Новото райониране на страната рискува да ощети Югозападна България

Новото райониране на страната рискува да ощети Югозападна България

© Министерство на регионалното развитиеАнализът е от Седмичния бюлетин на Института за пазарна икономика.


Преди дни на портала за обществени консултации беше публикуван проект на промени в Закона за регионалното развитие, които касаят най-вече предстоящото ново райониране на страната. Новото райониране се налага по обективни причини – единият от 6-те сегашни района, а именно Северозападна България, не отговаря на европейския критерий за население (между 800 000 и 3 млн. души), тъй като населението му вече е паднало под долната граница. Много е вероятно в данните за 2018 г. и другият бързо обезлюдяващ се район, Северният централен, също да се окаже сполетян от същата съдба. Предвид това България има ангажимент да подаде предложение за нови райони на България към "Евростат% до края на тази година.


Темата за новите райони беше отворена още в началото на годината, като тогава бяха представени три варианта от работната група към министерството. В рамките на проведените тогава обществени обсъждания, ИПИ представи четвърти възможен вариант на райониране, който според нас преодолява основните недостатъци на предложените три; този вариант също получи значително внимание и срещна одобрение от експерти и представители на администрацията.
От предложените промени в Закона за регионалното развитие и придружаващата ги оценка на въздействието виждаме, обаче, че кой знае какъв смисъл от проведените обсъждания и срещи по места по новите райони не е имало. Видно е, че по някакви неведоми административни пътища е избран един от трите варианта на работната група, без промяна спрямо първоначалния вариант. Никъде в мотивите или в частичната оценка на въздействието към законопроекта не се обяснява защо точно този вариант е най-добрият, нито пък се привеждат данни за проведените обсъждания и получените становища. Аргументацията в оценката на въздействието е изключително обща и мъглява, което се вижда дори и от (дипломатичните) предложения за промени, направени от дирекция "Модернизация на администрацията" към МС.


Според избрания вариант страната ще бъде разделена на 4 нови района – Дунавски, Черноморски, Югозападен и Тракийско-Родопски. Да, тези райони отговарят на минималния критерий за населението на ЕК. Но дотам.


Огромният недостатък на този вариант на райониране (както и на другите, предложени от работната група), е, че един от бъдещите районите, Югозападният, автоматично преминава в групата на "районите в преход" по класификацията на ЕК. Този проблем не е никак малък и има пряко значение за бъдещото развитие на този район.


Да обясним. От това, как е районирана страната, зависи какъв достъп ще имат отделните райони до фондовете на Кохезионната политика в ЕС. Въпросът за районирането на страната, в крайна сметка, е въпрос за пари, при това за много пари, колкото и цинично да звучи, и тези съображения би следвало да бъдат водещи при бъдещото райониране. За съжаление, обаче, предложението на министерството показва абсолютна безхаберност, да не използваме по-силни думи.


Ето малко детайли. За Кохезионната политика в момента са дефинирани 3 нива на достъп, т.е. 3 категории на районите или регионите за периода 2014-2020 г.:


- По-слабо развити региони – това са регионите с БВП на глава в стандарт на покупателна способност (СПС) под 75% от средното за ЕС;
- Региони в преход – с БВП/глава между 75 и 90% от средното за ЕС;
- По-силно развити региони – с БВП/глава над 90% от средното за ЕС.


Близо половината от средствата за сближаване за програмния период 2014-2020 г. са заделени за по-слабо развитите региони, около 10% от ресурсите – за регионите в преход, а около 15% - за по-силно развитите региони.


Най-вероятно след 2020 г. Кохезионната политика и средствата за нея, обаче, ще претърпят промени. По всичко личи, че промените ще са в посока намаление на бюджета за тази политика и като абсолютна сума, и като дял от общия бюджет на ЕС. По-рано тази година Европейската комисия публикува комюнике[1], в което излага своите виждания за бъдещата 7-годишна рамка и възможните варианти за действие.


При два от трите варианта за бъдещата Кохезионна политика, изложени от Комисията, Кохезионната политика спира да подкрепя райони в преход и по-силно развити райони (Вариант 2 и Вариант 3 на стр. 12 в цитирания документ) и продължава да подкрепя или само т.нар. кохезионни страни[2] (Вариант 3), или едновременно по-слабо развитите райони и кохезионните страни (Вариант 2).


Именно тези бъдещи планове за промяна в Кохезионната политика имат директно отношение към България и нейните райони от гледна точка на достъпа им до евросредства. В момента (по данни за 2016 г.) Югозападният район вече има БВП на глава от населението от 78% от средноевропейското, т.е. той автоматично преминава в категорията "район в преход", ако остане в сегашните си граници (както е предложено в законопроекта).


Това означава, че ако се приеме единият от гореспоменати варианти за бъдещата Кохезионна политика, то Югозападният район ще остане с отрязан достъп до парите по Кохезионната политика. А именно в този район е съсредоточено около 1/3 от населението и близо половината от работещите и производството на страната.


Дори и в момента, с достъп до кохезионни средства, бюджетът на столицата се задъхва. Фактът, че тук е съсредоточена работна сила и данъкоплатците не означава нищо за местния бюджет – при липсата на реална фискална децентрализация всичко "заминава" към централния бюджет и от това страдат именно най-развитите, но и най-пренаселените общини-икономически центрове като София.


Ако София не беше усвоявала пари по Кохезионната политика, то метро и до момента нямаше да има; нямаше вероятно да има и голяма част от модерната пътна инфраструктура като детелини, северни тангенти, ново околовръстно шосе и т.н.


Всякакви противопоставяния по линията провинция - София нямат никаква място в дебата за новите райони. Последните месеци се чуха мнения, че София "изсмуквала" парите за по-бедните райони на страната. Тези притеснения показват пълно неразбиране на това как работят тези инструменти – те не са игра с нулева сума, т.е. ако София и областите около София са отрязани от достъп до кохезионни средства, другите райони на страната няма да имат достъп до повече средства. Ако София се развива по-бавно, това няма да означава по-бързо развитие на другите райони (вероятно ще означава точно обратното, заради икономическите и социалните връзки между различните части на страната).


Та така. Има още много малко време преди правителството да представи новото райониране на ЕК и Евростат. Дано да го направи мъдро и прагматично, без да ощетява никой район на страната.


[1] COMMUNICATION FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT, THE EUROPEAN COUNCIL AND THE COUNCIL A new, modern Multiannual Financial Framework for a European Union that delivers efficiently on its priorities post-2020 (The European Commission's contribution to the Informal Leaders' meeting on 23 February 2018), February 14, 2018
[2] За програмния период 2014-2020 г. т.нар. кохезионни страни са България, Хърватска, Кипър, Чехия, Естония, Гърция, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Словакия и Словения. Те имат достъп до финансиране от Кохезионния фонд на ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  Ами те затова сега всички са се юрнали към София, а в останалата част от страната също живеят българи. И точно по такива причини тези райони се обезлюдяват.

 2. 2 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Бюлетинът на Института за пазарна икономика е в интерес само на софиянци. Както до сега плащаха най-евтиното парно ( по думите на Ив. Иванов), сега искат да си запазят достъпа до повече пари от Европа за сметка на другите българи.

 3. 3 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  В момента над 2/3 от българската икономика се намира в София и региона. Факт. Колкото и София да се опитва да се прави на район с ниско БВП, скоро и това няма да е възможно. Защото икономиката ни все повече се накланя към софийско. Всички големи предприятия, ИТ компании, енергийни компании се регистрират и администрират от София и Пловдив. Индустриалните зони в тези два града все повече утесняват, докато в другата част на страната всичко замира. За да бъде София от най-ниската категория и получател на кохезионни фондове, трябва да спре развитието си самоволно. А това няма как да стане и никой няма да го позволи. Аз не познавам ИТ специалист или собственик на фабрика, който ще си построи завода или централата във Враца или Монтана, вместо в София или Пловдив. Защото големият бизнес е в тези два града. Черноморието е основно туризъм и нищо друго, там индустрията е слаба и доходите са средно с 30 % по-ниски от софийските. За Северозапада дори не говорим, там е полумъртъв регион на командно дишане.

  Най-добре би било София град и София област да се отделят в отделен регион или пък заедно с Враца и Монтана. Така БВП-то се падне заради по-слабия север. Югозападният да вземе Пазарджик.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 4. 4 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Проблемът на Югозападния район е, че се развива бързо и преминава в по-горна група. Какво ли ще се получи, ако Перник и Дупница преминат към София?
  Ако се запазят тенденциите в общественото развитие на България след няколко години страната ни ще може да бъде разделена на два района - Столичен и Околостоличен, включващ останалата част от страната. Следва бурен възход. Устойчиви региони, достъп до фондове ...

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  Объркано за да е сложно . Изваждането на столицата в отделен район е най- справедливото решени , това първо.
  Второ регионализация на Оперативните програми на ниво региони , това второ - различни спецификите . Тоест имаме 4 оперативни програми за човешки ресурси, 4 оперативни програми за региони в растеж , 4 селски програми .., 4 оперативни програми за Икономика ..Може да останата две -три национални ...транспорт, Наука образование , административен капацитет. Правилно е да няма регионални центрове или ако има да са малки градчета ( все пак държавната служба е нещо като казарма в името на обществото) .В София администрацията ще спадне поне с 40% ...това са щетите. Ама това отдавана трябваше да го решаваме . Холандия има 40 000 администрация , а върши добре своята работа за разлика от 400 000 - та българска !

 6. 6 Профил на Goldmantelziesel
  Goldmantelziesel
  Рейтинг: 269 Неутрално

  А защо се прави прерайониране през година? Аааа, да, за пари от ЕС.

 7. 7 Профил на cose
  cose
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Югозападният район в тези граници има над 75% от средноевропейския БВП по паритет на покупателната способност и означава, че целият район не би трябвало да получава еврофондове.
  За да се избегне това към Югозападния район трябва се присъедини Пазарджишка област, която може отново да натисне района под 70% от средноевропейския БВП. За копменсация Сливенска и Ямболска област трябва да се сложат към Стара Загора в бъдещия Тракийско-родопския район.

 8. 8 Профил на anlon
  anlon
  Рейтинг: 232 Неутрално

  До коментар [#7] от "cose":

  Всичките пари и в този случай ще отидат пак в София, а Пазарджик ще получи ... отново нищо.

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Права си , Роска ! Още през 90 - те години , след премахването на дискриминационното "софийско жителство " хората са ПРОЗРЕЛИ че след почти 30 години ще бъде предложен такъв проект , да не говорим , че за еврофондове още не бяхме чували ! Но все пак - браво на теб !

 10. 10 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":

  Северозападна България нарочно е комбинирана с Централна северна България - улеснява се кандидатстването по общи (инфраструктурни) проекти.
  София няма нищо общо със северозапада и изкуственото залепяне на тези области към столицата няма да улесни нищо освен евентуалното ускоряване на изнасянето на още повече работна ръка. Дори и да допуснем, че Враца и Монтана ще могат да се възползват от административния капацитет на София и така ще имат достъп до повече средства, практически това надали ще се случи.
  А отделянето на София (и Софийска област) ще доведе до отрязване на град с 1.5 млн. души (генериращ 40% от БВП на цялата страна) от достъп до европейско финансиране.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 11. 11 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Целият рев е пак основната част от еврофондовете да се изливат в София.И е редно Института за пазарна икономика да се преименува в Софийски институт за пазарна икономика.Щото не съм прочел да защитават друг регион на страната.

 12. 12 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 492 Неутрално

  ипи е прав (донякъде) за липсата на децентрализация, но нищо не се казва за бездействието на столичната општина да се опита да събере малко пари по позволени начини, да не говорим за бездействието на општината по въпроси като екология (димящи ауто), мръсотия, паркиране и тн - все теми, откъде парите просто плачат да бъдат взети, но по-лесно се усвояват кинти, отколкото изработват, за съжаление

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 13. 13 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":Северозападна България нарочно е комбинирана с Централна северна България - улеснява се кандидатстването по общи (инфраструктурни) проекти. София няма нищо общо със северозапада и изкуственото залепяне на тези области към столицата няма да улесни нищо освен евентуалното ускоряване на изнасянето на още повече работна ръка. Дори и да допуснем, че Враца и Монтана ще могат да се възползват от административния капацитет на София и така ще имат достъп до повече средства, практически това надали ще се случи. А отделянето на София (и Софийска област) ще доведе до отрязване на град с 1.5 млн. души (генериращ 40% от БВП на цялата страна) от достъп до европейско финансиране.
  —цитат от коментар 10 на Darulio


  Брей.Будапеща и Прага да не би да са отрязани от европейско финансиране?Докога ще се правят подобни хватки,за да се изкара София по-слабо развита, отколкото е?Не стига,че цяла България им субсидира парното .Що не го приватизират?А и от ИПИ мълчат .Нали са за пазарна икономика,а подкрепят държавно субсидиране на Топлофикация София.

 14. 14 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Силно се съмнявам, че има някой в министерствата, който мисли по този въпрос.
  Съдадено е впечатление за абсолютна аматьорщина, хаотичност и неразбиране на подобни проблеми.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":

  Отделянето на София може да се случи при реална финансова децентрализация. Ако столицата запазва постъпленията от ДОД, корпоративен данък и ДДС (примерно - никой не говори за чак такава децентрализация), няма да има нужда от европейско финансиране, тъй като бюджетът ѝ ще надхвърля сегашния в ПЪТИ. А без дотиране от държавния бюджет другите области с изключение на може би Пловдив, Варна и Бургас ще измрат от глад. :)

  Иначе съм напълно съгласен с позицията ти за Топлофикация. Това недоразумение трябва или да умре, или да бъде приватизирано, а всички длъжници трябва да бъдат гонени до дупка и ако трябва пълно разорение. Но това ще означава изриване на ГЕРБ от общината, а впоследствие и от държавното управление (изгуби 1 млн. гласоподаватели, пък да видим как ще спечелиш изборите). Сещаш се, че това няма как да бъде допуснато. Софрата е голяма, а Борисов вече е много дебел и не му се става от нея.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 17. 17 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1332 Неутрално

  ... Холандия има 40 000 администрация , а върши добре своята работа за разлика от 400 000 - та българска !
  —цитат от коментар 5 на dejmos

  Това са дамите и господата, гласуващи заедно със семействата си правилно за нашата политическа партия.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 18. 18 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  До коментар [#13] от "Мусаши":Отделянето на София може да се случи при реална финансова децентрализация. Ако столицата запазва постъпленията от ДОД, корпоративен данък и ДДС (примерно - никой не говори за чак такава децентрализация), няма да има нужда от европейско финансиране, тъй като бюджетът ѝ ще надхвърля сегашния в ПЪТИ. А без дотиране от държавния бюджет другите области с изключение на може би Пловдив, Варна и Бургас ще измрат от глад. :) Иначе съм напълно съгласен с позицията ти за Топлофикация. Това недоразумение трябва или да умре, или да бъде приватизирано, а всички длъжници трябва да бъдат гонени до дупка и ако трябва пълно разорение. Но това ще означава изриване на ГЕРБ от общината, а впоследствие и от държавното управление (изгуби 1 млн. гласоподаватели, пък да видим как ще спечелиш изборите). Сещаш се, че това няма как да бъде допуснато. Софрата е голяма, а Борисов вече е много дебел и не му се става от нея.
  —цитат от коментар 16 на Darulio


  Интересно в коя държава по света го има това-приходите от най-богатият район да остават само за него?В София са съсредоточени всички министерства,агенции,други централни държавни институции.Съсредоточени са и множество университети.Централите на фирми, които оперират основно в други райони на страната ,също са в София.Всички магистрали също водят до София(включително АМ Марица,на която единият край свършва в АМ Тракия,която пък води до София).Е как няма да привлича млади хора и да генерира доходи?

 19. 19 Профил на chehov40
  chehov40
  Рейтинг: 378 Гневно

  От Траянови врата до Бургас е една обособена зона. Нужно ли е да се дели на две?

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  От гледна точка на получаване на средства бележката е безспорно вярна. Трябва обаче да се гледа лак ще се развиват устойчиво и самостоятелно в бъдеще

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  "Северозападна България, не отговаря на европейския критерий за население (между 800 000 и 3 млн. души), тъй като населението му вече е паднало под долната граница"

  По този критерий след 20-30 години цяла България ще трябва да стане един район.

  Гарантирано от ГЕРБ.

 22. 22 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#5] от "dejmos":

  Де да беше 400... Много нагоре е

 23. 23 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 595 Неутрално

  От новото райониране се вижда, че има два бедни и два богати района.

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 24. 24 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#2] от "mck15574536":

  А защо тези, които идват само да работят в София, не се регистрират в нея, не плащат и данъци, а искат само да се възползват от благата на столичния град, а после да роптаят срещу всичко.?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#8] от "anlon":

  Нещо не сте наясно как работят тези фондове. Повечето изобщо нямат нищо общо с нутс делението. А и ИПИ нещо са се пообъркали с метрото. Спомням си за части финансирани от Транспорт и Околна среда. Вижда се и от табелките.
  Всъщност най-големия проблем е финансирането на държавата. Всичко отива в централния бюджет и се харчи само за това което Той реши. Прогрес с Него няма да има.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 27. 27 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#24] от "ikar_01":

  Кой по точно данък имаш предвид? ДОД отива в централния бюджет, не в общината.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 28. 28 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Роси е един истински "визионер " , достоен да разяснява с "думи прости " ВИЗИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ !

 29. 29 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  БОЗА!
  Не знам какъв е най добрия вариант за райониране, но решението да бъде съобразено с кохезионата политика на ЕС (база за този анализ) е поредната БОЗА.
  Районирането трябва да е съобразени с дългосрочните интереси на страната, а не с някаква конюнктура, като кохез. полит., която се мени през няколко години

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 30. 30 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1509 Неутрално

  До коментар [#29] от "clarkv622":

  Правилна мисъл Ама у нас няма никаква идея за местно самоуправление. Нито за каквото и да е различно от усвояването на обществени средства за лично ползване

  Covid live matter. Stop the genocide.
 31. 31 Профил на jig
  jig
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ето на това му се вика гьонсуратлък. Не стига, че десетилетия наред всички държавни средства се изливат в София, в резултат на което сега София е близко до средноевропейското равнище, а останалите райони мизерстват.
  Ми дайте сега да свържем София с по-бедните райони, за да може и занапред да смуче еврофондове.
  Как така Букурещ е самостоятелен район, а София е прилепена към Гоце Делчев и Трън, само и само да се възползва от фондовете?

 32. 32 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2425 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lou":Северозападна България нарочно е комбинирана с Централна северна България - улеснява се кандидатстването по общи (инфраструктурни) проекти. София няма нищо общо със северозапада и изкуственото залепяне на тези области към столицата няма да улесни нищо освен евентуалното ускоряване на изнасянето на още повече работна ръка. Дори и да допуснем, че Враца и Монтана ще могат да се възползват от административния капацитет на София и така ще имат достъп до повече средства, практически това надали ще се случи. А отделянето на София (и Софийска област) ще доведе до отрязване на град с 1.5 млн. души (генериращ 40% от БВП на цялата страна) от достъп до европейско финансиране.
  —цитат от коментар 10 на Darulio


  И на мен ми се върти нещо такова в главата, но... първо си помислих, че нищо не съм разбрала. Не виждам какво не му харесват на този вариант. Обединяването на Северозападна България с по-богатите региони на Плевен, В.Търново, Разград и Русе ще разпредели по-равномерно както фондовете, така и приходите от хазната за местната власт.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 33. 33 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Понеже прочетох глупостта, че София не крадяла парите от провин ията, сакам да попитам "специалиста", в коя точно част на софийското метро отидоха парите от ЕС за инфраструктурата на северозападнала България?
  Нека да си попроучва нещата, преди да пише неистини, пък ако иска и други примери мога да му дам.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 34. 34 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Силно се съмнявам, че има някой в министерствата, който мисли по този въпрос.Съдадено е впечатление за абсолютна аматьорщина, хаотичност и неразбиране на подобни проблеми.
  —цитат от коментар 14 на Jessika


  Под тази маска обаче се подават типичното чантаджийско интересчийство в ущърб на болшинството българи, гарнирано с тъпо разсейване при задаване на конкретни проблеми/въпроси.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 35. 35 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Както и да я районират пак ще се източва всичко що може.
  Трябва Лустрация!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 36. 36 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#29] от "clarkv622":

  Такъв бе мотивът при първото райониране,но съсредоточването на почити всичко в столицата го провали тотално.Спомням си,че се говореше за избор на парламенти на районите ,за известна икономическа свобода. ...

 37. 37 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Това е само виртуално райониране.
  На практика обезлюдяването продължава с пълна сили в България.

 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1683 Неутрално

  "Важното е Вуте да е зле", това е идеята в доста от коментарите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 837 Неутрално

  "Северозападна България, не отговаря на европейския критерий за население (между 800 000 и 3 млн. души), тъй като населението му вече е паднало под долната граница."

  Същото се отнася и за Североизточна България.
  Както и за Югоизточна България.

 40. 40 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#18] от "Мусаши":

  Виж Разпределението БВП над 85% е в сектор услуги. София е нещо в което се продава всичко , с монополни парва за продажба , класирания и тн. Реални неща София не произвежда.

 41. 41 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мусаши":

  Отчиташ ли, че голяма част от парите на София се кнофискуваха и даваха на бедни общини управлявани феодално! Най-удачно ще бъде Видин и Монтана да отидат към (юго)западния район! Останалото да не се пипа!

 42. 42 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ползвайте разделението на страната между трите ЕРП-а, вече 15 години работи и народът посвикна. Освен това населението така и така стремоглаво намалява, благоденстващо под мъдрото ръководство на ГЕРБ, че по-добре отсега районите да са три, а не четири.

 43. 43 Профил на niki7
  niki7
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Ползвайте разделението на страната между трите ЕРП-а, вече 15 години работи и народът посвикна. Освен това населението така и така стремоглаво намалява, благоденстващо под мъдрото ръководство на ГЕРБ, че по-добре отсега районите да са три, а не четири.

 44. 44 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#43] от "niki7":
  Добро предложение !
  1.София
  2.Княжество България ( изключвайки софийски санджак)
  3. Източна Румелия
  Ще дойде друго време и други хора за СЪЕДИНЕНИЕ !?

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  До коментар [#7] от "cose":

  Не става - защото ако Сливен и Ямбол минат към Тракийско-Родопския регион заради Варна и Бургас ще бъде по-богат от прага Черноморският регион.

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3517 Неутрално

  До коментар [#10] от "Darulio":

  Ми софийските капиталисти да не разчитат все да бъдат компрадори, ами да вземат да инвестират от собствените си средства!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK