Плащанията в брой стават все по-непопулярни и сред българите, сочи проучване

Плащанията в брой стават все по-непопулярни и сред българите, сочи проучване

© Анелия НиколоваЗа все повече българи плащането в брой става все по-непопулярно, а три четвърти от тях проявяват интерес към плащания през ПОС терминали и чрез мобилните си телефони. Това сочи проучването Masterindex 2018 на "Мастеркард", проведено сред 100 активни картодържатели на възраст между 18 и 64 г.


Проучването показва и че прогресивно намаляват плащанията в брой на суми до 25 лв. - това е размерът на плащането, което в момента се прави с безконтактна карта, без да е нужно въвеждането на ПИН код. Сумата ще бъде удвоена от април идната година за притежателите на "Мастеркард".


Повечето участници в проучването притежават безконтактни карти - 67% дебитни, а 19% - кредитни. Основното предимство, което те посочват са бързината, сигурността, практичността. В момента в България 93% от ПОС терминалите са безконтактни.
През 2018 г. най-голям ръст в онлайн пазаруването на българите се наблюдава в козметиката, подаръците и настаняването в хотели и други места.

Най-важните фактори при избора на разплащателна карта са репутацията на банката (56%, този процент е бил 71% във времето след фалита на КТБ - бел. ред.), която я издава, ниски такси за обслужване (38%), мултифункционалност (40%), наличие на мрежа от банкомати (31%).


Участниците в проучването сочат, че най-много им липсва възможността да плащат с карта в градския транспорт и на ПОС терминали в кварталните магазини.


Средният месечен разход на българските картодържатели е 300 лв., показват още данните. От запитаните 80% притежават дебитна карта, 14% - и дебитна, и кредитна карта, а едва 5% - кредитна карта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK