Работодатели обвиниха управляващите в сепаратизъм и популизъм

Работодатели обвиниха управляващите в сепаратизъм и популизъм

© Георги КожухаровЗаради готвените промени в сферата на осигуровките Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изрази недоволството си и обяви, че промените са израз на сепаратистки разговори със синдикатите и на популизъм на фона на предстоящите избори напролет за Европейски парламент.


Несъгласието на организацията е свързано с отказа на управляващите да премахнат тавана за пенсиите от началото на 2019 г. и намеренията за рязко повишаване на т.нар. максимален осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. Това се разбра в четвъртък след проведена среща в Министерския съвет, в която не са участвали работодателите.


Декларираме категоричното си несъгласие с провеждането на сепаративни срещи със синдикалисти зад гърба на национално представителните организации на работодателите и други компетентни органи с правомощия да провеждат политиките в областта на държавното обществено осигуряване, пише организацията до медиите.
Според нея заявените намерения за промени в основни параметри на пенсионно осигурителната система са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за Европейски парламент и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, вкл. с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни.


Работодателите смятат, че не са отчетени и основни принципи на разходопокривната система на пенсионно осигуряване, включително различията в практиката на държавите - ,членки на ЕС и водещите пазарни икономики.


Освен това оповестените намерения влизали в драстично противоречие с огласените предизборни обещания и управленската програма на управляващата коалиция за отказ от увеличаване на данъчните и осигурителните задължения, съхраняване на условията за инвестиции и бизнес, както и със средносрочната бюджетна прогноза за 2019-2021.


Асоциацията настоява за провеждане на незабавна среща с участието на премиера, министъра на финансите, министъра на труда и социалната политика и управителя на НОИ.


Организацията призовава Съвета на управляващата коалиция да обсъди незабавно всички негативни последици и да се откаже от прокарване на тези решения в хода на приемането на държавния бюджет.

  Ключови думи към статията:

  Коментари (56)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Маршалов
   Маршалов
   Рейтинг: 479 Неутрално

   ГЕРБ ще направят всичко нужно да подлеят вода на следващото управление, пък работодателите нека си пеят.

   мурзилка
  2. 2 Профил на МиГ-29
   МиГ-29
   Рейтинг: 1065 Неутрално

   Работодателите са готови на всичко само и само да не плащат по високи заплати.
   Като не им харесва да закриват бизнеса и да се изнасят.

  3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
   Nil satis nisi optimum
   Рейтинг: 439 Любопитно

   До коментар [#2] от "eyd13372645":

   Винаги съм подозирал, че тези с трите букви и 7-8 цифри в ника не четат ореди да тролят. Ти го доказа!
   Къде в статията прочете за заплати? Говори се за "промени в сферата на осигуровките".

   Баба едно си знае, едно си бае...

   Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  4. 4 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 636 Неутрално

   До коментар [#2] от "eyd13372645":

   Какви заплати бе, тук иде реч за осигуровки! Демек държавата иска да намали дохода на работещите, не работодателя.

  5. 5 Профил на Petleshev
   Petleshev
   Рейтинг: 2703 Неутрално

   До коментар [#2] от "eyd13372645":

   По цял свят, работодателите не изгарят от голямо желание да плащат високи заплати и осигуровки. Въпросът е, каква е системата по места и какво получават насреща, след като ги платят. Пък ние, сме обран бостан, както откъм работодатели, така и откъм хора... Но, това си е напълно нормално, с оглед на мутро-милиционерската действителност в България.
   Оказва се, че моделът на ниски доходи и мизерно заплащане, не е панацея, както за икономиката, така и за хората.

   Бивш tww09306483.
  6. 6 Профил на elevation04
   elevation04
   Рейтинг: 583 Весело

   Каквито са управляващите, такива са и синдикатите , такива са и работодателите.
   Всичко е измислено в тая държава и всеки се чуди само как да докопа кокалът :-)

  7. 7 Профил на МиГ-29
   МиГ-29
   Рейтинг: 1065 Неутрално

   Таварищи България се напълни с мулти-национални компании който плащат африкански заплати и 10% корпоративен данък. Съвсем нормално е да се вдигнат осигуровките и да се напълни бюджета. Иначе на тези мулти-национални компании им излиза почти без пари да правят бизнес в БГ.
   Корпоративният данък не може да се пипа за сега по очевидни причини.
   Следва вдигане на минималната заплата и вдигане на бюджетните заплати.

  8. 8 Профил на samoedin
   samoedin
   Рейтинг: 3952 Неутрално

   " Несъгласието на организацията е свързано с отказа на управляващите да премахнат тавана за пенсиите от началото на 2019 г. и намеренията за рязко повишаване на т.нар. максимален осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. "

   Казано е ясно за какво иде реч. Специално втората част - вдигане на осигурителния праг, означава, че осигуровките ще се начисляват и на по - виски доходи - на 3000, вместо десегашните 2 600 лева. Всеки сам може да прецени ефекта от това !

  9. 9 Профил на selqnin
   selqnin
   Рейтинг: 1681 Неутрално

   А така наречените "работодатели" в Отечеството са направо "да си ги боднеш на ревера"- заплати, осигуровки, социална корпоративна отговорност....смях ...през сълзи!!!

  10. 10 Профил на marker
   marker
   Рейтинг: 726 Неутрално

   Работодателите са готови на всичко само и само да не плащат по високи заплати.Като не им харесва да закриват бизнеса и да се изнасят.
   —цитат от коментар 2 на eyd13372645


   И като закрият бизнеса и изнесат капиталите в чужбина, работниците в България ще останат на улицата. Това ли искаш бе умник?

  11. 11 Профил на Иван К.
   Иван К.
   Рейтинг: 269 Неутрално

   До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":

   Този, че троли , троли , но е прав . Работника иска ли по високи доходи , иска ....Е приеми , че работодателите са също и работници , дохода не им се формира от заплата , а от печалба , тоест по високите заплати на работниците им ,им подяждат печалбата, тоест няма нищо по нормално и неморално да искат да плащат колкото се може по малко . В случаят дори и за данъци , все пак става въпрос за разход за работодателя , защото при тази ниска безработица , на никого не му пука , колко са данъците и осигуровките , той гледа кйолко му е чистата нетна заплата.

  12. 12 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5426 Весело

   Сега, ако хора на ГЕРБ като започнат едни извинения :)

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  13. 13 Профил на Иван К.
   Иван К.
   Рейтинг: 269 Неутрално   До коментар [#10] от "marker":

   Това досега се е случвало , но рядко .... Виж много по често се случва работника да напусне и отиде в чужбина , и вече трудно се намира кой да работи, затова и има внос на украинци и молдовци по морето .

  14. 14 Профил на proza
   proza
   Рейтинг: 380 Неутрално

   Работодателите винаги гледат собствения си интерес и нищо повече. Като се има предвид, че повечето от тях са назначени от раздаващите куфарчета с пари, то не трябва да им се вярва. От друга страна, управляващите гледат така да натъманят осигурителната система, че да им е удобно на тях. Синдикатите са платени слуги на управляващите, така че на тях изобщо не трябва да се вярва. И накрая журналистите, които трябва да ни осветлят по какъв начин тези промени в законодателството ще ни засегнат, ни заливат с празни фрази.

  15. 15 Профил на Nil satis nisi optimum
   Nil satis nisi optimum
   Рейтинг: 439 Любопитно

   До коментар [#11] от "Иван К.":


   До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum": Работника иска ли по високи доходи , иска ....
   —цитат от коментар 11 на Иван К.


   И как вдигането на осигуровките, част от които се плащат от самия работник, ще му повиши доходите, че не разбрах?

   Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  16. 16 Профил на dnd1
   dnd1
   Рейтинг: 8 Неутрално

   До коментар [#7] от "eyd13372645":

   Като гледам какво правят със сегашните осигуровки и данъци, които плащам, и те са им много!

  17. 17 Профил на Voiko
   Voiko
   Рейтинг: 926 Неутрално

   Не е правилно да се пренебрегва тристранния съвет, вдигайки максималния осигурителен доход на 3000 лева. При това положение ще се повишат всички осигурителни прагове. Тези осигуровки трябва да се внесат от работодателите. Това ще се натовари много, особено дребния бизнес, защото тези пари няма откъде да дойдат, икономическата обстановка не се е променила, производителността не се е увеличила.

  18. 18 Профил на borko_to
   borko_to
   Рейтинг: 524 Любопитно

   Не е правилно да се пренебрегва тристранния съвет, вдигайки максималния осигурителен доход на 3000 лева. При това положение ще се повишат всички осигурителни прагове. Тези осигуровки трябва да се внесат от работодателите. Това ще се натовари много, особено дребния бизнес, защото тези пари няма откъде да дойдат, икономическата обстановка не се е променила, производителността не се е увеличила.
   —цитат от коментар 17 на voyko


   ами защо скачат тогава цените на стоки и услуги, като нищо не се е променило?

   Правите дървета в гората, първи се отсичат!
  19. 19 Профил на Иван K
   Иван K
   Рейтинг: 2050 Весело

   Разходопокривно демек разходите да се покриват от приходите.
   Ужас. Кой политик ще мисли за приходите. Политицита отговарят за разходите.
   Хитър Петър и Настардин ходжа си купили заедно едно магаре и трябвало да си поделят грижите за магарето. Ходжа вземал предната част като властник в империята. На Петър се паднала задната част и той веднага почистил конските мухи от задника на магарето и казал.
   Сега е твой ред - погрижи се за предницата и да нахраниш магарето.

   подпис
  20. 20 Профил на plebs
   plebs
   Рейтинг: 269 Неутрално

   "560 лв. става минимална заплата, но от 2019 г." - https://news.bg/politics/560-lv-stava-minimalna-zaplata-no-ot-2019-g.html

   "Таванът на пенсиите ще се увеличи от сегашните 910 лв. на 1200 лв. ... Увеличението ще стане от 1 юли и така 41 хил. души ще получат увеличение на пенсиите си до реалния им размер. Остават 21 хил. души, чиито пенсии ще бъдат ограничени от тавана, обяви Пламен Димитров.
   С това темата за отпадането на тавана на пенсиите приключва, коментира финансовият министър. Той подчерта, че "увеличението ще реши 90% от проблемите, но няма да допусне екстремно високи пенсии, които не са заработени", а се дължат на несъвършенствата на формулата за изчисляването им в годините.
   https://www.knsb-bg.org/index.php/2-uncategorised/4885-таванът-на-пенсиите-се-увеличава-до-1200-лв ,-реши-кабинетът-след-среща-с-кнсб

   Максималният осигурителен доход от 3000лв ще остане 5.35 минимални заплати, което е нормално.
   Какво искат работодателите? Да си стоим с около четвърт от средните заплати в ЕС и с около половината покупателна способност? Няма как да стане. Догонването на европейските нива е договорено отдавна. То предполага и догонване на производителност на труда от работодатели. Който не може да се справи - чао. Старите приватизатори не могат да разчитат да си останат вовеки "икономически корифеи" без да се променят.
   Това специално за агент Карък - сегашния говорител на нашите приватизатори главно. :)

  21. 21 Профил на vassilun
   vassilun
   Рейтинг: 4890 Любопитно

   До коментар [#14] от "proza":

   "Работодателите винаги гледат собствения си интерес и нищо повече."

   А работниците не гледат ли собствения си интерес? Договор (трудов в случая) се подписва, когато интересите на двете страни се срещнат!

  22. 22 Профил на Bai nik
   Bai nik
   Рейтинг: 2216 Неутрално

   До коментар [#20] от "plebs":

   интереса на работодателите съвпада силно с този на работниците ,всички се стремят към по добри доходи и това е нормално ,не е лошо ,че държавата увеличава данъците и осигуровките ,лошото е ,че ги дава на хора ,които не са внасяли такива като напр милиционери и военни , които генерират 3.5 милиарда дефицит на НОИ всяка година ,а в същото време работодателите са тези ,които пълнят бюджета и не винаги са съгласни да плащат огромни суми ,които дори не отиват за техните работници , тоест ,държавата харчи неправилно и в силна дискриминация спрямо плащащите пенсионни осигуровки работодатели и хора ,а същото важи и за здравните осигуровки ,едни не плащат нищо и ползват 80% от ресурса на касата , а други пълнят хазната ,на другите пак ще вдигат здравните вноски ,а на тези дето са с 0 лв вноски не - това е дискриминация .

  23. 23 Профил на НеКой
   НеКой
   Рейтинг: 1455 Неутрално

   Досега максималния осигурителен доход се вдигаше с 200 лв., сега е наистина шоково.
   Какво обаче идва срещу това, един нов таван на пенсиите.
   Наистина Герб взеха често да послъгват.
   Като сложим и 12-те лева за здраве, които не се знае за какво са точно, но се знае колко им трябват, картинката остава още по-сива.
   Има още промени в данъчните закони, които няма да се харесат, но нека изчакаме обсъжданията.
   Но Герб определено смени данъчната си политика, след данък уикенд, сега идват и нови балтии.

  24. 24 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 636 Неутрално

   До коментар [#6] от "elevation04":

   Забрави да прибавиш в "такива са и" и работниците, т.е. матриала.

  25. 25 Профил на niakoi_si
   niakoi_si
   Рейтинг: 636 Неутрално

   До коментар [#20] от "plebs":

   Абе ти разлика между заплата и осигуровка правиш ли?

  26. 26 Профил на velvoofell
   velvoofell
   Рейтинг: 409 Неутрално

   До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum" Работника иска ли по високи доходи , иска ....Е приеми , че работодателите са също и работници....
   —цитат от коментар 11 на Иван К.


   Много вярно, работодателите са навързани във вериги на доставчици, където друг определя печалбата им, а за тях остава да си нагласят разходите, така че да могат да съществуват. Може с технологии, с продукти с по-висока принадена стойност... но в БГ няма ноу хау за такива, а в европейския СИВ на нас се паднаха трудоемките производства с ниска печалба. Които прогониха знаещите и можещите и съответно няма как да еволюират в по-доходоносни. Като сложим и загубените 10 години в края на миналия век, няма защо да се чудим на ниските заплати, ниската производителност на труда и липсата на умения.

  27. 27 Профил на Булаир
   Булаир
   Рейтинг: 677 Неутрално

   Макар да съм един от засегнатите, добре разбирам, че вдигането на максималната пенсия ням,а как да стане без вдигане на макс. осигурителен доход.
   ... Отделен е въпросът, дали всички други кранчета за източване на НОИ са, ако не спрени, то поне попритегнати (напр. болничните на килограм, ...).

  28. 28 Профил на plebs
   plebs
   Рейтинг: 269 Неутрално

   До коментар [#22] от "edin drug":

   За да е чиста сметката държавата трябва да внася осигуровки на всички, наети от нея, на общо основание - по това съгласито е пълно.

   "интереса на работодателите съвпада силно с този на работниците" - Добавената стойност се състои от ноу хау, собственост като правило на работодателите, и работната сила, необходима за реализацията му. Работодатели и работници винаги са с противоположни нагласи за разпределяне на добавената стойност - по това несъгласието е пълно. :)

   Другите различия са отстраними - държавата не вдига осигуровките, а разширява базата за събирането им. Крайния ефект все е събиране на повече средства. Дано поне с това се съгласите.

  29. 29 Профил на rotor
   rotor
   Рейтинг: 506 Неутрално

   Нашите управляващи не чуват. Никого, освен интереса си. И бизнеса не чуват, и архитектите не чуват, и лекарите, и юристите. Каква полза, че имаме "гласност", като няма "чуваемост"? Ето още един пример: Камарата на архитектите в България (КАБ) настоя кметът на София Йорданка Фандъкова и главният архитект Здравко Здравков да прекратят обществената поръчка за концепция за пл. „Света Неделя“ и да направят международен конкурс с широк достъп на български и чуждестранни архитекти. В сегашния си вид процедурата не отговаря на принципите за организиране на концептуални архитектурни конкурси на Архитектурния съвет на Европа, чиято философия е, че най-добрата идея може да се появи при участието на най-голям брой професионалисти, подчертава Камарата. Условията на ограничения конкурс за нов облик на емблематичния столичен площад предизвикаха остра полемика в професионалните среди. Те лишават от участие огромната част от архитектите за сметка на ограничен брой икономически силни фирми. Първоначално критериите бяха общ оборот от 1,5 млн. лв. и оборот от 750 хил. лв. по подобни проекти за последните 3 г., както и 15-членен екип. Камарата оспори тези и още няколко условия в конкурса. Финансовите изисквания бяха намалени наполовина, а екипът беше редуциран до 5 души. Изискването екипът да е проектирал подобно градско пространство с площ 25 000 кв. м също беше намалено – на 15 000 кв. м, но и в този размер то все така рязко стеснява кръга на участниците и избора на идеи. Сбърканата концепция за конкурса обаче не беше променена.

   "Успехът не е окончателен, провалът не е фатален! Онова, което е от значение, е куражът да продължиш!" Уинстън Чърчил / " Success is not final, failure is not fatal! It is the courage to continue that counts!" Winston Churchill
  30. 30 Профил на Killing Joke
   Killing Joke
   Рейтинг: 537 Неутрално

   Все повече хора си задават въпроса: "Добре бе, аз така или иначе ще внасям данъци, където и да отида. Да ги плащам ли тук, или някъде другаде, където ще получа повече в замяна на данъците си?".
   Доста от тези хора после си стягат багажа.

  31. 31 Профил на papуre
   papуre
   Рейтинг: 636 Неутрално

   Работодатели обвиниха управляващите в сепаратизъм и популизъм

   Ами да ги обвиняват във всички земни грехове . Заслужават си . защото не са поставили работодатели , профсъюзи и наемните работници по местата им . С едно юсно и точно изследване на ЦЕНАТА НА ТРУДА на всички участници в един продукт на икономиката . Де си знае при РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО НА ПЕЧАЛБАТА от едно производство - кой на какъв дял от нея има право . Тогава от пазарната икономика МОЖЕ да има и някаква полза ЗА ВСИЧКИ участници в изграждането им . Всичко останало е грабеж на силните по някакъв начин , от слабите и незащитени от НИКОЙ нищите духовно и финансово . Пазарна икономика ли ?? Измислилите това понятие явно никога не са присъствали и участвали в пазарлък на панаирни сергии и на истински ат пазар , примерно . Там , където , който продава и който купува , могат да се договарят . Лично или чрез посредник . Но посредника е пред погледа на всички сеирджии . И не би искал да о..ре лицето си с някаква договорка в личен интерес . .

  32. 32 Профил на Умнокрасив
   Умнокрасив
   Рейтинг: 671 Неутрално

   Работодателите са готови на всичко само и само да не плащат по високи заплати.Като не им харесва да закриват бизнеса и да се изнасят.
   —цитат от коментар 2 на eyd13372645


   Стани ти самия работодател и започни да плащаш по 5 000 EUR заплати, какъв ти е проблема, след като всичко е въпрос на желание?

   No Pain No Gain
  33. 33 Профил на tribiri
   tribiri
   Рейтинг: 897 Весело

   До коментар [#17] от "voyko":

   Той дребният бизнес се е изтрепал да плаща заплати над 2600 лева!

   Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  34. 34 Профил на 4ort
   4ort
   Рейтинг: 1208 Неутрално

   ГЕРБ ще направят всичко нужно да подлеят вода на следващото управление, пък работодателите нека си пеят.
   —цитат от коментар 1 на Маршалов


   Не се безпокой, следващото управление няма да е на Нинова!

  35. 35 Профил на Darth Plagueis
   Darth Plagueis
   Рейтинг: 1582 Неутрално

   До коментар [#2] от "eyd13372645":

   Кви заплат бе, ненормалник? Що не прочетеш статията?

   Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  36. 36 Профил на BiGman1
   BiGman1
   Рейтинг: 1622 Неутрално

   Законите са за това за да се спазват...ако самото правителство не ги спазва защо ние да ги спазваме...

  37. 37 Профил на tribiri
   tribiri
   Рейтинг: 897 Весело

   До коментар [#30] от "Killing Joke":

   Бля, бля, бля! Миграцията е 3 ма на 10 000 годишно. В Литва и Латвия е 61 на 10 000. Не е това проблема. Проблемът е ниската раждаемост 212 то място от 226 страни и високата смъртност - 3 то място. Преди нас са само Лесото и Литва, а четвърта е Латвия.

   Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  38. 38 Профил на Darth Plagueis
   Darth Plagueis
   Рейтинг: 1582 Неутрално

   До коментар [#20] от "plebs":

   Дежурният гербер с дежурния социалистически коментар. Подкрепящ поредното социалистическо решение на Герб.

   Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  39. 39 Профил на Darth Plagueis
   Darth Plagueis
   Рейтинг: 1582 Неутрално

   До коментар [#33] от "tribiri":

   За дребния не знам, но малкият и средният ги плащат. При микропредприятията има такива доходи (не заплати)'

   Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
  40. 40 Профил на tribiri
   tribiri
   Рейтинг: 897 Неутрално

   До коментар [#36] от "BiGman1":

   И кой закон не е спазило правителството в случая?!

   Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  41. 41 Профил на WALL-E
   WALL-E
   Рейтинг: 479 Неутрално

   До коментар [#20] от "plebs":интереса на работодателите съвпада силно с този на работниците ,всички се стремят към по добри доходи и това е нормално ,не е лошо ,че държавата увеличава данъците и осигуровките ,лошото е ,че ги дава на хора ,които не са внасяли такива като напр милиционери и военни , които генерират 3.5 милиарда дефицит на НОИ всяка година ,а в същото време работодателите са тези ,които пълнят бюджета и не винаги са съгласни да плащат огромни суми ,които дори не отиват за техните работници , тоест ,държавата харчи неправилно и в силна дискриминация спрямо плащащите пенсионни осигуровки работодатели и хора ,а същото важи и за здравните осигуровки ,едни не плащат нищо и ползват 80% от ресурса на касата , а други пълнят хазната ,на другите пак ще вдигат здравните вноски ,а на тези дето са с 0 лв вноски не - това е дискриминация .
   —цитат от коментар 22 на edin drug


   Така е. В допълнение трябва да се подчертае, че това няма да засегне измислените работодатели и споменатите по-горе, "с куфарчетата" - това е удар основно по АйТи индустрията, които расте и поради естеството си остава извън възможностите на "измислените" и "назначените".
   Държавата иска да преразпределя все-повече от дохода на фирмите и работещите но не директно през данъците а косвено - чрез осигурителния праг в случая.
   И това нито е реформа нито ще повлияе върху дефицита в НОИ - просто е поредната кръпка, решение "на парче" от някакви невежи и посредствени хора намерени по кръстопътищата.

   Умен и красив жълтопаветник.
  42. 42 Профил на Killing Joke
   Killing Joke
   Рейтинг: 537 Неутрално

   До коментар [#37] от "tribiri":

   Да, добре.

  43. 43 Профил на tsvetko_51
   tsvetko_51
   Рейтинг: 1381 Неутрално

   До коментар [#3] от "Nil satis nisi optimum":


   До коментар [#2] от "eyd13372645":Винаги съм подозирал, че тези с трите букви и 7-8 цифри в ника не четат ореди да тролят. Ти го доказа!Къде в статията прочете за заплати? Говори се за "промени в сферата на осигуровките".Баба едно си знае, едно си бае...
   —цитат от коментар 3 на Nil satis nisi optimum


   За троленето сте напълно прав, но що се отнася до заплатите, 10-те% за чиновниците ББ сам си го каза и това е в очевидна връзка с предстоящите избори.
   Друг е въпроса, че не ми е ясно, как и на сегашните и на предишните ( имам рпедвид Станишев и тройната коалиция) не им узряха тиквите, че предизборното вдигане на пенсии и заплати, не носи изборни резултати, но такова е дереджето у нас, докато не настъпиш 10-ина пъти мотиката, няма да си спомниш как и беше името:).

  44. 44 Профил на Роси
   Роси
   Рейтинг: 7307 Неутрално

   "заявените намерения за промени в основни параметри на пенсионно осигурителната система са приети очевидно в условията на преобладаващи популистки нагласи преди провеждането на изборите за Европейски парламент и за органи за местно управление, под синдикален натиск, без необходимата оценка на въздействие, без обществени и експертни консултации, вкл. с организациите на пенсионерите и други заинтересовани страни."
   Уж беше тристранка, а се оказа двустранка. Винаги съм мислела, че профсъююзите трябва да се закрият или поне да се занимават с това, за което са създадени. Те взеха да искат и да управляват, и да правят бюджета. Паразити, дето трябва да бъдат издържани.

  45. 45 Профил на pamela
   pamela
   Рейтинг: 2690 Неутрално

   Сутринта слушах една кифла от профсъюзите как обяснява, че осигуровките трябвало да се плащат върху целия доход. Чудя се какви са тези профсъюзи, които вместо да договарят заплатите и условия на труд по фирми и по браншове се занимават с данъците и осигуровките и то във вреда на висококвалифицираните работници. Нали уж защитават интереса на всички трудещи се?
   Кой може да гарантира, че плащайки осигуровки върху 5000 лева един работещ след време ще получава адекватна пенсия или държавата няма да му я ореже за да има за всички?

  46. 46 Профил на BiGman1
   BiGman1
   Рейтинг: 1622 Неутрално

   До коментар [#40] от "tribiri":


   До коментар [#36] от "BiGman1":И кой закон не е спазило правителството в случая?!
   —цитат от коментар 40 на tribiri


   По закон от 2019 г. за новопенсионираните таван трябваше да отпадне...

  47. 47 Профил на bramasole
   bramasole
   Рейтинг: 3197 Неутрално

   До коментар [#22] от "edin drug":

   Учудвам се, че едва 22-ият коментар /Вашият/ засяга най-важния проблем - разпределението на внасяните пенсионни осигуровки. Нека НОИ изясни колко от пенсиите, доближаващи "тавана" от 1200 лв, са на хора, реално внасяли осигуровки през годините.
   Управляващите обгрижват по всякакъв начин твърдия си електорат - с товишение на бюджетните заплати или с повишение на пенсиите за някои. Тази "стабилност" ще ни струва много, много скъпо...

   „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
  48. 48 Профил на tribiri
   tribiri
   Рейтинг: 897 Неутрално

   До коментар [#39] от "Darth Plagueis":

   Имам база данни с финансовите параметри на около 150 000 предприятия, така че имам представа кой, колко плаща. Среданата заплата е 1120 лева. 80% от наетите вземат под средната заплата.

   Всъщност финансите го казаха в прав текст. От всики, които са се пенсионирали вече, само за 60 хиляди ще последва промяна.

   Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  49. 49 Профил на plebs
   plebs
   Рейтинг: 269 Весело

   "Националният съвет за тристранно сътрудничество единодушно одобри пакет от промени на данъчни закони"

   праща всичката агитация по дяволите. :)

   http://www.bta.bg/bg/c/OF/id/1883702

   Със здраве.

  50. 50 Профил на bramasole
   bramasole
   Рейтинг: 3197 Неутрално

   До коментар [#49] от "plebs":

   Несъгласието относно новия макс. осиг. доход остава.
   Постигнато е единодушие по данъчните промени за 2019 г. При местните данъци и такси се предвижда двойно поскъпване на данъка за осн. жилище, както и увеличение на налозите за стари автомобили. При ЗКПО промените са съгл. 2 евродирективи.
   В "Клуб Z" е обяснено по-подробно:
   http://clubz.bg/74177-sindikati_i_rabotodateli_dadoha_blagosloviq_za_vdigane_na_danycite

   „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
  51. 51 Профил на Хи-хи
   Хи-хи
   Рейтинг: 1466 Неутрално

   Хахаха, тея к'во плачат ве. В работодателските организации членуват големите и дебелите, в чиито фирми заплатите са високи, демек досегашното повишаване на МОДовете и МРЗ не ги касаеше.
   Сега обаче дългата ръка на Некадърните ги застигна и те, шефчета, почнаха да реват. Не им е за първи път.... Алчни Нещастници

  52. 52 Профил на tribiri
   tribiri
   Рейтинг: 897 Неутрално

   До коментар [#46] от "BiGman1":

   За да йяма таван, не трябва да има и таван на осигурителния доход.

   Тука половината рИват защо се качва тавана, а другата половина защо не пада!
   Но иначе са единодушни!

   Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
  53. 53 Профил на pamela
   pamela
   Рейтинг: 2690 Неутрално

   До коментар [#52] от "tribiri":
   Сегашните пенсионери са се пенсионирали при други условия на базата на трите най-добри години. Така, че ако са плащали три години по няколко хиляди (както правеха банкерите на вече фалирали банки) сега им се "полагат" пенсии далеч над максимума. Това едва ли е справедливо.
   За работещите максималният праг ще ограничи естествено пенсиите. Пък който има повече пари може да си осигури и други доходи след пенсия, а не да ги дава на държавата за след 20-30 години, след като никой не им гарантира, че няма да има следваща реформа и да започнат да дават на всички по равно.

  54. 54 Профил на boevbisser
   boevbisser
   Рейтинг: 2984 Неутрално

   Герб преговаря със синдикатите, защото те, а не работодателите, вдигат стачки. А в момента само една стачка е необходима и правителството съвсем ще се разклати...
   А иначе недоумявам, при условие че двата основни синдиката представляват почти изцяло работещи в държавния сектор, откъде накъде въобще се водят разговори с тях като равноправни партньори. Всъщност работещите в частния сектор нямат представители.

  55. 55 Профил на BiGman1
   BiGman1
   Рейтинг: 1622 Неутрално

   До коментар [#52] от "tribiri":


   До коментар [#46] от "BiGman1":За да йяма таван, не трябва да има и таван на осигурителния доход.Тука половината рИват защо се качва тавана, а другата половина защо не пада!Но иначе са единодушни!
   —цитат от коментар 52 на tribiri


   Това са твои свободни съчинения...аз ти казах, че има закон, мисля, че от 2014год. който правителството не спазва...поне да го променят...а така излиза, че не спазват собствените си закони...

  56. 56 Профил на Resurrection
   Resurrection
   Рейтинг: 1846 Неутрално

   В Бг ако има нещо,което наистина да не върши работа то това са работодателите.

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK