Обвиненията за некачествени ремонти уронват престижа на консултантите, твърди асоциация

Обвиненията за некачествени ремонти уронват престижа на консултантите, твърди асоциация

© Цветелина Белутова, КапиталПрибързаните заключения, че в България се строи некачествено, защото консултантските и надзорните фирми не упражняват контрол, имат за цел да уронят авторитета и да обезсмислят функциите на строителния надзор в страната. Това се казва в позоция на управителния съвет на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти (БААИК), изпратена до медиите, министър-председателя Бойко Борисов, министъра на регионалното развитие Петя Аврамова и директона на националния строителен надзор Иван Несторов.


Не приемаме да се правят прибързани заключения на база няколко частни случая, огласени в медийното пространство, включително и с международен отзвук, и да се дискредитира професионализмът на всички фирми в България чрез вменяване на недоказана вина на един или друг участник в строителството, се казва в позицията.


От асоциацията посочват, че доказването на проблеми при строителството и грешки на надзора е сложен и дълъг процес, който се решава в съда, заради липсата на ясна нормативна уредба. Същевременно това пречи и на организацията да оказва влияние на фирмите да спазват етични правила и норми.


В текста се изказва и несъгласието на БААИК с "прибързаните административни санкции, наложени на фирми, доказали във времето своя опит и професионализъм!", като те са следствие на "за жалост, от т.нар. "журналистически" разследвания". "Апелираме за достойно и справедливо отношение към нашата професия", завършва позицията.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ТРОЛетарин
  ТРОЛетарин
  Рейтинг: 9 Неутрално

  Това платен "репортаж" ли е?

  Коментирам платено.
 2. 2 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 717 Неутрално

  А га ядохте кифтета ни ривахти, нали.
  Я кажете кои фирми надзирават Джи Пи Груп и винаги ли все те печелят когато печели то и как става тази работа. Щото има едни съмнения, че всичко е нагласено - от консултанта, който пише поръчката и осигурява експерти, през самата поръчка, в това число и тази за надзора.
  Та има ли фирма, която винаги печели да надзирава Джи Пи Груп или няма. Далаверата е ясна - аз ти съдействам да те изберат, а ти си затваряш очите за моите издънки.

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Гаранционните срокове трябва да са минимум пет години, а за обекти от национално значение като магистралите - 8-10.
  Тогава ще се работи качествено, като трябва да си извадиш от твоите парички.
  Иначе това, за което се говори касае основно ОП, в частния бизнес не са толкова зле нещата.

 4. 4 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Съгласен съм, че не може всеки комплексар да ходи да снима с телефона и след това да обяснява на всички колко е умен и какви глупаци работят и контролират.

 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Елате да видите във Варна на ул. Д-р Железкова 35 каква сграда е построена . С няколко тела е и в средата на етажите разликата в телата е двойно по-голяма от тази в основата и на покрива. Сега отвън ще я наскират със стереопор и готово.
  А в основата поради липсата на вибриране железата се подават ама и там ще го маскират.

  Ако имаше надзор, можеше ли такова нещо да се случи. Или то надзор има ама на книга. А циганите де правиха ЕВТИНКО строежа, те не са виновни възможностите им толкова.

  Да му мислят тия де си купят апартамент или магазин в тая сграда

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4505 Неутрално

  Безсрамници! Трябва да се направи черен списък на издънилите се надзорници, и забрана да работят по дейността си за поне 5 години.

  Стената на срама: Топ 10 на руските тролове във Форума - von_seeckt, Шопов, Julian Mall, Nada Tomba, WWW, Taiga, Нормален гланц, Али Ибн Абдул Обстул Бей, Divi filius, qwerty 500....
 7. 7 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2501 Неутрално  Амчто некачественото строителство само се набива на очи.
  Даже понякога може да ти се доповръща като го видиш.

 8. 8 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4801 Неутрално

  "Обвиненията за некачествени ремонти уронват престижа на консултантите,...."

  У нас не става въпрос за престиж, а за много пари

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  Абе ние в консултанти ли се спъваме като ходим или в разкъртени плички.

 10. 10 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ онзи същия
  Рейтинг: 213 Весело

  Не познавам тази българската нормативна уредба, която споменават от тази асоциация.

  "...От асоциацията посочват, че доказването на проблеми при строителството и грешки на надзора е сложен и дълъг процес, който се решава в съда, заради липсата на ясна нормативна уредба..."

  Като ориенталец ми се струва че резултатите от проверките на лицензирани лаборатории, както и документирани нарушения в регламентираните строителни процедура от грамотен тех'контрол са достатъчно доказателство за причините на некачествено строителство. Съдът определя щетите, ако някоя от страните (99% изпълнителя) оспорва наложените в договора санкции (глоби, задържане на парични гаранции или удължаване на гаранционния период).

  Ще дам два-три прости примера, надявам се разбираеми за всеки.

  1. Ако асфалт'бетонната настилка (асфалт на говорим български) съдържа по малко битумен от зададените в договора параметри, или е по тънка от проектираното, резултатите от проверките на 2-3 лицензирани лаборатории са достатъчно доказателство за неспазване на договора. Съдът може да определи допълнителни санкции на изпълнителя (освен тези в договора), и може да нареди проверка от друга лаборатория, но ще приеме нейните резултати.

  2. Ако в цемент'бетона (бетон, на говорим български език) не са спазени параметрите цемент/вода/агрегати според градациите им, и в резултат бетонът е по слаб от договореното-прроверка от лицензирани лаборатории е доказателство за нарушаване на договора. Съдът може (освен да изисква проверка от назначена от него лаборатория) само да одобри санкциите наложени по договор, и да одобри (или не, но това рядко се случва) изискването на поръчителя за разрушаване на дефектните работи и тяхното повторно изпълнение.

  3. Ако изпълнителя не спазва определени ДОГОВОРЕНИ процедури по време на изпълнението (процедурите са подробно описани в нещо паралелно на БДС), и тех'контрола документира този факт, съда почти никога не намалява санкциите предвидени в договора. Напротив, често одобрява допълнителен финансов иск от поръчителя към изпълнителя.

  Например "поливането с вода на бетонни елементи в определени периоди след тяхното изпълнение". Липсва ми българската терминология, на английски е "Curing of concrete". Има го в търсачките за по любопитните. Ако не се прави, "цементизацията" на бетона не стига до проектираните параметри, което влошава качеството на бетона, понякога драстично (в топли и слънчеви страни като Израел). Проектантите познават проблема, и се съобразяват с него за да предотвратят нежелани резултати. Грамотен тех'надзор също познава проблема и набляга на това "поливане". Абсурдът е че и ВСЕКИ що годе опитен изпълнител познава проблема, но във веригата на подизпълнители, тех'ръководители, бригадири и бачкери понякога има гафове и тогава..Ох, БОЛИ!!!

  П.С. Съжалявам че коментара стана дълъг и скучен, имам това "професионално изкривяване" да обяснявам дълго и подробно😀

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1528 Неутрално

  Съвсем простичко е:
  Работата хвали майстора!

  Кой ще ви уронва престижа, ако последващите ремонти никак не ви хвалят, а това се превърна в закономерност.

 12. 12 Профил на block
  block
  Рейтинг: 873 Неутрално

  обвинява, обвинява.. колко да обвинява. нали работата говори за майстора, а работата всички я виждаме с очите си. какво толкова пискат? да си свършат работата добре и няма да има уронване на престижа.

 13. 13 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1164 Неутрално

  надзорът в строителството е като надзорът на КТБ-то.

  схеми, далавери и накрая - позор.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8195 Неутрално

  Това не са прибързани заключения а факти.

 15. 15 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 888 Неутрално

  "Обвиненията за некачествени ремонти уронват престижа на консултантите, твърди асоциация"

  Докато бай Ставри от ЦСЗ-то не започне да ви уронва престижа, все така ще е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK