Шест български банки ще преминат проверка от ЕЦБ

Шест български банки ще преминат проверка от ЕЦБ

© ReutersЕвропейската централна банка (ЕЦБ) е избрала шест български банки, които да преминат през преглед на качеството на активите в рамките на т.нар. задълбочена оценка на банковия сектор в България, съобщи "Капитал".


Това е част от процедурата за влизане на страната в банковия съюз и валутния механизъм ERM II като Франкфурт има право на преценка за обхвата на проверката. Според публикацията прегледът трябва да обхване трите най-големи финансови институции в страната, които след това ще минат автоматично под надзора на ЕЦБ. Така сигурните в шестицата са "Уникредит Булбанк", ДСК и "ОББ".


В списъка вероятно е и четвъртата ПИБ, която премина аналогичния преглед на БНБ през 2016 г. с най-съществени корекции и предписания за попълване на капиталовите буфери. Новината беше разпространена от "Медиапул". "Капитал" я потвърди през свои източници, според които разходите за консултантите, които ще провеждат проверките по методологията на ЕЦБ без специални модификации за българските условия, няма да са за сметка на финансовите институции, а ще бъдат поети от Франкфурт.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Това е много добре, защото така ние, най-после ще получим обективна информаци за тяхното състояние, тъй като нашия надзор и контролни органи така юнашки проспаха КТБ, че нма как доверието в тези инситуции да бъде възстановено поне в обозримо бъдеще.
  И втория много положителен момент е ( надявам се да е така) този акт да бъде поредната стъпка към влизането на страната ни в еврозоната.

 2. 2 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Това е част от процедурата за влизане на страната в банковия съюз

 3. 3 Профил на arcanum
  arcanum
  Рейтинг: 2699 Любопитно

  Ако напиша нещо за ПИБ, сигурно ще ми пратят:
  а) мутри
  б) ПКОНПИ
  в) КФН
  г) всичките

 4. 4 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Това е много добре, защото така ние, най-после ще получим обективна информаци за тяхното състояние, тъй като нашия надзор и контролни органи така юнашки проспаха КТБ, че нма как доверието в тези инситуции да бъде възстановено поне в обозримо бъдеще.И втория много положителен момент е ( надявам се да е така) този акт да бъде поредната стъпка към влизането на страната ни в еврозоната.
  —цитат от коментар 1 на tsvetko_51


  Стъпка по стъпка - в правилната посока!

 5. 5 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  До коментар [#3] от "arcanum":

  Ми не можеш да пишеш така. Банка се убива с вестник. Има си закони.

 6. 6 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Нека все пак да включат в шестицата и ПИБ. Е така, от гражданската квота.

 7. 7 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Ужас, пак ще наливат някой друг милиард на данъкоплатците в свещената трибуквена банка че да мине одита...

  Обичам да грухтя и плюскам.
 8. 8 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1301 Неутрално

  Има информации и информации …
  Например продажбата на пакети с лоши кредити за общо над 2 млрд. лева от Уникредит, ДСК, ОББ не е лоша новина, даже им се покачва цената, понеже чистят балансите на банките от несъбираеми кредити, които изискват и провизиране.
  Да .. ще има писъци и рев на длъжници, обаче като са взимали не рИвали ...

  Но например инфото, че една наша скиорска банка го е закършила много яко и се надаше на втори лифт в Банско, че се бяха приготвили и за още строежи, чрез шмекеруване с ОУП на Банско, … ма не станА

  Им а и друга българска банка, дето направо краде от парите на вложителите си. И не го казвам аз, а българския съд.
  Направо се чудя, как още някой си държи парите там.

  Проблемите са все в банки … с български собственици.

  Та сега като са погнали четири застрахователя … има и два пенсионни фонда дето и те не са читави, новото шоу а ла КТБ ни е в кърпа вързано.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 9. 9 Профил на nspassov2007
  nspassov2007
  Рейтинг: 215 Неутрално

  Цеко ще лапне ските заедно с щеките.

 10. 10 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 151 Весело

  До коментар [#5] от "НеКой":

  А самурай - с вестник, в който е увит гаечен ключ 32.

  73! Go Go
 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Ще, ще, ще....
  "На 30 август българското правителство е изтеглило от ЕЦБ предложените законодателни промени в банковите закони в България, които са задължителна част от Механизма за близко сътрудничество, т.е. - в момента България не се намира в процедура за апликация към този механизъм и ЕЦБ все още чака от българското правителство да предложи изменения в банковите закони, които да направят възможно прилагането на механизма за близко сътрудничество. Такива промени бяха изтеглени, нови не са направени"
  интересно как този материал кореспондира с цитата ми?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 1847 Неутрално

  Ще проверяват каквото те искат по своя методика. И сами си поемат разходите по проверката. Най-сетне ще имаме точна информация. Чудя се ако ПИБ мине теста какво ще пишат врескачите тук ;)

 13. 13 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  А ЩЕ МИНАТ ЛИ НАИСТИНА ПРОВЕРКАТА???
  И АКО НЕ Я МИНАТ,ЩЕ НАУЧИМ ЛИ??

 14. 14 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Влизането в еврозоната не знам дали е повод за радост.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 15. 15 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ПИБ ко ше прави, милата!?

 16. 16 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Гореописаните 3 банки са преминавали вече стрес тестовете на ЕЦБ
  Тестовете не са преминаване от банки с български собственици, такива като
  ПИБ, ЦКБ, Инвест банк, Общинск банка, Интернешънъл Асет Банк, БАКБ

 17. 17 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Това е много добре, защото така ние, най-после ще получим обективна информаци за тяхното състояние, тъй като нашия надзор и контролни органи така юнашки проспаха КТБ, че нма как доверието в тези инситуции да бъде възстановено поне в обозримо бъдеще.И втория много положителен момент е ( надявам се да е така) този акт да бъде поредната стъпка към влизането на страната ни в еврозоната.
  —цитат от коментар 1 на tsvetko_51


  обективна? В Еврозоната банки фалираха и други бяха спасявани, пак под надзора на ЕЦБ. Тъй че е хвърляне на прах в очите. Няма да кажат, че банката е зле, щото вложителите ще скочат да си теглят парите и ще се предизвика bank run. Ако има нещо, ние няма да узнаем, а тайно ще се прави нещо по стабилизация на банката/банките.

 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Между другото, дефицитът не скочи над границата за чакалнята. В смисъл, че правителството разтвори кесията и така вече не покриваме критериите за ERMII.

 19. 19 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#16] от "ЙЕИ":

  Много пишеш, малко четеш. Сигурните три банки, които ще бъдат подложени на тестовете на ЕЦБ са "Уникредит Булбанк", ДСК и "ОББ". А на стрес-тестовете от преди 2 години, минаха всичките, като ПИБ-а и Инвестбанк имаха доста забележки.

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Аз само едно ще кажа.- вече 20 год ревете на гроба на ПИБ , а банката си съществува и не и пука от вас. Що се отнася до КТБ, мисля че само бебетата не разбраха, че банката беше кътурната с дружните усилия на прокуратурата, МВР и БНБ. Това беше банката с най-добри показатели и финансисти от калибъра на Иван Костов и Стоян Александров не бяха видяли нищо притеснително в тази банка (все пак едва ли точно те нямат информация и не разбират от годишните отчети на банката) Мисля че изводът е очевиден нито създаването нито събарянето на банка не става без благословията на властта

 21. 21 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#19] от "Алфонсо":

  Други малко са чели, не аз.
  Щото някой в Дневник се опитва да гадае. Накрая като излезе листинга 15 дни преди началото на проверката, ще видим кой колко е чел

 22. 22 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 402 Весело

  Нека все пак да включат в шестицата и ПИБ. Е така, от гражданската квота.
  —цитат от коментар 6 на авторът


  Четете ги тези статийки докрай, моля! Цитат:
  "В списъка вероятно е и четвъртата ПИБ, която премина аналогичния преглед на БНБ през 2016 г. с най-съществени корекции и предписания за попълване на капиталовите буфери."
  Със сигурност ще я проверят, споко! И или ще се окаже "гнила", както твърдят някои, или после ще им се наложи да твърдят, че ЕЦБ е пълна пародия, че Цеко ги е изпонакупил и т.н.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK