Несигурната среда и липсата на кадри влошават бизнес климата и през октомври

Несигурната среда и липсата на кадри влошават бизнес климата и през октомври

© Надежда Чипева, КапиталИ през октомври общият показател на бизнес климата се понижава, показват данните на Националния статистически институт. Той спада с 1.9 пункта спрямо предходния месец в резултат на по-неблагоприятната конюнктура в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите.


Промишленост. Съставният показател "бизнес климат в промишлеността" намалява с 2.4 пункта главно поради понижените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко намалена, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни.


През октомври средното натоварване на мощностите е с 1.5 пункта над нивото си от юли и достига 77.5%.
Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават основните пречки за дейността, посочени съответно от 40.2 и 35.9% от предприятията.


По отношение на продажните цени в промишлеността по-голяма част от мениджърите предвиждат запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.


Строителство. През октомври съставният показател "бизнес климат в строителството" нараства с 2.6 пункта в резултат на подобрените оценки на строителните предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. По тяхно мнение настоящата строителна активност остава на равнището си от предходния месец, но прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни.


Осигуреността на производството с поръчки през октомври се запазва и се оценява на 5.3 месеца. Очакванията на строителните предприемачи по отношение на новите поръчки през следващите шест месеца обаче са песимистични.


Основните фактори, затрудняващи бизнеса, продължават да бъдат свързани с недостига на работна сила, несигурната икономическа среда и конкуренцията в бранша.


Относно продажните цени в строителството преобладаващите очаквания на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.


Търговия на дребно. Съставният показател "бизнес климат в търговията на дребно" се понижава с 2.5 пункта, което се дължи на по-резервираните очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно обаче прогнозите им относно обема на продажбите и поръчките към доставчиците през следващите три месеца са по-благоприятни.


Най-сериозното затруднение за бизнеса остава конкуренцията в бранша, следвана от недостатъчното търсене и несигурната икономическа среда, като през последния месец се наблюдава засилване на негативното влияние и на трите фактора.


По отношение на продажните цени търговците предвиждат известно повишение през следващите три месеца.


Услуги. През октомври съставният показател "бизнес климат в сектора на услугите" намалява с 4.5 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията.


По отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги мненията им са също по-резервирани.


Основните проблеми за дейността на предприятията продължават да бъдат свързани с конкуренцията в бранша и несигурната икономическа среда.


Очакванията на мениджърите са продажните цени в сектора на услугите да останат без промяна през следващите три месеца.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7044 Неутрално

  Пък Бойко що вика, че била много сигурна.

 2. 2 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Сигурно онези двамата от Солсбъри
  – Петров и Бошаров – са виновните.

 3. 3 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  Вчера написах, че заради влошения бизнес климат, разяждащата корупция и изтичането на мозъци чуждестранните инвеститори бягат от България, и герберските идеолози щяха да ме изядат жив.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2330 Неутрално

  На тази ситуация само един коментар и подхожда:
  ,,Каквото повикало-такова се обадило!"
  Но ще става и още по-лошо,та нека младите меринджеи да влизат в тон със ситуацията че...

 5. 5 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 419 Неутрално

  След няколко години, ще трябва да вземат кредити, за да изплащат пенсии. С борисовци, горановци и цветановци - толкова. Възможностите на всеки, са ограничени от интелектуалния му потенциал. Явно, на тези управляващи това им е потенциала.

  Разпределянето на готови фондове, не е визия за бъдещето.

 6. 6 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Фотографията е много показателна за "бизнеса" който развива БХ!

 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5047 Неутрално

  "Несигурната среда и липсата на кадри влошават бизнес климата и през октомври"

  Причината за горното е правителството което управлява близо 10 г и не е направило реформа в нито един сектор, както и няма нито една многогодишна инвестиционна програма която да изпълнява. Не разкрива и нови работни места/изключвам държавната администрация/

 8. 8 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1682 Неутрално


  Ако някой може да ми обясни как едновременно очакванията на предприемачите са за понижение и в същото време пргнозите са по-благоприятни, както е цитата по-долу от откъса за промишленотта, ще бъда благодарен.

  "....главно поради понижените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно настоящата производствена активност се оценява като леко намалена, докато прогнозите за дейността през следващите три месеца са по-благоприятни."
  Подобни противоречи може да е видят и други сектори, но толкова ярък, здраве мукажи.

 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  Зелю Бойчев немисли така. Тойсе отказа от депутатстването, за да се занимава с бизнес. Къде е истината?

 10. 10 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Много ми е неприятно като чуя "недостиг на пазара на труда". Завърших университета 1997 година. И от тогава навсякъде търсят кадри с опит. Един качествен работодател ще наеме работник без голям опит. Ще го обучи на работа в конкретната фирма. Навсякъде си има специфични условия на труд. Ще му създаде съответните условия на труд. И ще го пази за себе си. Да се спре текучеството. В пазара на труда трябва да се инвестира. Затова е пазар. При нас искат да хванат готов работник, да измъкнат набързо каквото могат от него. И когато той се откаже от тях да вземат друг. Така не става. Да мислят какво и как правят

  Димитър Димов
 11. 11 Профил на mck15574536
  mck15574536
  Рейтинг: 213 Неутрално

  ...Причината за горното е правителството което управлява близо 10 г и не е направило реформа в нито един сектор, както и няма нито една многогодишна инвестиционна програма която да изпълнява. Не разкрива и нови работни места/изключвам държавната администрация/
  —цитат от коментар 7 на pet_fire


  Това правителство за тези 10 г. е управлявало самостоятелно, в съюз с ДСБ+СДС, и сега заедно Патриотите. Само БСП и ДПС не са се връзвали на номерата му.

 12. 12 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Фактите показват, че има намаление на чуждестранните инвестиции и това не е признак за добро състояние на икономиката. Няма инвестиции, няма кадри, интересно какво има? Има раздута администрация, ширеща се корупция и празни приказки от страна на управляващите.

 13. 13 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1421 Неутрално

  Как несигурна среда. Тука 'сичко е сигурно и стабилно. Като поредния полумандат на международния полумандатник

 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Та значи какво се разбира под нестабилна среда? Съвкупност от непрекъснато променяща се институционална рамка и влошаваща се икономическа среда? Нещо друго? Нека тук някой обясни. За липсата на кадри, ами съжалявам ама за това вина имат работодателите, меринджеите и политиците. Никой не бяга от хубавото, хората рискуват, заминават и започват от нулата щото не виждат бъдеще в Родината. Започвайте да инвестирате в човешкия капитал и развивайте потенциала на служителите си щото в противен случай след има-няма 10 годинки - ще затваряте бизнесите и структурите си.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3411 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsyrvulan":

  Абе, Цървулане, къде изчезнаха снощните хиперактивни гербаджийски тролове? Скучно е без тях...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  Сигурно имат свободен ден. Какво да се прави, не може постоянно на амбразурата. Изтощително е!

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK