Служебните бележки за доходите отпадат от 2019 г.

Служебните бележки за доходите отпадат от 2019 г.

© Цветелина Белутова, Капитал



При плащането на данъка върху доходите за 2019 г. гражданите няма да се налага да представят служебни бележки от работодателите си. Тази промяна в Закона за данъците върху доходите на физическите лица одобри днес правителството и ще предложи за одобрение в Народното събрание. Това означава, че хартиеният документ няма да се иска през 2020 г., когато се плащат данъците за преходната.


Вместо това работодателите и платците на доходи ще предоставят информацията към данъчната администрация. Целта на промяната е автоматичното зареждане на цялата информация в образците на годишните данъчни декларации.


Със законопроекта се предлага преминаване изцяло към подаване по електронен път на справки и декларации от самоосигуряващите. С друго изменение се предлага преминаване към облагане с окончателен данък вместо с данък върху годишната данъчна основа на придобитите облагаеми парични и предметни награди от игри, състезания и конкурси, които не са предоставени от работодател или възложител, както и увеличение на стойността на необлагаемите награди и предметни печалби на до 100 лв., съобщи правителствената пресслужба.


Министерският съвет одобри проект за промени и в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО). С проекта се въвеждат в националното данъчно законодателство разпоредбите на европейска директива срещу практиките за избягване на данъци, които пряко засягат функционирането на вътрешния пазар .

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на jif44392826
    jif44392826
    Рейтинг: 225 Гневно

    Леле мале, един, повтарям ЕДИН ДОКУМЕНТ, който вече няма да се изисква на хартия!
    Това е електронното правителство в "действие", след похарчени не знам вече колко милиони за такова.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK