В България фалитите намаляват на фона на увеличение в Централна и Източна Европа

В България фалитите намаляват на фона на увеличение в Централна и Източна Европа

© ShutterstockБългария е една от малкото страни в Централна и Източна Европа, в които броят на компаниите, изпаднали в несъстоятелност, намалява в последните години. Това показва проучване на "Кофас Груп", световен лидер в областта на кредитното застраховане.


"Общият им брой в България за 2017 г. е 311, като в проценти това се равнява на 0,08% от всички компании. Тази стойност показва сериозен спад с 18.4%, в сравнение с предходната 2016 г." – коментира Милена Виденова, управител на "Кофас България". "Ситуацията обаче не е толкова оптимистична – прогнозите на "Кофас" са тези темпове да намалеят значително в следващите години, а освен това, въпреки този спад, задлъжнялостта остава голяма. Това е сигнал компаниите да обръщат внимание и да управляват рисковете" – допълни тя.


По-голямата част от страните в региона през 2017 г. преминават от спад (с 14% през 2015 г. и с 6% през 2016 г.) към нарастване на несъстоятелността - с 6.4% през миналата година. Това се случва на фона на подобрената икономическа активност в региона през последните години, когато особено през 2017 г. средният ръст на БВП се покачи до 4.5% - най- високият от 2008 г. насам, което според изследователите означава, че благоприятната бизнес среда през 2017 г. не е била достатъчна, за да се подобри ликвидността на компаниите.

През годината девет страни отбелязват по-голям брой фалити – това са Хърватия, Естония, Унгария, Литва, Полша, Румъния, Русия, Сърбия и Словения, докато само пет държави отбелязват намаление – освен България, това са Чехия, Латвия, Словакия и Украйна.
Изследователите отчитат твърде големи различия по региони - от 27.1% намаление на несъстоятелността в Словакия и спад от 26% в Чехия до леко увеличение от 2.4% в Естония и 2.5% в Румъния и дори от ръст от 40,1% в Хърватия.

За 2018 и 2019 г. Кофас прогнозира продължаващо увеличение на броя на несъстоятелностите в региона и това потвърждава краят на един икономически цикъл в Централна и Източна Европа. През 2018 г. средният брой на фалитите ще се увеличи с 10.4%, като повече държави ще регистрират увеличение на производството. Очаква се
Полша да регистрира ръст от 20.2% в производствения процес по несъстоятелност и преструктуриране. Сърбия и Словакия, от друга страна, ще изпитат свиване на несъстоятелността.


По-слабият икономически растеж ще бъде фактор, допринасящ за средния брой несъстоятелности в Централна и Източна Европа, които се увеличават с

15.5% през 2019 г.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4265 Неутрално

  Кофас прогнозира продължаващо увеличение на броя на несъстоятелностите в региона и това потвърждава краят на един икономически цикъл в Централна и Източна Европа.
  ______________
  Демек либертноносното цунами минава от изток към цтнтрална Европа! Все пак става въпрос за страни под бюджетна,банкова и търговска окупация!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на kpu14575282
  kpu14575282
  Рейтинг: 194 Неутрално

  На България ѝ трябва една банка като „КТБ“ да фалира за да загуби повече пари от всички държави в Централна и Източна Европа.
  Освен това с този фалит заминаха както парите на ДСБ така и авторитета на Иван Костов да пресмята риска.

 3. 3 Профил на mititu
  mititu
  Рейтинг: 795 Любопитно

  Нормално след като не остана нищо читаво което може да фалира а тия дето още се държат правят такива гимнастики и далавери че нямам думи ;)

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 4. 4 Профил на ivanko77
  ivanko77
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Броя на фирмите обявени във фалит не е много точен показател за България. Първо, самата процедура е сравнително бавна. Второ, доброволното обявяване на несъстоятелност е близко до нулата поради носенето само на негативи. Процедура по оздравяване почти не се прилага, а се разпродават активи, което обезсмисля обявяването на несъстоятелност. Поради тази причина преди да се тръгне към несъстоятелност, компаниите се източват и от активи и се оставят само "старото желязо". Добавете, че и голямата част от компаниите, които стигат до това положение са и заложени към банките или пък имат огромни публични задължения, при което контрагентите им не виждат смисъл от несъстоятелност, а чакат да съберат нещо с времето. Междуфирмената задлъжнялост и времето за събиране на вземанията показват, че много фирми са в несъстоятелност, но просто не са обявени.

 5. 5 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2340 Весело

  "В България фалитите намаляват на фона на увеличение в Централна и Източна Европа"

  Още един показател за "плачевното" състояние на икономиката. Много станаха, трябва да сменяме правителството! Мераклии-колкото искаш. И всичките гладни...

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Гарантилано от ГЕРБ!- казва Кмета.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK