Все повече хора се пенсионират с година по-рано от предвиденото

Все повече хора се пенсионират с година по-рано от предвиденото

© Анелия НиколоваНамалява броят на хората, излезли в пенсия през последните 2 години, отчита Националният осигурителен институт. През 2017 г. са се пенсионирали с 8.8 на сто по-малко хора спрямо година по-рано. Тенденцията се запазва и през първото полугодие на 2018 г., когато излезлите в пенсия са с 4 хил. души по-малко спрямо юни миналата година, съобщава БНР.


Възрастта и стажът за излизане в пенсия ще се повишават всяка година. Това обуславя по-малкия брой нови пенсионери, но по-дългите осигурителни периоди оказват положително влияние върху размерите на пенсиите, отчитат от НОИ.


Според статистиката намаляват като брой всички новоотпускани пенсии - както за стаж и възраст, така и инвалидните, наследствените и тези, несвързани с трудова дейност. За сметка на това от началото на годината НОИ отчита ръст от близо 19 на сто при отпусканите пенсии в намален размер при недостигаща една година възраст.
През 2017 година, когато минималната пенсия се увеличи два пъти и достигна 200 лева, средно пенсионерът е получавал 318 лева, ръст от 3.7 на сто спрямо 2016-а.


Мъжете се пенсионират с по-висок личен коефициент, за жените той е по-нисък, което обуславя и по-ниските размери на получаваните пенсии при тях.


60% от новите пенсионери, изпълнили изискванията за стаж и възраст, са между 60- и 64-годишни. Две трети от хората, получаващи пенсии за инвалидност, са във възрастовата група 50-59 години.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK