Правителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив

Летище Пловдив

© Анелия Николова

Летище ПловдивПравителството прекрати процедурата за концесия на летището в Пловдив по предложение на транспортния министър Росен Желязков. До решението на кабинета се стигна, след като консорциума между "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест" обяви, че няма да има възможност да сключи концесионния договор, въпреки че спечели процедурата.


За отказа на китайския конгломерат се разбра още през юли. Тогава от консорциума обявиха, че няма да успеят да приключат с вътрешните си одобрения на бъдещата сделка.


Новият закон за концесиите, който беше приет след откриването на процедурата през 2016 г., дава възможност на Министерския съвет да реши самостоятелно дали да предложи на класирания на второ място участник в процедурата да сключи концесионния договор.
Вторият претендент за летището беше "Консорциум Летище Пловдив", съставен от "Тракия икономическа зона" и автотранспортната ПИМК, които спечелиха концесията на интермодалния терминал край града. Установено е обаче съществена разлика в офертите на двата консорциума.


"Икономически и правно оправдано е процедурата за предоставяне на концесия на летище Пловдив да бъде проведена при условията и по реда на новия Закон за концесиите", подчертават от кабинета.


Правителството посочва и основните финансови разлики между предложенията на класираните на първите две места в процедурата по концесията. Докато "Хайнан" и "Пловдив Еърпорт Инвест" предлагат за срока на концесията инвестиции в размер на 79 млн. евро без ДДС, то "Консорциум Летище Пловдив" е заложил 65.5 млн. евро.


Освен това спечелилите концесията са посочили, че фиксираната част на годишните концесионни плащания ще е 600 хил. лева без ДДС, докато другият кандидат е предвидил пет пъти по-малка сума.


Община Пловдив също поиска от държавата собствеността върху летището, след като се разбра, че китайският консорциум няма да успее да сключи договора.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 546 Неутрално
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Освен това спечелилите концесията са посочили, че фиксираната част на годишните концесионни плащания ще е 600 хил. лева без ДДС, докато другият кандидат е предвидил пет пъти по-малка сума.
  ________________
  Всяко съмнение за опит за корупция е случайно! Лтището което ще използва за свръхнатоварена международна рампа за товарене и ще замърсява повече Марица Изток ще го дадат 120хил. ?


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1141 Любопитно

  Но естествено! Не може да има конкуренция на летище София. Правят процедурата по стария закон, сега я развалят по новия. Та така...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  На Гочиту ли ще го даряват?

 5. 5 Профил на Ganchev U
  Ganchev U
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#2] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Напушил си се рано-рано!

  G.
 6. 6 Профил на Ganchev U
  Ganchev U
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "Пешката":

  Не ! Просто не признават законите!

  Д О К У М Е Н Т А Ц И Я
  ЗА
  УЧАСТИЕ В ОТКРИТА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕДОСТАВЯНЕ НА КОНЦЕСИЯ ЗА УСЛУГА
  НА ОБЕКТ „ГРАЖДАНСКО ЛЕТИЩЕ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ ПЛОВДИВ”

  Разпоредбите на ЗК съответстват на основните изисквания на Директивата.(Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент)
  Доколкото е налице празнота или несъответствие, за концесията за летище Пловдив са Концесия на гражданско летище за обществено ползване Пловдив
  Документация за участие в открита процедура 13
  пряко приложими посочените принципи, произтичащи от ДФЕС, както и разпоредбите на Регламент 2015/1986.
  Предвид изложеното, правната рамка на настоящата концесия е съобразена изцяло
  с приложимото действащо българско законодателство и с правото на Европейския съюз."

  ...това според "Юриста" Росен Желязков /реализатора на електронното управление на България - е-правителство / е Мотив , че процедурата следва да бъде съобразена и проведена в съответствие с новия Закон за концесиите, с който се въвеждат разпоредбите на Директива 2014/23/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 26 февруари 2014 година за възлагане на договори за концесии.  G.
 7. 7 Профил на Ganchev U
  Ganchev U
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#4] от "blondofil":

  На гражданин от Брезово! Кариерата над Белащица му била малко, та иска още!

  G.
 8. 8 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Общината ще го гепи, ще го разсипе хептен и после за жълти стотинки.....Къде се е видяло тук община да стопанисва нещо в интерес на гражданите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK