Регистрираните безработни намаляват с 13.8% за година

Регистрираните безработни намаляват с 13.8% за година

© Анелия НиколоваОт началото на годината до края на септември числеността на регистрираните безработни в бюрата по труда намалява с над 22%. В края на септември те са общо 183 846, като броят им се свива с 0.1% спрямо предходния месец и с 13.8% в сравнение с година по-рано.


По данни на Агенцията по заетостта равнището на регистрираната септемврийска безработица е 5.6%, като запазва своята стойност от август 2018 г., но намалява с 0.9 процентни пункта на годишна база.


Новорегистрираните през месеца са 25 868, като от тях 1592 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учещи, и не са търсили работа. От началото на годината служителите от бюрата по труда са активирали 48 369 души чрез организиране на трудови борси, информационни събития, срещи със завършващите образование на кариерните центрове, както и чрез работата на младежки, ромски и трудови медиатори и др.
Освен към безработните дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учещи и пенсионери, като през септември 1034 души от тези групи са били регистрирани като търсещи работа.


Общо 18 280 са постъпили на работа през месеца,


като 88.9% от тях - в реалната икономика. В резултат от изпълнението на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните през месеца в субсидирана заетост са включени 2029 души: 1 092 – по схеми на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", 672 – по програми, и 265 - по мерки за обучение и заетост.


От началото на годината общо 15 376 безработни са включени в обучения за придобиване на нова квалификация и ключови компетентности, а завършилите успешно са 14 276. В края на септември в процес на обучение са 1104 безработни. Професиите, в които се обучават курсистите, са от професионалните направления: аудио-визуални изкуства и техники, компютърни науки, приложна информатика, строителство, градинарство (паркове и градини), производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи, хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг, а ключовите компетентности са насочени главно към придобиване на дигитални умения.


Заявените работни места на първичния пазар на труда


през септември са 17 063, като 65.8% от тях са в частния сектор. Най-голям дял свободни работни места са заявени в преработващата промишленост (25.2%), образованието (14.2%), административните и спомагателните дейности и търговията (с 13.1%), хотелиерството и ресторантьорството (5.9%), строителството (4.7%) и др.


Най-търсените групи професии през месеца са: преподаватели; оператори на стационарни машини и съоръжения; работници в добивната и преработващата промишленост, строителството и транспорта; продавачи; персонал, зает в сферата на персоналните услуги (бармани, сервитьори, готвачи, камериери и др.); квалифицирани работници по производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии и др.

Ключови думи към статията:

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zbs44514268
  zbs44514268
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Причината е че напускат страната!Това е ГЕРБ -няма хора, няма проблем!!

 2. 2 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4203 Неутрално

  Българската икономика не създава достатъчно добри работни места и причината за ниската безработица е това ,че много хора се изнесоха/изнесохме/ през последните години от България!

 3. 3 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4428 Неутрално

  Проблемът не е в тези, които напускат страната. Напускащите и тук не биха били безработни, защото са квалифицирани. Проблемът е в тези, които нямат квалификация и / или образование. Бюрата по труда трябва да организират курсове за обучение поне за неквалифицираните.

 4. 4 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3184 Неутрално

  Че безработицата е ниска се знае и се усеща - няма лошо повече хора да работят и получават заплати.
  Въпросът е какво ще стане, ако икономическият цикъл се обърне след година - две?
  Сега намалялото население от продължаващата емиграция е почти изцяло заето, но това не спира диспропорциите - и в образованието, и на пазара на труда.
  Докато образованието не стане по-адекватно на пазара на труда, от една страна, и от друга - докато няма принуда циганите да се образоват, тези данни ще ги гледаме само по време на икономически възход, а освен възходи има и кризи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK