И до 2021 г. държавата ще поема годишно до около 1 млрд. лв. нов дълг

И до 2021 г. държавата ще поема годишно до около 1 млрд. лв. нов дълг

© Надежда Чипева, КапиталПрез периода 2019 – 2021 г. се предвижда дългово финансиране на бюджета под формата на държавни ценни книжа (ДЦК) да остане в рамките на около 0.8–1 млрд. лв. годишно. Сумата е базирана на размера на падежиращия дълг в обращение (годишно от порядъка на 1.1 млрд. лв. до 1.4 млрд. лв.).


Като основен източник за осигуряване на пазарно ориентирано финансиране през следващите 3 години се очертава вътрешният дългов пазар. В допълнение към финансирането с ДЦК през 2019 – 2021 г. са предвидени усвоявания на средства в размер на около 586.7 млн. лв. по вече договорени държавни заеми. Това е записано в проекта на стратегията за управление на държавния дълг в периода 2019 - 2021 г., оповестена за обществено обсъждане от Министерството на финансите.


В документа е записано, че през идните три години държавният дълг ще намалее незначително, но заради прогнозирания ръст на икономиката като процент от БВП той ще спадне.

По прогнозни данни за периода 2018 – 2021 г. делът на дълга, деноминиран във валути, различни от левове и
евро, се очаква да бъде в рамките под 1%. Частта на дълга с плаващи лихви също се предвижда да се запази на ниски нива, варирайки в диапазона между 2% и 4%.
Съотношението лихвени разходи/БВП през целия период 2019 – 2021 г. се запазва в границите под 1%, предвижда Министерството на финансите.


Основните рискове пред прогнозата, които оказват влияние върху публичните финанси и нивото на държавния дълг, се свързват с несигурността за развитието на международната търговия и динамиката на международните цени.


Основните рискове по линия на външната среда са свързани с нестабилната геополитическа обстановка и нарастващия брой протекционистични мерки, въвеждани от отделни държави. Нарушаването на общопризнати
икономически споразумения ограничава външната търговия и влияе негативно на инвестиционната активност, като в зависимост от степента на изостреност противопоставянето може да доведе до сериозни последици за определени икономически сектори, региони и/или държави.


В периода 2018 - 2020 г. индикаторът "дял на държавния дълг с остатъчен срок до 1 година в общия размер на държавния дълг в обращение" отбелязва спад от 4.3% до 3.7%, запазвайки се на ниво, което не предполага дълговият портфейл да бъде изложен на сътресения при рефинансиране.


В края на 2021 г. се очаква този показател да достигне ниво 12.6% вследствие на предстоящия през 2022 г. падеж на 7-годишната емисия еврооблигации, пласирана като част от първата транзакция под основаната GMTN програма през март 2015 г. (Глобална средносрочна програма за емитиране на международните капиталови пазари).


Последващо изменение в контекста на предстоящия през 2022 г. падеж се регистрира и при стойността на параметъра среден период до матуритета, която намалява от 6.8 години през 2018 г. до 5.3 години в края на 2021 г.


И в бъдеще следването на подход за поемане на ново дългово финансиране, основно с фиксирани лихвени проценти и рисково неутрални валути, в условията на валутен борд намалява влиянието на пазарните рискове и осигурява по-добра прогнозируемост на разходите за обслужване на дълга, се посочва в проекта.

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1255 Неутрално

  "Съотношението лихвени разходи/БВП през целия период 2019–2021 г. се запазва в границите под 1%"
  Правилно ли разбирам, че независимо дали бюджетът е на + или минус, дългът трябва да се поддържа, за да може някой да взима 1% от БВП под формата на лихви?

 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  " В допълнение към финансирането с ДЦК през 2019 – 2021 г. са предвидени усвоявания на средства в размер на около 586.7 млн. лв. по вече договорени държавни заеми."

  Би ли бил така добър г-н Министъра, да обясни защо тези усвоявания не се заложат в самият бюджет, вместо да се влиза в дългова спирала (теглене на заем, за да се погаси друг заем)?

 3. 3 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Това е лоша идея. Не трябва да се допуска дългът да расте, защото се увеличават и лихвите по плащания, а това повишава икономическите показатели.

 4. 4 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1621 Весело

  Браво!
  След като всяка година "реализираме" милиардни излишъци,
  пак се намира начин да си имаме дългове!
  Иначе може да спрем да плащаме лихви и
  с тези пари да се свърши далеч по-полезни неща!
  А това хич не е по вкуса на "независимите банкери",
  понеже от лихви се издържат!

 5. 5 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#3] от "Voiko":

  Защо вярваш на Дневник , а и защо четеш само заглавията , в статията е написано ясно , че този нов дълг отива за покриване на стар, тоест заглавието е чиста манипулация, защото става въпрос за рефинансиране.

  През периода 2019 – 2021 г. се предвижда дългово финансиране на бюджета под формата на държавни ценни книжа (ДЦК) да остане в рамките на около 0.8–1 млрд. лв. годишно. Сумата е базирана на размера на падежиращия дълг в обращение (годишно от порядъка на 1.1 млрд. лв. до 1.4 млрд. лв.).

 6. 6 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#1] от "Лео":

  ТЪПО!

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 7. 7 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Как така ГЕРБ хем се хвалят, че постигат по 2 милиарда бюджетен излишък на година, хем продължават да заемат по 1 милиард дълг на година ?!?

  Това не означава ли 3 милиарда лева НЕ планирани за харчене в бюджета и къде отиват?

  И на всичко отгоре Борисов държи да даде летище София на концесия за 30 години за да получел 600 милиона на куп за да спаси БДЖ ?!?

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5638 Весело

  Да перифразирам Вапцаров :)
  "А парите не стигат, деца"

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5834 Весело

  До коментар [#5] от "Иван К.":

  Обяснявате какво е кладенчова вода, на едни същества, които обикновено имат неприятности около Коледа.
  Каквото и да им казвате, те си издават характерните звукосъчетания.
  Наистина, заглавието е силно манипулативно. Сякаш дългът ще нараства с по милиард на година. Поемало се било нов дълг, а какво става със стария, не се споменава в заглавието. Дългът, като такъв, сам по себе си, като финансов инстумент, не е лошо нещо. Лошо става, ако е огромен и непосилен. А нашият е около 20% от БВП. Което е нищо. Италия има 130%.
  Ама дай да циврим...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7741 Неутрално

  Каква е логиката всяка година да имаш 2 млрд. излишък , а да залагаш в бюджета дефицит и да вземаш заеми.

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Във вашето семейство, колко е заема който сте взели, на база годишен доход?
  Като процент.

 12. 12 Профил на ivantankov
  ivantankov
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":

  Последният дълг изплатих 2005.

 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  До коментар [#11] от "atmanpg":Последният дълг изплатих 2005.
  —цитат от коментар 12 на ivantankov


  Ами нали в заемите няма нищо лошо? Защо не теглиш нов?
  Лично на мен дългът ми тежеше, като воденичен камък. Най-вече психически. Защото никой не знае какво му готви бъдещето и дали утре няма да вилнее нова икономическа криза.
  Сега, когато имаме излишъци в бюджета и добре работеща икономика - вземането на допълнителен дълг е неразумно (меко казано).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK