"Джи Пи груп" се отказва да строи тунел "Железница"

"Джи Пи груп" се отказва да строи тунел "Железница"

© Цветелина Белутова, КапиталРъководството на строителната компания "Джи Пи Груп" заяви, че се отказва да бъде строител на най-дългия в България тунел "Железница, който е част от магистрала "Струма". Решението е мотивирано с "полза на обществения интерес от предотвратяване на огромните загуби на държавния бюджет и в подкрепа на пътната безопасност".


Решението на избрания изпълнител да се оттегли от процедурата идва часове след като премиерът Бойко Борисов настоя компанията да бъде извадена от всички европейски и държавни проекти. В началото на седмицата прокуратурата обяви, че е запорирала пари и е блокирала парични преводи на стойност около 14 млн. евро на фирми и търговци около "Джи Пи груп" във връзка със сигнала на вицепремиера Томислав Дончев и сайта "Биволъ" за злоупотреба при разходване на евросредства.


Ръководството на "Джи Пи груп" заявява днес, че "през всички години компанията е работила, съобразявайки се със законовите разпоредби и винаги е отчитала обществения интерес".
Едновременно с това компанията отчита, че заради започналите проверки има реална опасност да не спази графика за изпълнение на тунела, заради което пък България може да загуби финансирането на цялата магистрала "Струма" и да се наложи да върне парите в бюджета на ЕС.


Конкурсната процедура за тунела на стойност 185 млн. лв., която "Джи Пи груп" спечели в консорциум с "Глобал кънстръкшън" и "Виа план", се оспорва в Комисията за защита на конкуренцията от други участници. Антимонополният орган обаче допусна предварително изпълнение.


"Забавата в изграждането на посочените участъци на автомагистрала "Струма" е предпоставка за още тежки катастрофи, голям брой загинали и ранени", прогнозира оттеглилият се участник.


Ръководството на строителния конгломерат заявява, че се стреми да опази репутацията на компанията в медийна обстановка, при която тя е свързвана с престъпни квалификации.


Тунел "Железница" е най-големият инфраструктурен проект, който компанията трябваше да изпълни. През юли тя подписа договор за рехабилитация на жп участъка Ребърково - Своге с възложители Министерството на транспорта и Националната компания железопътна инфраструктура, което трябваше да стане първия й жп проект. Тя ремонтира и 26 км от пътя Момчилград - Крумовград - Ивайловград на стойност за 18 млн. лв. в консорциум с "Контратас Инглесиас" АД. Финасирането е със средства от Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. и националния бюджет.

Сред по-новите ѝ проекти е удължаване и заустване на главен дъждовен колектор с възложител пристанище Бургас с прогнозна стойност 2 млн. лв., финансирано от държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура". Отново в Бургас компанията работи и по проект на общината за водоснабдяване и канализация на Лесопарк "Росенец". През лятото беше открита и спортната зала "Арена Шумен", чийто проект държавата финансира с 8 млн. лв.


Компанията има редица проекти в София, между които участъци от метрото, ремонтът пред НДК и течащите сега реконструкции на централната градска част.

Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Кой сега ще го построи?

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Това е много добре!

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 3. 3 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Браво на Борисов. Кръцн аим крилцата. За това ще продължаваме да гласуваме за него и ГЕРБ.

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  Кой сега ще го построи?
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Вторите класирани.

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Строй го ти.

 6. 6 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Seга ще има рев от умните и красивите за добрата фирма , която Борисов напъди , предполагам умните и красивите това ще го пишат като недопустима намеса на държавата в бизнеса. Накрая може и да пишат , че фалшивата новина е дело на Борисов , за да се разправи с една фирма , а те са били въвлечени в пъкленият му план

  https://www.webcafe.bg/webcafe/obshtestvo/id_170370760_Izpovedta_na_edin_platen_trol?utm_source=arena&utm_medium=banner&utm_campaign=webcafe

 7. 7 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  Следващото предаване "Детектор" на русенската телевизия ще е за взрива на цистерна в село Хитрино и ще бъде сниман от редактора на предаването - Иван Иванов (който водеше интервюто със Стоянов и Биро в първото предаване) и ще ползва документи от "Биволъ". Първата публична информация за консултантите от #ДжиПиГейт изплува покрай обществените поръчки набързо раздадени на "наши хора" за възстановяване на Хитрино. „Европрограмконсулт“ спечели обществена поръчка за 270 000 лв., за да напише анализ .
  https://bivol.bg/georgius-bulmarket-fibank.html

 8. 8 Профил на aha
  aha
  Рейтинг: 466 Весело

  Усвоители около железница с лопата да ги ринеш! ГеПи е време да си смени името... в интерес на стабилноста

 9. 9 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  #saveGPGroup. Ето това умнокрасавците сега ще го подхванат.

 10. 10 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  ОЛАФ разследва поръчките на Джи Пи Грун
  Прокуратурата запорира превод на 7 млн. или 14 млн. евро така и не стана ясно
  Тези дни немска телевизия снима дупката с изгорените гокументи и са намерили още запазени обгорели документи и са снимали (според Бивол)
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2041768622541576?__xts__ [0]=68.ARDUgnnfj7gZag-OkSAYRFMMpnVC9ZXXU-3Eujwqpa_VqSZ__-WVJFeKwNqXn5o6uYJ065_vqUhTXK839LyXsMbXPlDHAZTev6HTMny-Vg0lfsuDtHnUdr-oAGdag3pomhJFtx9pox-5VYbdCjtwOJtMr1sDScZ4xR8YwAJERzhX0pRBz3SgiwI&__tn__=-UC-R

 11. 11 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 3039 Разстроено

  Каква "хармония"! Има няколко български фирми, които се редуват да печелят държавните поръчки - в съгласие с чиновниците, които "правилно" формулират изискванията. Формално има конкуренция, но на практика се разбират помежду си кой да даде печелившата оферта за дадена поръчка. В случая, "Джи Пи Груп" си отстъпва реда за да може системата да продължава да си продължава както и досега...

 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  Кой сега ще го построи?
  —цитат от коментар 1 на DDR


  еми щом трябва... и бездруго е айляк тия дни

 13. 13 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#11] от "plamen_b":

  Ти никога няма да бъдеш доволен. За това е безсмислено да ти се угажда.

 14. 14 Профил на KA2
  KA2
  Рейтинг: 3289 Неутрално
 15. 15 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К.":

  Глупости! Помним много добре как се преправи проектът, ссмо и само да може да се даде на " наши" фирми. Една от тях беше покойната вече ГеПи груп. Но заради общественото мнение вече няма как!

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 16. 16 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3532 Неутрално

  Аааа, ето каква била сделката - Борисов заплашва, че ги вади от всичко, което е, разбира се, незаконно, те сами се отказват от последното, което още не са почнали и така и вълкът сит, и агнето цяло.

 17. 17 Профил на джендър дебне в храсталака
  джендър дебне в храсталака
  Рейтинг: 2954 Неутрално

  Те какво си мислят ,че като се покрият временно ,ще им се размине? Оставете бай Х и цацата ,ОЛАФ е на ред.

 18. 18 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 2461 Неутрално

  "Едновременно с това компанията отчита, че заради започналите проверки има реална опасност да не спази графика за изпълнение"

  Много плоско и безумно онравдание!
  От кога проверки забавят изпълнение, все едно проверка на НАП да забави производството! Или като изгориха документацията, сега не знаят на кой са/не са платили комисионните за проекта ... и работата се закучва

 19. 19 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3959 Неутрално

  До коментар [#3] от "boikogerb":

  И... защо им кръцна крилцата Бойко, на тези? Какво не е наред? Толкова обекти, толкова пари, толкова години и изведнъж, край?!? Защо така рязко охладня премиера...? Ако има нередности, защо не са осъдени и защо няма разследвани длъжностни лица, които са участвали в схеми, ако има такива?

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  А сега да им лепнат и неустойка за проваленото строителство, за загубеното време и за пропуснати ползи!

 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  Колко му е да заменищ една офшорка с друга! з затова толкова мразя офшоркаджийския капитализъм. В €С офшоркаджийство без граници е маскирано като"свобода на капитала"

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на alehandro77
  alehandro77
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Яко, няма що, сега ще си го прехвърлят, докато цената стане 300млн. А бизнеса на Джипи ще минава през нови фирми

  Корупцията е новия социализъм! Нямаш връзки, нямаш пари.
 24. 24 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Правило решение.
  Каква е гаранцията че Бойкикията не е свързан с конкуренцията?

  Аааа забравихме. Той е най-честния. Всички останали са маскари.
  Само дето на изборите не може да мине един процент.

 25. 25 Профил на aleks ivan
  aleks ivan
  Рейтинг: 2241 Весело

  До коментар [#21] от "paf":

  Ами няма проблем: ще прехвърлят фирмата на безимотен русенски ром и нека си търси държавата неустойки :)))

  ЖИВОТ за дунавските есетри!! : https://esetri.wwf.bg/
 26. 26 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Чета какво ли не последните дни и жалко, но нищо не може да разбере човек ?
  Всичко случило се около многократно цитираната строителна фирма ми прилича на бързо и паническо замитане на "нещо" случило се под килима ! !

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на martinio
  martinio
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Как бързо се разбраха с Борисов и се отказаха, хич не е съмнително. А междувременно от тия дни: Гергов взема 43 милиона от въздуха с гласовете на общинските съветници от ГЕРБ. Много бързо след това бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ. Доган си купи за 3500 тец Варна и ще вземе от държавата 28 милиона на година. Гриша Ганчев плати на НАП за ЦСКА 4 мил вместо 14. И всичко това с любезното съдействие на Тиквун. Е как да има пари в тая държава. Тряба да се стегнем да плащаме повече данъци, после ГЕРБ знаят на кой да ги дадат.

 29. 29 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Джупейците не трябва ли да плащат обезщетение. Отказват се от подписано споразумение, де факто.
  Развалена игра. По вина на единия отбор. Пише се 26 за другия. В случая , за държавата. Да де, ама Баце, нищо, че е отбора на България, май винаги играе за вальовата Русия.

 30. 30 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5244 Неутрално

  А "Трейс"?!

  скоростен индекс "Y"
 31. 31 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1777 Неутрално
 32. 32 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 12155 Неутрално

  Вижте им логото-клозетни чинии. Още един тъжен факт,отнесен.

 33. 33 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 884 Любопитно

  То и без това нямаше да се строи от Джи пСи Грип, а от под изпълнители , на които най вероятно нямаше да им бъде платено. Ей така нали трябва са лапка.

  https://www.youtube.com/watch?v=e4CSWKlgl_Q
 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Нещо влязоха във война със Вальо Златев?

 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2864 Неутрално

  Като данъкоплатец настоявам проектът да бъде изпълнен от българска фирма. Не искам да печелят чужденци, а нашите работници да са без работа!!!!!

 36. 36 Профил на oxw21556150
  oxw21556150
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Театър "Сълза и Смях" ряпа да яде пред националншя спектакъл "Грабиш Ефективно - Растеш Безкрайно"!

 37. 37 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Кой сега ще го построи?
  —цитат от коментар 1 на DDR


  Пи Джи груп как кой. Ще се пребоядисат и са като нови.😁

 38. 38 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Аааа, ето каква била сделката - Борисов заплашва, че ги вади от всичко, което е, разбира се, незаконно, те сами се отказват от последното, което още не са почнали и така и вълкът сит, и агнето цяло.
  —цитат от коментар 16 на boevbisser


  Мда, и вълка сит и агнето цяло, само пастира(народа) малко поизяден.😁

 39. 39 Профил на Антикомунист и антиГЕРП
  Антикомунист и антиГЕРП
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#28] от "martinio":

  ЦСКА дължаха около 8 млн. и ГГ ги плати ;)

  А КОЙ точно ще строи, т.е. как ще се казва фирмата=параван не е от значение!

  Бъдещата устойчива енергетика ще е симбиоза между ядрени генериращи мощности и ВЕИ. Ето защо е важно да се построи безопасната АЕЦ Белене възможно най-бързо!!!
 40. 40 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":

  Наивно е това, което искаш!
  А да завали луканка?

  За всеобщо съжаление, никой у нас няма опита, да строи толкова дълъг тунел.

 41. 41 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#39] от "Антикомунист и антиГЕРП":

  Дългът на цска е около 20, хайде да четете повече и да пишете по-малко

 42. 42 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 567 Неутрално

  Добре де. Някой ще каже ли кои са Джи Пи груп?

 43. 43 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1595 Неутрално

  На си ти куклите - дай си ми парцалките.
  Да падалудееш от смях!
  Утре пасоля ще им набие чемберите и понеделник ще има нова поръчка за лапачите, а багерите ще копат планината.

  ББ не трябва да изкарва и този мандат. Това вече е ненормална работа: коалиционен партньор нацист-циганор; де що има дипломат го хока; въобще всички му клатят стабиУноста. Преди години и ментора му путин имаше същия проблем - на оня пък му клатеха лодката.
  После нека ББ и ЦЦ да ви организират избори. Че дано от четвърти път състави самичък правителство.
  Това заслужава нашенския електорат! За когото 80% е много оптимистично число.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 44. 44 Профил на absfresh
  absfresh
  Рейтинг: 456 Неутрално

  До коментар [#28] от "martinio":ЦСКА дължаха около 8 млн. и ГГ ги плати ;)
  —цитат от коментар 39 на Антикомунист и антиГЕРП


  ЦСКА 2016а година дължаха 14 милиона към нап. С наказателните лихви, вече са близо 17 милиона. Днес превели 4 и голямо пляскане с ръце, чисти били, не знам си какво.

  Ми да почват всички да превеждат само 25% от осигуровките си.......................................

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11387 Любопитно

  Борисов е спечелил на карти в игра срещу Валентин Златев?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#29] от "zegi":

  Ти пък, ще плащали. То пари по-вероято ще им връщат за "спечелената" и развалена поръчка. Има си "ред".

 47. 47 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 452 Неутрално
 48. 48 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#43] от "skara":

  И аз мисля, че Корнелия трябва да го изкара!

 49. 49 Профил на oxw21556150
  oxw21556150
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Мисля, че тия обрати в поведението на правителството са следствие от казаното от г-н Максимов в предаването на Сашо Диков от четвъртък. Там той каза, че тв предаването "Детектор продължава...

 50. 50 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3959 Неутрално

  До коментар [#43] от "skara":

  Аз пък съм на мнение, че ГЕРБ трябва да си изкарат мандата. Да се пържат в собствен сос, да слугуват на Волен и на ДПС, че да се видят добре, червените им задници...! Нека мат`ряла дето ги е избрал, да затъва още повече и да стои все по-гладен. Даже ми се иска, ГЕРБ да изкарат и още един мандат, че да съсипят, каквото е останало още, че да се почне на чисто...!

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 51. 51 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2187 Неутрално

  Нищо, сега ще ги изрекетират и пак ще им позволят да довършат, каквото са започнали.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  [quote#4:"dogwoman"][/quote]

  "...Вторите класирани. ..."

  А ако и те се откажат?

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3938 Неутрално

  Нищо, сега ще ги изрекетират и пак ще им позволят да довършат, каквото са започнали.
  —цитат от коментар 51 на volarok


  Зависи от процента на рекета! Когато мине 30% е много трудно, а напоследък май е над 50?

 54. 54 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  До коментар [#53] от "historama":

  Ако е над 50 какво остава за изпълнителите? Ега ти бизнеса в България - ако нямаш обществени поръчки - креташ, ако ги имаш - треперят гащите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK