Търси се прясна риба

Търси се прясна риба

© Цветелина Белутова, КапиталПовечето риба, която се продава в София, идва от Гърция. Освен че може да го забележите по табелите в специализираните магазини, това потвърждават и собствениците им. Една от причините е, че потребителите търсят все повече прясна риба, при това по възможност от див улов, а не отглеждана при изкуствени условия. Освен това уловът в Черно море не предлага това разнообразие, което може да осигури този от южната съседка на България.


Появата на специализирани магазини за риба и рибни продукти е видимо (някои от тях ще се представят и на първия Fish fest, който списание "Бакхус" организира тази събота (13 октомври). В тях освен пресни или замразени риби се предлагат и бланширани морски дарове - скариди, октопод, филе от акула, които се приготвят по-лесно - ключово при избора според продавачите.


Много хора се интересуват от здравословен живот и търсят вече преди всичко качеството, разказва Владимир Ангелов, собственик на "Гръцка риба" в "Лозенец".

Търси се прясна риба

© Цветелина Белутова, Капитал


Собственик на друг магазин - Димитър Янев от "Балкан фиш", който продава в "Дианабад", казва, че преобладаващият интерес на потребителите не може да се сведе до един или друг вид риба, но все пак най-търсено си остава триото
лаврак, ципура, сьомга


С това обаче съвсем не се изчерпва асортиментът на новите магазини за риба, които в допълнение се стремят да имат и българска - в общия случай пъстърва, сафрид, чернокоп - според сезона.


"Още сутринта свършва ципурата", казва Владимир Ангелов, който получава пресни доставки всеки ден, а може да отговаря и на конкретни поръчки.


Общото в търсенето на софийските купувачи е рибата по възможност да е див улов, а не отглеждана при изкуствени условия, да е наистина прясна, за някои видове - да е на филета и почистена, да е разнообразна, а не една и съща всеки ден или седмица.


"За мен


рибата е прясна до 5 дни след улова й,


по закон за големите риби прясна се смята и до две седмици", обяснява Ангелов. Казва обаче, че никоя риба не се задържа толкова дни, а в неговия магазин стремежът е доставката да бъде разпродадена до 2 дни.
Неговата преценка е, че хората все повече консумират риба. В общия случай - веднъж-два пъти седмично, а тези, които спазват определени режими - и всеки ден. Според Димитър Янев, който е от 15 г. в бизнеса, през цялото време консумацията на риба и рибни продукти е вървяла непрекъснато нагоре, но не може да се ангажира с конкретни количества.


Търси се основно гръцка риба, която да е прясна, казва и той. Според него за всеки вид си има клиенти и затова залага на голямо разнообразие в магазина си.

Търговците казват и че има хора, които си купуват повече риба от един вид, ако я харесват много, и си я замразяват, ако не, всяка седмица има доставки. Това не ги прави привърженици на замразената фабрично риба, за която повечето имат съмнения дали наистина е прясно замразена.


В тази посока - да се възпитат потребителите да консумират прясна риба от няколко години работи и "Метро", който през март обяви значително разширение на рибния асортимент. "През 2002 г. основните предизвикателства бяха как да преодолеем недоверието, което имаше тогава към свежата риба и как да наложим този асортимент на пазара в България. През 2018 г. предизвикателствата бяха - как след като извървяхме некратък път, да надградим това ниво, което вече бяхме развили", обясни при откриването на щанда през март Георги Илиев, директор "Продажби" на компанията.

Търси се прясна риба

© Цветелина Белутова, Капитал


Разширението включва прясна риба от водите зад полярния кръг – от Исландия и европейския дял на Атлантическия океан до Аляска, както и допълнение на гамата от сурови и бланширани скариди.


"През всички тези години вложихме големи усилия


да променим културата и разбирането на българина,


че има разлика между рибата, която е прясна, и тази, която се срещаше преди години - замразената", обяснява Диана Бонева.


Явно и при други търговци тези усилия са дали резултат, тъй като споделят, че дължат продажбите си основно на клиенти, които са се уверили, че стоката е прясна и качествена.


В така развилите се вкусове през последните години - скумрията и шаранът остават далеч на заден план поне за софийския пазар, а шаранът конкретно е стока, която се търси на практика само по Никулден.


Риба, рибни деликатеси, ястия с риба и подходящите напитки за тях може да опитате или да си купите на първия Fish fest на "Бакхус" тази събота - 13 октомври - в София. Всичко за събитието и за билети - тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Прясна риба има при мен, два часа след като съм се позиционирал на Тунджа.

 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2692 Неутрално

  "консумацията на риба и рибни продукти е вървяла непрекъснато нагоре"

  За мен това е индикация за нараснали доходи и подобрена кулинарна култура.

 3. 3 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  Интересни данни за столичния рибен пазар.

  Ние в нашето семейство също хапваме рибка веднъж седмично, и въпреки че от време на време разнообразяваме, предпочитаме родната пъстърва, дори да е отглеждана в рибарници. Този див улов звучи привлекателно, но предвид колко замърсени са вече моретата и океаните с пластмаси и какво ли не друго не знам доколко е безопасна консумацията. Все пак всеки има глава на раменете и може да си прецени и да реши какво да купи.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 4. 4 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#2] от "PisnaMi":

  Нараснали доходи в определен сегмент от населението. Защото ако цареше такова всеобщо благоденствие, надали над 3,0 млн. сънародници щяха да си уреждат живота в чужбина.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5596 Неутрално

  А пазар "Краснодар" буквално гъмжи от съвсем пресен чернокоп, цена 10 лв. Няма ли предприемачи, с хладилни бусове, да натоварят 2 тона, на цена на едро 6,50 - 7 лв., и след 3 часа е във София, и 4-ри да са. 100-200 лв. разход за дизел, ще разхвърля рибата на няколко обекта по 10 лв., ще гушне една "двойка", и обратно. На другия ден пак. В обектите ще се продава за 12-13 лв. и софиянци ще са щастливи.

  скоростен индекс "Y"
 6. 6 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  До коментар [#4] от "Читател":

  "Нараснали доходи в определен сегмент от населението. Защото ако цареше такова всеобщо благоденствие, надали над 3,0 млн. сънародници щяха да си уреждат живота в чужбина."

  В последните години икономическите причини не са основните за емиграция. Много хора напускат заради масовото беззаконие в държавата и масовото озлобление на хората.

 7. 7 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Рибката е скъпа и става и ще става все по скъпа.

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 3632 Неутрално

  До коментар [#6] от "George Svinarov":

  Може. Някои изтъкват като причина да остават навън и социалните отношения тук и зад граница. Но повечето ни емигранти и гастарбайтери са икономически.

  Цензурата не е страшна. Страшна е автоцензурата и манипулацията. (моя мисъл) | Най-лесно се управлява беден и прост народ. (управленски принцип у нас в годините на прехода, а може би и от по-рано)
 9. 9 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Софиянци не са много фенове на рибата и съответно не разбират много. Говоря за болшинството.
  Чернокопът може би няма да се оцени по достойнство. Иначе и тук има по специализираните магазини и е около 9-10 лева /споменавах в твоята тема за барбуна къде чакаха, а вчера имаше/. Иначе тук карат и черноморски миди.
  Ама това с 3-4 часа е малко условно, защото излизането от Бургас и влизането в София може да отнемат на буса толкова време, колкото и пътя от табела до табела.
  Нощен курс е друга бира, но трябва да го чакат в магазина.

 10. 10 Профил на Симеон
  Симеон
  Рейтинг: 487 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  12-13 лева за чернокоп е много висока цена, дори за София.
  Статията не е много информативна, да не кажа, че заблуждава. Точно масовите любими риби - лаврак, ципура и сьомга, които се продават в родните магазини в огромната си част са отглеждани в рибарници. Дивата ципура и лаврак са на двойни цени, дива сьомга изобщо не виждам да се продава. А точно за отглежданата сьомга съм чувал, че съдържа много диоксин и други вредни вещества. Купувам основно риба и морски дарове, които са див улов - октоподи, скариди, калмари, скумрия, треска, сафрид, всички черноморски риби, когато им е сезона.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5596 Неутрално

  До коментар [#10] от "Симеон":

  Правилно, див улов. А колкото до цената на чернокопа, сега е висока, защото е началото на сезона, но ако продължават подобни улови, ще падне наполовина.

  скоростен индекс "Y"
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5596 Неутрално

  До коментар [#9] от "victortrt":

  За чернокопа, който говоря всее пак е с размер една мъжка педя...

  скоростен индекс "Y"
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3523 Неутрално

  В Била случайно видях замразена сьомга-котлет на цена...12лв.! Разбира се не може да се сравнява с прясната...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK