БНБ вече публикува данни за таксите на доставчиците на платежни услуги

БНБ вече публикува данни за таксите на доставчиците на платежни услуги

© Надежда Чипева, КапиталОт днес на интернет страницата на Българската народна банка (БНБ) е достъпна новата подрубрика "Съпоставяне на такси на доставчици на платежни услуги", съобщи пресцентърът на институцията.


В подрубриката се публикува актуална информация за таксите за потребители (физически лица) на лицензираните от БНБ доставчици на платежни услуги и клонове на доставчици на платежни услуги, осъществяващи дейност на територията на страната (банки, платежни институции и дружества за електронни пари).


Доставчиците на платежни услуги са задължени да подават информация в БНБ при всяка промяна на таксите, комисионите и лихвените проценти за съответните услуги, като информацията на интернет страницата ще бъде актуализирана към датата на влизане в сила на съответната промяна при доставчика на платежни услуги.
Достъпът на потребителите до тази информация е безплатен.


Най-представителните услуги, свързани с платежна сметка в България, за които се представя информация на интернет страницата за съпоставяне на таксите, са групирани в 5 таблици - общи услуги по сметката (откриване, поддържане, закриване), карти и пари в брой (обслувжане, теглене, плащане, справка), плащания (без карта, кредитен превод, комунални плащания), овърдвафт.


Данните са публикувани в екселски таблици на български и английски език, които могат да се свалят от сайта на БНБ. Доставчиците на платежни услуги са подредени по азбучен ред, като за представяне на информацията се използва еднакъв шрифт и форматиране.


Потребителите могат да уведомяват БНБ при установяване на публикувана неточна информация на интернет адрес [email protected].

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK