Стопанската камара иска нов Кодекс на труда

Стопанската камара иска нов Кодекс на труда

© БСКОрганизациите, членуващи в Българската стопанска камара, предлагат да се напише нов Кодекс на труда, който да отговаря на съвременните индустриални отношения. Това се казва в съобщение до медиите след проведена среща на организациите, членуващи в камарата, по проблемите им.


Участниците в нея са единодушни, че настоящият кодекс, писан в условия на тоталитарна икономика с изцяло държавна собственост върху производствените активи, променян през годините стотици пъти, не отговаря на съвременните условия и изискванията на пазара на труда. Посочва се, че България е на последните места в ЕС
по всички показатели, характеризиращи гъвкавите трудови отношения, включително работа на срочен трудов договор, чрез агенция за временна работа, почасова заетост, втори трудов договор и други.


Организацията предлага широк дебат по темата, след който, ако се реши, да се напише нов кодекс.
Членовете на камарата посочват още проблеми като липсата на работна ръка, нерегламентирания внос, подбиващ цените на българското производство, регулаторните режими и административният натиск, както и предизвикателствата пред т.нар. кръгова икономика.


За пореден път бизнесът призовава управляващите да определят адекватен модел за формиране на таксата за смет, която да не зависи от данъчната оценка на имота или балансовата стойност на активите, а вместо това да се формира от количеството изхвърлян боклук.


За сериозен нерегламентиран внос на велосипеди от Китай предупреждава главният секретар на Асоциацията на производителите на велосипеди в България Борислав Георгиев. Той припомня, че този сектор в България осигурява 1600 работни места, а през 2017 г. износът на продукция е за 7 млн. евро.


Според изпълнителния директор на Асоциацията на рециклиращата индустрия Владимир Димитров един от базовите проблеми е липсата на качествена оценка на въздействието на проектите на нормативни документи. "Оценката или изцяло липсва, или е повърхностна, незадълбочена и напълно формална", обяснява той.


Бизнесът отново поставя проблема с липсата на работна ръка, чието решение според него минава през дуалното обучение и облекчаване на процедурите за привличане на работници от трети страни, извън ЕС.

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Аз им предлагам да започнат да дават по-европейски заплати.
  Другото е от лукавия.

 2. 2 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Защо въобще трябва да има Кодекс на труда? Да казва колко пъти на ден трябва да почива работещия с компютри (като мен)?

 3. 3 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#2] от "plamen_b":

  Защото т.нар. Кодекс на труда трябва да закрепи желанията на "работодателите" - въвеждане на:
  Системата 5-4 -3-2 -1/ Петилетката за 4 години от 2-ма души с една заплата..../.

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 4. 4 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1621 Весело

  До коментар [#3] от "mitko11":

  Пропуснах "на три смени..."

  Ако погледнем строго научно в жилите на турските султани тече повече руска кръв, отколкото при руските царе. От 36 султани само 13 са с доказан турски произход...
 5. 5 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":


  Аз им предлагам да започнат да дават по-европейски заплати.Другото е от лукавия.
  —цитат от коментар 1 на НеКой


  А пък аз предлагам някой да вземе да обясни на НеКой и др. подобни, че в България заплати се ДАВАТ само в държавния сектор. При мръсните частници се налага да ги заработвате. Освен това работата при тях не е задължителна, т.е. ако не ви харесва може да напуснете. Това, последното, е най-лесния начин да накарате работодателя да ви вдигне заплатата до разумното ниво.

 6. 6 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz73":

  Минималната заплата в България е 250 евро.
  И повече от милион души се водят на такава заплата.
  В Европа това е възнаграждание няколко дни.
  Иначе е ясно, че никой нищо не дава даром.

 7. 7 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#2] от "plamen_b":


  Защо въобще трябва да има Кодекс на труда? Да казва колко пъти на ден трябва да почива работещия с компютри (като мен)?
  —цитат от коментар 2 на plamen_b


  Кодексът на труда е най-грубия начин държавата да се намеси в свободното договаряне между два субекта. Ако този кодекс го нямаше, заплатите като цяло щяха да са по-високи. Знам, че звучи налудничаво, но който не е плащал незаработени заплати той няма да го разбере. Щото т.н. ФРЗ е константна величина, а кодексът те задължава да я разпределяш "справедливо", т.е. да плащаш МРЗ и на тия, дето по цял ден си клатят...краката.

 8. 8 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#6] от "НеКой":


  До коментар [#5] от "lz73":Минималната заплата в България е 250 евро.И повече от милион души се водят на такава заплата....
  —цитат от коментар 6 на НеКой


  Кой ти каза тази откровена глупост?

 9. 9 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz73":

  Заплата се изкарва, ное функция на пазара на труда. Завода за цимент в Девня има по-голяма производителност от този в Бергамо и "изкарва" повече, само дето на работниците в Девня им "дават" 4 пъти по-малко. При въпрос към мениджмнта, защо това е така, отговорът е защото сте съгласни да работите за толкова.

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  А не искат ли....те да го "напишат"?!?!?!

 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1083 Любопитно

  До коментар [#10] от "selqnin":

  А ти да не мислиш, че депутатите сами пишат законопроектите, които внасят? 😂

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 12. 12 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#9] от "Doge":


  ...само дето на работниците в Девня им "дават" 4 пъти по-малко. При въпрос към мениджмнта, защо това е така, отговорът е защото сте съгласни да работите за толкова.
  —цитат от коментар 9 на Doge


  Абсолютно правилен е честен отговор! Основната цел на мениджмънта е да увеличава благосъстоянието на собствениците. Въпросният завод не е социална структура. Ако работниците напуснат и не се появят други, съгласни да работят за тези пари, заплатите ще се вдигнат. Това обаче ще се случва докато е възможно, после се затваря производството. Просто е!

 13. 13 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 372 Неутрално

  тъй като няма достатъчно работна ръка, дай сега като бонус към ниските заплати да отменим и трудовия кодекс, та да направим условията на труд още по-несигурни...и работната ръка ще се появи повече? На БСК май чавка им е изпила ума...

 14. 14 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  При мръсните частници се налага да ги заработвате. Освен това работата при тях не е задължителна, т.е. ако не ви харесва може да напуснете.
  —цитат от коментар 5 на lz73


  Така е, но ако не можеш да си организираш работата и не можеш да плащаш заплата съответно стандарта на живот, пускаш кепенците. Фалираш, присъединяваш към наемните работници и освобождаваш работна ръка за по-ефективни производство. А тук постоянно се налага да слушаме някакви въшльовци, които плащата по някой стотак и искат да дойде работна ръка от незнам си къде, та да работи без пари.

 15. 15 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  КТ е 400+ члена и къмто 130 стр. Кой ще ви чете новите глупости? Каквото и да се напише, на бизнесменчетата никога нема да им хареса...

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  На богатите още ще им се даде, от бедните ще се вземе и това което имат. Самият Господ го е казал, ама трябва и в Кодекса да се запише.

 17. 17 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#14] от "gianni":


  Така е, но ако не можеш да си организираш работата и не можеш да плащаш заплата съответно стандарта на живот, пускаш кепенците. Фалираш, присъединяваш към наемните работници и освобождаваш работна ръка за по-ефективни производство. ...
  —цитат от коментар 14 на gianni


  Абсолютно вярно до израза "фалираш". Какво значи "освобождаваш работна ръка"? Някой да я задържа? А защо не напуска и не отива в " по-ефективни производство"?

 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  На робовладелците им пречел кодекса на труда. Писан бил отдавна, "писан бил в условия на тоталитарна икономика", не отговарял на "съвременното" робовладелство.
  Знам, че днешните робовладелци плачат за Кодекс на труда писан още по-отдавна, някъде в зората на Вълко Червенков(1951 г.), но ако им го дадат и него, ще се сетят за възможностите на трудовите лагери. :)
  Тук, под щенията на назначенците на "тоталитарната икономика", разни пишман "капиталисти" ръкопляскат невнятно.

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Крайно време е за нов кодекс. Този е от комунистическо време. Все още първа заплата се получава след 50 дни работа. Пълна лудост, че още не са го осъвременили. Трябва да се въведе минимална ставка на час труд, както и излпащане на заплатите всяка седмица.

 20. 20 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#12] от "lz73":

  Във всяка бяла страна ИМА МИНИМАЛНИ ПОЧАСОВИ СТАВКИ ПО ПРОФЕСИИ !
  Не ми се прави на играч, за да не те наиграем

 21. 21 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#1] от "НеКой":
  Европейски заплати се дават при поне близка до европейската производителност на труда. А след като нашата е пет пъти по-ниска, какви според теб трябва да са ни заплатите?

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 22. 22 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#21] от "Емо":

  Я стига глупости, пет пъти по ниска, баба ти!
  Абе, ти скат ли гледаш?
  За един прЕател питам

 23. 23 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#20] от "Matematiks":


  До коментар [#12] от "lz73":Във всяка бяла страна ИМА МИНИМАЛНИ ПОЧАСОВИ СТАВКИ ПО ПРОФЕСИИ !Не ми се прави на играч, за да не те наиграем
  —цитат от коментар 20 на Matematiks


  Браво! Съгласен съм! Но явно България не е бяла страна, защото тука такова понятие няма. Има минимална МЕСЕЧНА заплата. Не схващате разликата ли? Ще Ви го обясня просто. Ако една чистачка има 2 часа работа във фирмата аз съм длъжен да и платя минимум 4 часа (на половин работен ден). Тъпо, нали! Аз съм съгласен да има минимална почасова ставка около 5лв./час за най-неквалифицирания труд и да се плаща на час в края на седмицата. А вие?

 24. 24 Профил на Matematiks
  Matematiks
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#23] от "lz73":

  Аз също !
  Ама ше си плащаш мна другите работници как си трее !

  Таа мантра с производителността я остАй за балъците. И ние сме одИли по белио свЕт, да не кажа , че сме живели с години там

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#7] от "lz73":

  Абе... не е точно така. В коя държава няма норми и регулация в трудовите отношения? Поне аз, не се сещам за такава. Или ако искаш иди се пробвай примерно, в Белгия да си наемеш някой да ти работи, без договор и осигуровки. Тъй де... Ти си свободен и свободно си се договорил с работника, да ти работи без договор...! Може да си сигурен, че ще те изплющят така здраво, че ще ти мине мерака, да се договаряш свободно...! :)

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#22] от "Matematiks":


  До коментар [#21] от "Емо":Я стига глупости, пет пъти по ниска, баба ти!..
  —цитат от коментар 22 на Matematiks

  Прав си, само 2.5 пъти по-ниска от средната...
  https://ime.bg/bg/articles/proizvoditelnost-na-truda-i-minimalni-dohodi-i-zaplati/

  Пак там пише:
  "Стряскащ е фактът, че през второто тримесечие на 2016 г. спрямо съшия период на 2000 г. производителността на труда се е повишила с 230%, а МРЗ – с 460% или точно двойна разлика."
  Мръсни частници, дигат заплатите въпреки, че производителността не расте толкова...


 27. 27 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#21] от "Емо":

  Да бе...! Като почнете да дрънкате глупости и да повтаряте, като папагали това, дето го слушате по телевизиите, та чак не се усещате малко...!
  Писал съм го и друг път. С колко според тебе е по-производителен един шофьор на автобус в Австрия от един наш шофьор? Два автобуса ли кара едновременно или три? С колко е по-производителен един заварчик в Германия? С двете ръце ли заварява едновременно...? Да не говорим за държавните и общинските служители из Европа, че нашите ще ти се видят, като работохолици.
  Заплащането, няма нищо общо с работата... Крайно време е, да го разберете. Формира се по съвсем друг начин и се определя също и от много други фактори. Не само, едната производителност.

  Бивш tww09306483.
 28. 28 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#24] от "Matematiks":

  Ша си плащам кат трее, но на час и в края на седмицата (то аз и сега си плащам)! Освен това няма да им удържам ДОО и осигуровки. Моята част от осигуровките ще им я добавя към заплатите. Който иска да си плаща данъците и осигуровките...Мисля, че държавата няма да е съгласна с това!

 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#25] от "tww09306483":


  До коментар [#7] от "lz73":Абе... не е точно така. В коя държава няма норми и регулация в трудовите отношения? ...! :)
  —цитат от коментар 25 на tww09306483


  О.К. Да въведем регулациите на САЩ!
  А относно Белгия, примера е некоректен. Ако аз Ви наема в Белгия да работите като висококвалифициран работник, но на минимално почасово заплащане, държавата няма да протестира и няма да ме кара да Ви осигурявам на по-висока сума. Това е свободно договаряне при минимални регулации...

 30. 30 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#14] от "gianni":Какво значи "освобождаваш работна ръка"? Някой да я задържа? А защо не напуска и не отива в " по-ефективни производство"?
  —цитат от коментар 17 на lz73


  Ами тя напуска и отива някъде, една част е напуснала страната, друга е решила, че е по изгодно да не работи и ли да си чопли нещо сама, колкото да свърже двата края. Точно затова сега у нас има липса на работна ръка и статията завършва с това, че според работодателите е нужно да се внесе такава от страни извън ЕС. Аз пък бих казал, че е спешна нуждата да се привлекат работодатели, които да осигурят конкурентни производства, а не да се конкурират с азиатските страни за по-евтино производство.

 31. 31 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz73":

  Ще наемеш в Белгия квалифициран работник или служител, срещу минимално заплащане, ама някой друг път...! :)

  Бивш tww09306483.
 32. 32 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2619 Неутрално

  До коментар [#30] от "gianni":

  Да де...! То, това е основния проблем на нашите бизнесмен-приватизатори. Моделът им на работа е основан на минимално заплащане, понеже имаше предостатъчно квалифицирани хора, които не можеха да работят извън България, нито да пътуват свободно. Сега, когато тия хора се пенсионираха или заминаха, стана сложно за тях. Но, българските бизнесмен-приватизатори са убедени, че ще намерят някой от чужбина да им работи за символично заплащане. И не могат да повярват, че няма как да се случи. А няма, как да се случи, защото е въпрос на елементарна и проста сметка. С предлаганите заплати от 600-700-800 лева, няма как работник от чужбина, да си поема разходите за квартира и храна и да му остане нещо минимално, което да изпрати в къщи. Работници от чужбина, могат да се привлекат със заплати 1500-2000 лева. Но, както и друг път съм казвал, за толкова и българите ще си стоят тук.

  Бивш tww09306483.
 33. 33 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  До коментар [#20] от "Matematiks": Аз съм съгласен да има минимална почасова ставка около 5лв./час за най-неквалифицирания труд и да се плаща на час в края на седмицата. А вие?
  —цитат от коментар 23 на lz73


  Ха-ха-ха! Аз пък съм съгласен да се плаща 1 лев. Едва ли обаче някой ще дойде да работи. То и за два часа по 5 лева, никой няма да дойде. Иначе съм напълно съгласен, че е крайно време да се въведе почасово заплащане. То със сигурност ще е по-голямо от сегашното месечно, преизчислено на час. Предимството е, че хората ще свикнат, че на работа се работи.

 34. 34 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1308 Весело

  До коментар [#31] от "tww09306483":

  Ъхъ..
  А ако види какви са данъците у Белгия, па и няма как да ги крие, щото бият здраво...
  Този е от поредните пишман "работодатели", за които робският труд е най-ефективен, щото е "безплатен". :D


  О.К. Да въведем регулациите на САЩ!
  —цитат от коментар 29 на lz73


  Верно?
  Иска въвеждане на това, вместо нашият си КТ?
  https://www.dol.gov/whd/regs/statutes/summary.htm
  А дали е готов да плаща като в САЩ и да се пази от правоприлагащата им система.

  Ecrasez l’infâme
 35. 35 Профил на bgpatriot
  bgpatriot
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Аз им предлагам да започнат да дават по-европейски заплати.Другото е от лукавия.
  —цитат от коментар 1 на НеКой
  твоето левичарско искане е "е от лукавия."
  абе хора , как не разбрахте че социализма изтече.
  заплата не се "Дава"! тя се ''Заработва''! капиш?!
  Е, ако знаете че му заработвате 3000 а ти дава по 600 - има механизми - дори стачка! или щом си кадърен - отиваш при друг работодател, който като вижда че му заработвате 3000 ви дава 1500-2000!!
  А защо не и да си организирате собствена фирма! ще е печеливша!
  Ама като му заработвате под 1000 няма как да ви даде повече от 600 - нали и фирмата има разноски! и 600 е много!

 36. 36 Профил на Светлоносец
  Светлоносец
  Рейтинг: 21 Неутрално

  Нов кодекс, в който ще се работи по 12ч. без почивки, без заплати и без право да напуснеш робота. Ще преоткрием крепостните селяни, каторжничеството и ще почиваме НА Сибир. Сега бизнес организациите си имат собствен зам. министър председател на въже

  Светлоносец
 37. 37 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 946 Весело

  До коментар [#5] от "lz73":

  Те голяма част от частниците са назначени от държавата.

 38. 38 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1308 Любопитно

  До коментар [#35] от "bgpatriot":


  твоето левичарско искане е "е от лукавия."
  абе хора , как не разбрахте че социализма изтече.
  заплата не се "Дава"! тя се ''Заработва''! капиш?!
  —цитат от коментар 35 на bgpatriot


  Как па комунетата дкато откраднахте активите на соца не разбрахте, че работникът или служителят ви "заработват" толкова, колкото условия сте създали.
  Вие му плащате времето(8 часа), а "заработеното" зависи само от вас.
  Та кое викаш е левичарското? Комундерското мислене, че крепостният е длъжен да маа с лопатата като багер?

  Ecrasez l’infâme
 39. 39 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 635 Неутрално

  "Бизнесът отново поставя проблема с липсата на работна ръка, чието решение според него минава през дуалното обучение и облекчаване на процедурите за привличане на работници от трети страни, извън ЕС."

  Т. нар. бизнес трябва да се срамува от това, а не да "поставя проблеми". Работна ръка се привлича с добро заплащане, добри условия за труд и организация, неща, които са голяма рядкост в страната. Никой отвън няма да дойде за да оправя бакиите на милиционерско текезесарския "бизнес"... Много по-важно от кодексите е регламентирането на часова ставка и почасово заплащане, ама за него дума не обелват, 'що тъй? Кодекси и параграфи много ще се сменят, но основният проблем си остава мутро-милиционерският произход и същност на бизнесмените с всички отвратителни последствия от това - неадекватност, арогантност и чалгаджжийско-шуробаджанашки "стандарти"...

  Настроение - тотално отвращение, БЕЗ извинение!

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 40. 40 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  твоето левичарско искане е "е от лукавия."
  абе хора , как не разбрахте че социализма изтече.
  заплата не се "Дава"! тя се ''Заработва''! капиш?!
  —цитат от коментар 35 на bgpatriot


  Работна заплата е плащане на основата на трудовия договор между работодател-служител. Колко ще "заработи" работникът зависи не само от него, а и от организацията на труда създадена от работодателя. Работодатели, които нямат бизнес който да осигури конкурентно заплащане фалират, а работници които не могат да изпълняват служебните си задължения биват уволнявани.

 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Ако преди години ниските заплати бяха оправдани, в днешно време те водят до бягство на активна работна в чужбина, нежелание на хората да се образоват, както и на поддържането на примитивни производства с ниска автоматизация. Единствено спасение е в България е да дойдат наистина големи работодатели от развитите страни, както стана в Чехия, Словакия, Унгария, Полша дори и Румъния. Българският капитал с някои изключения няма нито средствата, нито способностите самостоятелно да направи конкурентно производство и да създаде добре платени работни места. За съжаления, на всичко отгоре той и вреди.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  С тази некадърна администрация, толкова. Те не се избират поспособност, а на кого са хора.

 43. 43 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#34] от "Graf":


  До коментар [#31] от "tww09306483":Ъхъ..А ако види какви са данъците у Белгия, па и няма как да ги крие, щото бият здраво...Този е от поредните пишман "работодатели", за които робският труд е най-ефективен, щото е "безплатен". :D
  —цитат от коментар 34 на Graf


  Ъхъ, а пък ти си от тия, дето най-разбират как се правят нещата, ама все нещо им пречи...
  Не ме познаваш, а пък раздаваш квалификации...странно.
  Не смятам робския труд за ефективен. Смятам заплата от порядъка на 10-15лв./час за разумна. Ще се изненадате, но в момента е горе-долу толкова, щото реално средния работник рядко работи повече от 4-5 часа...
  Моето скромно мнение е, че пазара на труда се нуждае от минимум регулация, точно като в САЩ. Опитай се да обясниш на някой янки, че в България работодателят плаща първите три дни болнични или че се плаща на месец, а не на час. Трудно ще те разбере. Опитай се да му обясниш, че работодателят е длъжен да се грижи от името на държавата да събира данъци и осигуровки...Да не говорим за поредните безумия за инвалидите...

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Любопитно

  До коментар [#7] от "lz73":
  "Щото т.н. ФРЗ е константна величина, а кодексът те задължава да я разпределяш "справедливо", т.е. да плащаш МРЗ и на тия, дето по цял ден си клатят...краката."
  ==================
  Да бе..... И защо не ги съкратиш, щом нищо не работят?

  Еретик
 45. 45 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Любопитно

  До коментар [#17] от "lz73":

  "Абсолютно вярно до израза "фалираш". Какво значи "освобождаваш работна ръка"? Някой да я задържа? А защо не напуска и не отива в " по-ефективни производство"?"
  ==============
  Гледай сега..... И тебе никой не те задължава да се правиш на бизнесмен с такива мързеливци като нас, ама се пънеш. Защо не напуснеш и отидиш при по-работливи народи? Някой да те задържа?

  Еретик
 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#44] от "Костадин Иванов":
  До коментар [#45] от "Костадин Иванов":

  Уважаеми господине,
  При мен мързеливци не работят, но ако поне веднъж през живота си сте се занимавали с това щяхте да знаете, че между уволниш и съкратиш има разлика.
  Освен това аз не се правя на бизнесмен. Аз работя и осигурявам работа на още няколко души. Това ми харесва, но явно Вас ви дразни. Ами отивайте там, дето е останал социализъм и само държавата е работодател...., т.е. на майната си!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK