Работодатели и синдикати възразиха срещу по-висок данък за старите коли

Работодатели и синдикати възразиха срещу по-висок данък за старите коли

© Велко АнгеловПредставителите на работодателите и на синдикатите не са съгласни с въвеждането на по-висок данък върху старите автомобили от догодина. Това се разбра на заседанието на тристранния съвет, който в крайна сметка одобри промяната.


След заседанието Българската стопанска камара обяви, че около 2 млн. автомобила ще бъдат засегнати от промените, съобщи БНР. Синдикатите възразиха срещу формирането на данъка, в който ще се включват занапред възрастта на превозното средство и екостандартът му.


Ваня Григорова от синдиката обясни, че ще бъдат натоварени най-нискодоходните групи от населението. "Увеличението за тях е около 30%, поне по отношение на компонента от колко години е регистрирана колата", обясни тя.
На заседанието бизнесът отново е поставил въпроса за това да се облекчи одитирането на малките и средните предприятия.


"Става дума за ресурс на тези предприятия на малкия бизнес от порядъка на 13 млн., който е съвършено излишен. Тук не става дума за ощетяване на фиска, нито предполага каквито и да е харчове от страна на държавата", коментира Кънчо Стойчев от името на работодателите.


Министърът на финансите Владислав Горанов пое ангажимент въпросът да бъде обсъден, но това може да стане и в парламента, а не преди внасянето на измененията на пакета от данъчни закони в Народното събрание, обясни той, цитиран от радиото.


"Одитът във вида, в който съществува, има за цел да защити интересите на акционерите, не толкова на фиска, защото фискът има други инструментариуми за контрол и надзор върху дейността на данъкоплатците. Така че сме отворени за този дебат", обяви той.


Неотдавна Институтът на дипломираните експерт-счетоводители обаче подкрепи одитирането и за малките фирми. Организацията се аргументира с това, че независимият одит не е административна тежест, а законова мярка, с която се осигурява правдивост на финансовата информация.


Националният съвет за тристранно сътрудничество обсъди промените в данъчните закони догодина. С тях се предлага цялостна реформа в облагането на имоти, според която отстъпката от 50% може да се използва само за единствено основно жилище.

Ключови думи към статията:

Коментари (128)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Не знам дали това не е противоконституционно – един да е данъкът, ако жилището ти е само едно - а ако имаш още едно, данъкът за същото жилище да е двоен. На практика така се получава, независимо, че става въпрос за „отстъпка” от 50 %. Защо човек с две жилища например да не може да ползва отстъпката за едното, в което живее, а друг, който го прехвърли примерно на детето или майка си, да може да я ползва? Аз лично бих се надявал някой да даде закона на Конституционния съд.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 2. 2 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Значи са на правилната посока. Само че като ще вдидаш на старите, трябва и да намалиш на новите, а не само да смучеш кинти.

 3. 3 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Да, ясно е, че презумпцията е, че гадния богаташ с двете жилища ще дава едното под наем - и да му вземем парите. Ама той за него си плаща (би трябвало) данъците, също данъка - при това 100 %, защо да наказваме хората с повече от едно жилище? За мен това е беззаконие.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 4. 4 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Още малко и ще почнем да настаняваме във второто или третото жилище на хората бежанци, или още по-добре - активисти на Герб, като едно време партийните номенклатури.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4508 Гневно

  И синдикатите, и работодателите, за никакъв ауспух не стават!

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  По-малко трошкариус, по-чист въздух.
  Тук съм съгласен с по-високия данък.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Както се и очакваше ще приберем всички изхвърлени боклучави коли на Европа- дизели и сие!!!
  ЧЕСТИТО на печелившите!!!
  Фините прахови частици вече са най-малкият ни проблем!!!

 8. 8 Профил на oya35581781
  oya35581781
  Рейтинг: 212 Неутрално

  До коментар [#4] от "gun":

  Не, трябва да настаниш Сергей Дмитриевич и Пеев,че нямали нищо!

 9. 9 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 805 Неутрално

  работодателите и на синдикатите не са съгласни с въвеждането на по-висок данък върху старите автомобили от догодина

  И няма да увеличват заплати.

 10. 10 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Пак работодателите са против :)))
  Ако може да вкараме условия на труда близки до робството и да няма ниакакви изисквания за безопастност и екология.
  Работодателите единствено ги интересува печалбата.

 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  по-висок данък за старите коли
  __________________
  Още пирони в ковчега на дискриминирания местен бизнес!
  В скромната ни колония оперират оперират корпорации който изплащат безлихвено за 5г. и като неразделна част от търговската окупация получават за колите с 50% отстъпка,да не говорим ,че ДДС и данъци не плащат! (да 50% примерно държавата като закупува автомобили не търси отстъпки факт)
  После скромните местни фирми теглят кредити за около 10% годишно за да придобият таратайки на същата цена на която концерните ги дават нови и в гаранция на търговската обсада а новите собственици след 5-7 години некорпоративните тепърва започват да плащат данъци,поддръжка и да ходят по мъките !
  Да сте чули журналистически разследвания на тази тема?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 964 Гневно

  Горанов, и тази зима много народ ще изтребите. Ако не мислихте в такъв къс хоризонт - до 2020, тогава щяхте да виждате в малкото останали работоспособни хора на територията актив, а не да ги изтребвате като мишки. Щото само с нови данъци и увеличение на процентите на старите няма да ви се получи. Да не забравяме и цените на ток, парно, стоки от първа необходимост и лекарства, които до края на годината ще са скочили брутално. Ето вече по веригите, независимо от Жентълменското ви споразумение с тях, хляба гони 1.50 лв. Кво правим бе Горанов? Началникът ти да не е решил да му се махаме от главата и последно геноцидче нещо??? Болната ви жажда за власт и безмерната ви алчност ни докараха до тук!!!

 13. 13 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Максималната допустима възраст на колите да е до 10 години.
  Дизелите под Евро 6 да се забранят.

 14. 14 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 805 Неутрално

  По-малко трошкариус, по-чист въздух.Тук съм съгласен с по-високия данък.
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  По-малка заплата, по -малко метан (битви отбадаци) ,по-чист въздух.

 15. 15 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3238 Неутрално

  Още малко и ще почнем да настаняваме във второто или третото жилище на хората бежанци, или още по-добре - активисти на Герб, като едно време партийните номенклатури.
  —цитат от коментар 4 на gun

  Партийните величия използват едно жилище да другите ги дават на подставени лица!
  Справки на Цветанов тъщата с многото жилища!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 16. 16 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Вдигането на данъка за старите коли е безумно решение след като идеята уж е екологична.. по тази безумна логика нов Рейндж Ровър ще плаща по-малко данък от старо Поло въпреки че че първият замърсява с десетки пъти повече... Следователно просто се ръсят бедните а екологичността е просто за претекст.

 17. 17 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 489 Неутрално
  До коментар [#1] от "gun":

  Не не е противоконституционно. Да вмешателство е на хората , но пък обратният вариант е по лош , цени от 300 000 -500 000 с , лева за апартамент средна ръка в София, и основният двигател е , че 30-40 процента са празни в смисъл изкуствено надуване на балон, който ще се спука , но какво от това след като хората ги няма , установили са се другаде.

 18. 18 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 757 Неутрално

  с една дума управляващите ти казват, като нямаш пари за нова кола, няма да караш изобщо, и каква е логиката, новите коли се карат в пъти повече от старите - ерго амортизират пътищата повече и замърсяват повече, малко намирисва на лобиране от страна на вносителите на нови автомобили, и най-перфидното наистина, че цялото увеличение ще е засметка на най-малоимотните

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 19. 19 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#16] от "jobssboj":

  Старото Поло дали има катализатор, как мислиш?

 20. 20 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  Хайде да ми обяснят, защо продължава дискриманцията - да караш нова и по-икономична и екологична кола, трябва да е по-скъпо, от карането на стара такава.
  Освен очевадното толериране на масовката.

 21. 21 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Сега то хубавио да искаш хората да купуват нови коли ама със средна запалта от 900 лева как да стане? То едва си плащаш сметките и то ако имаш собсвено жилище останало от времето на гнилия комунизъм... От друга страна същите поликиани дето ни тъпчат с данъци крадат стотици милиони и тъпчат в офшорки от което ставаме още по-бедни... Та всъщност не би ли трябвало еда обсъждаме как да се отървеме от крадливите търтеи като ги избием вместо дали трошките трябва да се облагат с данъци ли не?

 22. 22 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#19] от "Killing Joke":

  Еми да ги задължат да слагат катализатори а не да ги тъпчат с нови данъци... двигателят от 1000 кубика замърсява по-малко от двигателя 300 кубика. При това тези катализатори не правят нищо срещу въглверодният двуокис. А и по принцип като идеята е за екологията да е свързана с екологията.

 23. 23 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  По принцип споровете за или против трошките е глупав - проблемът са адфриканските доходи, а основна причина за тези африканцки доходи са корумпираните политкани които крадат милиарди и тъпчат в офшорки. Значи трябва да се обсъжда решаването ан истинският проблем - корумпираните политикани, а не последтвията - трошките.

 24. 24 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#22] от "jobssboj":

  То и сега са длъжни - нали на ГТП ти мерят емисиите уж.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на Vanio Kertikov
  Vanio Kertikov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":

  защто ,нали смъркаш хероин а не газове

 27. 27 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#25] от "jobssboj":

  Това казвам. Освен това, българинът масово иска да има кола. Някои семейства имат по три. С оглед невисоките им доходи, всичките са разни трошляци. Сутрин в София всичко е "1 човек - 1 кола".

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Vanio Kertikov
  Vanio Kertikov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#13] от "eyd13372645":

  а такива като теб на псиатър

 30. 30 Профил на paralelepiped
  paralelepiped
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Синдикатите да отидат и да видят в белодробната болница умиращите от рак на белия дроб и след това да защитават канцерогенните дизелови брички.

 31. 31 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Разстроено

  А онзи ден някои тук твърдяха, че било много лесно да се реши проблема със старите коли, като им се вдигнат данъците. Ето, на - виждате колко е лесно! Срещу всяка добра идея се появява отпор.
  И затова министърът на екологията поиска западът да поеме отговорност за старите си автомобили - защото знае в БГ какво ни е обществото!

 32. 32 Профил на Vanio Kertikov
  Vanio Kertikov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#19] от "Killing Joke":

  а ти дали имащ мозък

 33. 33 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1155 Гневно

  И 1000 лв. годишно е малко за таралясниците. Щом имате пари за нов смартфон всяка година, трябва да имате пари и за читава кола на изплащане.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 34. 34 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#27] от "Killing Joke":

  Ми искат то немците или американците все едно не искат. В САЩ всички имат поме 2 коли. Ако е по-изгодно да си на градски транспорт няма да се возиш на коли. В България не е така затова карат коли. Като се включат африканските доходи ирезултатът е очеваден. Значи решението на екологичните проблеми е в решаване на проблема с градският транспорт както и в доходите. И за двата проблема основният птоблем са корумпираните политикани. Затова без решаване на този проблем другите няма да се решат просто ще се събират повече пари за крадене.

 35. 35 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#18] от "Stavrogin":

  Има достатъчно добре развит обществен транспорт. Поддържането на една кола, без да я караш излиза 1000 лв годишно. Т.е. ако ти си беден, значи ти няма откъде да ги имаш тия пари. Или не плащаш данъци, застраховки, год.прегледи, сменяш гуми, акумулатори - т.е. ти си опасен за обществото.
  Аз например нямам личен автомобил, ако ми потрябва 2-3 пъти в годината заемам от синът. Никъде(нито в конституцията, нито някой закон) не е записано че всеки трябва да притежава личен автомобил.

 36. 36 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1155 Гневно

  До коментар [#23] от "jobssboj":

  Доходите в Румъния не са в пъти по-високи, а хората карат преимуществено нови коли, Всичко опира до манталитет, законодателство и данъци.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 37. 37 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#33] от "nv":

  Е много умно значи щом си купиш телефон за 800 лева веднъж на 2-3 години имаш по 500 лева да плащаш всеки месец за нова кола? Плюс 3-4 хиляди за първоначална вниоска? Ти да не си от ГЕРБ?

 38. 38 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Извинявайте, ама данъкът върху колите НЕ Е ЕКОДАНЪК. Той не е за по-чист въздух (или не изцяло затова), а за транспортната инфраструктура по места - затова е МЕСТЕН данък и се плаща в общините. Защо тези които юркат скъпи джипове и ги пакират на тротоарите, чупейки плочките, трябва да плащат по-малко от бай Пешо с голфа, който го кара само в събота и неделя и то до вилата, плащайки си за това винетка? Това си е чисто облекчение за собствениците на нови лимузини и джипове. Апропо, ЗАЩО СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ПОВЕЧЕ ОТ ЕДИН АВТОМОБИЛ НЕ ПЛАЩАТ ДВОЕН И ТРОЕН ДАНЪК?

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 39. 39 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#34] от "jobssboj":

  САЩ изобщо не са критерий . Там всичко е така направено, че трябва да имаш кола.
  В България хората ходят с кола даже до кварталния магазин.

 40. 40 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Работодатели и синдикати възразиха срещу по-чист въздух

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 41. 41 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2585 Неутрално

  Ваня Григорова е синдикалистка. Тя е заинтересована от мръсния въздух: "Колкото повече хора пукнат от лошо здраве преждевременно, толкова по-високи пенсии за останалите!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 42. 42 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#35] от "ЙЕИ": НА ГЪРБА НА СИНА СИ ЛИ ЖИВЕЕШ , СРАМ НЕМАШ ЛИ

 43. 43 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#36] от "nv":

  Сега това какво карат в Румъния без да имаме реални данни е глупост, колкото за доходите знаме че са средно с 30% по-високи. Сега дали 1300 лева са значително повече от 1000 лева всеки да си го змята за себе си. Факт че по-високите доходи водят до по-хубави коли по улиците така че еда ли българите карат трошки защото така искат.

 44. 44 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 299 Гневно

  "Работодателите" да разкарат смрадливите, димящи баничарки и ще им падне данъка. Не съм съгласен бизнесменчетата да пестят кинти като ни тровят.

 45. 45 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#39] от "Killing Joke":

  Ми и в САЩ е същото. Не съм забелязъл в България да карат повече отколкот ов ЗАпадна Европа дори напротив. Проблемът са африканските доходи. Това е разликата.

 46. 46 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 401 Неутрално

  Аз мисля че данъка за колите трябва да е формула от:
  наква основна сума + пробег, евростандарт и корегиращ коефециент

 47. 47 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Разстроено

  ДПоддържането на една кола, без да я караш излиза 1000 лв годишно.
  —цитат от коментар 35 на ЙЕИ

  Как го сметна това, че ми е интересно?

 48. 48 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#45] от "jobssboj":

  Проблемът с африканските доходи е проблем единствено и само на африканците. Или вярваш в Дядо Коледа?

 49. 49 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  А проблема с колите трябва да се решава по друг начин - на общинско ниво. Бии една такса за паркиране навсякъде в града, т.е. всичко де що е общинска земя да е зона и готово. Така и хитреците дето карат със провинциални регистрации ще плащат.

 50. 50 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Шефа ще даде пари за нова кола .

 51. 51 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#37] от "jobssboj":

  За Дачия на лизинг вноската надали е повече от двеста лева на месец.

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 52. 52 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Не е нужно всеки да кара кола,има и обществен транспорт!Не може данък на таралясник на 30 г,който е изяден от мишки и ръжда,който се "обслужва" на улицата или в гаража на село,който олива същата улица с реки масло и пуши като руски самолетоносач,да плаща 20-30 лв.данък!Не може да сме солидарни тези,които бачкаме по на 2-3 места с лентяите и маргиналите,които пият кафе на 2-3 места,за да им плащаме здравните и социални осигуровки и помощи!Капитализмът е много несправедлив строй за лентяите и маргиналите и много благодатен за трудягите,умните и инициативните!Баста,стига комунизъм и крива солидарност,стига!

 53. 53 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1064 Гневно

  И 1000 лв. годишно е малко за таралясниците. Щом имате пари за нов смартфон всяка година, трябва да имате пари и за читава кола на изплащане.
  —цитат от коментар 33 на nv


  А, ако си купувам смартфон на 3 години, ще може ли от банката да ми опрощават всяка 3-та вноска, примерно...?
  Сега сериозно - Карам 23 годишна кола с евро1. Последните 2-3 години така се случи, че съм и подменил повечето части с нови. Катализаторът е на 2500 км. Пие по 8-9 литра на 100 пропан-бутан. Данъкът е 24 лв. В пункта за ГТП се питаха дали показателите и са възможни....
  Мислиш ли, че в следващите 4-5 години ще ме уплаши данък от 150-200 лв. при условие, че е стегната и работеща? Предпочитам да платя по-висок данък, отколкото да похарча 10-12 к за нещо "по-ново"! За нова не си и мечтая, щото съм с учителска заплата, а и нямам желание да храня банкстерите.
  Толкова! чакам минуси.....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 54. 54 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":

  Да стимулираш хората с ниски доходи да си купят нови коли с по-висок данък за старите е философия тип "Като няма хляб да ядат пасти". По-високи доходи трябват, едва ли някой който взима 2 000 лева заплата ще си вземе трошка за 1 000. Пък като се вдигнат доходите, може направо ЕВРО 1 и 2 да ги забранят. Иначе става "дай сега пари, защото нямаш пари за нова кола"

 55. 55 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Като нямаш пари за нова ще караш колело скапани селяци... дошъл от дълбоката провинция и ще ми мърси въздуха със скапанаия си таралясник на 20г. за да не го види някой съселянин че е в трамвая за 2 спирки..

 56. 56 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  И са ко шъ я праа Астрата?

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 57. 57 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#54] от "stanchopansa":

  Не е задължително всички да карат коли, нали?

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 58. 58 Профил на nv
  nv
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#53] от "the_flea":

  Затова и казвам, че трябва да е 1000....

  Автентичните десни cinik и niksan1 ще гласуват за Мая Манолова на балотажа.
 59. 59 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Реално погледнато , против по-високи данъци за старите автомобили не са социално слабите български граждани , а снобарите които държат да карат 7-8 годишни луксозни марки с избушени филтри за твърди частици . Срам ги е да си вземат Дачия , Шкода , Опел , ФИАТ и т.н. за 20-30 хиляди лева , а държат на елитни марки , втора и трета употреба , за същите пари . И като споменах за филтрите - в Интернет , и в цяла София е пълно с оферти за премахване на DPF и FAP . Кога това ще се криминализира !? Тогава и самите еснафи ще се насочат към нови бюджетни коли с газови уредби или хибриди , защото подръжката и профилактиката на съвременния дизел е доста скъпо удоволствие , ако се спазват законите .

 60. 60 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#13] от "eyd13372645":

  Забрави и телевизорите под 30 инча да се забранят, ама доходите са африкански. ДЕ си чул в Африка да карат само нови коли?

 61. 61 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#57] от "nv":

  Е не е задължително и всички политикани след 1989 да крадат милиони и да крият в офшорки а българите да мизерстват ама е факт, нали?

 62. 62 Профил на jobssboj
  jobssboj
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#48] от "niakoi_si":

  Е като доходите са африкански и данъците също, де се е чуло в африка да налагат налози на стари коли? У нас доходите са на ниво Африка следователно и данъците. А ако са европейски данъци то и дохосдите да са такива. Иначе тези в Европа викат конгратюлейшънс на нашите корумпирани политикани дето ни крадат ама сметката я плащаме ние...

 63. 63 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1165 Неутрално

  Хубаво е, че Горанката има желание, ама първо трябва да пипне Конституцията. Не, че конституцията може да спре младежкото дръзновение у ГЕРБ.

 64. 64 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 526 Неутрално

  [quote#53:"the_flea"][/quote]

  Ето,това е перверзно мислене и поведение,макар и от сравнително интелигентен учител.Дали в пункта за ГТП знаят колко са износени спирачните ви цилиндърчета,работи ли ви сервото,сигурно нямате АБС и други съвременни системи,кой знае пружини и амортисьори на колко цикъла са и колата се вее като прани гащи по пътя,гори пробан-бутан,но с катализатор,остава и ламбда сондите да са настроени за такова гориво....А капките масло,които ръсите по пътя и другите ,които гори този таралясник?А кормилната рейка,а старите фарове с изгорели рефлектори и крушки с нагреваеми жички?И аварийни възглавници май си нямате?И килограмите кит под боята,и "уморената" носеще конструкция на автомобила?И лошите показатели от краш-тест!Ама-мога да плащам 130-200 лв.данък!Ееех,мъка!

 65. 65 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Кой е казал че бедните трябва да притежават коли. Даже напротив. Данъка, а и други изисквания трябва да са такива че да не могат да си позволят. А хора със заплати до 1500 лв да могат да си позволят само един. Щото познавам такива не особено заможни хора които имат по 3 таралясника.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 66. 66 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Весело

  Да, ясно е, че презумпцията е, че гадния богаташ с двете жилища ще дава едното под наем - и да му вземем парите. .....
  —цитат от коментар 3 на gun


  Фукарите и пияниците с едно жилище са ЗА !

  Пуста завист и андрешковчина !

  Брой сега минусите !!!

  : ) : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 67. 67 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Весело

  .....Тук съм съгласен с по-високия данък.
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Тъй … амчи как …

  Защо другите имат кола, пък аз нямам ...

  ; )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 68. 68 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 533 Неутрално

  И специална винетка за София навътре от околовръсното трябва да се въведе. И да се плаща от всички без никакви изключения. Включително и за каруците на циганите.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 69. 69 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1064 Любопитно

  Сметни, ако данъкът досега е 50 лв и стане 1000.... увеличението е 20 пъти, т.е. предпоставка за революция. Кабинетът Борисов 1 си тръгна заради сметки за ток надути с 40-60%. Ти кого искаш да доведеш на власт? Смяташ ли, че ако се стигне до сътресения ще има увеличение на данъците?
  А, и още нещо..... ако тръгне неконтролиран протест,като протестите във Франция, колко нови коли ще престанат да са нови?
  А, и още нещо....застани някоя сутрин в работен ден на Черната котка и преброй колко автомобила /стари/ влизат в София с работници от 5.00 до 8.00 часа. Умножи го по 4 човека и по 10 - поне 10 големи входа на града. Това са работници. Какво ще стане, когато тези работници станат по-малко или започнат да закъсняват?... Някои работодатели ще трябва да се бръкнат за по-високи заплати...ти би ли плащал по-висока заплата, ако можеш да си я спестиш?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 70. 70 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Разстроено

  .....Работодателите единствено ги интересува печалбата.
  —цитат от коментар 10 на eyd13372645


  А какво друго да ги имтересува?

  Купата на съветЦката армия ли? (по Желю Желев)

  п.п. Дълго, много дълго е ехото от залповете на аврора !!!

  : (

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 71. 71 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Изненадан съм, че толкова много лобисти на световните автомобилни производители има в този форум.

 72. 72 Профил на Позорно събрание
  Позорно събрание
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#53] от "the_flea":

  Аз съм точно като теб, само дето не пшлащам данък,защото съм с инвалидност.
  И да, моято кола 1.6 на газ ,поддържана и с катализатор замърсява много по-малко от новите джипове по 6.0 кубика.

  От друга стърана съм за, защото в СОфия трябва да стане скъпо да имаш кола. СТАНАХА ПРЕКАЛЕНО МНОГО , само бой по джоба е решението Ганьо да слезе от колата. И такси, ВИСОКИ ТАКСИ за паркиране навсякъде в Столицата!@

 73. 73 Профил на Позорно събрание
  Позорно събрание
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#64] от "val1320":

  Много си тъп, Саше !
  СМея да твърдя, че 22 годипната ми Тойота е МНОГО по качествена във всичките компоненти,които изреди, от нова дачЯ сандеро кенеф...
  Окачването + амове, пружини,карета тампони , наладки, дискове всичко ми е чисто ново.

 74. 74 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Весело

  ....които до края на годината ще са скочили брутално.
  —цитат от коментар 12 на SaveBG


  Може би си способен да дефинираш бруталния скок !

  Цифри, числа, проценти … ?

  : )

  п.п. Вероятно е тъжно, че кутевчето не ти вдига брутално платата в рубъльи !!!


  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 75. 75 Профил на Позорно събрание
  Позорно събрание
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#56] от "Пешката":

  Иде зима и се чудя, дали даси купя нови зимни гуми за Опела или за същите пари някакъвОпел със зимни гуми :)

 76. 76 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 452 Весело

  До коментар [#66] от "Онуфри":

  Да, бая минуси отнесох:) Да са живи и здрави душманите. Интересно, във форум, където се очаква да участват по-заможни хора, отнесох минуси, защото съм против хора с повече от едно жилище да плащат повече. По тази логика който има два телефона да плаща двоен абонамент за единия, което е с един - половин абонамент. Извинявайте, ама това си е издевателство с хората, които са вложили в недвижимост, вместо в скъпи ламарини или к.ви.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 77. 77 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Весело

  Не е нужно всеки да кара кола,има и обществен транспорт!....
  ......
  Баста,стига комунизъм и крива солидарност,стига!
  —цитат от коментар 52 на val1320


  Само да попитам (за един приятел):

  Кака се съвместяват тези две изречения?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 78. 78 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Неутрално

  [quote#77:"Онуфри"][/quote]

  Как

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 79. 79 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Разстроено

  [quote#53:"the_flea"][/quote]

  Един от много малкото смислени постове до тук !

  Нооо … ушанките ти нацвъкаха постовете !


  : (

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 80. 80 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Разстроено

  До коментар [#6] от "НеКой":Да стимулираш хората с ниски доходи да си купят нови коли с по-висок данък за старите е философия тип "Като няма хляб да ядат пасти". По-високи доходи трябват, едва ли някой който взима 2 000 лева заплата ще си вземе трошка за 1 000. Пък като се вдигнат доходите, може направо ЕВРО 1 и 2 да ги забранят. Иначе става "дай сега пари, защото нямаш пари за нова кола"
  —цитат от коментар 54 на stanchopansa


  Вторият смислен пост !


  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 81. 81 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Разстроено

  Като нямаш пари за нова ще караш колело скапани селяци... дошъл от дълбоката провинция и ще ми мърси въздуха със скапанаия си таралясник на 20г. за да не го види някой съселянин че е в трамвая за 2 спирки..
  —цитат от коментар 55 на datigo


  Евала ти прая Не провинциалистче !

  п.п. Случайно някой да ти е казал, че ти миришат краката ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 82. 82 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Весело

  До коментар [#54] от "stanchopansa":Не е задължително всички да карат коли, нали?
  —цитат от коментар 57 на nv


  По Конститиция не е задължително да пишеше в нета!

  Нали ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 83. 83 Профил на 06210311
  06210311
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Писал съм го вече и пак ще го напиша: Нужна е промяна на формулата по която се смята данъкът а не механично трупане на данък върху дадена група автомобили (например "стари") и пак така механично облекчаване на данъка на друга група (например "екологични") Всичко това без дори да имаме дефиниция на "стар" и "екологичен".
  Поради горното мазело аз (и не само аз) се оказвам в позиция на собственик на 20 годишен автомобил с газова уредба и пазарна стойност (автомобила + уредбата) 1500-2000 лева плащащ данък 180 (сто и осемдесет) лева годишно!!!
  Толкова!

 84. 84 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Весело

  И специална винетка за София навътре от околовръсното трябва да се въведе. И да се плаща от всички без никакви изключения. Включително и за каруците на циганите.
  —цитат от коментар 68 на Обществен деятел


  И специална винетка трябва да се въведе за всички софиянци за всички градове и села извън околомръсното на софия !!!

  Лафът - "софиянци се изнасят към родните си села" не е без покритие!

  Та ... нещо да кажеш за високо "умното" си предложение?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 85. 85 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 692 Неутрално

  http://bgkontakti.de/blog/2016/10/21/преглед-на-лек-автомобил-в-германия/
  Като не искат по-високи данъци , да се въведе стандарта TÜV в България , ама и фирмите да са немски , и с дойчландци за служители ! След 2 години автопарка ще намалее с 80%.

 86. 86 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3625 Неутрално

  ГОЛЯМА УСТА иска да яде!
  Държавата е освирепяла ат глад и ръфа всичко, което и се изпречи.

 87. 87 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Разстроено

  .....От друга стърана съм за, защото в СОфия трябва да стане скъпо да имаш кола. СТАНАХА ПРЕКАЛЕНО МНОГО , само бой по джоба е решението Ганьо да слезе от колата. И такси, ВИСОКИ ТАКСИ за паркиране навсякъде в Столицата!@
  —цитат от коментар 72 на Сумашечая обезяна


  Ама ти си наистина обезяна, при това сумашечая !

  Някой да е предложил адекватен алтернативен транспорт, че "Ганьо да слезе от колата" ?


  п.п. Ама то … акълът не е като онази работа - да му го начукаш !!!

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 88. 88 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Неутрално

  До коментар [#66] от "Онуфри":Да, бая минуси отнесох:) Да са живи и здрави душманите. Интересно, във форум, където се очаква да участват по-заможни хора, отнесох минуси, защото съм против хора с повече от едно жилище да плащат повече. .....
  —цитат от коментар 76 на gun


  Залповете на аврора …

  Къде кънти ехото?

  : (

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 89. 89 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Данък под 100 лева не трябва да съществува. Колкото до перверзиите и мокрите фантазии на някои да се забранявали автомобили е добре да кацнат на земята. Правите си референдум в София и си забранявате каквото искате, не че някога ще се случи ама ви давам материал за довечера като ви се развият краката.

 90. 90 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1476 Неутрално


  "Ваня Григорова от синдиката обясни, че ще бъдат натоварени най-нискодоходните групи от населението."


  Нискодоходните група от населението на развитите страни пътува масово с градския транспорт и междуселищните автобуси и влакове. Автомобилът безспорно е удобство, но също така е скъпо "удоволствие" и няма как, със заплата от 1000 лв. (дори и 1000) да си позволиш да поддържаш автомобил, и то в изрядно състояние. На 10-15 години всичко по него започва на се скапва. Ремонти по мотора, ходава част, електроника... И ако е теглен заем, за да се купи, сметката съвсем се изкривява. Но Ганю си мисли, че е голЕма работа, като се появи с колата си, и то навсякъде. Дори и си спира на места, на които паркирането е забранено, което го прави още по-голЕм...

 91. 91 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Разстроено

  http://bgkontakti.de/blog/2016/10/21/преглед-на-лек-автомобил-в-германия/ Като не искат по-високи данъци , да се въведе стандарта TÜV в България , ама и фирмите да са немски , и с дойчландци за служители ! След 2 години автопарка ще намалее с 80%.
  —цитат от коментар 85 на Dankol


  Цъкат ти плюсове, щото не са ходили в дойчландско!

  По Коледа бяхме там, семейно със зетя, дъщерята и жената !

  Върнахме се с три коли!

  Да ти обяснявам ли, че автокъщите се държат от араби и турци?

  Да ти обяснявам ли как "стандарта TÜV" се минава точно за 5 (ПЕТ) минути за 120 йоро?

  Да т цитирам ли градовете?

  Да ти обяснявам ли как в дойчландския КАТ се минава за 3 минути за "хора от автокъщите" ( виж по горе кой ги държи) за да ти сложат стикера на временните номера ?

  Да тиобяснявам ли ...

  : (

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 92. 92 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  Данъка на дръгела ми /20 годишен/ е 8 лв. Като го вдигнат, защото нямам катализатор.... ще стане 12 лв! Нека богатее държавата.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 93. 93 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#90] от "popovski31":

  Приятел, то от много акъл "нискодоходните" хептен ще си бият камшика и накрая ще останат "високодоходните" да плащат всичките данъци. Елементарната логика говори, че ако има по-малко данъкоплатци или водачи на МПС ставките ще са им по-високи. "Нискодоходните" включват групи като полицаи, учители и много други които и в Африка карат автомобили пък тука Ганю (високодоходен такъв) щял да им забрани! Малко си мерете фантазиите (публично) и си завивайте краката.

 94. 94 Профил на Онуфри
  Онуфри
  Рейтинг: 425 Весело

  На 10-15 години всичко по него започва на се скапва. Ремонти по мотора, ходава част, електроника... И ако е теглен заем, за да се купи, сметката съвсем се изкривява. Но Ганю си мисли, че е голЕма работа, като се появи с колата си, и то навсякъде. ...
  —цитат от коментар 90 на popovski31


  А бе … поповата унука, що не оставиш Ганю сам да си реши ?

  Ако се набутва, набутва се !

  Ти ли ще му береш гайлето на сметката?

  Да не би пък … пуста завист българска … що съседа има кола, пък аз нямам … ?

  : )

  Имало едно време ссср! Маргарет Татчър: "Комунизмът свършва тогава, когато свършат чуждите пари, които харчиш!"
 95. 95 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1064 Весело

  [quote#53:"the_flea"]
  —цитат от коментар 64 на val1320
  Ето,това е перверзно мислене и поведение,макар и от сравнително интелигентен учител.Дали в пункта за ГТП знаят колко са износени спирачните ви цилиндърчета,работи ли ви сервото,сигурно нямате АБС и други съвременни системи,кой знае пружини и амортисьори на колко цикъла са и колата се вее като прани гащи по пътя,гори пробан-бутан,но с катализатор,остава и ламбда сондите да са настроени за такова гориво....А капките масло,които ръсите по пътя и другите ,които гори този таралясник?А кормилната рейка,а старите фарове с изгорели рефлектори и крушки с нагреваеми жички?И аварийни възглавници май си нямате?И килограмите кит под боята,и "уморената" носеще конструкция на автомобила?И лошите показатели от краш-тест!Ама-мога да плащам 130-200 лв.данък!Ееех,мъка![/quote]

  Благодаря! Перверзно поведение може да има само интелигентния, другото е простащина!
  Второ - похвално е, че сте запознат с устройството на автомОбила и съвременните му системи....
  Трето - гадаенето не ви се получава.....
  Четвърто - искам да ми покажете краш-тест с вашия ЛИЧЕН автомобил... и тогава ще говорим.... евентуално....
  Пето - как кита под боята /евентуално/ замърсява околната среда, увеличавайки фините прахови частици или ме принуждава да паркирам неправилно?
  Шесто - не ставате за манипулатор....Еееех, мъка.../цитат/...

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 96. 96 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Само се чудят как да гепнат някой лев от народа...почва да ми идва байгън...

 97. 97 Профил на dc_ken
  dc_ken
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#95] от "the_flea":

  Човекът аргументирано е изказал мнение с множество примери, че няма как да гарантирате, че 23 годишния ви автомобил с евро1 отговаря на съвременните стандартите за екологичност и безопасност. Вие нищо не представихте в подкрепа на теорията ви, че възрастта и екостандарта не са определящи.

 98. 98 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#77] от "Онуфри":

  затова си и Онуфри,не ти стига сиво да ги съчетаеш!

 99. 99 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#83] от "06210311":

  Колега,във всяка циганска махала в БГ цената на дръглив кон и почупена каруца е по-голяма от цената на твоя таралясник ,бе!И са екологично по-чисти! :)

 100. 100 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 887 Неутрално

  До коментар [#36] от "nv":

  хмм, доходите в Румъния са поне три пъти по-високи от поне 20 години. България е по-бенда и от Зимбабве, просто населението е по-малко и не личи. Оператори на машини от различен калибър /за което не се иска висше образование, това са техници/ в Румъния струваха мин. 1200 евро на месец още 2000-та година. В България такива хора струваха 800 лв.....бруто. Към днешна дата тези цифри са удвоени, ама ситуацията е същата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK