Бюджетът за 2019 г. предвижда ниска безработица, инфлация и дефицит

Владислав Горанов, министър на финансите.

© Велко Ангелов

Владислав Горанов, министър на финансите.България може да поеме нов дълг до 1 млрд. лв. като общият размер на държавния дълг е до 22 млрд. лв., предвижда проектозаконът за държавния бюджет през 2019 г., публикуван от Министерството на финансите за обществено обсъждане.


Максималният размер на новите държавни гаранции, които ще може да бъдат издадени през 2019 г., се предвижда да е до 215 млн. лв. За същата сума се предвижда Народното събрание да одобри гаранция за заем за строителството на газова връзка с Гърция.


Бюджетът за 2019 г. е разчетен при реален ръст на БВП от 3.7%, средногодишна инфлация от 3 на сто, безработица от 4.8%. Прогнозите на кабинета са безработицата да продължи да намалява като достигне 4 на сто през 2021 г.
Минималната работна заплата ще се увеличи от 510 на 560 лв.


Министерството на финансите отчита, че заложеният за тази година бюджетен дефицит от 1% от БВП няма да бъде реализиран и бюджетът ще завърши с излишък от 0.5% от БВП. Въпреки това в средносрочната бюджетна прогноза и за догодина се залага дефицит от 0.5%, а за 2020 г. вече се предвижда балансирана бюджетна позиция.


В проектобюджета за догодина министерството е предвидило приходи от 43.9 млрд. лв. (38.2% от БВП) при 39.2 млрд. (36.2%) за тази. Разходите нарастват от 38.6 млрд. лв. (35.7% от БВП) на 44.5 млрд. лв. (37.7%)
През 2020 и 2021 г. се предвижда делът на приходите и разходите в БВП да намалява, но да нараства номинално, достигайки 47.6 млрд. лв. през 2021 г.

Бюджетът ще получи през 2019 г. с 1.0 млрд. лв. повече неданъчни приходи от въвеждането на тол такса и електронна винетка, от концесията на летище "София" и планирани приходи във фонд "Сигурност на електроенергийната система".


Правителството е записало през следващата година да похарчи със 150 млн. лв. повече за хора с увреждания, 40.4 млн. лв. допълнително за помощи за отопление, 7 млн. лв. допълнително за деца - сираци, които нямат право на наследствена пенсия. Предвидено е увеличение на заплатите в бюджетния сектор средно с 10% с уговорката, че ще се отчита приносът на всеки конкретен служител. Увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал ще е средно с 20 на сто. За отбрана са предвидени близо 1.6 млрд. лв. или 1.58% от БВП. Планира се също финансирането на сектора да достигне 2 на сто от БВП през 2024 г.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Като цифри не изглежда и не звучи лошо!
  На "терен" за съжаление нещата изглеждат доста по-тъжно : липса на дългосрочна стратегия, устойчивост и грижа за общото благо....

 2. 2 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Идат избори... ще се харчи популистки.

  Къде са реформите, къде са виновниците зад решетките?
  Празни обещания.

  Само слушам за стадиони, за застрояване на защитени територии, за проблемите с търговския регистър. Слушам какво шошко ми бил дал!!! той на мен бил ми дал...

  У един за домашно горанчо, я кажи къде са чуждите инвестиции?

 3. 3 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Поредният "безмислен" бюджет, чиято единствена цел е да се крепи стабиУността на баце и компания. Вероятно този 1 млрд. заем ще отиде отново за финансиране на "великото саниране" с обществени поръчки, и ей ги хоп как се правят 3,7 % растеж на БВП с метода "ляв-десен джоб". Това трябва да е последния бюджет, който малкия Шиши прави, дано не го изкара и докрай!

 4. 4 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  А парите за самолетите от стария бюджет отиват ли в новия бюджет или ще се изпапкат за заплати и предстоящите избори,а за тях ще се осигурят от новия заем. Да ви е честит новия заем и партия Герб,която окончателно ще погребе България.

 5. 5 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Добър бюджет. Браво на Горанов.

 6. 6 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Цената на петрола и на газа и другият структуроопределящ внос и нашите собствени търгаши спекуланти, пък и новите данъци и променени осигурителни прагове, ще послушат ли калинката, за да осигурят инфлация в рамките на удобното?

  мурзилка
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#5] от "Antoaneta Tzoneva kaka Tzonka i Ivet Dobromirova":

  Общи приказки. Я кажи къде ще се реформира?

  Аз виждам бюджет, с който ще се харчи до пръсване, за да се нагушат правилните хора, дето после да строяват електората. Течове и злоупотреби няма да се пипат, защото паричните канали са насочени дълбоко в гушките на шишковците дето продължават да закопават родината.

 9. 9 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#8] от "|Y|":

  Ако имаш доказателства за аргументите си, предай ги на прокуратурата.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#9] от "Antoaneta Tzoneva kaka Tzonka i Ivet Dobromirova":

  Прокуратурата е на шиши, елементарно хитруваш, кого смяташ, че заблуждаваш тук?

 12. 12 Профил на Ivan Chervenkov
  Ivan Chervenkov
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#11] от "|Y|":

  Съдиите пък са на кръга 'Агнешките Главички' и Капиталците. Какъв е проблема??

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на |Y|
  |Y|
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#12] от "Antoaneta Tzoneva kaka Tzonka i Ivet Dobromirova":

  Проблемът започва на сантиметър зад очната ти линия.

  Сега ще отговориш ли на поне един от поставените от мен въпроси?

 16. 16 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#14] от "Antoaneta Tzoneva kaka Tzonka i Ivet Dobromirova":

  Именно де - къш, къш!

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5051 Любопитно

  Не е ли време да се правят бюджетите на излишък. Така се "заявява" стабилност

 18. 18 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#6] от "Маршалов":

  Няяяя съ плашиш. С НСИ всичко е СайФай - щом инфлацията за 2017 е 2.7%, (като най-забавната част е намаление на цените при храни, дрехи, обувки и здрвеопазване хахаха ) щом средната заплата в България 1200 лв (тая приказка даже Цвъки и Горанов-малкия Шиши не обичат да я разказват, че идва малко в повече на матр'яла), всичко доказано с методите на Нагласаков и Натъкмаков!

 19. 19 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 790 Гневно

  нищо, от пусто в празно се прелива с тоя бюджет

  що примерно не се рЕзко ограничат инвалидните пенсии, щото в България без да е имало война на хартия има няколко СТОТИН хиляди инвалида, цоцащи пенсии - я за високо кръвно, я за някоя подобна глупост, дето можеш да работиш още 50 години ако си взимаш хапчетата

  и със спестените пари примерно да се насърчава раждаемостта на хора с ДОКАЗАНО завършен 12-ти клас

  аз на тва викам стратегически бюджет, не за воените 2 милиарда, за държавните чантаджии 1 милиард, за саниране на нашите фирми 2 милиарда и тн....


  и нека ВИДИМ на 31- ви декември дали ''бюджетът ще завърши с излишък от 0.5% от БВП'', или 1 ден преди ваканцията ще бъде раздаден тоя излишък на нашите хора

 20. 20 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2586 Неутрално

  "България може да поеме нов дълг до 1 млрд. лв. като общият размер на държавния дълг е до 22 млрд. лв., предвижда проектозаконът за държавния бюджет през 2019 г., публикуван от Министерството на финансите за обществено обсъждане."

  А може и да използва бюджетният излишък, за да ПОГАСИ един милиард дълг.
  Защо г-н Министър товарите държавата с допълнителен дълг, при условие, че имаме бюджетен излишък от близо три милиарда?

 21. 21 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Весело

  До коментар [#6] от "Маршалов":Няяяя съ плашиш. С НСИ всичко е СайФай - щом инфлацията за 2017 е 2.7%, (като най-забавната част е намаление на цените при храни, дрехи, обувки и здрвеопазване хахаха ) щом средната заплата в България 1200 лв (тая приказка даже Цвъки и Горанов-малкия Шиши не обичат да я разказват, че идва малко в повече на матр'яла), всичко доказано с методите на Нагласаков и Натъкмаков!
  —цитат от коментар 18 на idiotstavrev


  Да, май Копче и Камбана оная година, 2017, си намалиха доста цените на тоалетите от модната линия за 2013г. продавани в България и стъкмистиците са го взели предвид.

  мурзилка
 22. 22 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  Ох престанете да спекулирате с тая ,,безработица",защото хора не останаха в България. Те измерват ниво на безработица моля ти се.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  Все има излишък и все нови дългове поемаме. А всички казват, че се задава криза, макар да не е догодина. По изборно време се харчи не с разум, а с популизъм.

 24. 24 Профил на Damian Damianov
  Damian Damianov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Най-вече крадене, грабене и обири предвижда...

 25. 25 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Който не му харесва да си спечели изборите...Не че Бацу не ги научи лошо- искай и ще ти се даде ,ама по малко...На бедна държава с ниски доходи- толкоз..
  Проблем са изтичащи пари - БДЖ, разни топлофикации и прочие...
  Иначе сме по модата- досега излишък, догодина -дефицит..
  Тези планове за безработица 4.8 и растеж от 3.7 са доста съмнителни..
  Браво на даскалите...кошмарна неграмотност но иначе заплатите - добре..

 26. 26 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Поредният "безмислен" бюджет, чиято единствена цел е да се крепи стабиУността на баце и компания. Вероятно този 1 млрд. заем ще отиде отново за финансиране на "великото саниране" с обществени поръчки, и ей ги хоп как се правят 3,7 % растеж на БВП с метода "ляв-десен джоб". Това трябва да е последния бюджет, който малкия Шиши прави, дано не го изкара и докрай!
  —цитат от коментар 3 на idiotstavrev


  Безсмислен коментар с основна целд а се вие и плюе. Може ли аргументация, защо бюджета е безсмислен и единствената му цел била стабиуността??? А предположението за санирането е плюнка в празното пространство.

 27. 27 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Най-вече крадене, грабене и обири предвижда...
  —цитат от коментар 24 на jobssboj


  Опорна точка от позитанчета за позитанчета. Кратко, ясно, оплюващо и очернящо.

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#18] от "idiotstavrev":

  Средната заплата е толкова. Медианата не е толкова, защото 80% от населението получават под средната, а 10% много над.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#23] от "Роси":

  Поемаме нови дългове, защото издължаваме стари. Не прочете ли че задлъжнялостта се планира да падне. Въпреки, че при дефицит в бюджета, това може да стане само за сметка на резерва в БНБ, но това е добър ход, защото лихвите са отрицателни и държавата плаща на БНБ.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 30. 30 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#22] от "uhl23528019":
  Има и друга статистика - брой заети. През юни 2017 та 2 340 682, прдз юни 2018 - 2 354 411.
  А това че намаляваме не е заради миграцията, а понеже не се раждат деца. Отрицателната миграция у нас е около 30 пъти по-ниска на 1000 души население отколкото в Литва и Латвия,но там се раждат повече деца.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 31. 31 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  "разчетен при реален ръст на БВП от 3.7%"
  ----
  т.е. всичко ще е долу-горе както досега с малко повече пари за всеки гласоподавател (взети назаем) - подготовка за "Борисов 4"?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 32. 32 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":

  Това че намаляваме е заради отрицателния естествен прираст,което говори освен за миграция и за ВИСОКА СМЪРТНОСТ!

 33. 33 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2241 Неутрално

  До коментар [#30] от "tribiri":


  Ако въпреки ниската раждаемост,поне смъртността не беше толкова висока,то прираст 0 щеше повече да ни радва от отрицателен!

 34. 34 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Хохоооо, ще харчим като за последно?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 35. 35 Профил на Yuri Dobrev
  Yuri Dobrev
  Рейтинг: 551 Весело

  Във времената на социалиЗЪМА обяснявах на разни ръководители, че местим парите от левия в десния джоб ,а в задния, където е портфейла,парите са в едно и също количество и даже няма нищо.

 36. 36 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До # 30. triviri. Защо гледаш заетостта през юни ,когато има селскостопанска работа? Кажи ми заетостта колко е сега,когато реколктата е прибрана?

 37. 37 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Поредният "безмислен" бюджет, чиято единствена цел е да се крепи стабиУността на баце и компания. Вероятно този 1 млрд. заем ще отиде отново за финансиране на "великото саниране" с обществени поръчки, и ей ги хоп как се правят 3,7 % растеж на БВП с метода "ляв-десен джоб". Това трябва да е последния бюджет, който малкия Шиши прави, дано не го изкара и докрай!
  —цитат от коментар 3 на idiotstavrev


  Кавичките трябва да са на БЮДЖЕТ а не на БЕЗМИСЛЕН...

 38. 38 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 482 Неутрално

  422 000 служителя , значи ако станат 500 000 са се справили със заетоста ? това че покупателната способност на мин. заплата от 560 лв ще стане 350 не е от значение , а важно е как изглежда цифрата и да върви отчета , мутрите са си мутри , вари ги печи ги без далавера да грабат и крадът не виждат смисъл да са на власт , от къде ли са се научили ?

 39. 39 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2241 Весело

  До коментар [#38] от "rossen4i4o":
  Те думата ,,покупателна способност" я познават само около избори!

 40. 40 Профил на Неизвестен извършител
  Неизвестен извършител
  Рейтинг: 272 Неутрално

  И кво ги прайхме тез милиарди досега, па и можем да си позволим още един-два?
  Цената на "стабилността" ли?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK