Увеличението на максималния осигурителен доход - само 50 лв. или цели 230 млн.

Добрин Иванов

© Велко Ангелов

Добрин ИвановУправляващите, подкрепяни от синдикатите, планират да увеличат максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. през следващата година. Това ще засегна хората с най-високи доходи - около 140 хил. души. Мярката, изненадала дори депутатите от ГЕРБ, вече беше критикувана от представители на IT компаниите, чиито служители са с най-високите в страната възнаграждения. Вчера на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество темата беше обсъдена, но органът е съвещателен и позицията на работодателските съюзи против може и да не бъде взета предвид.


Сред аргументите "за" е и този, че най-добре платените специалисти ще загубят средно едва по около 50 лв. месечно. В профила си във "Фейсбук" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал Добрин Иванов, който е магистър по счетоводство и контрол и магистър по право, публикува свои разчети. "Дневник" публикува мнението му със съкращения. Заглавието е на редакцията.


Какви са сметките: 400 лв. осигурителен доход х 32.30% = 129.20 лв., от които: 77.52 лв. ще плати работодателят, а 51.68 лв. - работникът. От финансовото министерство даже са сметнали, че всъщност ефектът за работодателя ще е 69.77 лв., защото, видите ли, това ще е разход, който ще намали облагаемата печалба на бизнеса и съответно ще намали дължимия корпоративен данък (ами тези, които са на загуба?). Даже вадят и 5% данък при евентуално разпределение на тази печалба и тогава бизнесът губи само 66.29 лв.
Какво се случва при работника според МФ: той ще плаща 51.68 лв. повече осигурителни вноски, което пък му намалява данъчната основа за облагане по ЗДДФЛ и реално ще получи само 46.51 лв. по-малко, но пък 20 лв. ще отидат в личната му сметка в ДЗПО, а и срещу по-големия осигурителен доход ще има по-големи осигурителни права (при болничен, при бременност и раждане, при пенсиониране) и т.н.


Общият извод е: работодателите "бълха ги ухапала" – 66.29 лв., пък работниците с тези големи възнаграждения няма да ги усетят 1.5% от голямата им заплата, къде не са ги дали, пък даже и ще имат по-големи права и ползи.


Това е на месец и за 1 човек... За цялата година и за цялата икономика са 148 000 х 12 х 129.20 = 227 683 200 лв., които държавата взема от работодателите и най-работливите българи.


Реалните ефекти ще са: Първо, опасност от това ИТ компании да се изместят в Сърбия и Македония, където получават облекчения, а не утежнения. Второ, ще увеличим сивата икономика в трудовите правоотношения, защото от тези 148 000 души, 20 000 са ИТ специалисти, а другите (мениджъри, инженери, архитекти, финансисти) трудно ще отидат да работят в Сърбия и Македония, защото работата им е свързана с България. Просто ще минат "на сиво" или ще направят ЕООД с капитал 2 лв., ще сключат с бившия си работодател договор за услуга и в края на месеца вместо заплата ще я фактурират и ще получават възнаграждението бруто без удържани данъци и осигуровки. В ЕООД-то си ще се осигуряват като самоосигуряващи се върху минимален осигурителен доход – 560 лв. И накрая ще платят само 10% корпоративен данък и ако решат - още 5% данък дивидент.


Осигурителната система, вместо да вземе от тези хора по 129,20 на месец на човек, може да загуби (3000 - 560) х 32.30% = 788,12 лв. Тази сума да я умножа ли по 12, а..... после по 148 000, тогава милионите ще станат милиарди.....


Естествено, не всички ще имат това поведение и ще предприемат тези действия. Дотук със сметките.


Тезата на синдикатите - и най-вече на КТ Подкрепа: Максималният осигурителен доход беше обвързан с минималната работна заплата (МРЗ) и беше 10 пъти МРЗ, затова бъдете благодарни, че сега не искаме да е 5600 лв. Даже не трябва да има максимален осигурителен доход, а осигуровки да се дължат върху целия брутен доход.


Кога беше обвързан максималният осигурителен доход с МРЗ - до 2007 г., когато МРЗ беше 180 лв., тогава той беше 1800 лв. Защо, обаче, го развързаха? Защото не може МРЗ, която се определя административно и е инструмент за правене на политика по доходите, да е база за определяне на максималния осигурителен доход. Защото максималният осигурителен доход пък определя тавана на пенсиите, който пък предпазва пенсионната и осигурителна система от финансов колапс и от фалит.


Когато пенсионните осигуровки не отиват в индивидуална партида на осигурения, а в общ солидарен фонд, за да има все пак някаква социална справедливост, винаги се използва ограничението на максималния осигурителен доход. Ако вноските са по индивидуални партиди, всеки ще получава под формата на пенсия това, което е събрал по сметката си и тогава не е нужно законът да го ограничава колко да внася. Но когато с вноските си плащаш пенсиите на сегашните пенсионери и не е гарантирано, че когато ти се пенсионираш ще има кой да плаща това, което си заслужил, добре би било законът да ограничава тази социална несправедливост.


Как справедливо да се определя размерът на максималния осигурителен доход? В никакъв случай това не е МРЗ, тя се определя административно и не отразява обективната икономическа действителност, а и няма нищо общо с осигурителната система и пенсионното осигуряване. Минималният осигурителен доход също определя административно чрез минималните осигурителни прагове, но все пак има нещо общо с осигурителната система.


Защо пък да не е среден осигурителен доход? Няма ли да е най- справедливо максималният осигурителен доход да е функция на средния осигурителен доход. Показателят средномесечен осигурителен доход участва при определянето размера на пенсиите за осигурителен стаж и възраст, изчислени от осигурителен доход, т.е. пряко е влиянието му върху размера на пенсиите.


Последният изчислен средномесечен осигурителен доход е за месец август и е 861.52 лв. Справедливо ще е максималният осигурителен доход да се определя като средномесечен осигурителен доход и да се умножи по определен коефициент. За справка, това е механизмът в Германия - средномесечният осигурителен доход се умножава с коефициент 2.1, който не се променя. Ако приложим германския коефициент към българския средномесечен осигурителен доход, то максималният осигурителен доход в България трябва да е – 861.52 х 2.1 = 1809.19 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK