Същите данъци, по-високи доходи и намаляване на държавния дълг предвижда бюджетът за 2019 г

Същите данъци, по-високи доходи и намаляване на държавния дълг предвижда бюджетът за 2019 г

© Велко АнгеловМинистерският съвет одобри на извънредно свое заседание днес законопроекта за държавния бюджет за 2019 година и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2019-2021 година, съобщи правителствената информационна служба. Ключови цели на двата документа са запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика, която да допринася за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране развитието на трудовия пазар за постигане на икономически растеж и заетост, придържайки се към общите правила на ЕС, се посочва в мотивите към тях.


В настоящата прогноза се запазват целите за бюджетното салдо, заложени в средносрочната бюджетна прогноза за периода 2019-2021 г., съответно за 2019 г. дефицит от 0.5 % от БВП, а за 2020 г. - балансирана бюджетна позиция, която се запазва и през 2021 година.


Изразени като процент от БВП, при приходите за периода 2019-2021 г. се наблюдава тенденция за спад от 37.7% до 35.8%, а в номинален размер се увеличават, като от 43 857,0 млн. лв. за 2019 г. се очаква да достигнат 47 582,3 млн. лв. през 2021 година. В частта на данъчната политика са отчетени ефектите от настъпилите към момента промени в данъчното законодателство, свързани с реализиране на мерки за подобряване на събираемостта, стимулиране на икономическото развитие, намаляване на административната тежест и въвеждане в националното законодателство на разпоредби от европейското право в областта на данъците.


Предвижда се запазване на ниските данъчни ставки
В средносрочен план се предвижда запазване на ниските данъчни ставки на корпоративните данъци и тези на данъците върху доходите на физическите лица, което допринася за повишаване на икономическия растеж и има положително влияние върху търсенето и предлагането на труд. Разходите, изразени като процент от БВП, за периода 2019-2021 г. също бележат спад от 38.2% до 35.8%, което представлява средногодишна консолидационна стъпка от около 1,2 процентни пункта от БВП и има основен консолидационен принос за постигане на целите за дефицита. В номинален размер разходите се увеличават, като от 44 457.0 млн. лв. за 2019 г. се очаква да достигнат 47 582.3 млн. лв. през 2021 година.


Приоритет са социалната политика, образованието, отбраната и доходите.


Приоритетите на Бюджет 2019 са социалната политика, образованието, отбраната и политиката по доходите. В сферата на социалната политика са предвидени средства в размер на 40.4 млн. лв. допълнително за всяка година от прогнозния период (50% повече спрямо средствата през 2018 г.).


Плановете са политиките за достъпно и качествено образование да се осъществяват чрез цялостен интегриран подход, базиран на обвързаните и съгласувани действия на институциите на национално и местно равнище. Средствата от държавния бюджет основно са насочени към четирите стълба за финансиране на системата съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, както и към финансиране обучението на студенти и докторанти, определено въз основа на комплексната оценка на качеството на обучение.


Политиката в областта на отбраната предвижда да бъде спазено изискването за достигане на разходите за отбрана до определения процент от БВП в съответствие с Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2 на сто от БВП на Република България до 2024 г., като в бюджетната рамка за 2019 г. общо разходите за отбрана възлизат на 1 839.3 млн. лв., което представлява 1.58 % от БВП. Осигурени са средства за поддържане и развитие на националните отбранителни способности и способностите, свързани с колективната отбрана, в т.ч. средства за изпълнение на одобрените от Народното събрание инвестиционни проекти.


10% по-високи бюджетни заплати


В политиката по доходите освен вече предвиденото от пролетта на тази година увеличаване на размера на минималната работна заплата през следващите години (от 510 лв. на 560 лв. от 1 януари 2019 г., на 610 лв. от 1 януари 2020 г. и на 650 лв. от 1 януари 2021 г.) в настоящата прогноза е заложена мярка за увеличение с 10% на средствата за заплати и осигурителни вноски в бюджетния сектор от 2019 г., с което ще се осигури възможност за увеличаване на индивидуалните основни месечни заплати на заетите въз основа на заеманата длъжност и оценките за постигнатите резултати.
За 2019 г. увеличението на възнагражденията на педагогическия персонал ще е средно с 20%, като целта е през 2021 г. те да се двойно по-високи от 2017 г.


Нов момент е възможността изравнителна субсидия през 2019 г. да имат право да получат общините, чиито постоянни данъчни постъпления към 31 декември 2017 г. на един жител са по-ниски от 120% от равнището им за страната на един жител.


Приоритет за страната остава и успешното усвояване на средствата от европейските фондове и програми на ЕС, чрез които да се постигне устойчив икономически растеж, по-висока заетост, социално включване и териториално сближаване и изграждане на конкурентоспособна и иновативна икономика.
Намаляване на държавния дълг


Управлението на държавния дълг ще бъде в съответствие с основните цели и правила на фискалната политика и ще отчита състоянието и прогнозите в тригодишен хоризонт на основните макроикономически показатели. Въз основа на допусканията и прогнозното нетно дългово финансиране за периода 2019-2021 г. се очаква намаление на държавния дълг от 22.2 млрд. лв. през 2019 г. до ниво от 22.0 млрд. лв. към края на 2021 г., респективно от 19.1 до 16.5% от прогнозното ниво на БВП.


Нивото на консолидирания дълг на сектор "Държавно управление" се очаква да продължи да спада, движейки се в диапазона от 22.5 до 17,7% от БВП, или между 24.3-23.5 млрд. лв. Прогнозите за относителния дял на консолидирания дълг спрямо БВП остават значително под максимално допустимата референтна стойност на Маастрихтския критерий за конвергенция от 60%, което ще гарантира запазване на равнището на държавна задлъжнялост в устойчиви граници, респ. водещата позиция на Република България сред 28-те държави - членки на ЕС, по отношение на ниското ниво на дългова тежест.


Оценките за намаляващи рискове и стабилни перспективи за развитието на публичните финанси в България, които се отчитат в прегледите и прогнозите на Европейската комисия, на международните финансови институции и рейтинговите агенции, са ориентир за реалистичността на целите на фискалната политика и на бюджетните прогнози.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 874 Неутрално
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Оставка веднага! Това вече не се понася, все едни и същи данъци, все едно и също с тоя бвп, на нас ни омръзна, ние искаме повече държава във всичко и не щем повече да сме субсахарско блато, което е на 111 място по свобода на медиите!
  Системата ни убива!

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на goro66
  goro66
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дано да доживеем - 20019

 4. 4 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 890 Неутрално

  И освен това си вземете стабилността и си я турете нейде си! Стабилността е скучна! Ние искаме избори през шест месеца, за да бъде интересно!
  Искаме да има лайв пърформънси и хепънинги и да се организират нови партии и после да се разпадат!
  За да имаме повод да мислим непрекъснато!
  И всяка събота да е ден за размисъл, а не за ходене до Гърция и до вилата и глупости!
  Ясно?!

  Доброто е заразно
 5. 5 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 839 Неутрално

  20019 г
  —цитат от коментар 1 на gmbh


  И Б.Борисов премиер !?

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1811 Неутрално
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5131 Неутрално

  Най-често използваната дума в статията е "се очаква", но заслугата на правителството е минимална.

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Управлението на държавния дълг ще бъде в съответствие с основните цели и правила на фискалната политика
  ____________
  То държавния дълг не е нещо лошо, ако е вложен в активи които носят доходност за тези който плащат на държавата и си делят залъка с нея!

  Вероятно от банковата обсада си държат на стегнатия колан,ниски пенсии и ниски заплати за да продължи разпарчетостането на държавата и народа!

  Като се знае какво прави държавата за инвеститори клас А .... не очаквайте нищо за местните!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Това е добре!
  —цитат от коментар 6 на 4ort


  Не, НЕ е добре!
  Кое му е добре?
  Защо говорите глупости!
  Не виждате ли, че с единия крак сме извън ЕС, а в НАТО искат да ни изхвърлят и само си търсят повод!
  Не виждате ли как тия ни превръщат в задунайска губерния и искат да прекършат бъдещето ни?
  Вие да сте видели да изгоним някой шпионин заради Скрипал??
  Хората вече си върнаха обратно изгонените, а ние още не сме ги изгонили!
  Слепи ли сте?!

  Доброто е заразно
 10. 10 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 420 Любопитно

  Последно вдигат ли максималния осигурителен доход или остава на 2600 лв както са обещали в предизборната си програма?

 11. 11 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1035 Весело

  Малииииии. Винаги съм знаел, че Слънчо ще е вечен, ма чак пък до 20019 година да управлява. Не, че нещо, но няма ли да му поомръзне?

 12. 12 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 890 Неутрално

  И тая до Горанов на снимката какво се хили?
  Ние тук живеем в пълен разпад и колапс, няма ЕДНА институция да работи, всичко е спуснало кепенци и е ЗАМРЯЛО, а тя ми се хили!!!

  Доброто е заразно
 13. 13 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#4] от "dogwoman":

  Г-жо ного сте ядосана нещо. Ма сега като налазят тези от ,,няма дясно- няма ляво,, свитки ще ви излезнат от очите

 14. 14 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#7] от "pet_fire":

  Не вее то е въпреки това правителство

 15. 15 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#12] от "dogwoman":

  Забрави да споменеш, че никога не е било по- зле. То положението е такова не благодарение, а въпреки Бочко, но пък е пълно с хора умиращи си да обясняват, как тук е по- зле от третия свят.

 16. 16 Профил на Боби Бобев
  Боби Бобев
  Рейтинг: 216 Неутрално

  И тая до Горанов на снимката какво се хили?Ние тук живеем в пълен разпад и колапс, няма ЕДНА институция да работи, всичко е спуснало кепенци и е ЗАМРЯЛО, а тя ми се хили!!!
  —цитат от коментар 12 на dogwoman


  Живеят в колапс мързеливите некадърнички като тебе.

 17. 17 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  До коментар [#5] от "gemeto":

  Не, язе сакам Ристето премиерин, Радан на кунтурата, нашиот женерал вътрешен министър, а на хвшнанците един такъф дзилен има там

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#13] от "сидер":

  Не, няма да ми излязат никакви свитки!!
  Днес другарят Гранц се оплаква на всеки трети коментар под статията за оня сатрап и подтисник Борисов, сега аз ще го сменя!!
  Какво тук значи някаква си личност!
  Поемам вахтата с чест, а не като участ!!!

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#16] от "Боби Бобев":

  Не е вярно!! Целият народ е в колапс! Затова ние имаме визия за България, имаме и телевизия за България, и сега сме сред народа, за да видим точно как ще стане!!
  Ясно?

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#15] от "zle_platen_trol":

  Прав си, така е, и заслужавам другарска и градивна критика.
  НИКОГА не е било толкова зле!!!

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Така е. Това непоносимо тегло кара хората с умиление да си спомнят Лукановата и Виденовата зима. Ехххх, какъв живот беше тогава, а сега е тегло, гнет. Демокрацията, тази зла вещица ни отне много, отне ни всичко.

 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2626 Весело

  До коментар [#2] от "dogwoman":
  До коментар [#4] от "dogwoman":

  :) :) :) Долу стабилността, ДОЛУ-У-У-У! Човек един протест не може да си спретне като хората от нея, това на нищо не прилича!

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":
  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Иронията Ви няма да спре заминаващите нито ще върне заминалите.

 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 890 Неутрално

  До коментар [#23] от "gmbh":

  Иронията ми няма, така е!! Но Визия за България може всичко!!
  Не се заблуждавайте, другарю!!

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  "в бюджетната рамка за 2019 г. общо разходите за отбрана възлизат на 1 839.3 млн. лв., което представлява 1.58 % от БВП"

  В тези 1 839.3 млн. лв. за отбрана влизат няколкостотин милиона за модернизация на ВС, които от няколко години уж се дават за отбрана, а досега нищо подобно няма.
  Друг пример за уж похарчени пари за отбрана през тази година е с капиталовите разходи на МО, примерно за казарма в Црънча:
  Бойко Борисов:" „Но какво проектираха, какво направиха, накрая върнаха парите в бюджета. Сиреч, изпълнили сме си обещанието, но казарма няма." 26. 26 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1686 Неутрално

  Малииииии. Винаги съм знаел, че Слънчо ще е вечен, ма чак пък до 20019 година да управлява. Не, че нещо, но няма ли да му поомръзне?
  —цитат от коментар 11 на zle_platen_trol


  Може да се отнася до Боко Шестнайсти, много пра-пра внук на Слънцето. :)
  Нищо чудно и така да стане, като слушам как не трябвало да има избори,
  за да няма Бококалипсис, което разбира се е по-страшно от Апокалипсис. :)

 27. 27 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  От много години не ми се е случвало някой да ме другаросва.
  Приемам го като забавна част от пребиваването тук.
  В последно време забелязвам, че ме обхваща някаква епистоларна инертност по отношение на политиката у нас.
  Не ми се пише и това си е. Така, че няма да Ви отговарям по същество.
  Казват, че в статистиката имало известна степен на точност. Използвам я за сравнение само с бившите соц. страни.
  Желая Ви успешна седмица.

 28. 28 Профил на Димитър Ганев
  Димитър Ганев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":До коментар [#20] от "dogwoman":Иронията Ви няма да спре заминаващите нито ще върне заминалите.
  —цитат от коментар 23 на gmbh


  Аз пък съм от завръщащите се, ха де? Надявам се още преди Нова година да съм си в София, да си купя кебапче, кори за баница, истински кашкавал, две-три парчета луканка на "Орехите", сутрин да ида да си купя топла баничка и боза, да си говоря на български, да пътувам с новото метро... ей такива, дребни неща. А мераклиите за терминал две - моля - светът е ваш, но не вЕрвайте, че успехът ви дебнер отвсякъде. Щом сте си лузърчета в България, ще сте още по-големи в чужда държава. Гарантирано!

 29. 29 Профил на Димитър Ганев
  Димитър Ганев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  като слушам как не трябвало да има избори
  —цитат от коментар 26 на Котаракът на Шрьодингер


  Я споделете, кой очаквате да спечели изборите, ако не е Борисов? И още по-важното - на какво основание който и да било може да иска нови избори?

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3287 Неутрално

  Благодарим на Партията и народното правителство!

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7722 Неутрално

  Как ще са едни и същи данъци. Осигуровките за някои се вдигат, по-високите цени водят до плащане на повече ДДС, не знам с колите какво стана. Да не говорим за държавните такси. Те си пълнят хазната и от много други места, не само от данъци.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK