Търговският регистър може да спре работа до 20 дни заради липса на памет

Търговският регистър може да спре работа до 20 дни заради липса на памет

© Надежда Чипева, КапиталТърговският регистър може да спре работа до 20 дни, заради липса на достатъчно свободна памет в дисковете за съхранение на данни. Това се разбира от решение на Агенцията по вписванията да обяви обществена поръчка за 190 хил. лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта.


Поради спешността на поръчката, от агенцията са изпратили покана за директно договаряне със "Сиенсис" АД "Ссарм" ЕООД, "Парафлоу Комуникейшънс"ООД и "Телелинк бизнес сървисис" ЕАД, се вижда от обявлението за поръчката от 12 октомври.


Търговският регистър функционира от 2008 г. и съдържа цялата информация за търговските фирми, фондациите, сдруженията и учредените залози. Той претърпя срив на 10 август,. като 18 дни нито една от функциите му не работеше. След това те поетапно започнаха да бъдат възстановявани. Сривът бе обяснен първоначално с технически причини, като той доведе до оставката на шефа на агенцията - Зорница Даскалова.
В момента се рабори по надграждането на Търговския и Имотния регистър, към Агенцията по вписанията, като ежедневно се правят архивни и резервни копия на информацията. В ИЦ /Информационен център/ и РИЦ /Резервен информационен център/, има съответно по 30 и 20 терабайта свободна памет, която според обявлението на поръчката е "крайно недосатъчна", защото всеки ден тя намалява с по 1.5 терабайта.


В случая е необходимо специално да се подчертае, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено във вина" се казва в решението за поръчката. В него се твърди, че към датата на срива от 10 август възложителят "не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство".

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Весело

  дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта.
  _______________
  ????
  120 терабайта ще стигнат заедно с пълен регистър и досиета на офшорковците с по няколко албума на всеки от тях с HD лични снимки и видео как си прекарват на офшорните острови далеч от "свободната" журналистика!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Нямат електронни формуляри, всичко се пише на ръка, после се сканира.

 3. 3 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Всички в тази агенция да бъдат уволнени. Бойко да размаха метлата. Толкова да са некомпетентни тези хора там, просто не е истина.

 4. 4 Профил на Стефан
  Стефан
  Рейтинг: 409 Неутрално

  "...че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено във вина" се казва в решението за поръчката. В него се твърди, че към датата на срива от 10 август възложителят "не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство"..."

  И един мармот завива терабайти...

 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  1,5 терабайта на ден ..... май не правим инкрементал бекап а фулл. Всеки ден. Можеше поне да се консултират с някой как се прави информационна инфраструктура. Ама не от тия дето все печелят обществените поръчки, че ще почнат да правят по 2 фул бекапа на ден и да купуват по нов САН всеки месец.

 6. 6 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Що направо не обявят, че регистъра ще работи примерно в един месец на четни дати, в следващия - на нечетни и т.н. Май натам върви работата.

 7. 7 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1717 Весело

  Мале малко множко сторидж ми се гледа.
  Да не мести Гуглето барабар с Фейса съпорта у назе.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 8. 8 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#5] от "Nick F":

  Е, но пък така е най-сигурно! Само, че не знам как ще има стигне времето да правят пълен бекъп всеки ден, щото на този обем ако периодът е по-голям от 24 часа, то архивите ще се застъпват.

 9. 9 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 237 Весело

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Нямат електронни формуляри, всичко се пише на ръка, после се сканира.
  —цитат от коментар 2 на acarid


  Епа за държавните служители това си е висша форма на електонизиция и цифрофизация.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 10. 10 Профил на acarid
  acarid
  Рейтинг: 828 Весело

  "В случая е необходимо специално да се подчертае, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено във вина" се казва в решението за поръчката. В него се твърди, че към датата на срива от 10 август възложителят "не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство".

  БАФ МАА МУ!
  Тоз не знаел и не бил длъжен да знае колко му е харда, на човешки казано. И откъде тогава да знае че един ден той ще се запълни и ще паникьоса толкова много други хрантутници?

 11. 11 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 595 Неутрално

  120 терабайта... тези какво пазят там? Май сканират с доста високо качество и формати като jpg няма за тях... яко

 12. 12 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Хаха, тези наистина са идиоти.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 13. 13 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Така и не разбрахме каква беше точно причината за аварията преди. Защо? ТР е със свободен достъп и това е добре. Но не е добре, когато тези, които го финансират, ги имат за толкова глупави, че даже причината за аварията не искат да им кажат.

  Мърфи е оптимист!
 14. 14 Профил на agent0
  agent0
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тъжна картинка, а от това изречение:
  "В случая е необходимо специално да се подчертае, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено във вина"
  трябва да разбираме:
  "Амм, то тука нали има едни дискове, ъъ-ъ сме купили, откъде да знаем колко ще ни трябват. Те и явно гърмят пущините. А иначе дват тука едни момчета от фирмата чат-пат, не ги знам... Казаха, че веднага трябва да купим нови терабайтове ли, терабитове ли бешеее.."

 15. 15 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Никога няма да се случи истинска електронизация на администрацията в България, докато намусените лелки зад гишетата са основен електорален материал. Това означава да се ускори въвеждането и разглеждането на данни, което автоматически означава по-малко работа за предната група.

  Електронни сме дотолкова доколкото трябва да се купува един хардуер и софтуерни лицензи от правилните милиционерски фирми, и да се плаща на милиционерски софтуерни фирми за нескопосани и аматьорски решения на ниво ученически проект.

 16. 16 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1553 Разстроено

  Цирк България! От калинките на ГЕРБ в пълния им блясък.
  Къде да даря на малкия ми син стария хард? :)

 17. 17 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 454 Неутрално

  По-лошото е, че от липса на памет страдат оцеляващите на територията...

 18. 18 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3637 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Нямат електронни формуляри, всичко се пише на ръка, после се сканира.
  —цитат от коментар 2 на acarid


  Ами вместо на края на годината да се бият в гърдите че имали излишъци, да гидадат някой да им направи електронните формуляри.
  Това ще е инвестиция създаваща непрекъснато добавена стойност.
  Не е трудно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4244 Весело

  Новата "калинка" не може ли да оправи проблема?!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 20. 20 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Като избирате каките по хубост, така е.

 21. 21 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Нашата държава скоро може да спре поради липса на мозък.

 22. 22 Профил на Mihail Ivanchev
  Mihail Ivanchev
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Интересно защо поръчката е за 190хил. лв., когато един 12ТБ харддиск е около 900-1000лв.
  Даже има чисто нови модели, последна дума на техниката дето както и да ги смяташ, са около 10 000лв с ДДС и без отстъпки при желание да се направи масив от 120ТБ...
  И да ги сметнем, че ще са в RAID масив, и да умножим по 2, даже по 3 броя дискове, пак, 30 000лв. в най- лошия случай. Как решиха поръчката да е за 190 000лв., не е ясно.

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1824 Неутрално

  Не може да премахнат сканираните документи, защото няма как да задължат всеки да има електронен подпис и да подписва само електронни формуляри, нито пък да забранят на хората без електронен подпис да регистрират/придобиват/продадат юл

 24. 24 Профил на zlo38528262
  zlo38528262
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Не знам 120тб много ли са, малко ли са, но 190хил. лв. за 120тб със сигурност са много. Това са по 1583лв. на терабайт. Това с за ССД е много!

 25. 25 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#22] от "Mihail Ivanchev":

  Ами, решаваме с теб да направим поръчката, ама трябва и да усвоим едни пари...
  Да не мислиш, че матриала ще пита дали един диск е толкова?

 26. 26 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  До коментар [#7] от "dedoliben":

  Ти най колко много фурмаджии има у нес. 10 тетрадки голям формат не могат ги събра.

 27. 27 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1221 Неутрално

  Да си пълнят класьорите с хартия като едно време. Чиста работа.

 28. 28 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 466 Разстроено

  Що направо не обявят, че регистъра ще работи примерно в един месец на четни дати, в следващия - на нечетни и т.н. Май натам върви работата.
  —цитат от коментар 6 на Killing Joke


  Сакън! После "калинките" ще обявят спешна поръчка за нечетни и четни дати...

 29. 29 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Всички в тази агенция да бъдат уволнени. Бойко да размаха метлата. Толкова да са некомпетентни тези хора там, просто не е истина.
  —цитат от коментар 3 на boikogerb


  А не трябва ли първо Бойко да си отиде?Или без него ти и още няколко хиляди, като теб, не можете да живеете?!

 30. 30 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Не знам 120тб много ли са, малко ли са, но 190хил. лв. за 120тб със сигурност са много. Това са по 1583лв. на терабайт. Това с за ССД е много!
  —цитат от коментар 24 на zlo38528262


  Срещу въпросната агенция им една компютърна фирма, откъдето могат да си закупят памет, колкото си искат.И 1ТБ е около 100-тина лева - външен харддиск, на дребно.

 31. 31 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Да изтрият филмите, свалени от замундата - само от порното ще се освободят едни 50-60 терабайта. Ако изтрият и игрите - току виж сървъра няма и двайсет терабайта инфо.

 32. 32 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 466 Гневно

  Търговският регистър е малко отражение на държавата: пълна некадърност, безхаберност и потресаваща тъпота, изразена в липса на далновидност, и не само.

 33. 33 Профил на hex
  hex
  Рейтинг: 230 Весело

  ротирайте ги малко тия бекъпи :)

 34. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  според мен е редно държавата да разруши всички паметници на Джон Атанасов в България и да спрем да срамим името му, като твърдим че имаме нещо общо с компютъра, при положение че всякакви елементаризми се превръщат в стени за българската администрация :-)

 35. 35 Профил на Killing Joke
  Killing Joke
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#15] от "irobot":

  То не е и само това.
  Ако нещо е в електронен формат и достъпно, можеш да го провериш и от стола си вкъщи.
  Ако е на хартия... Е, винаги може да се загуби, или се оказва, че няма как да ти го предоставят... Сложно става.

 36. 36 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  Три пълни бекъп-а, всеки на различен хард, са предостатъчни - правят днешния и трият този, отпреди три дни.

 37. 37 Профил на macholibre
  macholibre
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Смятам за редно да се пусне обществена поръчка за закупуването на флашки и външен хард, където да се пази информацията на регистъра.

 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Весело

  Това е майсторлък. Да го докараш до срив, после да речеш че е непредвиден и да се юрнеш да фърлиш "190 хил. лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта.
  Ей, гражданята, това е по 1583,33 лева на терабайт памет.
  Бравоооо...
  Видими резултати.

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Сещам се само за https://downloadmoreram.com/ :Д Това е нивото, клет търговски регистър

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 40. 40 Профил на sdfsdfsdf
  sdfsdfsdf
  Рейтинг: 237 Гневно

  Изглупяват, грубо !

  NO GDPR CONSENT WAS EVER GIVEN !!! Especially considering that the European data protection authorities have made it clear “that if a controller chooses to rely on consent for any part of the processing, they must be prepared to respect that choice and stop that part of the processing if an individual withdraws consent.” https://ec.europa.eu/info/law/law-topic/data-protection/reform/rules-business-and-organisations/legal-grounds-processing-data/grounds-processing/what-if-somebody-withdraws-their-consent_bg Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected] Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]Използваме данните, които ни предоставяте, за да Ви предложим съдържание, продукти и услуги, интересни за Вас. Ако не искате данните Ви да се използват по този начин, пишете ни на [email protected]
 41. 41 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 493 Неутрално

  ... липса на памет.... мозъка липсва, мозъка. Сега дисковете по магазините ще поскъпнат и изчезнат. Соц. дефицит се задава. Ще трябва да търся връзка с някоя "жена зад щанда", че не мога се вредя инак. Тиквите ще кажат, че трЕбе се дигне мин.заплата и здравната застраховка и осигуровка, за да се пребори недоимъка. ЕРП-тата също ще скочат, че ток и жица трябва за диска. Наколенките на доктор Ливайн - и те ще поскъпнат, наред с КОСМОДИСКА. Тери Пратчет ще се обърне в гроба, щото неговите Истории от света на диска, ще бъдат засенчени от ДИСКА. Ще настъпят незредици. Където пуснат някой Диск, ще настават боища, хората ще се плюят и скубят, само и само да се доберат до заветния Диск... гледайте само народа да не хване някоя дискова херния... щото нали знаете - хората най-ги е страх да не се минат и да не настинат.

 42. 42 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Весело

  Да обясним на тези, дето не се ориентират много у цени, гига и терабайти и други разни чалъми около техниката.
  По-скъпичка е SSD паметта. Некъде около 150 лв. за терабайт. Класически твърд диск, дето бръмчи у комповете на 95% от фауната е около 85 лв. за терабит, а и е за предпочитане пред флашката, щото от там може да се възстанови инфо, а от SSD-то - йок.
  Не вервам да купуват и лентова памет, щото така ще задръстят всички помещения на АВ с касетки и ролки и пак ще има за из складовете... :(
  Другари, да не иде реч за 1200 терабайта, а у агенцията да са забравили една нула.. по технически причини. :)

  Ecrasez l’infâme
 43. 43 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#42] от "Graf":

  Един WD purple е грубо сто лева за терабайт, все пак ще работи нонстоп. Едно читаво ссд е сто кинта за 120/128 гигабайта (не го бъркайте​ с двойно по-евтините за ОС на домашен комп), но няма нужда от такува. 1500 за терабайт е 1400 за крадене плюс сто за хардуер и влизащ в цената монтаж.

 44. 44 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Толкова много некомпетентносг на едно място няма другаде събрана.
  Имам предвид държавните институции, не конкретно ТР, макар в момента той да е показателен за останалите.
  Нещата са абсурдни просто!!!!

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 45. 45 Профил на sbk
  sbk
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Чак сега разбрали, че след 20 дни Регистъра може да спре?!:? Поради липса на свободна памет?!? И за това - спешна поръчка?!? За "надграждане"!!!

  Тези продължават да ни правят на маймуни!
  Обявената цена няма да я коментирам, че ще избълвам 1 ТБ псувни!

 46. 46 Профил на свети георги груп от последните дни на герп
  свети георги груп от последните дни на герп
  Рейтинг: 466 Весело

  т.е му е нужна Вечна памет:))

 47. 47 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Такива идиоти като нас по света нема

  Умерен толераст
 48. 48 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Докато намерят памет да поочистят кое си требе. Зер избори идат.

 49. 49 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#43] от "Deaddark":


  До коментар [#42] от "Graf":Един WD purple е грубо сто лева за терабайт, все пак ще работи нонстоп. Едно читаво ссд е сто кинта за 120/128 гигабайта (не го бъркайте​ с двойно по-евтините за ОС на домашен комп), но няма нужда от такува. 1500 за терабайт е 1400 за крадене плюс сто за хардуер и влизащ в цената монтаж.
  —цитат от коментар 43 на Deaddark


  Пак им даде малко за краднене. Мисля, около 95% от тази цена(ако е само за памет де) отива към "видимите резултати", а останалите 5% са си по-предназначение. Все пак ще се купуват дискове на килограм, а не на бройка. :)

  Ecrasez l’infâme
 50. 50 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Абе нормална си е цената като се има на предвид че при всички обществени поръчки 50-70% от стойността трябва да се върнат на възложителя и за да се очистят там още 15% данъци.
  Марков масив толкова си струва - 13-14 хил.евро

 51. 51 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Такива идиоти като нас по света нема
  —цитат от коментар 47 на Наблюдател


  Нема!

  Ecrasez l’infâme
 52. 52 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Що за смотаняци? Сами се обявяват за невинни. Интересно чие бездействие е довело до срива, ако не на агенцията?

 53. 53 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3190 Неутрално

  До коментар [#1] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Нямат електронни формуляри, всичко се пише на ръка, после се сканира.
  —цитат от коментар 2 на acarid

  Добре де, след като се похарчиха толкова милиарди за електронно правителство , приемам ,че така се работи ама... като толкова хвалят IT фирмите да чийтнат някой ОТ IT ФИРМА за 5-6х. заплата да ги научи как се работи,как се архивира и т.н. иначе то е ясно ,че в Агенцията по вписванията никой с акъл не вирее!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 54. 54 Профил на bitaka
  bitaka
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Мале малко множко сторидж ми се гледа.Да не мести Гуглето барабар с Фейса съпорта у назе.
  —цитат от коментар 7 на dedoliben


  как много, напротив нищо не е това. те петабайти са вече сериозните хранилища.а в случая ако са скенове, нпараво са заникъде с тея 150тб

  харпун
 55. 55 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  До коментар [#42] от "Graf":

  терабайти, терабити ... а и цените не са тези :)

  ако намерите терабайтови ссд-та на тази цена за терабайт, ще ви ги купя всичките :)

  в общи линии трябва да се види какво стои зад цената (разбивка), понеже така изчислените цени за терабайт в статията и на мен ми изглеждат доста завишени.

 56. 56 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 273 Неутрално

  Интересно защо поръчката е за 190хил. лв., когато един 12ТБ харддиск е около 900-1000лв....
  ...30 000лв. в най- лошия случай. Как решиха поръчката да е за 190 000лв., не е ясно.
  —цитат от коментар 22 на Mihail Ivanchev


  Питат Радио Ереван: Пачему у грузинов слова "жопппа" пишется с 3 букви "П".

  Радио Евреван отговаря веднага: Если жопа, так чем болше-тем лучше! А и наверняка есть у грузинов и другие причини😀

  Та и в случая е така: Чем болше-тем лучше. Има от повече пари да се краде, и откраднатото ще бъде повече😀


  До коментар [#22] от "Mihail Ivanchev":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 57. 57 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  1,5 терабайта на ден? 1 гигабайт на фирма да е (което е абсурдно много), това са 1500 фирми на ден. Абсурд! Виж, ако някой логва всички заявки в базата данни, това е друг въпрос...

 58. 58 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Неутрално

  До коментар [#57] от "Лео":

  1.5гб на фирма за три години може. Дори и битмап да сканират, малко излиза като размер, защото няма много цветове и елементи. Грубо 1-2мб на документ.

 59. 59 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 771 Неутрално

  ОСТАВКИИИИИ!!!! И СЪД ЗА ЗЛОУПОТРЕБА ПО СЛУЖБА!

 60. 60 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#23] от "uq":

  Могат, като подписват само хеш суми и не пазят самите документи там.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 61. 61 Профил на Vassco
  Vassco
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Ето политиците отдавна са спрели да работят за благото на народа, поради липса на ... акъл!

 62. 62 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Фрапиращо е толкова некадърно управление, че това да бъде спешна поръчка. Това би трябвало да е ясно поне година по-рано.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 63. 63 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Но виновни пак няма...

 64. 64 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#55] от "хм":


  а и цените не са тези :)ако намерите терабайтови ссд-та на тази цена за терабайт, ще ви ги купя всичките :)
  —цитат от коментар 55 на хм

  Нема нужда аз да Ви го търся. Влизате при китайците от пещерата и разбойниците и ще видите оферти за 80$ за дискчета.
  Друг е въпросът за качеството, но нашата любима администрация може да поеме всякакъв траш. :)

  Ecrasez l’infâme
 65. 65 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  Голям цирк ще е , ако се случи отново.

 66. 66 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 572 Неутрално

  120ТБ СА ДЕСЕТИНА ХИЛКИ МУТРИТЕ ОБАЧЕ ПО ДЕСЕТ Е ЩОМ ТРЕБА

 67. 67 Профил на Кулин бан
  Кулин бан
  Рейтинг: 524 Неутрално

  data center като на google май трябва. И то при не съвсем работеща икономика. Ами ако тия 2 милиона не бяха емигрирали и бизнесът беше на макс, какво ли щеше да бъде? Как се оправя Южна Корея?

 68. 68 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#42] от "Graf":

  А ти причете ли преди да се "изходиш" компетентно спецификацията на сториджа DELL EMC Unity 400 и какви дискове могат да се слагат вътре? Лилавите дискове на WD изобщо не са сториджи, а за DVR и са на-евтиното нещо, което може да се купи на пазара! После провери колко струват SAS-дисковете с аналогичен обем 2.5" и накрая най-долу в табличката на EMC какви SSD - та могат да се сложат … Като направиш сметката добави и лиценза за софтуера , които може да прави пълни и диференциални архиви с дедепликация и пиши какво си получил като обща сума! После добави и 90Евро на час, колкото е тарифата на инженер от DELL, който ще го инсталира, сметни го по курса за деня и виж какво излиза.

 69. 69 Профил на Куха Лейка
  Куха Лейка
  Рейтинг: 471 Разстроено

  До коментар [#68] от "Куха Лейка":

  причете = прочете; дедепликация = дедупликация

 70. 70 Профил на frigor
  frigor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не са чели спецификацията ни на Dell EMC Unity, ни на XtremIO X2-S...

 71. 71 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  "..................Търговският регистър може да спре работа до 20 дни заради липса на памет........."
  Тотална аматьорщина цари в ТР!

 72. 72 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4334 Любопитно

  До коментар [#2] от "acarid":

  Тези в коя историческа епоха съществуват?!

 73. 73 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Весело

  ТР на България в старческа деменция. Again! Да си пие запарката от листа на Гинко за деменцията и какво беше онова другото, за вдигане на самолета.

  мурзилка
 74. 74 Профил на Павел Вълев
  Павел Вълев
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Не знам кой бърка в тая статия, ама ако паметта намалява с 1.5 терабайта на ден, то тези 120 терабайта ще стигнат за 80 дни. И после пак ли ще поръчваме?

 75. 75 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 524 Любопитно

  Просто няма какво толкова да записват, че да заема такъм обем. Текстовата информация за една фирма, заема до няколко килобайта, в най-лошият случай. Да не би да регистрират по 1 милиард нови фирми всеки ден?

  мурзилка
 76. 76 Профил на На Баба Фърчилото
  На Баба Фърчилото
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Интересно защо поръчката е за 190хил. лв., когато един 12ТБ харддиск е около 900-1000лв.Даже има чисто нови модели, последна дума на техниката дето както и да ги смяташ, са около 10 000лв с ДДС и без отстъпки при желание да се направи масив от 120ТБ...И да ги сметнем, че ще са в RAID масив, и да умножим по 2, даже по 3 броя дискове, пак, 30 000лв. в най- лошия случай. Как решиха поръчката да е за 190 000лв., не е ясно.
  —цитат от коментар 22 на Mihail Ivanchev


  Е как? Да има за мене, за тебе, за шефа нагоре, за онази любовницата на шефа.... и т.н.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Боже, колко са тъпи! Тия TB за нищо ги нямат! Малоумници! Предлагам на амазон и фейсбук да ги наемат тез хубустници:)

 79. 79 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 763 Разстроено

  Всички в тази агенция да бъдат уволнени. Бойко да размаха метлата. Толкова да са некомпетентни тези хора там, просто не е истина.
  —цитат от коментар 3 на boikogerb

  Рибата се вмирисва от Главата(банкянска)!!!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Просто няма какво толкова да записват, че да заема такъм обем. Текстовата информация за една фирма, заема до няколко килобайта, в най-лошият случай. Да не би да регистрират по 1 милиард нови фирми всеки ден?
  —цитат от коментар 75 на Маршалов


  всичко се сканира и се качва в едни дебели ПДФ-и, няма такава малоумщина в този регистър

 82. 82 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Три пълни бекъп-а, всеки на различен хард, са предостатъчни - правят днешния и трият този, отпреди три дни.
  —цитат от коментар 36 на Deaddark


  ами не съвсем, щото при такъв подход, ако откриеш корумпирани данни по-късно от 3 дни след проблема - гориш с данните.

  но мисленето е правилно - трябва да е ограничен брой според бизнес изискванията - не може да се сипят тонове данни всеки ден.

 83. 83 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 696 Неутрално

  В случая е необходимо специално да се подчертае, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено във вина" се казва в решението за поръчката. В него се твърди, че към датата на срива от 10 август възложителят "не е могъл и не е бил длъжен да знае, че такова събитие от изключителен характер предстои, респективно, че същото ще наложи спешно възлагане на поръчка за осигуряване на допълнително дисково пространство"

  Ами кой , бе несретници е длъжен да знае за какво и как служи системата ? Къде са ЕКСПЕРТИТЕ , които обслужват тази система ?. Те не знаят ли , че тя има памет и тази памет ,ежедневно СЕ ПЪЛНИ КАТО БЪЧВА С ВИНО и че бъчвата може да побере точно определено количество от живителната течност ? Това го знае всеки селски кръчмар и никога не допуска да не знае колко може да налее в бъчвата и колко да източи . Ама изглежда , че експертите на системата не пият вино и намат понятие от свободен капацитет . Така е , защото изчезнаха метлите и боклука зарина държавата .

 84. 84 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2923 Весело

  Абсолютно съм съгласен с "Дневник", да, налице е липса на памет (ум).

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 85. 85 Профил на Venci Petrov
  Venci Petrov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Интересно кога ще им светне, че трябва да сменят и фронт-енд сървърите, кото клатят windolz 2003 server, който е извън съпорт от M$ от април 2015.

  https://www.ssllabs.com/ssltest/analyze.html?d=public.brra.bg

  Поне да сложат едно reverse proxy отпред, да не си личи толкова и да оправят криптографията.

 86. 86 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Да си изтрият логовете. Няма как да им нараства регистъра с терабайт и половина на ден. Това са трилион и половина буквени знака. Цялата литература създадена на този свят е в пъти по-малко.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 87. 87 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#22] от "Mihail Ivanchev":

  Ааа те от дискове не разбират, но за поръчки мозък не им давай, те там са професионални апаши!

 88. 88 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  Безпаметна година за Търговския регистър...

 89. 89 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#44] от "Athanatos":

  "В случая е необходимо специално да се подчертае, че спешната потребност от допълнително дисково пространство не е резултат от действия и бездействия на възложителя и не може да му бъде вменено във вина"

  Тони Филипов отдавна е определил управлението на ГЕРБ като "користно невежество". Ситуацията с ТР е още едно доказателство за това.
  Този израз е точен и за поведението на правосъдния министър. Цачева не е чувала за морал, отговорност, очевидно несправяне със задълженията си... и ще куп обективни причини, за да си подаде оставката.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 90. 90 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 287 Весело

  "... необходима свободна памет, която според обявлението на поръчката е "крайно недосатъчна", защото всеки ден тя намалява с по 1.5 терабайта."

  "... решение на Агенцията по вписванията да обяви обществена поръчка за 190 хил. лева за "надграждане на съществуващите дискови масиви за съхранение на данни" със 120 терабайта.

  Ми кво. Ноо яко. Значи фирмата " по спешност" ще гуши по 200 хилки на всеки три месеца. Найс.

 91. 91 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#85] от "Venci Petrov":

  Чак пък толкова да искаш ит тях:)

 92. 92 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6295 Неутрално

  Ха-ха-ха. Това е пореден провал

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 93. 93 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2085 Весело

  Интересно защо поръчката е за 190хил. лв., когато един 12ТБ харддиск е около 900-1000лв.Даже има чисто нови модели, последна дума на техниката дето както и да ги смяташ, са около 10 000лв с ДДС и без отстъпки при желание да се направи масив от 120ТБ...И да ги сметнем, че ще са в RAID масив, и да умножим по 2, даже по 3 броя дискове, пак, 30 000лв. в най- лошия случай. Как решиха поръчката да е за 190 000лв., не е ясно.
  —цитат от коментар 22 на Mihail Ivanchev


  Умножили са сумата по коефициента "бета", който по литературни източници е 1,05%, но у нас е 6-7!

 94. 94 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#42] от "Graf":

  Бе не че нещо, ама обяснението ти няма нищо общо с реалността. Все пак не изграждаш сървър за домашно порно.
  Т.е. от тази гледна точка сметката ти е бакалска и не си прав.
  От друга гледна точка, тия олигофрени като нищо изграждат нещо като сървър за домашно порно, което прави цените отвратителни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 95. 95 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#22] от "Mihail Ivanchev":

  Не че нещо, ама първо в тая работа райда е малка брънка от целата инфраструктура. И отделно, ти колко си мислиш, че струва един сторидж? Без дисковете, тях гледам си ги сметнал некак... само желязото със райд контролерите, шкафовете, захранванията. М?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 96. 96 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Добра си е цената! При едно предишно управление министерството на образованието плати половин милион за иначе безплатната платформа за управление на съдържание Мудъл, още по-отпреди масово се купуват лицензи за Уиндоус и офиса на МС, ей така , да има. Традицията е държавата да дава луди пари за неща, които не струват толкова. Нали трябва да се нагушат по веригата.

  master
 97. 97 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Много прости хора управляват тази държава!

  Машини прости, народ неук.
 98. 98 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Гневно

  Не може да премахнат сканираните документи, защото няма как да задължат всеки да има електронен подпис и да подписва само електронни формуляри, нито пък да забранят на хората без електронен подпис да регистрират/придобиват/продадат юл
  —цитат от коментар 23 на uq


  Може да се сканира само неща които не могат да се сложат в електронен формуляр - снимка, подпис и т.н. 1.5 ТЕРАБАЙТА на ден САМО за Търговският регистър наистина е безумие, представете си какво ще е при напълно електронно правителство. Парите също са доста съмнителни, един диск 4ТВ е 235лв, за 120ТВ са 7050лв. Колкото и RAID да му слагаш, колкото и специални условия да са това 190,000лв т.е. 27 ПЪТИ пъвече е ПРЕКАЛЕНО.

  Съвсем очевидно е, че това електронно правителство и ХРАНИЛКА за наши хора. Не само от тази поръчка, на практика във всички поръчки е така. Отгоре на това и изпълнението е безобразно, още си спомням прословутият софтуер за детска градина на Фандъкова който доведе до оставката и... неприета от ББ.

  Време е ОЛАФ да навлезе в поръчките за електронно правителство, кражбите и некомпетентността са невероятни.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 99. 99 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  ...още по-отпреди масово се купуват лицензи за Уиндоус и офиса на МС, ей така , да има.
  —цитат от коментар 96 на gigabyte


  Там нещата са малко по-различни - подгонят ни американците за пиратството което свободно се вихри, нашите понакупят лицензи за държавната администрация и те млъкнат. За малко, след 3 години се повтаря.

  А че се пилее невероятно е факт, ако пенсионер така си планираше покупките и 5000лв пенсия нямаше да му стигнат.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 100. 100 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Лилавите дискове на WD изобщо не са сториджи, а за DVR и са на-евтиното нещо, което може да се купи на пазара! а инженер от DELL, който ще го инсталира, сметни го по курса за деня и виж какво излиза.
  —цитат от коментар 68 на Куха Лейка


  Тези 235лв които съм ги дал са за 4TB WD Red и там ясно е написано, че са за NAS. Наясно съм, че в един Data Center нещата са доста по-сложни но и пък това е предозиране. И както казах не е за първи път. Най-малкото backup не е в в режим на непрекъснати заявки та да слагаме SSD дискове. Отделно, че при такива обеми отдавна всичко трябваше да е копирано на ленти. А не при авария да ръчкат по дисковете и да събират байт по байт информацията.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK