Все повече българи предпочитат безконтактните плащания, сочи проучване

Все повече българи предпочитат безконтактните плащания, сочи проучване

© Айкарт АДВ България все по-търсени са алтернативните начини за плащане на различни видове сметки, а причината за това е, че по този начин се спестява време, като се избягва стоенето по дълги опашки.


Дигиталните портфейли са най-новият вариант за безконтактно плащане. Те се появиха и на българския пазар като модерен и удобен начин, с който потребителите му могат да плащат сметки и услуги само чрез доближаването на смартфона си до ПОС терминал.


Такава услуга, която превръща смартфона в портфейл, предлага още една компания - дружеството за електронни пари ICard ("Айкарт" АД), което от началото на годината пусна своето приложение. Дигиталният портфейл съчетава както онлайн и мобилно банкиране, така и дава възможност на потребителя да съхранява на едно място всичко, което държи в портмонето си - дебитни и кредитни карти, карти за лоялност, банкноти и стотинки. Преди няколко месеца на потенциалните потребители бе представено и друго българско приложение на същия принцип - phyre.
Оказва се, че около 80% от българите предпочитат безконтактните плащания. Това казаха от ICard, като се позоваха на проучване на консултантската и изследователска агенция "Експлика". Изследването е направено в определена целева група от 400 души, в която участват хора на възраст от 18 до 65 години, живеещи в големите градове, задължително потребители на интернет и ползватели на смартфони.


Дебитна карта или в брой


Два са основните методи на плащане, които българите предпочитат - с дебитни карти и в брой. На последно място по популярност и приемственост са виртуалните карти, които се използват от 14% от анкетираните, след тях са дигиталните портфейли - 12%, и като най-малко предпочитани са предплатени карти, употребявани едва от 11%.


Все пак плащанията в брой остават предпочитани в България, като средната сума, която човек носи в портфейла си на дневна база, се равнява на 66 лв.


При плащането на битови и комунални сметки се вдига процентът на хората, които отиват на място, въпреки че това не е най-предпочитаният начин сред анкетираните. Причина за това е, че така се разплащат младите хора без сигурен доход. Ползващите онлайн плащания са основно мъже, лица на възраст между 30 и 39 години, хора от столицата и лица с доход над 1000 лв., сочи проучването.


Какво искат потребителите


Проучването показва, че потребителите на дигитални плащания на първо място очакват продуктът, който ползват, да бъде освободен от такса за обслужване. На второ място е възможността да следят баланса по сметката си и да управляват парите си, а на трето - да могат да теглят от виртуалната си сметка.


Маркетинговият директор на ICard Надежда Маринова обобщи, че този вид продукти имат особено висок потенциал.


Според данните от проучването потребителите оценяват плащанията с телефон като бързи, сигурни и удобни.


Мобилният портфейл на ICard дава възможност на потребителите да управляват лесно парите от дебитните и кредитните си карти, да сканират и използват картите си за лоялност и да превеждат лесно пари на други хора. Чрез приложението могат да се правят безконтактни плащания, както и да се пазарува онлайн. Потребителите могат да следят баланса по сметката си и да следят направените транзакции в реално време. Поддръжката е безплатна, а има такси за захранване на карта, превод и теглене на банкомат.


Засега то е достъпно само за мобилни телефони, които са с операционна система "Андроид".

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Хората най-много си обичат да ум шумят банкнотки в джобовете ама нали трябва да се правят комисионни и на банките!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7495 Неутрално

  За сега възрастните и пенсионерите си плащаме в брой, безконтактното плащане е за младите.

 3. 3 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Дружеството за електронни пари е поръчало проучване, коете се е провело сред 400 души от някаква целева група, което е показало, че електронни пари предпочитат 12% от анкетираните. И след като са разбрали, че услугата им не е интересна, са решили да публикуват непредставителните резултати, за да си направят реклама...

 4. 4 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3178 Весело

  Ся, ако си говориме чеСно - българите най-обичат безконтролните плащания.

 5. 5 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Нека оповестят на годишна база колко карти са източвани, за какви суми и колко от тези суми НЕ са възстановени с клиширания мотив, че картодържателят не е сторил всичко необходимо да запази в тайна данните си. А след това да ни посочат кои банки не спазват срока за отговор до картодържателя след проверка и не сочат в уведомителните си писма, както ги задължава законът, че той може да се обърне към Помирителна комисия за платежни спорове към Комисията за защита на потребителите.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8386 Неутрално

  Да учат не искат, ама с картите добре се оправят.

 7. 7 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 761 Гневно

  Аз исках да имам "КОНТАКТНА" карта - НО НИКОЙ не ми даде това право!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK