори до 5.9% в края на годината, както заради засилването на вътрешното търсене, така и заради по-скъпите горива, транспортните услуги и ръста на цените на храните. Прогнозираното нарастване на международните цени на петрола ще доведе до по-високи вътрешни цени на енергийните стоки, като транспортните горива се очаква да поскъпнат със 7.9% в края на 2018 г.


Основни рискове пред осъществяването на прогнозата министерството вижда във външната среда, включително динамиката на международните цени.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  Това, че безработицата била по-ниска от преди 10 години нищо не значи. Кажете първо колко българи се изнесоха през тези 10 години.
  И ако бяха останали в БГ колко щеше да е безработицата?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Безработицата под нивото преди кризата?
  Браво на управляващите :)

 3. 3 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 627 Любопитно

  Всичко е чудесно, даже прекрасно по официални данни. Но по реални доста се разминават.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 4. 4 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Това, че безработицата била по-ниска от преди 10 години нищо не значи. Кажете първо колко българи се изнесоха през тези 10 години.И ако бяха останали в БГ колко щеше да е безработицата?
  —цитат от коментар 1 на БМЗ


  Това е едно на ръка за това колко хора са се изнесли.Другият проблем с безработицата е,че тя е много по-голяма от официалната статистика,защото има нерегистрирана безработица.Така,че реалната безработица в България е със сигурност 40%.

  shlshlshlshl
 5. 5 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 561 Неутрално

  [quote#4:"Against China"][/quote]

  Ако излезеш да се поразходиш малко ще видиш на всеки втори магазин табела да търсят персонал. Безработни в БГ в момента са само хора които искат да не работят.

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 948 Неутрално

  За миналата година бвп е превишил 100 млрд.
  Безработицата е вече забавящо ниска.
  Ще има доста посещения в Бесарабия, Банат, Цариброд и Скопие.
  Мда.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  еми доста народ се изнесоха заради разпищолилия се путиотизъм. за сметка на това бъкне от нови заселници говорещи на руски...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 8. 8 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  [quote#4:"Against China"]
  —цитат от коментар 5 на foxa5
  Ако излезеш да се поразходиш малко ще видиш на всеки втори магазин табела да търсят персонал. Безработни в БГ в момента са само хора които искат да не работят.[/quote]

  Глупости.Има много недробосъвестни работодатели,които временно наемат работници,не им плащат на реално договорената заплата и осигуровки.Това е така нареченият сив сектор!Във всички държави е така!

  shlshlshlshl
 9. 9 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  [quote#4:"Against China"]
  —цитат от коментар 5 на foxa5
  Ако излезеш да се поразходиш малко ще видиш на всеки втори магазин табела да търсят персонал. Безработни в БГ в момента са само хора които искат да не работят.[/quote]

  И за това хората не почват да работят при такива мошенници.Има мързеливци разбира се,но реално сивия сектор е много голям,и е в ущърп както за работниците,така и за държавата!

  shlshlshlshl
 10. 10 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#4] от "Against China":

  Браво! Аплаузи!
  Хайде да посмятаме! Броят на заетите на 15 и повече години е 3 157 хиляди към юни.
  При 40% безработни, това означава работна сила от 5262 хиляди души.
  Да! Ама статистиката казва, че в страната има около 1 040 хил под 15 години и около 1400 хиляди над 65.
  Като добавим инвалидите и рано пенсиониралите се и ето че станахме 9- 10 милиона!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 11. 11 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Феноменът в момента е, че в държавата все още влизат свежи пари отвън (от емигранти, инвеститори, фондове), а отвътре работоспособното население се топи. На все повече пенсионери, лилави, бездействащи деца на гастарбайтери, ТЕЛК-търтеи, кибичещи охранители, чантаджии и хлебарки на държавна служба, се падат все по-малко лекари, майстори, строителни работници, специалисти, обслужващ персонал.

  Това може да продължава само докато бездействието на първата увеличаваща се група се покрива от външни пари. Спрат ли тези пари, цялата система ще имплодира много бързо. Това което в момента излгежда като растеж става на фона на намаляващо работоспособно население.

 12. 12 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 229 Неутрално


  [quote]въпреки благоприятното развитие при потреблението и инвестициите[/quote]
  Тия шегуват ли се?

 13. 13 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 254 Неутрално

  По принцип с крадене и безумия пътят е само един ама който верва да си верва то се видяло че с или без тях пътят към ада е проправен...

 14. 14 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#4] от "Against China":Браво! Аплаузи!Хайде да посмятаме! Броят на заетите на 15 и повече години е 3 157 хиляди към юни.При 40% безработни, това означава работна сила от 5262 хиляди души.Да! Ама статистиката казва, че в страната има около 1 040 хил под 15 години и около 1400 хиляди над 65.Като добавим инвалидите и рано пенсиониралите се и ето че станахме 9- 10 милиона!
  —цитат от коментар 10 на tribiri


  Ти нямаш ценз ни за първи клас и не можеш да смяташ!!!!!!!Пий три бири,и не се занимавай със сложна материя като икономиката!

  shlshlshlshl
 15. 15 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1036 Любопитно

  До коментар [#4] от "Against China":

  Разбира се, "безработни" са само онези, които са регистрирани в бюрата по труда (!!). Другите "без работа" са "незаети".

  Апокалипсисът апокалиптичен
 16. 16 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#11] от "irobot":

  През 2019 може все още да има някакъв ръст в икономиката, защото световната криза идва до нас с една година закъснение, а ако Тръм продължи по същия начин тя е неизбежна.
  Засега доларът се крепи на 3 те % разлика между 12 годишния LIBOR и EURIBOR. Благодарение на това доларите остават предпочитаната валута за резерви, но разплащанията в евро вече надхвърлят тези в долари.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-10-03/the-tyranny-of-the-u-s-dollar

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 17. 17 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Има пряка зависимост между ръста на икономиката ни и цената на петрола/газта. Когато цената на петрола падна 2014 година, то ние 2015-2017 година направихме сравнително хубав ръст на икономиката. Има много други фактори, но все пак остават свободни пари в населението, разходите на индустрията също намаляват, остават свободни пари и в страни към които изнасяме.
  Последните месеци цената на петрола сериозно скочи и парите започнаха да изтичат пак към руснаци, араби...
  Дано електрическите коли след 2-3 години да премахнат тази несправедливост.

 18. 18 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#4] от "Against China":Разбира се, "безработни" са само онези, които са регистрирани в бюрата по труда (!!). Другите "без работа" са "незаети".
  —цитат от коментар 15 на БМЗ


  Вссички са безработни,но държавата явно си приписва точки!За това няма реална картина за икономиката на България,и не приемат България в Шенген!

  shlshlshlshl
 19. 19 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  За миналата година бвп е превишил 100 млрд.Безработицата е вече забавящо ниска. Ще има доста посещения в Бесарабия, Банат, Цариброд и Скопие. Мда.
  —цитат от коментар 6 на dogwoman


  Абе, кой ви полира мозъците на вас с понятия от типа "забавящо ниска безработица"?
  В икономиката има труд и капитал, това че едни фирми не са в състояние да произведат продукт при това състояние на пазарите, означава само едно - да си отидат. Да освободят ресурси (работна сила и капитал) за други можещи. Това в икономиката се нарича растеж. Другото е глоалабализъм за прецакване на обществата - субсидиране на бизнеси (чрез ниски заплати) за сметка на най-бедната част от обществото. Или да го наречем с думи прости, мултиплициране на бедност.

 20. 20 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 254 Неутрално

  До коментар [#16] от "tribiri":

  С Тръмпи или без него дълговете някой трябва да ги плаща, то цялата финансова система е една голяма Понци схема та както всеки 10-ина година си има спукване на балона което му викат криза пък то си е системен проблем...

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#14] от "Against China":

  Да бе и аз се чудя защо още ме държат на работа, която изисква много смятане и още повече икономически познания! Сигурно защото не са те питали тебе.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на pastor
  pastor
  Рейтинг: 609 Неутрално

  "Високото търсене на труд се очаква да продължи да е съпроводено с ограничено предлагане."

  Това си казва всичко: Младите безработно емигрираха, а старите работни се пенсионираха!
  https://www.vesti.bg/bulgaria/obshtestvo/sova-haris-ne-samo-mladiteveche-obmisliat-da-napuskat-6087129

  "Проучването обхваща 1000 респонденти на възраст от 18 до 64 години.

  На въпроса "Обмисляте ли временно или трайно да си потърсите работа в чужбина"

  23% отговарят положително, като при тези на възраст от 18-30 години положителните отговори са 32,8 %;

  между 31-40 г. - 25,7% ; между 41-50 г. - 20,6%; между 51-64 г. -14,6 %."

  pastor
 23. 23 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  До коментар [#14] от "Against China":Да бе и аз се чудя защо още ме държат на работа, която изисква много смятане и още повече икономически познания! Сигурно защото не са те питали тебе.
  —цитат от коментар 21 на tribiri


  Аз не се чудя.Такъв пишман икономист като теб,може да бъде нает по линия на шуробаджанащината!България заради такива " вещи" икономисти е на такъв хал.В съседна Турция има един такъв "икономист"-Ердоган!

  shlshlshlshl
 24. 24 Профил на rehwaz
  rehwaz
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Хора, работя такава работа, че се срещам много често с какви ли не фирми и хора. Повярваите че работа има за целия Китайски народ. В момента в България наистина има много заводи, предприятия, фабрики, само трябва да сте с образование и да знаете. Веднага ще ви глътнат. НАистина има много работа повярвайте! Жалко, че малко се пише по медийте и т.н., за да разберете че наистина няма хора, а не работа!

 25. 25 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2170 Неутрално

  Хора, работя такава работа, че се срещам много често с какви ли не фирми и хора. Повярваите че работа има за целия Китайски народ. В момента в България наистина има много заводи, предприятия, фабрики, само трябва да сте с образование и да знаете. Веднага ще ви глътнат. НАистина има много работа повярвайте! Жалко, че малко се пише по медийте и т.н., за да разберете че наистина няма хора, а не работа!
  —цитат от коментар 24 на rehwaz


  Въпросът не е в само в работата,а и доброто заплащане.За това много хора отиват на запад за по добро заплащане!

  shlshlshlshl
 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Хора, работя такава работа, че се срещам много често с какви ли не фирми и хора. Повярваите че работа има за целия Китайски народ. В момента в България наистина има много заводи, предприятия, фабрики, само трябва да сте с образование и да знаете. Веднага ще ви глътнат. НАистина има много работа повярвайте! Жалко, че малко се пише по медийте и т.н., за да разберете че наистина няма хора, а не работа!
  —цитат от коментар 24 на rehwaz


  То хубаво има работа ,ама за какви заплати?В повечето области средната нетна заплата е около 600 лева.

 27. 27 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#24] от "rehwaz":

  Работа има, но предимно зле платена. Работа на поточна линия в завод за 800 лева само мултиплицира бедността и създава същите безнадеждни бъдещи поколения.

  За добре платените работни места пък просто няма човешки потенциал и талант който да ги запълни, защото нацията е в културен и морален упадък под дългогодишната егида на Слафчофци, "комици" и водещи на сутрешни блокове.

 28. 28 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 574 Неутрално

  [quote#4:"Against China"][/quote]


  "Другият проблем с безработицата е,че тя е много по-голяма от официалната статистика,защото има нерегистрирана безработица.Така,че реалната безработица в България е със сигурност 40%."

  Тия нерегистрираните безработни са лица, който не са заети, но не търсят иактивно работа - обикновени лентяи, реститути, или деца богати родители дето и в леглото да им занесеш работа няма да я свършат. Не забравяй че има и скрита заетост - работещи лица, но без трудов договор.  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 29. 29 Профил на DS
  DS
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#11] от "irobot":

  Какво е "лилави"?

  Както „Дневник” се бори с БСП, така „Работническо дело” не се е борило с капитализма"
 30. 30 Профил на galindimov
  galindimov
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Получаваш каквото плащаш. Има работна ръка и “работна” ръка. В БГ липсват специалисти. Там заплатите са високи. 50% не боравят с чужд език, нямат специалност и познания.. колко да им платят? Да ги пратят на курс и обучение, ама и трудови навици няма, че да има ефект. Това работно време и почивки е относителна работа. Облекло дават, транспорт дават, само да му се работи на човек. Ама за 800 лв било.. ако ке местиш кашони с вафли колко да е? А иначе учете.
  Как се поверява машина за милион евро на злеобучен, неспециалист който почти говори БГ и никакъв английски?
  Проблемът не е в заплащането, поне не 100%. Мотивацията не идва с високо заплащане.

 31. 31 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  Можеш ли да четеш? Има недостиг на работна ръка.

  Иначевъпросът е колко хора щяха да останат през 2008, ако са имали възможност да работят в западна Европа.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 32. 32 Профил на Alex Prime
  Alex Prime
  Рейтинг: 450 Весело

  Eвалата на Against China и Мусаши, че обясняват истината на герберята.

 33. 33 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#1] от "БМЗ":

  А, и още. Тенднецията на напускане си я има още от тогава, даже 2008-ма има доклад:

  https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2008/06/25/518601_/

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 34. 34 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#22] от "pastor":

  Ако младите безработни бяха емигрирвали, то тогава нямаше да има такъв див недостиг на работна ръка в България.

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Получаваш каквото плащаш. Има работна ръка и “работна” ръка. В БГ липсват специалисти. Там заплатите са високи. 50% не боравят с чужд език, нямат специалност и познания.. колко да им платят? Да ги пратят на курс и обучение, ама и трудови навици няма, че да има ефект. Това работно време и почивки е относителна работа. Облекло дават, транспорт дават, само да му се работи на човек. Ама за 800 лв било.. ако ке местиш кашони с вафли колко да е? А иначе учете. Как се поверява машина за милион евро на злеобучен, неспециалист който почти говори БГ и никакъв английски?Проблемът не е в заплащането, поне не 100%. Мотивацията не идва с високо заплащане.
  —цитат от коментар 30 на galindimov


  Само дето същите неквалифицирани кадри като идат в чужбина бачкат същата неквалифицирана работа.Ама не за 300 евро,а за 6-7 пъти повече.А квалифицираните не работят като тук за по 600-700 евро,а пак за 5-6 пъти повече.
  Малка,но съществена подробност.Иначе съветът да се учи е добър-никога нямаше да се сетя,че трябва да се учи ако искаш добре платена работа.

 36. 36 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":

  Само че тези нации правят и изнасят по цял свят Мерцедес, ЕърБъс и реактивни двигатели Ролс-Ройс, а България прави кюфтета и кебапчета докато академичните светила са заети с разработката на високотехнологични чушкопеци.

  Толкова си можем като нация, затова няма да умрем от глад, но ще бъдем доста по-назад в цивилизационното си развитие.

 37. 37 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Абе, като не вярвате на очите си в България да ви дам пример от Щатите.
  Автомивка. Предлага пълно почистване на сайта си. Отиваш и гледаш няколко латиноси бодро подсушават лъскава кола. Питаш и ти казват: "Преди почиствахме интериори, ама сега вече няма кой да го прави"... Питаш и на други места - същото. Знаеш, че има едно място в съседния щат - доста по-евтино, ама 45 минути каране и после без кола един ден. Дори с таксито излиза по-евтино. Имаш избор - отиваш и си купуваш препарати, лъскаш си сам колата през уикенда. На далавера си дори - цената на труда на латинос и печалбата на предприемача. След това отиваш да си похарчиш спестеното при друг бизнес, който няма проблем да работи. Няма работна ръка - няма услуга. Оцеляват тези бизнеси, които могат да предложат стойност. Просто като боб!
  Сега какво, да пуснат пол'вин Мексико да мие коли и да коси трева? Защо? За да може американецът да си има робчета? Аре, те имат земя и няма проблем да мултиплицират беднотия. Ами, в ситна България какво ще стане като прилагаме (гло)алабализми? В Германия какво стана? Алтернатива за Германия скоро и Танте ще сложи в джоба, ако върви по акъла на гло...алабализаторите.
  Изобщо, пазарът на труд е трудно подвижен и може да се определи като локален. Пазарът на капитал лесно прескача граници и му е лесно да глобален. Политиците като изкривяват пазара на труд (за да угодят на локално неефективни бизнеси) най-безогледно променят общностите. И очевидно не в тяхна полза, щом Тръм, Брекзит, Алтернатива за Германия и други явления се появяват и набират сила. Просто трябват очи за да го види човек.

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":Само че тези нации правят и изнасят по цял свят Мерцедес, ЕърБъс и реактивни двигатели Ролс-Ройс, а България прави кюфтета и кебапчета докато академичните светила са заети с разработката на високотехнологични чушкопеци.Толкова си можем като нация, затова няма да умрем от глад, но ще бъдем доста по-назад в цивилизационното си развитие.
  —цитат от коментар 36 на irobot


  И как точно го установи,че сме назад в цивилизационното си развитие?Като гледам как се държат британските и скандинавските младежи по курортите ми се виждат ,че не са мръднали от нивото на пещерните хора.
  Друг пример-преди няколко години финалът на Лига Европа по футбол беше в Букурещ.И на финала играеха два испански отбора-Атлетико Мадрид и Атлетик Билбао.И няколкостотин техни привърженици бяха отишли в Будапеща,вместо в Букурещ.
  Така че по-леко с националният нихилизъм.И тия нации да бях 500 години под османска власт и 45 години под комунизъм,пък щяхме да видим колко са напреднали.

 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  Икономиката ни се крепи от публичното търсене и публичните инвестиции.....

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Най-притеснително е намаляването на населението в трудоспособна възраст - раждат се все по-малко деца, все повече хора се пенсионират, имаме огромна емиграция и потресаващ дял слабо грамотни. Само когато има точни данни за тези процеси може да се оцени дали безработица от 5.4 % е позитивна.
  Но извън официалните числа продължаваме да сме на опашката в Европа, Румъния, с която се сравнявахме преди 10 г., толкова решително ни изпревари, че е направо срамно.
  Никой не спори, че има позитивно развитие на икономиката, само че с подобен растеж ще достигнем средни нива в Европа, ама друг път, както се казваше във вица за колелото.

 41. 41 Профил на deutschwagen
  deutschwagen
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  До коментар [#39] от "hope":

  Икономиката не се "крепи", а се развива и расте с много добри темпове. И съвсем не само от публичните инвестиции или публичното търсене.

  Повече информация тук

  https://ec.europa.eu/info/sites/info/files/economy-finance/ip063_en.pdf

  In reality the World Championship was won and lost in the first four races, all won by Ayrton Senna. Won, moreover by a car which should not have been winning
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK